znaczy ja mam podpięty tablet i niezależnie mysz i zauważyłem że mysz mi czasem rusza kursorem podczas używania piórka
X
-
-
Na chwile obecna posiadam tablet Volito ale troszke denerwuje mnie jego precyzja nacisku tzn zeby wprowadzic wartosci bliskie max nacisku musze uzyc naprawde sporej sily i na nic zdaje sie tutaj softwarowa kalibracja, brakuje tez gumki, ma tylko 1 guzik.
W zwiazku z powyzszymi ograniczeniami chcialbym zakupic cos nowego. W gre wchodza w zasadzie tylko 2 modele:
1) Bamboo T&P (wersja ta rozni sie od wersji bamboo pen iloscia poziomow nacisku)
2) Intuos 4 (odczyt kata nachylenia, lepsza rozdzielczosc wzgledem bamboo, wiecej klawiszy dod oraz kolko).
Nie ukrywam ze roznica pond 2krotna w cenie obu modeli ma znaczenie. Przycisne pasa jesli bedzie trzeba, tzn jesli dowiem sie ze warto doplacac do Intuosa az tyle wzgledem Bamboo.
Czy do obrobki zdjec warto brac Intuosa 4 czy w zupelnosci wystarczy Bamboo?
Najchetniej wyslucham osob (jesli takie sa) ktore zamienily Bamboo na Intuosa lub chociaz mialy okazje chwile popracowac na obu modelach.Komentarz
-
Pracowałem na obu (int4 i bamboo PT), jeśli się profesjonalnie nie zajmujesz grafiką czy retuszem w zupełności wystarcza to co oferuje bamboo.
Gumka hmmm, mi szkoda czasu na obracanie piórka i używanie gumki(osobiście wolę klawiaturę do tego wykorzystać).
Po roku używania bamboo brakuje mi jedynie piórka od intuosa4 ( jest rewelacyjne - dobrze wyważone i wyprofilowane), ale za samo piórko nie chciałem płacić 2x więcej.
Wybrałem bamboo i mi wystarcza do mojej pracy.Komentarz
-
Po dwóch latach używania w warunkach domowych tabletu Bamboo łapię się na tym, że gdy w pracy pracuję w Excelu łapię się na tym, że brak mi tabletu. Do PS do pracy nad zdjęciami Bamboo jest OK.Komentarz
-
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UKKomentarz
-
Mam problem ze swoim tabletem Wacom Bamboo, tzn. nie jest to problem samego tabletu ale nie wiem czego. Zainstalowałem windows 7 64bit i zainstalowałem najnowsze sterowniki do tabletu. Wszystko chodzi za wyjątkiem wykrywania nacisku. Wcześniej jak miałem zainstalowany Bamboo na Viscie to wszytko było ok.
Zna ktoś może ten problem i może poradzić co zrobić?Komentarz
-
może zainstaluj sterowniki jako administrator dla 32bitowego systemu?galeria: http://adso.digart.pl/digarty/
Komentarz
-
Tez juz mam Bamboo na W7 x64 i chodzi od samego poczatku dobrze. Tylko dla pewnosci zapytam czy aby napewno masz program graficzny (pedzel) skonfigurowany tak aby reagowal na nacisk?Komentarz
-
Pracuję na intuosie 4 L po przesiadce z Bamboo.
Wyśmienicie rysuje. Rozdzielczość wykrywania ruchu ma znaczenie! Im więcej tym gładsze linie przy szybszych pociągnięciach piórkiem. Co do chropowatej powierzchni tabletów wacom to używam jednego rysika od poczatku i nadal jest (rok konkretnego użytkowania). Teraz wytarło sie troszke pole robocze i jest gładko, nic się nie zuzywa
Jeśli miałbym wybierać pomiędzy Bambo a Intuosem to wybrałbym jeszcze raz droższy model..Moje skromne portfolio.
Mój fecebook'owy profil
""Artysta czy nie, fotograf zawsze jest sensualistą. Wzrok porusza się w świecie uczuć, a nie intelektualnych dywagacji""Komentarz
-
jest jeszcze jedno rozwiazanie Pentagram Virtuoso...gorszy od Intuosa lepszy od Bamboogaleria: http://adso.digart.pl/digarty/
Komentarz
-
A gdzie to sprawdzić? Tablet działa, jak wybiorę w PSie pędzel to jak włączę ikonkę takie kółka z piórem w środku bądź jak kto woli wygląda to jak tarcza to wykrywa nacisk ale wygląda to tak że zmienia się rozmiar pędzla a nie jego przezroczystość jak miało to miejsce w Vista, może tak jak teraz jest to tak ma być, nie wiem.
Co do instalowania sterowników dla Visty 32bit to nie ma takiej możliwości, plik ze sterownikami jest jeden dla Visty i windows 7 jak i 32 i 64bitowej wersji.Komentarz
-
W PSE wyglada to tak:
Komentarz
-
-
tablet-wredne ustrojstwo
Dostalem tablet vacoma, mysle, sprobuje sobie poprawic warsztat bo lepiej i precyzyjniej bedzie sie rysowalo rysikiem..(chyba)
I tu nastepuje wielkie ale..za cholere nie potrafie opanowac tego dziadostwa, rysik jakby nieposluszny, maloprecyzyjny, dziala dziwnie bo bez dotykanie tabletu, tak jak by w powietrzu.
Po wielu probach moje nerwy nie daly rady i dalej walcze myszka na laptopowym panelu...
Zatem, jak Wy opanowaliscie ta trudna sztuke poslugiwania sie tabletem ?Komentarz

Komentarz