To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • happytommy
    Coś już napisał
    • 2008
    • 75

Odp: Error 99 (err99)

Może ktoś się jeszcze wypowie w tym temacie...
    5D II | 33 | 35/1.4 | 85/1.8 | 70-200/4 IS | EX 430 II |

Komentarz

• Antioch87
      • 2012
      • 1

Po miesiącu od zakupu eos 450d pojawił się u mnie error 99...
      po tygodniu znikł i aparat funkcjonował bez zarzutu.
      Po roku pojawił się ponownie i powrócił do stanu używalności po kilkunastu wyciągnięciach baterii.
      Aparat został wysłany do serwisu canon- odesłali i napisali że nie dopatrzyli się żadnych usterek, pomimo że opisałem dokładnie mój przypadek i napisałem że zapewne u nich będzie działał ok. po kolejnym roku pojawił sie problem ponownie (2 tyg. temu). po ocknięciu się działał tydzień i znów jest "zawieszony". Nerwy mam poszarpane bo człowiek płaci nie małe pieniądze za sprzęt renomowanej firmy który nie działa jak należy. Obecnie problem trwa drugi dzień i wygląda następująco: po włączeniu nie pojawia się nic na (matrycy jest czarna), gdy próbuję zrobić zdjęcie czasem aparat wydaje dźwięk ustawiania automatycznej ostrości i czasem dźwięk migawki- jednak zdjęcia nie robi. Dodam że aparat zawsze pracował z obiektywem kit więc nie jest to raczej wina obiektywu. Bardzo proszę o poradę co sugerujecie aby w tej sytuacji zrobić???

Komentarz

• szunaj60
        Bywalec
        • 2010
        • 122

Zmień obiektyw. Piszesz że zawsze pracował z kitem i było dobrze -do czasu.A czy jak zdejmiesz obiektyw i zrobisz zdjęcie to wyskakuje Ci error,jeśli tak to tylko serwis pomoże.A.jeśli nie to przeczyść styki body i obiektywu tylko nie papierem ściernym i nie rozpuszczalnikiem.Najlepiej czystym spirytusem rozrobionym z pepsi, wypić a styki przetrzeć czystą chusteczką ;-)

Komentarz

• fotonaprawa
          • 2012
          • 10

Zamieszczone przez Antioch87
          Po miesiącu od zakupu eos 450d pojawił się u mnie error 99...
          po tygodniu znikł i aparat funkcjonował bez zarzutu.
          Po roku pojawił się ponownie i powrócił do stanu używalności po kilkunastu wyciągnięciach baterii.
          Aparat został wysłany do serwisu canon- odesłali i napisali że nie dopatrzyli się żadnych usterek, pomimo że opisałem dokładnie mój przypadek i napisałem że zapewne u nich będzie działał ok. po kolejnym roku pojawił sie problem ponownie (2 tyg. temu). po ocknięciu się działał tydzień i znów jest "zawieszony". Nerwy mam poszarpane bo człowiek płaci nie małe pieniądze za sprzęt renomowanej firmy który nie działa jak należy. Obecnie problem trwa drugi dzień i wygląda następująco: po włączeniu nie pojawia się nic na (matrycy jest czarna), gdy próbuję zrobić zdjęcie czasem aparat wydaje dźwięk ustawiania automatycznej ostrości i czasem dźwięk migawki- jednak zdjęcia nie robi. Dodam że aparat zawsze pracował z obiektywem kit więc nie jest to raczej wina obiektywu. Bardzo proszę o poradę co sugerujecie aby w tej sytuacji zrobić???
          Tego typu nie typowe objawy, występujące od czasu do czasu, mogą wskazywać na zawilgocenie elektroniki (nawet takie które mogło nastąpić dawno temu).
          Nie dowiesz się tego w inny sposób jak poprzez demontaż aparatu i dokładne przejrzenie płyt.
          www.fotonaprawa.pl

Komentarz

• michpok
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 43

Hej!

Może to komuś pomoże.
            U mnie w 40D miałem sytuację, że po czasie gdy aparat leżał jakiś czas nieużywany pojawiał mi się słynny err 99. Objawy były takie:
            Gdy naciskałem spust słychać było, że lustro się podniosło, ale zdjęcie się nie zapisało a aparat się wyłączał. Włączyć mogłem go wyjmując baterię i wkładając z powrotem. Powtarzało się to jakieś 10- 15 min. później jak już aparat załapał to chodził bez zarzutu. Okazało się, że styki na puszce były zabrudzone. Tę usterkę najlepiej potwierdzić poprzez pstrykanie bez wkręconego obiektywu. Pozdrawiam!
            Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
            __________________________________________________ ____________________________
            www.facebook.com/pokornieckifotografia

Komentarz

• skorpios
              • 2013
              • 7

Witam sedecznie,

to moj pierwszy post, wiec prosze o wyrozumialosc, jesli bedzie w nieodpowiednim miejscu lub beda pytania o rzeczy juz wytlumaczone Kupilem Canona 1000D, dzis przyszedl, okazuje sie, ze po kazdym wylaczeniu aparatu musze wyjmowac baterie, zeby ponownie go uruchomic, poza tym pstrykalem foty bez obiektywu (stary SIGMA DL ZOOM 35-80mm 1:4-5.6 wyjety z kliszowego Canona 1000F) i aparat zawiesza sie na trybie M, tylko i wylacznie, lustro zostaje u gory, dioda pali sie na czerwono, aparat nie reaguje. Update'owalem (dziwne slowo spolszczone :P) firmaware z 1.0.3 na 1.0.7.

Sorki z gory za nie fachowy jezyk lub okreslenia, dopiero zaczynam przygode z lustrzankami cyfrowymi, prosze o szybka pomoc i dziekuje slicznie z gory,

pozdrawiam, skorpios.

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

a samo body kupiłeś? czy z jakimś szkłem?
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• skorpios
                  • 2013
                  • 7

Zamieszczone przez arturs
                  a samo body kupiłeś? czy z jakimś szkłem?
                  samo, idealny stan w pracy trafilem na canona 1000f i wzialem z niego szklo, zeby sprawdzic, czy wszystko hula...

Komentarz

• skorpios
                    • 2013
                    • 7

Dzieki wszystkim za fachowe, rzetelne porady, w zyciu nie spodziewalem sie tak wielu i tak szybkich odpowiedzi...

Komentarz

• salas
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 3000

ironią nic nie zdziałasz a jedynie możesz zarobić ostrzeżenie
                      jak ktoś będzie chciał pomóc to pomoże jak nie to nie.
                      SONY

Komentarz

• Aleximov
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 260

Witam,

Zamieszczone przez skorpios
                        to moj pierwszy post, wiec prosze o wyrozumialosc, jesli bedzie w nieodpowiednim miejscu lub beda pytania o rzeczy juz wytlumaczone Kupilem Canona 1000D, dzis przyszedl, okazuje sie, ze po kazdym wylaczeniu aparatu musze wyjmowac baterie, zeby ponownie go uruchomic, poza tym pstrykalem foty bez obiektywu (stary SIGMA DL ZOOM 35-80mm 1:4-5.6 wyjety z kliszowego Canona 1000F) i aparat zawiesza sie na trybie M, tylko i wylacznie, lustro zostaje u gory, dioda pali sie na czerwono, aparat nie reaguje. Update'owalem (dziwne slowo spolszczone :P) firmaware z 1.0.3 na 1.0.7.
                        Przepraszam bardzo, ale jak niewiele z tego zrozumiałem, to jak mam pomóc... Napisz dokładnie, co nie działa i w jakim trybie, oraz jakie próby wykonałeś. Na razie, o ile dobrze zrozumiałem, to:
                        - zresetowałeś ustawienia aparatu do ustawień fabrycznych i nic nie pomogło
                        - sprawdziłeś, czy nie jest ustawiony czas "Bulb" w trybie M
                        - wgrałeś nowy firmware, aparat nie pokazał błędu (wgrało się dobrze) i dalej to samo
                        - po zresetowaniu, ustawiłeś body na "zielony kwadracik", aparat zrobił jedno zdjęcie i się zawiesił (czy tak ??)
                        - przełączenie na inny tryb pracy (Av, Tv) nie pomaga, dalej się zawiesza
                        - na ekranie wyświetlany jest prawidłowy czas i przysłona (np. f5.6, czas 1/100), a mimo to po naciśnięciu migawki lustro się podnosi i już nie opada, dioda świeci się na czerwono i żaden przycisk nie działa - pomaga tylko wyłączenie i wyjęcie baterii
                        - po odpięciu obiektywu od body jest to samo, dalej się zawiesza
                        - również ustawienie w trybie M parametrów f5.6 oraz czasu 1/100 nie pomaga, dalej to samo
                        - ew. mogę wrzucić filmik nakręcony komórką jak to wygląda (jeśli trzeba)

Czy tak tak wygląda, czy nie - napisz dokładnie, to będziemy mogli pomóc...

Pozdrawiam, Alex

Komentarz

• DarekB
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 182

Skorpios... Wysłałem Ci PW.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Komentarz

• skorpios
                            • 2013
                            • 7

Zamieszczone przez salas
                            ironią nic nie zdziałasz a jedynie możesz zarobić ostrzeżenie
                            jak ktoś będzie chciał pomóc to pomoże jak nie to nie.
                            wiem ale potrzebuje szybkiej odpowiedzi, wchodze na forum poswiecone Canonwi, a tu na jak na zlosc nie ma ochotnika z odpowiednia wiedza :P pozdrawiam.

Komentarz

• skorpios
                              • 2013
                              • 7

Witaj Alex, jestem nowy w temacie lustrzanek cyfrowych, wiec nie dziwie sie, ze belkocze :P

za kazdym razem, jak uda mi sie uruchomic aparat, po wylaczeniu musze wyjac i wlozyc ponownie baterie, wtedy aparat czasami sie uruchomi.

Aparat nie zawiesza sie po zrobieniu zdjecia, po prostu wylacza sie, jak przechodzi w tryb czuwania,

zaktualizowalem oprogramowanie z 1.0.3 na 1.0.7 (wszystko poszlo ok, bez zadnego bledu).

"na ekranie wyświetlany jest prawidłowy czas i przysłona (np. f5.6, czas 1/100), a mimo to po naciśnięciu migawki lustro się podnosi i już nie opada, dioda świeci się na czerwono i żaden przycisk nie działa - pomaga tylko wyłączenie i wyjęcie baterii" - zaobserwowalem to tylko, jak aparat ustawiony jest w trybie M

zrestartowanie do ustawien fabrycznych nie pomaga,

to tyle, opisuje to na tyle, na ile potrafie jesli masz jakies pomysly, prosze o pomoc,

pozdrawiam.

Komentarz

• Aleximov
                                Początki nałogu
                                • 2011
                                • 260

Witam,

Podsumowując:
                                - po wyłączeniu aparatu wyłącznikiem zasilania nie chce się ponownie włączyć - pomaga wyjęcie i włożenie baterii
                                - po samowyłączeniu (przejściu w tryb czuwania) również aparat nie chce się "obudzić", pomaga wyjęcie baterii
                                - w trybie manualnym aparat zawiesza się - lustro podniesione, dioda świeci, przyciski nie reagują
                                - w pozostałych trybach (Av, Tv, "zielony kwadracik") działa dobrze, robi zdjęcia - dopóki się go nie wyłączy...
                                - odpięcie obiektywu (całkiem, samo body) lub podpięcie innego nic nie zmienia (nie ma zwarcia w obiektywie)
                                - wbudowana lampa błyskowa otwiera się normalnie i działa jak trzeba

Wygląda to na uszkodzenie elektroniki i bez serwisu pewnie się nie obejdzie....

Sprawdź jeszcze na wszelki wypadek z innym akumulatorem (może z akumulatorem coś nie tak, przejdź się do sklepu i poproś obsługę o "pożyczenie" na chwilę akumulatorka lub sprawdź u znajomych) oraz przy wyjętym akumulatorze poruszaj klapką gniazda akumulatora i karty SD (czy mikrowyłączniki dobrze kontaktują) oraz głównym wyłącznikiem zasilania (może coś nie kontaktuje). Raczej nie pomoże, ale spróbuj... Pewnie na odległość (bez rozebrania body) niewiele więcej da się poradzić, więc jak body na gwarancji, to oddaj lub serwis...

Pozdrawiam, Alex

EDIT:
                                Zamieszczone przez michpok
                                Gdy naciskałem spust słychać było, że lustro się podniosło, ale zdjęcie się nie zapisało a aparat się wyłączał. Włączyć mogłem go wyjmując baterię i wkładając z powrotem. Powtarzało się to jakieś 10- 15 min. później jak już aparat załapał to chodził bez zarzutu. Okazało się, że styki na puszce były zabrudzone. Tę usterkę najlepiej potwierdzić poprzez pstrykanie bez wkręconego obiektywu.
                                Sprawdź to - czy bez obiektywu objawy są takie same?
                                Ostatnio edytowany przez Aleximov; 42794.

Komentarz

Pracuję...