Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Gdańsku jest jeden serwis, który działa ponad 25 lat pan "Heniu" całe życie zajmuje się sprzętem fotograficznym
Przysłowiowy "pan Henio" to ktoś bez pojęcia o tym, za co się zabiera i po sknoconej robocie pucuje szmatą optykę i wystawia na alledrogo z opisem " w stanie bardzo dobrym"
Zamieszczone przez zukosoczka
Obiektywy które ja mam z tych z mocowaniem to helios 44M 58/2 ,pentacon 50/1.8 i flektagon 20/4.
...i przy dobrych konstrukcjach bez wad nie powinno być problemu od strony szkła. Heliosy, w ogóle obiektywy radzieckie produkowane w wersji na eksport były wykonane lepiej, niż ich "krajowe" odpowiedniki.
zainwestować czas w kurs są darmowe są płatne co kogo bardziej motywuje
Darmowe porady w sieci - jest ich sporo i duża większość (są też bzdety pisane przez osoby, które chyba nigdy z aparatem z domu nie wyszły) jest użyteczna, gdy czyta się je ze zrozumieniem.
Tak jak z AF jest szansa udanego zdjęcia w sensie ostrości tak z manualnymi bez podstaw niewątpliwie taka szansa jest żadna albo jedna taka szansa na 100
Podstawy obowiązują każdego i wszędzie. Trafienie systemowym obiektywem w trybie af nie oznacza jeszcze, że zrobiono zdjęcie. A uczyć się trzeba, jeżeli chce się efektów. Drążyć temat, czytać, pytać, pstrykać. Wiedzieć "dlaczego". Rozumieć, co się dzieje i używać wyobraźni. To obowiązuje wszędzie, nie tylko w fotografii.
Zamieszczone przez Bechamot
qrde panowie nie piszcze glupot , ze da sie na pewno wyostrzyc na matowke przeznaczona do kadrowania ( nie ostrzenia ) jakie sa aktualnie stosowane w dslrach
...a wszystkie zrobione w ten sposób zdjęcia ( makro, portret, przyroda, czy inne), to jakieś przekręty zrobione na kompie... Wiesz ilu fotografujących na Foto Przyrodzie używa manuali z dobrym skutkiem? Znów trzmiel się kłania.
--- Kolejny post ---
nikt mnie tu nie zna rozpiętość pomiędzy amatorem i AMATOREM jest ogromna.
Widzę różnicę między amatorem, a początkującym. Amator bez względu na doświadczenie zawsze pozostanie w kręgu tych, którzy zajmują się tym co robią dla przyjemności. Bardziej więc chodzi o rozpiętość między początkującym, a doświadczonym, takie jest moje zdanie, jeżeli pytasz.
Sam posiadam Nikona FM2n i tam obraz nieostry jest przesuniety wzgledem siebie. Ciezko raczej tego nie widziec. Klin bardzo ulatwia kadrowanie. Osoby ktore zazynaja od Dxxx nawet nie wiedza jak to powinno wygladac. Matowki do ostrzenia manualnego to niestety, nie to co kupujemy dzis w sklepach. Na szczescie mozna zrobic zamianke
Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
qrde panowie nie piszcze glupot , ze da sie na pewno wyostrzyc na matowke przeznaczona do kadrowania ( nie ostrzenia ) jakie sa aktualnie stosowane w dslrach
...a wszystkie zrobione w ten sposób zdjęcia ( makro, portret, przyroda, czy inne), to jakieś przekręty zrobione na kompie... Wiesz ilu fotografujących na Foto Przyrodzie używa manuali z dobrym skutkiem? Znów trzmiel się kłania.
Pytanie tylko ile mają odrzutów , na czym konkretnie robią odnośnie body i jakie mają doświadczenie. Wracamy do punktu wyjścia obiektyw tani dla osoby początkującej - moja odpowiedź to kitowy i inwestować w wiedzę a później nie trzeba będzie już zadawać takich pytań na forum chyba, że co lepsze ....
"Wewnątrz każdego starego człowieka tkwi młody człowiek i dziwi się, co się stało." T. Pratchett
Pytanie tylko ile mają odrzutów , na czym konkretnie robią odnośnie body i jakie mają doświadczenie. Wracamy do punktu wyjścia obiektyw tani dla osoby początkującej - moja odpowiedź to kitowy i inwestować w wiedzę a później nie trzeba będzie już zadawać takich pytań na forum chyba, że co lepsze ....
Zapytam, dziś będę miał okazję. Btw, bardzo selektywna odpowiedź, ale niech będzie. Zgadzam się co do kita, sam używałem go przez pewien czas i w kilku wersjach. Nawet na pierścieniach w zakresie 40-55(is ll ) dawał ładne efekty. Ale w zależności od tego co nas w fotografii kręci kit może się " skończyć" szybciej lub nie. Dobrego m42 za 30zł nie kupisz, jak kupisz za 100 masz szczęście. Popyt...i jego uroki.
Do makro można kadrować na LV, a nie przez wizjer i jest już znacznie lepiej.
Nie można, a nawet trzeba. Ci co chcą cyknąć robala zanim da dyla wiedzą o co chodzi, a wszystko przez "papierową" GO.
Nie mówię, że się nie da przez wizjer, ale przez LV jest zdecydowanie łatwiej.
--- Kolejny post ---
1000d to raczej opcja dla wierzących mają czas na jeden pacierz przed wyostrzeniem i nadzieję na to że nie będzie za ani prze tym co chcesz faktycznie wyostrzyć.
Opowiadasz..., miałem równolegle 50D i 1100D (prawie to samo co 1000) i do macro wolałem mniejszego cropa - lżejszy i wygodniejszy, a ostrzenie i tak bez AF, bo za ciemno jak masz przysłonę f22.
Doświetlone lampą z dyfuzorem.
Sam posiadam Nikona FM2n i tam obraz nieostry jest przesuniety wzgledem siebie. Ciezko raczej tego nie widziec. Klin bardzo ulatwia kadrowanie. Osoby ktore zazynaja od Dxxx nawet nie wiedza jak to powinno wygladac. Matowki do ostrzenia manualnego to niestety, nie to co kupujemy dzis w sklepach. Na szczescie mozna zrobic zamianke
Nie moge edytowac wiec sie poprawie klin nie ulatwia kadrowania tylko ostrzenie
Nie można, a nawet trzeba. Ci co chcą cyknąć robala zanim da dyla wiedzą o co chodzi, a wszystko przez "papierową" GO.
Nie mówię, że się nie da przez wizjer, ale przez LV jest zdecydowanie łatwiej.
--- Kolejny post ---
Opowiadasz..., miałem równolegle 50D i 1100D (prawie to samo co 1000) i do macro wolałem mniejszego cropa - lżejszy i wygodniejszy, a ostrzenie i tak bez AF, bo za ciemno jak masz przysłonę f22.
Doświetlone lampą z dyfuzorem.
Ok.Makro. Temat jednak zaczął się od adapter z EF na FD a skończyło na obiektywach na m42 wniosek jednak nadal taki, że by korzystać z tych obiektywów jednak należy coś już wiedzieć, można napotkać sporo problemów z konkretnym egzemplarzem,więc ja się pytam czy na początku czyjeś drogi fotograficznej wrzucać na głębsze wody, bo może nauczy się od razu pływać. Ja tylko twierdzę, że większe prawdopodobieństwo, że się jednak utonie. Tyle w temacie ode mnie.
"Wewnątrz każdego starego człowieka tkwi młody człowiek i dziwi się, co się stało." T. Pratchett
Ok.Makro. Temat jednak zaczął się od adapter z EF na FD a skończyło na obiektywach na m42 wniosek jednak nadal taki, że by korzystać z tych obiektywów jednak należy coś już wiedzieć, można napotkać sporo problemów z konkretnym egzemplarzem,więc ja się pytam czy na początku czyjeś drogi fotograficznej wrzucać na głębsze wody, bo może nauczy się od razu pływać. Ja tylko twierdzę, że większe prawdopodobieństwo, że się jednak utonie. Tyle w temacie ode mnie.
Nie boję się wyzwań, więc głębokie wody mi nie straszne. Zawsze byłam samoukiem, do tego wytrwałym Jedno potknięcie nie sprawi, że zrezygnuję, a tym bardziej utonę Ale dzięki za troskę ;p
Nie boję się wyzwań, więc głębokie wody mi nie straszne. Zawsze byłam samoukiem, do tego wytrwałym Jedno potknięcie nie sprawi, że zrezygnuję, a tym bardziej utonę Ale dzięki za troskę ;p
Ok. To co helios na nie drogi początek ? ;P
tak, rzucę się na tą wodę, jak się uczyć to od razu z grubej rury ;p teraz też obiektyw mam cały czas na manual i sama ostrze i owszem na 10 zdjęć 1-2 wychodzi, ale efekt, jak dla mnie, o wiele lepszy niż jak auto ostrzenie Trochę cierpliwości i wytrwałości a się nauczę
to jednak zalecałbym odrobinę umiaru - fotografia to nie są zawody sportowe (np. w pluciu pod wiatr) - w fotografii nie jest istotne w jaki sposób została ustawiona płaszczyzna ostrości - w fotografii istotny jest efekt końcowy.
Jestem szumofobem S50/1.4A. Mam ostrego kundla. Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Wiadomo, nie twierdze, że to zawody, bo z nikim nie mam zamiaru konkurować tylko mowa o nabywaniu zdolności podczas rzucenia się na ,,głęboką wodę" jak to, zostało napisane wczesniej
- w fotografii nie jest istotne w jaki sposób została ustawiona płaszczyzna ostrości - w fotografii istotny jest efekt końcowy.
No właśnie i dlatego nikt nikogo nie rozlicza za zmarnowane elektrony, wykasowane klatki i poświęcony czas i wylany pot i krew. A jak się już uda to nikogo nie obchodzi czy użyto sprzętu za 300 zł czy 20 000 $. No chyba, że się smaży kotlety, to co innego.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Komentarz