Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Maćku, co niektórym osobom prawdopodobnie zburzyłeś świat
A tak na poważnie każdym sprzętem można zrobić zdjęcia, różnica tylko taka że w niektórych dziedzinach dany sprzęt projektowano aby to jeszcze bardziej ułatwić. Tylko tyle i aż tyle.
Zamieszczone przez adam1004a
Przypuszczam, że gdyby odpowiedź była prosta to ten post by nie powstał.
Nie zgodzę się, większość takich dylematów wynika z nieznajomości tematu - braku wiedzy sprzętowej, fotograficznej. Sa i takie jak ten, gdzie osoba szuka bardziej potwierdzenia własnego wyboru.
Zdecydowenie zaczeły mnie przekonywać pełne klatki .
roja poruszył temat Nikona, więc obejrzałam sobie wcześniej wspomniany D750 oraz na moje oko dość podobny, a jednak znacznie tańszy D610.
Jeden i drugi ma lepszy AF i jest szybszy od Canona 6d. Zawsze mnie zastanawiało, czy różnice między Nikonem a Canonem są znaczne? ale to chyba już nie w temacie muszę sama poszukać.
Charty biegają po polach, plaży...więc tu nie ma jakiś wielkich wymagań. Natomiast wystawy psów odbywają się często na ciemnych, okropnych halach.
Moje przykładowe zdjęcia, wykonane pozyczonym Nikonem D90 + nikkor 70-200 f4 (z tego co pamiętam)
Harty - piękne
Wypowiem się i ja - z dynamiki to focę samoloty i czasem mojego syna. Mam od dłuższego czasu 6d i od kilku miesięcy 7d mk I, którego zakupiłem specjalnie pod pokazy.
Jak dla mnie 7d mk I ma przewagę tylko i wyłączanie w jednej kwestii - ilości klatek na sekundę, dzięki czemu przy panningu i długich czasach (jak chcę rozmywać śmigła) jak robię foty w serii, więcej jest ostrych - i jak na moje potrzeby tylko ta kwestia przeważa nad 6d. Cała reszta to przewaga 6d, a przede wszystkim jakość obrazu i możliwość posprodukcji. ISO w 7d dla mnie to jest już kaszana, w 6d bezproblemowe.
Co do AF to nie widziałem na pokazach żadnej różnicy, zawsze fociłem centralny i oba body spisywały się podobnie â dobrze (fociłem na zmianę).
7d mk I na pewno pójdzie w odstawkę, pewnie sprzedam za jakiś czas, ale 7d mk II jeśli będzie miał tak użyteczne ISO jak ma 6d to nie twierdzę, że za jakiś czas nie rozważę
Co do tego, że 6d jest okrojone z wielu funkcjonalności â zgadzam się w pełni i wg mnie jest to celowe działanie Canona, przecież 6d z założenia ma być budżetowym FF, ale dla mnie jedyną funkcjonalnością, której mu brakuje to brak wbudowanej lampy, by np. delikatnie coś dobłysnąć lub sterować lampą zewnętrzną zdalnie.
Wg mnie 6d będzie dla Ciebie dużo lepszym wyborem niż 7d mk II.
Na centralnym punkcie to raczej nie ma żadnej różnicy pomiędzy 7d i 6d, a nawet ten ostatni może być efektywniejszy w słabszych warunkach. Różnicy spodziewałbym się w "klejeniu" servo na wielu punktach AF do śledzonego obiektu, szczególnie, gdy tło jest bardziej problematyczne niż czyste niebo. I zwłaszcza większej różnicy w przypadku 7d II. Tego ostatniego nie miałem w rękach i prędko mieć nie będę, natomiast pewnie porównywalny pod względem AF 1DX robi spore wrażenie w prowadzeniu obiektu na tle ściany lasu, trzcinowiska czy pola.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
6D i fotografia psów biegających hmmm, nie mam 6D i nie znam jego AF, ale z lektury forum wynika, że do zbyt dynamicznych nie należy no i ciekawe jak jego af zachowa się przy biegnącym psie przy F 2.8 na 200mm
więc jaki jest sens całego tego zdania... jeśli nie masz i nie znasz
Zamieszczone przez maciek12ss
Jak nie wiesz to po co mieszasz ludziom w głowie ? Doradzanie bo naczytałeś się forum ? No ludzie ogłady trochę.
+1
Zdjęcia
+1
Zamieszczone przez namoamo
Maćku, co niektórym osobom prawdopodobnie zburzyłeś świat
tak się dzieje zawsze gdy praktyka zderza się z internetowym śmietniskiem informacyjnym
Nie ma co porównywać AF'u z 7dmkII i 6d, to zupełnie inne możliwości, dla kogoś kto potrzebuje tak rozbudowanego systemu AF.
AF w 6d pozwala na bardzo wiele, zresztą jak większość układów w lustrach.
Już to kiedyś pisałem, servo w 6d działa znacznie szybciej na centralnym niż w 7dI,
boczne punkty nie są takie złe, w zasadzie w większości scen różnica między środkiem i resztą jest niezauważalna.
@ jotes - ale jeśli użytkownik potrafi sprawnie utrzymać centralny punkt na obiekcie, to tło nie ma znaczenia...
swoją drogą czułość śledzenia można ustawić w Cfn - bawiłem się ostatnio tą funkcją na pokazach i rzeczywiście ma duże znaczenie właściwe ustawienie tego lub świadomość jak to działa.
Focąc 7d próbowałem używać AF strefowego, ale wg mnie dużo gorzej to działało, niż precyzyjne celowanie środkowych.
Owszem, masz rację. Jednak pies czy ptak, to moim zdaniem trudniejszy obiekt do śledzenia niż samolot. Zmienia kształt, jest mniej przewidywalny i ma zwykle większą prędkość kątową. A jak już raz zgubi centralny, to jest wtedy, nomen omen, "po ptakach"
Najczęściej robię zdjęcia 'w akcji' np pędzące psy-charty. Aparat będzie mi też potrzebny do zdjęć w kiepskich warunkach oświetleniowych na wystawach - hala.
Jestem szczęśliwą właścicielką chartów, uchwycenie ich niesamowitego ruchu jest dla mnie czystą przyjemnością.
Przejrzałem w kilkunastu różnych miejscach jego galerię i facet w swojej pracy wykorzystuje aparaty Nikon D3 (najczęściej), D700 i D300S oraz obiektywy 85mm f/1.4, 300mm f/2.8 i 17-55mm f/2.8.
Takim kompromisowym modelem łączącym cechy D3 i D700 w systemie Canona będzie moim zdaniem EOS 5D Mark III, natomiast na miejscu D300S widziałbym EOS 7D lub jego następcę czyli EOS 7D Mark II.
Jeżeli zdjęcia miałyby być takie jak z tego Nikona D90 które tutaj podrzuciłaś na forum plus jakieś z wyjazdów na wystawy, to EOS 6D spokojnie sobie poradzi (ta sama prędkość zapisu zdjęć seryjnych) przy okazji dając znacznie wyższą jakość zdjęć bez względu na panujące w danym miejscu warunki oświetleniowe.
Tu muszę przyznać rację wszystkim, ze jeżeli chodzi o ISO to 7D zostaje daleeeeeeko w tyle za 6D. Podpinając do 7D 400 5,6 w kiepski dzień ciężko zrobić cokolwiek co się rusza nawet z monopodem. Zawsze pod ręką mam 100-400 i w sumie mniejsze ogniskowe i stabilizacja pozwalają cokolwiek zrobić. Niewątpliwą zaletą 7D jest to, że jest cropem i w sumie po przeczytaniu tego wątku tylko to mnie powstrzymuje przed jego sprzedażą.
(dla kogoś, kto kiedys wyszuka ten watek w wyszukiwarce)
Żeby zakończyć temat pracy 6d i ruchomych obiektów, w szczególności psów. Tego, że się nie da, że AF do d..., że to takie samo dno jak 5dmkII, że z 200mm 2.8 to już w ogóle znak zapytania wielki, że jak juz niby cos mozna ustrzelić na centralnym, to o bocznych AF zapomnij
jedynym problematycznym body do sportu jest 5d2, ale jak sie przyzwyczai czlowiek to i tym zacznie ogarniac
wiadomo, latwiej bedzie 7d2 ale nikt nie moze mowic ze jest to awykonalne, wiec jesli 5 sie da to tym bardziej 6
Komentarz