X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • strideer
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1905

Odp: Szeroki pod FF?

Zamieszczone przez crazy
    Dokładnie o tym pisałem , bo kolega strideer usilnie che mi wmówic , że Sami to złe szkło bo jest tanie
    Ciekawa ekstrapolacja. Nie wspomniałem ani o cenie, ani o tym, że to złe szkło. Jedynie tyle, że obiektyw z dystorsjami falistymi nie nadaje się do fotografii architektury.

Komentarz

• crazy
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1554

Zamieszczone przez strideer
      Ciekawa ekstrapolacja. Nie wspomniałem ani o cenie, ani o tym, że to złe szkło. Jedynie tyle, że obiektyw z dystorsjami falistymi nie nadaje się do fotografii architektury.
      To Twoje zdanie i niech już tak zostanie
      Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• strideer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1905

Zamieszczone przez crazy
        Wyślij zdjęcia z takiego obiektywu do ArchDaily albo w inne podobne miejsce i zobacz co Ci powiedzą, jeśli jesteś tak święcie przekonany, że moje zdanie w tej kwestii jest jakieś niezwykłe. :-)

Komentarz

• crazy
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1554

Masz zamiar dalej ciągnąć ta rozmowę?, napisałem, masz ochote pogadać zapraszam na priw jak nie to nie ciągnij offtopu

Komentarz

• Grzesiek_PL
            Uzależniony
            • 2008
            • 834

Ja z kolei nie rozumie porównania tutaj panoram i fotografii architektury, to dwa różne światy. Architektury raczej nie chciał bym robić Samyangiem, ale panoramy całkiem fajnie wychodzą.

Komentarz

• romked
              Dopiero zaczyna
              • 2012
              • 28

Architektura to między innymi wnętrza...:-?
              Jak wspomnieli przedmówcy, amator czy profi, to kwestia zarobkowania. Choć znam amatorów, robiących zdjęcia, o których "niektórzy profi" mogą pomarzyć.
              Poniżej fotka kolegi, amatora z obiektywu Zeiss 21 mm Distagon, po lekkim prostowaniu.

Komentarz

• strideer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1905

Zamieszczone przez romked
                Architektura to między innymi wnętrza...:-?
                Jak wspomnieli przedmówcy, amator czy profi, to kwestia zarobkowania. Choć znam amatorów, robiących zdjęcia, o których "niektórzy profi" mogą pomarzyć.
                Poniżej fotka kolegi, amatora z obiektywu Zeiss 21 mm Distagon, po lekkim prostowaniu.

http://i1294.photobucket.com/albums/...psdb0e9bbe.jpg
                Moje marzenie, szkoda że nie ma przesuwu. Gdyby miał, od razu zamieniłbym TS-E ze względu na nieco krótszą - ale taką odpowiednią do architektury - ogniskową. W dużym stopniu jestem jednak tradycjonalistą i wolę mieć klatki, których nie trzeba wyginać na komputerze, żeby mieć ten efekt o który chodzi. Niemniej Distagon 21 rysuje jak dla mnie idealnie.

Komentarz

• romked
                  Dopiero zaczyna
                  • 2012
                  • 28

To fotka z ręki i lekko po skosie, stąd prostowanie. Lekka beczka jednak jest w oryginalnej wersji zdjęcia. Poruszona postać po lewej to efekt czasu około 1/25 sek. Ogólna jakość jest na bardzo wysokim poziomie. Dla mnie jednak nieco zbyt drogi, choć bardzo porządany...

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18766

Zamieszczone przez crazy
                    Tyle że to zdanie podziela bardzo wiele osób które mają coś wspólnego z fotografią wnętrz czy architektury. W krajobrazie też zresztą zdarzają się sytuacje kiedy to szkło się IMHO wykłada.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2595

Zamieszczone przez crazy
                      Zgadza się ale nie mówimy o wnęrzach
                      Szambonur odpowiedział autorowi tematu, który chce robić wnętrza, a nie Tobie, pępku świata
                      EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                      Flickr | YT

Komentarz

• crazy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1554

Zamieszczone przez cauchy
                        Szambonur odpowiedział autorowi tematu, który chce robić wnętrza, a nie Tobie, pępku świata
                        Zabawny jesteś

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        Tyle że to zdanie podziela bardzo wiele osób które mają coś wspólnego z fotografią wnętrz czy architektury. W krajobrazie też zresztą zdarzają się sytuacje kiedy to szkło się IMHO wykłada.
                        NIe napisałem nigdzie, że szkło jest najlepsze bo znam jego ograniczenia jednakże nie można powiedzieć, że do architektury(zewnętrznej) czy landszaftów to szkło jest złe

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez crazy
                          NIe napisałem nigdzie, że szkło jest najlepsze bo znam jego ograniczenia jednakże nie można powiedzieć, że do architektury(zewnętrznej) czy landszaftów to szkło jest złe
                          Masz 100 racji.
                          Doskonale nadaje się do architektury (pod warunkiem że fotografujesz budynki które projektował Frank Gehry).
                          Landszafty również mogą być. Pod warunkiem, że będą to tereny przynajmniej pagórkowate, względnie morze (ale wyłącznie podczas sztormu).
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• mamhd
                            • 2010
                            • 8

Zamieszczone przez szambonur
                            14mm a nie daj boże 12mm we wnętrzach to jest przegięcie. Mam na myśli zdjęcie np. pokoju hotelowego... Zanim się taką ekstremalnie szeroką ogniskową przebijesz przez całą długość łóżka to już poduszki nie dostrzeżesz..., taka będzie mała... Przedział od 17 do 20mm jest aż za...
                            Na salach konferencyjnych najlepiej sprawdzają mi się naturalne ogniskowe czyli powiedzmy 50mm. Wtedy nie ma przerysowań. Zdjęcie jest wtedy najbardziej zbliżone do tego co zobaczysz jakbyś tam stanął...
                            Sigma swoją ogniskową pokrywa polecamy przez Ciebie zakres 17-20, dlatego wydaje mi się najbardziej optymalnym rozwiązaniem do wnętrz, a ekstremalny na ff dół 12 mm pozostaje do ciekawych eksperymentów. C17-40 wg mnie to droższy kitowiec + reporterka, dlatego jestem bliższy sigmie.

Komentarz

• crazy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1554

Zamieszczone przez Merde
                              Masz 100 racji.
                              Doskonale nadaje się do architektury (pod warunkiem że fotografujesz budynki które projektował Frank Gehry).
                              Landszafty również mogą być. Pod warunkiem, że będą to tereny przynajmniej pagórkowate, względnie morze (ale wyłącznie podczas sztormu).
                              Jak na razie Samim fotografowałem Chełmno(położone na 9 pagórkach) nie licząc ślubniaków, wg mnie spisuje się dobrze w plenerze

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Zamieszczone przez Merde
                                Masz 100 racji.
                                Gaudi się też nieźle łapie .
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...