To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JaBlam
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1304

Ja mialem non stop przy SIgmie 28-80 jak tylko chcialem zmieniac manualnie. na zielonym dzialalo ok. Okazalo sie ze obiektyw byl z serii nieprzystosowanych do pracy z cyfrowka. Sprzedalem i kupilem ten sam obiektyw ale z nowszym numerem. Chodzilo bez problemu. Ale mnie zdarzalo sie tez dostac na wyswietlaczu tak dziwne znaki, czas 1/999 albo przyslona 88 albo czulosc 000.. albo wszystko naraz. Nawet reset ni pomagal. odczekanie 20 minut poprawialo prace.

----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• marekb
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2273

sprawdz czy dzieje ci sie to przy różnych przysłonach?? ja miałem ten błąd czasami w 50/1,8 ale tylko przy f 2.2 (sprawdzałem na drugim body i to samo ) Żytnia i za kilka dni przysłali i po kłopocie..

Komentarz

• Gooferek
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 47

Bede sie musial przyjrzec odkladniej okolicznosciom w jakich pojawia sie ten blad. W weekend pstrykalem zdjecia na studniowce i o dziwo... ponad 300 fotek i ani razu nie bylo bledu. Dziekuje wszystkim za rady.

Pozdrawiam
        Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Komentarz

• Gooferek
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 47

Zamieszczone przez Vitez
          ERR99 moze rowniez oznaczac styki.... zasilania albo karty pamieci. Sprawdz gniazdo karty pamieci czy ktorys bolec ci sie nie wygial. Sprobuj zmienic karte pamieci. Sprawdz/przeczysc styki w gniezdzie baterii, sprobuj na innej baterii.
          O widzisz... o zasilaniu nie pomyslalem Moze ten grip Delty powoduje ten blad...

Tak generalne biorac, to blad nie jest uciazliwy, bo w momencie pojawienia sie wystarczy zrobic szybkie Off-On i dalej robi sie zdjecia. Nie ma zawiechy na dluzszy czas. Martwilem sie jedynie ze to moze migawka juz lekko "kleka" ze zuzycia
          Canon 350D | Canon 50D | Tamron 17-50/2.8 | Canon 50/1.4 | Canon 70-200/4L | Speedlite 580EX+430EX | talia karta

Komentarz

• piast9
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3267

Jeśli bład wystepuje regularnie tylko przy przymkniętej przesłonie w obiektywie, który nie ma z definicji kłopotów (jakieś stare sigmy itp) to oznacza to uszkodzenie napędu przesłony. Możliwe, że tak banalne jak wypsnięcie się tasiemki z przewodami do silnika krokowego przesłony ze złącza na PCB czy paproch na styku krańcowym, ale może to być poważniejsze uszkodzenie przesłony.
            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Gooferek
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 47

No to mam nadzieje ze to tylko uszkodzenie przeslony w obiektywie. Wlasnie odstawilem na polke mojego kita, bo zakupilem Tamrona 17-50 i teraz bede obserwowal co sie dzieje.

Komentarz

• bsorbek

No i mój Eosik juz wrócił z Żytniej Err 99 który wyskakiwał nie zawsze, okazał sie być zepsutą migawką - wymienili i teraz mamy funkiel nówkę - mam nadzieje że podziała teraz długo. Dobrze żę był na gwarancji
                Ostatnio edytowany przez Gość; 7886.

Komentarz

• zabol
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 643

Pomocy... 20d i err 99

Sprawa wyglada tak ze po zrobieniu foto wyskakuje mi error 99. Początkowo myślałem ze to wina karty. Jednak na innej karcie robi sie to samo. Czytałem o error 99, niby jest on spowodowany jakimiś problemami z obiektywem. Tylko ze ten error wyskakuje mi z sigmą, tamronem, tokiną i canonem. to chyba nie możliwe zeby kazdy obiektyw był taki problemowy. Co zrobić zeby pozbyć sie tego error. Jest jakiś sposób na to? Czy czeka mnie żytnia...

Komentarz

• Silwe
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 164

A zobacz czy np. wyskakuje Ci ten błąd kiedy nie jest podłączony obiektyw, oraz np. nie masz karty wewnątrz.
                    Staram się, ale za mało...

Komentarz

• zabol
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 643

bez obiektywu błąd nadal wyskakuje, ale ja wyjąłem kartę błąd zniknął. Mam dwie karty kingstona 2 gb i 512mb mozliwe zeby obydwie były walnięte?

Komentarz

• kula
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 63

jezeli bez karty nie masz bledu to raczej tak
                        zobaczy jeszcze czy w aparacie nie masz styków pogietych.
                        a wlączałes z obiektywem bez karty ?
                        pozdrawiam

Komentarz

• moregun
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 351

u mnie to bylo jak kupilem urzywańca 20d i er 99 przy wszystkich mozliwych kombinacjach
                          WYROK -
                          wymiana porysowanej migawki - 600zł

porysowana byla jak kupilem , popstrykalem jeden dzien. czyli jakieś kilkanascie kliknęć i wszystko padło
                          obyś miał lepiej i tanij niż ja
                          Ostatnio edytowany przez moregun; 5748.

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez zabol
                            bez obiektywu błąd nadal wyskakuje, ale ja wyjąłem kartę błąd zniknął. Mam dwie karty kingstona 2 gb i 512mb mozliwe zeby obydwie były walnięte?
                            Mozliwe jest jeszcze:

- gniazdo kart w aparacie uszkodzone
                            - migawka siada
                            - bateria/gniazdo baterii cos nie styka

Sprawdz na jeszcze innej karcie, nie Kingstona, pozyczonej od kogos na chwile.

Komentarz

• zabol
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 643

najdziwniejsze jest to ze jak działa to moge zrobić 200-300 zdjęć a jak cos sie stanie to po 1 sie zawiesza.

Komentarz

• zabol
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 643

no i stało się 654zł i mam nową migawkę wytrzymała ponad 47 tysiecy, troche mało co nie. starą dostałem na pamiątkę

Komentarz

Pracuję...