X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gavin
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1339

znaczy ja mam podpięty tablet i niezależnie mysz i zauważyłem że mysz mi czasem rusza kursorem podczas używania piórka

Komentarz

• ElSor
      Uzależniony
      • 2008
      • 504

Na chwile obecna posiadam tablet Volito ale troszke denerwuje mnie jego precyzja nacisku tzn zeby wprowadzic wartosci bliskie max nacisku musze uzyc naprawde sporej sily i na nic zdaje sie tutaj softwarowa kalibracja, brakuje tez gumki, ma tylko 1 guzik.

W zwiazku z powyzszymi ograniczeniami chcialbym zakupic cos nowego. W gre wchodza w zasadzie tylko 2 modele:
      1) Bamboo T&P (wersja ta rozni sie od wersji bamboo pen iloscia poziomow nacisku)
      2) Intuos 4 (odczyt kata nachylenia, lepsza rozdzielczosc wzgledem bamboo, wiecej klawiszy dod oraz kolko).

Nie ukrywam ze roznica pond 2krotna w cenie obu modeli ma znaczenie. Przycisne pasa jesli bedzie trzeba, tzn jesli dowiem sie ze warto doplacac do Intuosa az tyle wzgledem Bamboo.
      Czy do obrobki zdjec warto brac Intuosa 4 czy w zupelnosci wystarczy Bamboo?

Najchetniej wyslucham osob (jesli takie sa) ktore zamienily Bamboo na Intuosa lub chociaz mialy okazje chwile popracowac na obu modelach.
      A490+SDK
      Galeria CB | Sport CB || PhotoShop jest jak cebula . . . ma warstwy

Komentarz

• lukeandro
        Coś już napisał
        • 2009
        • 54

Pracowałem na obu (int4 i bamboo PT), jeśli się profesjonalnie nie zajmujesz grafiką czy retuszem w zupełności wystarcza to co oferuje bamboo.
        Gumka hmmm, mi szkoda czasu na obracanie piórka i używanie gumki(osobiście wolę klawiaturę do tego wykorzystać).
        Po roku używania bamboo brakuje mi jedynie piórka od intuosa4 ( jest rewelacyjne - dobrze wyważone i wyprofilowane), ale za samo piórko nie chciałem płacić 2x więcej.
        Wybrałem bamboo i mi wystarcza do mojej pracy.

Komentarz

• thedoc
          Początki nałogu
          • 2006
          • 328

Po dwóch latach używania w warunkach domowych tabletu Bamboo łapię się na tym, że gdy w pracy pracuję w Excelu łapię się na tym, że brak mi tabletu. Do PS do pracy nad zdjęciami Bamboo jest OK.

Komentarz

• Mad_Mac
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1458

Zamieszczone przez Hiv
            To jest tablet bez myszy
            Mysz mam Logitecha, radiowa.
            Wylacz mysz i zobacz czy dalej sie rusza. Ja stawiam na myszke.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
            Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• Kabu
              Początki nałogu
              • 2007
              • 370

Mam problem ze swoim tabletem Wacom Bamboo, tzn. nie jest to problem samego tabletu ale nie wiem czego. Zainstalowałem windows 7 64bit i zainstalowałem najnowsze sterowniki do tabletu. Wszystko chodzi za wyjątkiem wykrywania nacisku. Wcześniej jak miałem zainstalowany Bamboo na Viscie to wszytko było ok.
              Zna ktoś może ten problem i może poradzić co zrobić?

Komentarz

• Adso
                Początki nałogu
                • 2007
                • 310

może zainstaluj sterowniki jako administrator dla 32bitowego systemu?
                galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• ElSor
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 504

Tez juz mam Bamboo na W7 x64 i chodzi od samego poczatku dobrze. Tylko dla pewnosci zapytam czy aby napewno masz program graficzny (pedzel) skonfigurowany tak aby reagowal na nacisk?
                  A490+SDK

Komentarz

• venomer
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 52

Pracuję na intuosie 4 L po przesiadce z Bamboo.
                    Wyśmienicie rysuje. Rozdzielczość wykrywania ruchu ma znaczenie! Im więcej tym gładsze linie przy szybszych pociągnięciach piórkiem. Co do chropowatej powierzchni tabletów wacom to używam jednego rysika od poczatku i nadal jest (rok konkretnego użytkowania). Teraz wytarło sie troszke pole robocze i jest gładko, nic się nie zuzywa

Jeśli miałbym wybierać pomiędzy Bambo a Intuosem to wybrałbym jeszcze raz droższy model..
                    Moje skromne portfolio.
                    Mój fecebook'owy profil
                    ""Artysta czy nie, fotograf zawsze jest sensualistą. Wzrok porusza się w świecie uczuć, a nie intelektualnych dywagacji""

Komentarz

• Adso
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 310

jest jeszcze jedno rozwiazanie Pentagram Virtuoso...gorszy od Intuosa lepszy od Bamboo
                      galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• Kabu
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 370

Zamieszczone przez ElSor
                        Tez juz mam Bamboo na W7 x64 i chodzi od samego poczatku dobrze. Tylko dla pewnosci zapytam czy aby napewno masz program graficzny (pedzel) skonfigurowany tak aby reagowal na nacisk?
                        A gdzie to sprawdzić? Tablet działa, jak wybiorę w PSie pędzel to jak włączę ikonkę takie kółka z piórem w środku bądź jak kto woli wygląda to jak tarcza to wykrywa nacisk ale wygląda to tak że zmienia się rozmiar pędzla a nie jego przezroczystość jak miało to miejsce w Vista, może tak jak teraz jest to tak ma być, nie wiem.

Co do instalowania sterowników dla Visty 32bit to nie ma takiej możliwości, plik ze sterownikami jest jeden dla Visty i windows 7 jak i 32 i 64bitowej wersji.

Komentarz

• ElSor
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 504

W PSE wyglada to tak:
                          A490+SDK

Komentarz

• Kabu
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 370

Dzięki ElSor ustawiłem już.

Pozdrawiam

Komentarz

• Da__FreaK
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 449

tablet-wredne ustrojstwo

Dostalem tablet vacoma, mysle, sprobuje sobie poprawic warsztat bo lepiej i precyzyjniej bedzie sie rysowalo rysikiem..(chyba)
                              I tu nastepuje wielkie ale..za cholere nie potrafie opanowac tego dziadostwa, rysik jakby nieposluszny, maloprecyzyjny, dziala dziwnie bo bez dotykanie tabletu, tak jak by w powietrzu.
                              Po wielu probach moje nerwy nie daly rady i dalej walcze myszka na laptopowym panelu...
                              Zatem, jak Wy opanowaliscie ta trudna sztuke poslugiwania sie tabletem ?

Komentarz

• Parteq
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1159

Proponuje przeszukac najpierw forum. Jest juz obszerny watek ktory rozwiaze Twoj problem.

Portrety | Slubne | Facebook | Warsztaty

Komentarz

Pracuję...