X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cobalt
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 1513

Odp: Sigma 17-50 2.8 EX - problem/ostrzegam!

Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo
    Gratuluje ze szklo dziala ale czy trzeba bylo odkopywac temat sprzed roku ??
    Coś mi się zdaje, że to odwieczny problem wyższości Sigmy nad Tamronem. Sam chyba już ze 2x zbierałem się do tego żeby sprzedać Tamrona 17-50/2,8 VC i kupić Sigmę .

Canon prowadzi dziwną politykę jeżeli chodzi o obiektywy do APS-C.
    Gdyby cena Canona 17-55/2,8 IS USM spadła do 2 000zł, to pewnie wszyscy zapomnieliby o zamiennikach.
    Ostatnio edytowany przez cobalt; 44932.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• igor58
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1861

Zamieszczone przez cobalt
      Coś mi się zdaje, że to odwieczny problem wyższości Sigmy nad Tamronem. Sam chyba już ze 2x zbierałem się do tego żeby sprzedać Tamrona 17-50/2,8 VC i kupić Sigmę .

Canon prowadzi dziwną politykę jeżeli chodzi o obiektywy do APS-C.
      Gdyby cena Canona 17-55/2,8 IS USM spadła do 2 000zł, to pewnie wszyscy zapomnieliby o zamiennikach.
      Obiektywy do APS-C miały być małe i tanie, a jak jest - wiadomo...
      Bierz Sigmę (mam i chwalę sobie) i po sprawie

Komentarz

• cobalt
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 1513

Zamieszczone przez igor58
        Obiektywy do APS-C miały być małe i tanie, a jak jest - wiadomo...
        Bierz Sigmę (mam i chwalę sobie) i po sprawie
        Częściowo Canonowi się to udało, bo np 55-250 nie jest taki zły.
        Natomiast wykonanie i cena 17-55 to jakiś kiepski dowcip ze strony firmy. Jeżeli Sigma zeszła z ceny do około 1 600zł, to Canon mógłby kosztować 2 000.

Z tą Sigmą to pierwszy raz napaliłem się w lipcu 2013 roku. Ale znajomy PRO uważa, ze Tamron lepiej rysuje. Mnie natomiast wydaje się, że Sigma jest trochę ostrzejsza.
        A już zbił mnie z tropu sprzedawca w Sigma PRO Centrum, który też korzysta z Tamrona 17-50/2,8 VC.
        Chyba jednak odpuszczę temat zamiany, bo z czasem będę przechodził na FF.
        Ostatnio edytowany przez cobalt; 44932.
        www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• miki450
          Bywalec
          • 2009
          • 150

Ja nadal będę twierdził, że firma Sigma ma problemy z kontrolą jakości.
          Często słychać narzekania na nierównomierne rozmycie kadru (wystarczy poguglać).
          Praca AF też pozostawia wiele do życzenia, bo jak zrozumieć często opisywane sytuacje typu: podpinałem w sklepie kilka obiektywów Sigma i wszystkie różniły się celnością.
          To jak to jest kalibrowane w fabryce??? Jest tam jakaś kontrola produktu?
          Co do ceny nowego Canona 17-55: dla mnie ponad 3 tys., to abstrakcja biorąc pod uwagę możliwości/wykonanie.
          W tej chwili ceny używek są na poziomie 1700 zł. za sprawny, 2-3 letni sprzęt.
          Używaną Sigmę bardzo trudno kupić, a jak już jest to w cenie około 1300 zł., nawet jeszcze z gwarancją.
          Ale Canon ma prawdziwy, precyzyjny i cichy silnik USM, którym zamiata Sigmę 17-50.

Komentarz

• RobertON
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 2190

Zamieszczone przez miki450
            Ale Canon ma prawdziwy, precyzyjny i cichy silnik USM, którym zamiata Sigmę 17-50.
            Nie mam zamiaru wywoływać wojenki USM/HSM, ale pomimo pewnych ułomności silnik HSM sigmy nie jest taki "słaby i powolny"
            Owszem nie można ręcznie doostrzyć, ale jak "złapie" to jest ostro.
            Porównywałem to działanie w sigmie 18-50/HSM z C15-85 USM.
            https://500px.com/robowert26

Komentarz

• maryan78
              • 2014
              • 4

Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo
              Gratuluje ze szklo dziala ale czy trzeba bylo odkopywac temat sprzed roku ??
              Przy obecnej cenie i póki co, sporej jeszcze dostępności, na pewno było warto. Tym bardziej, że w sieci wcale nie ma tak dużo opinii osób, które ten obiektyw faktycznie użytkują.

Komentarz

• Paniki
                Dopiero zaczyna
                • 2013
                • 49

Jak złapie, a jak nie to już nie jest tak fajnie
                Sam kupiłem niedawno by pofocić na chrzcie, ale AF na wielu zdjęciach w ogóle nie trafił, nawet w ładny słoneczny dzień na zewnątrz
                Ale to pewnie ja nie umiem tego obsługiwać jeszcze.

W świetle żarówkowym, przynajmniej u mnie, kaszana.
                Muszę jeszcze to szkło pomęczyć, a jak nie to wyślę najpierw body do kalibracji, a później szkło z body do Sigmy.
                Początkujący od 4 lat...

Komentarz

• miki450
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 150

Jako autor tego tematu, dopiszę jeszcze, że w końcu chyba dorosłem i pozbyłem się tej Sigmy.
                  Miałem serdecznie dość, losowego, himerycznego AF'u, który trafiał kiedy chciał i jak chciał.
                  Bywało, że trafiał idealnie ale następnego dnia, w tych samych warunkach, już robił co chciał.
                  Ciągle też nie dawało mi spokoju to rozmycie lewej części kadru, które wciąż "widziałem".
                  Nie było na to żadnego klucza ani logiki w działaniu a ja miałem naprawdę dosyć klepania i analizowania "testowych" zdjęć, żeby się przekonać, czy już trafia, czy może nadal nie.
                  Wcześniej miałem 450d, którym w ciągu 4 lat naklepałem nieco więcej niż obecną 60d w ciągu 8 miesięcy.
                  A większość kadrów 60d, to tzw. "testy". Stwierdziłem w końcu, że to chore. Jeśli nie mogę na czymś polegać, to należy się tego pozbyć, dla własnego zdrowia.
                  Żeby było ciekawiej, myślę, żeby znowu kupić tą Sigmę, tym razem jednak, pofatyguję się do autoryzowanego sprzedawcy i wybiorę dokładnie, przed zakupem.
                  Inna sprawa, że im dłużej nie mam Sigmy 17-50, tym bardziej stwierdzam, że chyba nie potrzebuję tego zakresu.
                  Ponieważ na co dzień spokojnie wystarcza mi zakres 10-20, a do tzw. portretu, zakres od 70 mm w tele.
                  Tak myślę, czy nie wypełnić zakresu 20-70 jakąś stałką, np. 40 mm. Canon ale na razie nie czuję takiej potrzeby.

Komentarz

• igor58
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1861

Jako autor tego tematu, dopiszę jeszcze, że w końcu chyba dorosłem i pozbyłem się tej Sigmy.
                    Miałem serdecznie dość, losowego, himerycznego AF'u, który trafiał kiedy chciał i jak chciał.
                    Bywało, że trafiał idealnie ale następnego dnia, w tych samych warunkach, już robił co chciał.
                    Ciągle też nie dawało mi spokoju to rozmycie lewej części kadru, które wciąż "widziałem".
                    Nie było na to żadnego klucza ani logiki w działaniu a ja miałem naprawdę dosyć klepania i analizowania "testowych" zdjęć, żeby się przekonać, czy już trafia, czy może nadal nie.
                    Wcześniej miałem 450d, którym w ciągu 4 lat naklepałem nieco więcej niż obecną 60d w ciągu 8 miesięcy.
                    A większość kadrów 60d, to tzw. "testy". Stwierdziłem w końcu, że to chore. Jeśli nie mogę na czymś polegać, to należy się tego pozbyć, dla własnego zdrowia.
                    Żeby było ciekawiej, myślę, żeby znowu kupić tą Sigmę, tym razem jednak, pofatyguję się do autoryzowanego sprzedawcy i wybiorę dokładnie, przed zakupem.
                    Inna sprawa, że im dłużej nie mam Sigmy 17-50, tym bardziej stwierdzam, że chyba nie potrzebuję tego zakresu.
                    Ponieważ na co dzień spokojnie wystarcza mi zakres 10-20, a do tzw. portretu, zakres od 70 mm w tele.
                    Tak myślę, czy nie wypełnić zakresu 20-70 jakąś stałką, np. 40 mm. Canon ale na razie nie czuję takiej potrzeby.
                    pogratulować...

Komentarz

• wajo94
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 101

Zamieszczone przez igor58
                      pogratulować...
                      Której decyzji?
                      Kupiłem Sigmę w EURO 3 lata temu jeszcze za 3k, nie miałem żadnego wyboru bo był jeden przywieziony na moje zamówienie (zakup przez internet), nie kalibrowałem nie serwisowałem tylko używam. Nie rozumiem tych wszystkich problemów o których piszecie. To moja druga sigma, a niedługo kupię trzecią A 35/1,4.
                      R6, Tamron SP 17-50/2,8 Di VC USD G2, , C 70-200/4 L IS, SAM 14/2.8, 580 EXII, C RF 100-400, C RF 50/1.8, C RF 16/2.8

Komentarz

• Slawek1980
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 35

Mam eos'a 500D i S17-50 f/2.8 po kalibracji u Sigmy. Niestety obiektyw ten nie wspolpracuje dobrze z tym body. Punkt centralny ostrzy dobrze natomiast na punktach zenwetrznych zawsze jest duzy front focus.

Komentarz

• miki450
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 150

Z bocznymi też tak miałem, tzn. w ogóle nie trafiały.
                          Ale tym się nie przejmowałem, bo i tak robię głównie środkowym.

Ja ten obiektyw naprawdę polubiłem, bo widać, że biorąc pod uwagę obecną cenę, jest świetny optycznie (jak trafi), nieduży i niezbyt ciężki a jednocześnie "czuć" solidność wykonania. Ma też bardzo dobrą stabilizację.
                          Dlatego prawdopodobnie znowu go kupię.

Dla porównania mam też kupioną "w ciemno" (i w pośpiechu), Sigmę 10-20 f/3.5 i tu nie ma żadnych problemów.
                          Bez kalibracji ostrzy idealnie (moim zdaniem).

Jako przykład podam te same warunki oświetleniowe (jasne, nasłonecznione pomieszczenie), przysłona 3.5, ogniskowa 17 mm., ostrzenie na ten sam kontrastowy element, z odległości 4 metrów: S10-20 na 5 strzałów, 1 nie trafione, S17-50 na 5 strzałów 3-4 nie trafione (w LV trafione za każdym razem).

Komentarz

• cobalt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 1513

Zamieszczone przez wajo94
                            Której decyzji?
                            Kupiłem Sigmę w EURO 3 lata temu jeszcze za 3k, nie miałem żadnego wyboru bo był jeden przywieziony na moje zamówienie (zakup przez internet), nie kalibrowałem nie serwisowałem tylko używam. Nie rozumiem tych wszystkich problemów o których piszecie. To moja druga sigma, a niedługo kupię trzecią A 35/1,4.
                            Z tego widać, ze Sigma 17-50/2,8 pracuje dobrze z 7D.
                            Miałem zmieniać Tamrona na Sigmę, ale widzę, że szkoda dokładać kolejne 500÷600zł do zooma APS-C.
                            www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• RobertON
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 2190

Zamieszczone przez Slawek1980
                              Mam eos'a 500D i S17-50 f/2.8 po kalibracji u Sigmy. Niestety obiektyw ten nie wspolpracuje dobrze z tym body. Punkt centralny ostrzy dobrze natomiast na punktach zenwetrznych zawsze jest duzy front focus.
                              Nie powinno tak być, ale jest to wytłumaczalne.
                              Przestrzeń ostrości nie jest prostopadłościenna, ale jest wycinkiem sferycznym, co opisano wielokrotnie

https://500px.com/robowert26

Komentarz

• cobalt
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 1513

.....Tak myślę, czy nie wypełnić zakresu 20-70 jakąś stałką, np. 40 mm. Canon ale na razie nie czuję takiej potrzeby.
                                A ja na poważnie myślę o sprzedaniu Tamrona 17-50 i kupieniu Tamronie 24-70/2,8 VC USD. Przyda się pod kątem FF.
                                www.cobalt.fr.pl

Komentarz

Pracuję...