X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

a czy ktoś pracuje z tabletem używając go także jako myszki?
    jeśli tak to jak się takie rozwiązanie sprawdza?
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• sid
      Uzależniony
      • 2004
      • 643

Zamieszczone przez arturs
      a czy ktoś pracuje z tabletem używając go także jako myszki?
      jeśli tak to jak się takie rozwiązanie sprawdza?
      Moim zdaniem tu wiele zależy od preferencji i osobistych przyzwyczajeń. Dużo osób relacjonuje, że muszka leż gdzieś, już nawet nie pamiętają gdzie i tylko z tabletu korzystają. Inni wciąż lubią myszkę.

Jeśli chodzi o mnie to, pomimo, że Tablet bardzo polubiłem i wiele czynności które kiedyś były koszmarnie trudne do wykonania precyzyjnie i na samą myśl o nich miałem ochotę wyłączyć komputer, dziś wykonuję z łatwością i przyjemnością to nadal używam i cenię sobie myszkę i nie wyobrażam sobie życia bez niej.

Tylko, że ja nie jestem przeciętnym użytkownikiem myszki, mój gryzoń kosztował mnie blisko 400zł, specjalnie go konfiguruję zarówno w systemie jak i w sterownikach i wykorzystuję go do konkretnych zastosowań poza samą grafiką, więc nie jestem typowym przykładem.

Jeśli ktoś głównie pracuje w programach graficznych i wykonuje inne czynności biurowe (www, poczta, procesor tekstu) to z powodzeniem może używać tylko Tabletu.

Komentarz

• BelYaal
        Początki nałogu
        • 2007
        • 387

Zamieszczone przez sid
        Myślę, że to zaciekawi właścicieli tabletów Bamboo:

http://wacom.com.pl/index.php/compon...-bamboo-scribe
        Szkoda tylko, ze jest 50000 innych jezykow, tylko naszego nie ma i juz by bylo pieknie, juz sie witalem z gaska, ale wszystko przerabia na obcy jezyk.

Zamieszczone przez sid
        Moim zdaniem tu wiele zależy od preferencji i osobistych przyzwyczajeń. Dużo osób relacjonuje, że muszka leż gdzieś, już nawet nie pamiętają gdzie i tylko z tabletu korzystają. Inni wciąż lubią myszkę.
        No ja jestem ten inny i nie moge jeszcze dobrze skordynowac ruchow reki z tabletem, myszka intuicyjnie, a z tabletem wciaz sie proboje dogadac.
        Najlepszy dla mnie bylby tablet z ekranem... ale to juz nie ten przedzial cenowy.
        Ostatnio edytowany przez BelYaal; 10634.

Komentarz

• sid
          Uzależniony
          • 2004
          • 643

Zamieszczone przez BelYaal
          No ja jestem ten inny i nie moge jeszcze dobrze skordynowac ruchow reki z tabletem, myszka intuicyjnie, a z tabletem wciaz sie proboje dogadac.
          Najlepszy dla mnie bylby tablet z ekranem... ale to juz nie ten przedzial cenowy.
          To jest inna kwestia, mnie natomiast chodziło o to, że pomimo tego, że tablet i jego pozycjonowanie opanowałem i nie sprawia mi problemów, to pomimo to wciąż cenię sobie myszkę do wielu zastosowań.

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

Zamieszczone przez sid
            To jest inna kwestia, mnie natomiast chodziło o to, że pomimo tego, że tablet i jego pozycjonowanie opanowałem i nie sprawia mi problemów, to pomimo to wciąż cenię sobie myszkę do wielu zastosowań.
            w zasadzie zdecydowałem się na kupno, jeszcze zapytam jak z obsługą w Gimpie - fotoszopa nie mam bo trochę drogi a w gimpie całkiem sporo można zrobić.. czy wszystkie funkcje typu siła nacisku czy pochylenie piórka działają?
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• duss
              Coś już napisał
              • 2008
              • 62

moja znajoma ma taki table t i mialem ostatnio okazje go testowac.....sam obrabiam zdjecia w CS2 i powiem ze "profesjolanie" wyglada praca na nim....ale mnie sie zle pracowalo....(podejrzewam ze kwestia przyzwyczajenia) - zainspirowalo mnie to do kupna fajnej myszki 3200dpi itd.....

najlepiej pozycz od kogos tablet na weekend i sam sie przekonaj co i jak,,,,.......

pozdrawiam....
              sigpic
              EOS 7D,S18-50f2.8,S120-400,430 EX
              Fotohasiok.pl rulezzzz.....!!!

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Zamieszczone przez duss
                moja znajoma ma taki table t i mialem ostatnio okazje go testowac.....sam obrabiam zdjecia w CS2 i powiem ze "profesjolanie" wyglada praca na nim....ale mnie sie zle pracowalo....(podejrzewam ze kwestia przyzwyczajenia) - zainspirowalo mnie to do kupna fajnej myszki 3200dpi itd.....
                najlepiej pozycz od kogos tablet na weekend i sam sie przekonaj co i jak,,,,.......
                pozdrawiam....
                - mysz mam przyzwoitą - logitech mx500 czy jakoś tak, w pracy trackball też logitecha. oglądanie u kogoś i sprawdzanie akurat nie będzie konieczne - skoro się do trackballa zamiast myszy przyzwyczaiłem to i tablet opanuję bez problemu - przy takich sprzętach jest tylko jedna metoda - używać tylko tego co chcesz opanować i się nauczysz błyskawicznie -a kupuję m.in. ze względu na zalecenia zdrowotne związane z nadgarstkiem - rehabilitacja zaczyna efekty przynosić - a przy pracy z myszką w domu przez parę godzin niestety się nadgarstkowi rozwalonemu przez mysz nie polepsza - rehabilitant jak zapytałem zdecydowanie polecił zakup tabletu więc kwestie decyzji czy kupić mamy już z głowy, wybór modelu w zasadzie też (intuos3 a5 wide bo nie lubię 2 razy kupować) - tyle że trzeba się zorientować czy oprogramowanie którego używam będzie w pełni go wykorzystywać czy trzeba jeszcze będzie coś w rodzaju fotoszopa (chociażby PS elements) dokupić czy gimp wystarczy..
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• marekb
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2273

Zamieszczone przez arturs
                  czy wszystkie funkcje typu pochylenie piórka działają?
                  ?? qrna używam bamboo już kilka ładnych miesięcy, ale tego nie znam, może mi ktoś wytłumaczyć...??

artus, jeśli chodzi o używalność to nie pozyczaj tylko kupuj. przez kilka dni, tygodni bedziesz sie uczył a potem zadna mysz zwłaszcza przy retuszu, malowaniu, szparowaniu, mu nie dorówna. Znam takich co po kilku dniach rzucili w kąt... Obecnie chyba tylko dla uruchomienia innych partii mięśni nadgarstka po całym dniu trzymania rysika czasem wracam do myszy którą mam cały czas podpietą. Wracam coraz rzadziej... Strony i wszelkie foruma, tez przy pomocy wacoma (wacom, prowizja od sprzedaży się należy... ).

Jedynie na gg jak otwieram linka to przy tym bezpiecznym ostwrciu kilkusekundowym nie da sie kliknąć za 1xem

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

Zamieszczone przez marekb
                    ?? qrna używam bamboo już kilka ładnych miesięcy, ale tego nie znam, może mi ktoś wytłumaczyć...??
                    A czy ja pytałem o bamboo - pytałem czy Gimp tę funkcję obsługuje
                    o pochyleniu jest tu: http://www.tabletywacom.pl/atlas/tilt.php

artus, jeśli chodzi o używalność to nie pozyczaj tylko kupuj. przez kilka dni, tygodni bedziesz sie uczył a potem zadna mysz zwłaszcza przy retuszu, malowaniu, szparowaniu, mu nie dorówna. Znam takich co po kilku dniach rzucili w kąt... Obecnie chyba tylko dla uruchomienia innych partii mięśni nadgarstka po całym dniu trzymania rysika czasem wracam do myszy którą mam cały czas podpietą. Wracam coraz rzadziej... Strony i wszelkie foruma, tez przy pomocy wacoma (wacom, prowizja od sprzedaży się należy... ).
                    Dokładnie tak mam zamiar zrobić - i tak jak Marku piszesz - odepnę mysz i co tam mam i będę używać tylko tabletu - tak najszybciej się nauczę i jak piszesz - zacznę używać tych innych mięśni nadgarstka bo m.in. do tego ma służyć.. o rysowaniu itp. nie wspominam bo to oczywiste
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• sid
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 643

Bamboo nie obsługuje nachylenia, jako, że jest to model budżetowy, raczej do domowej rozrywki. Intuos 3, który jest flagowym modelem Wacoma ma za zadanie w pełni odzwierciedlić w wirtualnym świecie działania narzędzi artystycznych, takich jak pędzel czy ołówek. Każdy kto rysował wie, że oprócz nacisku, również kąt nachylenia ołówka jest ważny. Tak więc Intuos 3 odzwierciedla zarówno nacisk (dokładniej niż Bamboo, ma również większą rozdzielczość) jak i nachylenie piórka względem tabletu. Bamboo jako tańsza wersja nie posiada tych funkcji.

Komentarz

• marekb
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2273

budżetowa, nie budżetowa mnie wystarcza, a jako że nie maluje tylko głównie retuszuje to potrzeb wielkich nie mam...

Komentarz

• RafalR
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 85

Niektóre modele tabletów Wacom są już tylko w wersji wide.
                          Czy wersja wide np. w rozmiarze A6 ma tę samą wysokość tylko większą szerokość w stosunku do wersji 4:3? Tzn. czy z boku jest "doklejona" dodatkowa przestrzeń robocza?
                          Pozdrawiam, Rafał

Komentarz

• RafalR
                            Coś już napisał
                            • 2004
                            • 85

A6 4:3 już nie ma w sprzedaży. Porównałem jak to wygląda dla A5:
                            Klasyczny (4:3) wymiary zewn. 34.5 x 26.2, aktywny obszar 20.3 x 15.2 czyli idealnie 4:3.
                            Wide (16:9) - odpowiednio 41.8 x 26.2 i 27.1x15.9 (proporcje 15.34:9).

Wychodzi więc, że dla wymiarów zewnętrznych wysokość jest taka sama, wide ma tylko "doklejony" bok, dla aktywnego obszaru - dodatkowo trochę większa wysokość w wersji wide przez co proporcje zmieniły się z 16:9 na efektywne 15.34:9.
                            Pozdrawiam, Rafał

Komentarz

• Elmarqo
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 245

Czy jest możliwość, żeby tak skonfigurować kółko w Bamboo, żeby zamiast zoomowania zmieniał wielkość pędzla w PS? Kurde wydaje mi się, że gdzieś to na forum było, ale za nic nie mogę tego znaleźć.
                              mareksliwinski.pl

Komentarz

• kucza21
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 518

Po co na tablecie ? Sam używam go, a wielkość pędzla zmieniam lewą ręką naciskając " [ " i " ] " Nie jestem pewien, żeby Twój sposób był lepszy.

Komentarz

Pracuję...