Oj, chyba wina obiektywu. Co do czyszczenia styków: przetrzyj je czystą kartką papieru, bez żadnych środków chemicznych. To sie przeważnie najlepiej sprawdza.
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
-
-
Komentarz
-
-
error99
Znajomy kupił Canona 350d zaraz jak wyszedł na rynek, i robil nim swoja budowe. Pozyczalem od niego ten aparat kilka razy - tylko ze ja robie zdjecia hobbystycznie - wiec troche nim wykroilem licznik. Sam zrobilem nim ok 20 000 zdjec. Aparat w styczniu zeszłego 2006 roku zaczął mi pokazywać wlasnie ten blad error99. Nie wiem z czym on byl zwiazany... znajomy tez nie wiedzial, a okres gwarancyjny jemu sie skonczyl wiec nie wysylal aparatu do dzisiaj-lezy w torbie. Moze miktos powei co mam zrobić? Aparat zrobi 2-4zdjęć i klatka sie zacina. Po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu, aparat znow dziala do 2-4zdjec... i tak na okraglo. Od nowości działa z obiektywem kit. W trakcie wesela w sierpniu w 2005 mial kilka razy na sobie Sigmę, ale to raczej nie wpływa na ten błąd. Prosze o odpowiedź.Fotografia to sztuka, nie każdy ją rozumie, nie każdy ją zrozumie.
C50D, C10Dgripp, 2xD70, D300s, D700gripp, SB800, Tamron17-50/2.8, Sigma 24-70/2.8, Samyang 14/3.5, Canon 28-105, Canon 50/1.8, Canon 200/2.8L, Nikkor 80-200/2.8, Nikkor 24-70/2.8, Nikkor 50/1.8, extendery, Karty CF LEXAR SanDisc, SD SanDisc, jakieś siatki Lowepro, kije Manfrotto coś tam jeszcze z Elfo...Komentarz
-
No bardzo możliwe, że to o czym pisali koledzy wyżej czyli migawka - niestety
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Sigma 28-105mm F3.8-5.6 UC ASPHERICAL IF a ERR 99
Cześć!
Parę dni temu nabyłem Sigmę 28-105mm F3.8-5.6 UC-III ASPHERICAL IF
do Canona 350D (wiem, że to żadna rewelacja ale na szybko potrzebowałem spacer-zooma). Dzisiaj paczka przyszła. Podłączam obiektyw i wyświetla się ERR 99, czytam co dany komunikat oznacza i jak byk stoi, że obiektyw nie współgra z puszką (dziwne - przecież bagnet EOSowy), karta nowa (Kingston Elite PRo) tak więc podłączam Tamrona i aparat działa na wszystkich kartach. Czy ktoś mi sprzedał bubla, czy po prostu umyślnie/nieumyślnie sprzedał obiektyw, który z natury nie gra z dSLRami?
PS Po przejściach z Tamronem i tą Sigmą mówie tylko "You only can Canon"GG: 559899Komentarz
-
Satrsze Sigmy nie współpracują z cyfrowymi lustrzankami Canona, a także z kilkoma analogami jak 300V 30/33V, 300X itd. - niezgodnosć elektroniki. W droższych modelach wymienia się w serwisie Sigmy chip, ale z tym szkiełkiem to raczej nic nie zrobisz. Było już o tym kilka wątków.
A Vtez zrobił ostatnio listę zgodności szkieł z korpusami cyfrowymi.Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
mhm
pozostaje mi tylko powiedziec o kutwa i oddac obiektyw spowrotem (szkoda, ze sprzedawca nie zaznaczyl w aukcji ze te szkla nie wspolgraja)GG: 559899Komentarz
-
a skad on niby ma wiedziec z czym wspolgra, sprzedawal jakies stare szklo z analoga i tyle, bym ci nawet tego nie przyjol i nega odrazu postawilKomentarz
-
Czemu nega? czy ja pisze ze ja mu nega napisalem? Bralem to pod uwage ze moze nie wspolgrac - a ze w stronie "o mnie" jest zapisane ze kase zwraca za graty to nie bralem pod uwage tego ze bedzie klopotGG: 559899Komentarz
-
tego co tam jest napisane to ja nie wiem bo nie ma linka do aukcji, ale gdybym sprzedawal szklo starocia i ktos mi powiedzial ze u niego nie dziala z okularami ktore dostal od Dody to bym sie wkurzyl ze ktos sobie z mojego czasu i prowizji jaja robi.Komentarz
-
Nie wiem czy sprzedawca to handlarz czy użytkownik. Jeśli użytkownik to mógł nie wiedzieć, jeśli handlarz to najprawdopodobniej świadomie nie napisał, chociaż teraz większość z nich już pisze, czy szkło chodzi z cyfrą czy nie.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
Zadzwon do Sigmy i sprawdz! Ja mialem kiedys z moja 28-80 problem podobny i sie okazalo ze za 300 zl podejma sie pogrzebamnia zeby z cyfra lazilo. (po prostu byl starszy model ) Pomijam fakt ze nowy i juz dostosowany do cyfry kosztowal mnie 60 zl wiecej wiec nie pisze ktora opcje wybralem
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żalujeKomentarz
Komentarz