To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Odp: Error 99 (err99)

Jeśli to oryginalny kitowy obiektyw od 300D to jest to najprawdopodobniej ten: Canon Camera Museum | Camera Hall - Lenses (EF Mount)
    Masz mało popularną wersję z napędem ultradźwiękowym więc może to być jeszcze, ewentualnie, ten: Canon Camera Museum | Camera Hall - Lenses (EF Mount)
    Zdjęcia nie są do końca wyraźne więc nie stwierdzę tego jednoznacznie (zwróć uwagę na ilość "mięsa" między srebrnym paskiem a pierścieniem do ręcznego ostrzenia, ten nowszy ma go trochę więcej).
    Wszystkie 18-55 Canona możesz sobie pooglądać tutaj: Canon Camera Museum | Camera Hall - EF Mount
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• zain
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 20

Zamieszczone przez matek2892
      Witam,
      jestem tu nowy, też mam ERR 99 w moim Canonie 300d z obiektywem KIT-owym 18-55mm, błąd jest irytujący bardzo często wyskakuje i w tedy pomaga wyłączenie włączenie lustra, czytając fora postawiłem na ten aparat bo polecali i zonk err.. w zestawie poprzedni właściciel dodał mi obiektyw TAMRON 80-210mm z tym szkłem żaden err nie wyskakuje, więc stawiał bym na uszkodzenie KIT-a, ostatnio oglądając Kit-a uwagę zwróciłem na urwanego flexa.. odkręciłem 6 śrubek i faktycznie zerwany jeden z flexów tylko nie wiem od czego.. znalazłem temat z naprawą ale mój obiektyw się trochę różni od tego w temacie no i AF kręci się w prawo i w lewo a ponoć po uszkodzeniu ma się tylko kręcić w jedną strone.
      Na max zoomie ostrzy ostrzy i nie może wyostrzyć..
      Może, ktoś mi napisze co to za obiektyw dokładnie i co kupić żeby naprawić, bo na alledrogo są flexy ale różne, różne generacje itp. ja jestem kompletnym laikiem w sprawach fotografii
      Myślę, że zrozumiale opisałem swój problem, jeżeli zły dział to przepraszam.

Pozdrawiam

Kilka zdjęć poglądowych.

http://imagizer.imageshack.us/v2/640...0/208/xet8.jpg

jest to uszkodzony flex przysłony. Niestety naprawa tego jest dość trudna dla amatora,radzę nie próbować tego naprawiać,lepiej sprzedać tak jak jest.

Komentarz

• michu004
        • 2012
        • 5

Witam, dopadł mnie err99, lamelki migawki chodzą, ale lustro stoi w miejscu. Przy każdym włączeniu klepnie migawką, wyjęcie baterii/karty daje taki sam efekt. Ma ktoś pomysł co to może być?

Ostatnio edytowany przez michu004; 44545.

Komentarz

• Malolacik92
          • 2013
          • 4

Witam,
          wczoraj zakupiłem aparat Canon 40D (30 tyś zdjęć). Problem jest... dziwny. Włączam aparat, co zdjęcie wyskakuje błąd. Wyłącze aparat, wyjme baterie, włoże baterie, włączam aparat i moge robić zdjęć ile wlezie, dopóki nie wyłącze i włącze aparatu, bo znowu wyskakuje błąd co zdjęcie. Wystarczy nawet samą klapke otworzyć zamiast wyjmować baterii i już można robić zdjęcia. Co więcej. Gdy wyskakuje error, nie musze wyłączać aparatu, wystarczy, że wysunę klapke od KARTY, wsunę ją z powrotem i dalej mogę robić zdjęcia. Filmiki:

Ktokolwiek wie, o co może chodzić?

Komentarz

• antek76
            Dopiero zaczyna
            • 2013
            • 26

Zamieszczone przez Malolacik92
            Witam,
            wczoraj zakupiłem aparat Canon 40D (30 tyś zdjęć). Problem jest... dziwny. Włączam aparat, co zdjęcie wyskakuje błąd. Wyłącze aparat, wyjme baterie, włoże baterie, włączam aparat i moge robić zdjęć ile wlezie, dopóki nie wyłącze i włącze aparatu, bo znowu wyskakuje błąd co zdjęcie. Wystarczy nawet samą klapke otworzyć zamiast wyjmować baterii i już można robić zdjęcia. Co więcej. Gdy wyskakuje error, nie musze wyłączać aparatu, wystarczy, że wysunę klapke od KARTY, wsunę ją z powrotem i dalej mogę robić zdjęcia. Filmiki:

Ktokolwiek wie, o co może chodzić?
            Na moje oko sprawdź czyszczenie matrycy, po każdym włączeniu i wyłączeniu aparat czyści matryce, kiedy otwierasz klapki, aparat tego nie robi, zobacz tez w menu czy możesz wyłączyć czyszczenie matrycy i sprawdź.
            Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Malolacik92
              • 2013
              • 4

Zamieszczone przez antek76
              Na moje oko sprawdź czyszczenie matrycy, po każdym włączeniu i wyłączeniu aparat czyści matryce, kiedy otwierasz klapki, aparat tego nie robi, zobacz tez w menu czy możesz wyłączyć czyszczenie matrycy i sprawdź.
              Mam wyłączone automatyczne czyszczenie matrycy po wyłączeniu aparatu.. Ale sprawdziłem, w menu włączyłem czyszczenie matrycy(w momencie gdy mogłem robić zdjęcia), po niej ponownie robiłem spokojnie zdjęcia, wyłączyłem i włączyłem aparat i ponowne błędy. Gdy były błędy, czyszczenie matrycy też nie pomagało, czyli odpada.
              Ostatnio edytowany przez Malolacik92; 48590.

Komentarz

• antek76
                Dopiero zaczyna
                • 2013
                • 26

Zamieszczone przez Malolacik92
                Mam wyłączone automatyczne czyszczenie matrycy po wyłączeniu aparatu.. Ale sprawdziłem, w menu włączyłem czyszczenie matrycy(w momencie gdy mogłem robić zdjęcia), po niej ponownie robiłem spokojnie zdjęcia, wyłączyłem i włączyłem aparat i ponowne błędy. Gdy były błędy, czyszczenie matrycy też nie pomagało, czyli odpada.
                No to lipa troche,
                Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Malolacik92
                  • 2013
                  • 4

Dodam, że live view działa tak jak normalne fotografowanie. Gdy jest moment błędów, to są błedy, gdy 'zresetuje go' to normalnie robi zdjęcia.

Komentarz

• Malolacik92
                    • 2013
                    • 4

Widzę, że nie moge edytować postu, więc dodam kolejny:

Wyjąłem kartę i wszystko działa bez problemu. Mimo wyłączania i włączania jest okej. Więc logiczne - wina karty lub slotu. Udało mi się od kolegi wziąć inną kartę, wszystko od razu działało idealnie przez jakiś czas. Zrobiłem zdjęcie w domu i nagle ponownie err99.. A bez karty dalej wszystko działa okej.

Komentarz

• azrael1980
                      • 2014
                      • 1

Ja mam problem z Canonem EOS REBEL T3i, pojawia się tylko czarny ekran. Nie robi zdjęć, tzn robi ale czarne.
                      Ostatnio edytowany przez azrael1980; 52534.

Komentarz

• pawelo82
                        • 2013
                        • 3

Canon 30d z przebiegiem nieznanym od razu po włączeniu wywala błąd err99, wyjmowanie baterii, karty, nic nie pomaga. Wcześniej pojawiały się problemy z zacinającym się spustem migawki oraz z kółkiem wyboru nastaw więc w tych miejscach aparat zalałem delikatnie spirytusem i zonk.... pewnie padła płyta?

Komentarz

• xxkomarxx
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1456

Ostatnio kolezance dzialo sie podobnie. Padla migawka. W razie czego koszt wymiany 500 zl. Ale moze tez byc cos innego. Jesli przebieg ponizej 100k to zytnia moze wymienic za free po konsultacji z CP.
                          Blad 99 to ogolnie "inna usterka" ktora nie zostala wyszczegolniona.
                          Ostatnio edytowany przez xxkomarxx; 10391.

Komentarz

• yeloo
                            • 2012
                            • 1

ja mam następujący problem z err 99 uruchamiam aparat i nagle zaczyna otwierać lampę błyskową, następnie macha blokadą jej i tak przez kilka sekund, co by nie nacisnął na aparacie to znów wariuje blokada zamknięcia lapy błyskowej, spotkał się ktoś z czymś takim ?

Komentarz

• wojciech794
                              Coś już napisał
                              • 2011
                              • 62

Nie spotkałem się z takim zachowaniem aparatu, wyłącz i wyciągnij baterię a potem włącz aparat, może pomoże.
                              Aparat EOS — kody błędów i komunikaty o błędach - Canon Polska

Komentarz

• budowlaniec
                                • 2010
                                • 9

Chciałbym się upewnić co do mojego błędu 99 a dokładniej jego rozwiązanie.
                                Kupiłem obiektyw SIGMA AF-APO 75-300 4,5-5,6 ,który działał z 40d natomiast po podłączeniu do 20d wyskakuje błąd. Teraz moje pytanie czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu oprócz wysłanie aby zaprogramowali? Czy warto się w to bawić czy jest to całkowicie nie opłacalne?

Komentarz

Pracuję...