To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PCet

Witam,
    Mój problem dotyczy T28-75/2.8. i Err99. Nie ma wtedy możliwości wykonania zdjęcia w żadnym trybie. Przy włączeniu aparatu słychać tylko takie dość głośne chwilowe bzyczenie/warczenie (wg mnie z obiektywu).

Co moze dawać takie objawy? Problemy z przysłoną? Z mechanizmem ostrzącym?

Co jakiś czas aparat włącza się poprawnie. Robi zdjęcia, działa automatyczne ostrzenie, podgląd DOF. I po chwili znowu kaput...

Pozdrawiam,
    PCet
    Ostatnio edytowany przez Gość; 29199.

Komentarz

• krajsik
      • 2010
      • 4

Podobnie jak u kolegi wyżej. Jakiś czas temu podczas pstrykania 40-stką co jakiś czas wyskakiwał err99. Wysłałem na Żytnią, w efekcie wymiana migawki i systemu podnoszenia lustra. Przy ok. 19500 zdjęć.

Komentarz

• parabellum
        • 2006
        • 5

Mi dzisiaj przysłali z Żytniej mojego 1000d. Objawy :err99 przy pierwszym zdjęciu(po wyjęciu akumulatorka wszystko wracało do normy) , do tego nie zapamiętywał ustawień. Diagnoza: wymiana płyty głównej. Jako ciekawsotkę dodam, iż mimo iż gwarancji nie miałem, to naprawa za friko 8). To chyba wada fabryczna 1000d, ten err99 i do tego nie zapamiętywanie ustawień.
        Ostatnio edytowany przez parabellum; 5947.

Komentarz

• PCet

Czy któryś z Szanownych Forumowiczów mógłby opisać mi objawy zacinającej się przysłony? Czy jest to tylko efekt widoczny na zdjęciach np w postaci prześwietlania/niedoświetlenia? (przysłona nie domyka się do zadanej wartości lub pozostaje w pozycji domkniętej mimo zmiany parametrów naświetlania).
          Czy wiąże się z tym jeszcze jakiś dodatkowy efekt dźwiękowy i Err99?

Co może wywoływać takie brzęczenie wydobywające się raczej z obiektywu i Err99 (np. również od razu po włożeniu baterii)?

Będę wdzięczny,
          Pozdrawiam,
          PCet
          Ostatnio edytowany przez Gość; 29199.

Komentarz

• maciekembi

mam 350d i po założeniu 24-135 ISusm raz na sto po włączeniu pojawia się err99. Wtedy wyłącznikiem robię OFF i ON i wszystko mija. Mniemam, że to styki zabrudzone, bo dużo przekładam szkieł.

Komentarz

• pyton
              • 2008
              • 5

U mnie też naprawa migawki i czyszczenie 40D. Po 4 dniach aparat z powrotem u mnie.

Komentarz

• k4cper
                Bywalec
                • 2007
                • 142

Zamieszczone przez happytommy
                W sobotę wyskoczył mi err99 w 40d, we wtorek wieczorem wysłałem do serwisu na Żytnią, dzisiaj otrzymałem odpowiedz że sprzęt jest naprawiony i jutro będzie u mnie. Padła migawka przy 16400 zdjęciach, wymienili za darmo
                przy 16400 zdjęć żeby padła migawka? luuudzie.. ja zrobiłem moim 400d prawie 19000 cyknieć, dzisiaj pierwszy raz pojawiał mi się error 99 przy założonym tamronie i lampie na stopce.. mam nadzieje, że mi migawka jeszcze pozyje troche, bo mam aparat 2,5 roku, więc za free nic nie bedzie

Komentarz

• pyton
                  • 2008
                  • 5

Mi padła po 28000

Komentarz

• KORD/EPKK
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 137

U mnie pojawia sie Err99 w 350D z podlaczonym 17-85 is USM. Nie wiem w czym problem ale podczas robienia fotki przeslona w obiektywie sie przymyka (widac we wizjerze) , wywala error i nie zapisuje zdjecia. Mialem juz tak kilka razy , szczegolnie na mrozie ; ale ostatnio w domu tez wywalilo mi blad. Chyba to obiektyw , ale co mu moze byc? Jakies sugestie?
                    Pozdrawiam
                    airliners.net
                    50D + BG-E2 + 70D
                    + 17-40 L USM + 50 f1.8 STM + 24-105 L IS USM + EF 100-400 L IS USM + Sigma 150-600 S + SpeedLite 430EX

Komentarz

• Robur
                      • 2010
                      • 5

Zamieszczone przez Szani
                      Wczoraj założyłem obiektyw kuzyna do mojej 350 , sigme 28-105 2,8-4 i zaraz wyskoczył terror 99 , wyłączyłem aparat ponownie wsadziłem moją sigme 18-125 i wszystko było OK. a w domu sprawdziłem na stronie Sigmy żeby właśnie nie używać tej 28-105 z cyframi z powodu terroru … pozdrowiam
                      Nigdy nie miałem tego typu błędu, a podpinałem często taką Sigmę (28-105 mm f/2,8-4 DG) do mojego 30D. Nie miałem żadnych błędów. Czasem odnosiłem tylko wrażenie, że AF się myli, ale nie sprawdzałem na jakich Av i w jakich warunkach. Pozdrawiam.
                      Canon EOS 500N QD, Canon EF 28-80 mm/1:3,5-5,6, Canon RS 60-E3, Canon EF 75-300 mm/1:4,0-5,6III, Sigma AF28-105 mm/1:2,8-4,0 DG, First C3550, Sunpack 4000 AF, Canon EOS 30D, Canon EF 17-40 mm/1:4 L,

Komentarz

• grobel5
                        • 2006
                        • 10

Witam,ja mam ten problem "ERR99" z Canonem 5d - czy ktos sie spotkal z tym bledem w tym modelu ? Zaznaze ze nic nie pomaga, wymiana bateri, wlaczenie, wylaczenie, zmiana obiektywu, odpiecie czy przylaczenie lampy (dodam ze uzywam oid samego poczatku obiektywow canona). Pozdrawiam i czekam na jakies wsparcie - bo wyslanie na żytnia to dla mnie ostatecznosc (po przeczytaniu forum). Pozdrawiam

Komentarz

• zejleman
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 74

Ciekaw jestem co takiego złego jest na Żytniej.
                          Ja dwa razy byłem zmuszony wysłać sprzęt i jestem mega zadowolony.

Komentarz

• emroth1
                            • 2010
                            • 8

moj canonek wysypuje się przy próbie robienia zdjęć bezposrednio po włączeniu lub uśpieniu, po restarcie wszystko dziala i mozna spokojnie robić zdjęcia dopóki się aparat nie wyłączy - sytuacja wystepuje dla wszystkich obiektywow, kart pamieci i baterii ktore mam takze z pewnoscia to body - czy istnieje jakis sposob poza serwisem?
                            ------------------------------------------------------
                            50D+body grip, 350D
                            S18-50/2.8-4.5, S50/2.8, C55-250/4.5-5.6

Komentarz

• airhead
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2495

nowy firmware
                              Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• emroth1
                                • 2010
                                • 8

firmware mam 1.07 czyli najnowszy z nowych, wgrywany dwa razy dla pewnosci
                                ------------------------------------------------------
                                50D+body grip, 350D
                                S18-50/2.8-4.5, S50/2.8, C55-250/4.5-5.6

Komentarz

Pracuję...