X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • FlatEric
    Uzależniony
    • 2007
    • 572

Co do wyswietlania ISO, to tez jest prawidlowe dla tego modelu, ze pokazuje te wartosc tylko po wywolaniu funkcji zmiany.
    A nie pokazuje też na chwilę czułości przy zakładaniu filmu do aparatu, po zamknięciu tylnej ścianki?

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Komentarz

• bakulik
      Uzależniony
      • 2005
      • 767

Zamieszczone przez Voyager70
      Witam,
      Właśnie odebrałem kupiony na Allegro aparat EOS 30. Wg Sprzedającego 100% sprawny. Zadziwia mnie jedna rzecz - po załadowaniu filmu nie przewija się on cały z kasety na szpulę w aparacie, tylko kawałek i wyświetla się 1 klatka. Robiąc zdjęcia odczyt licznika rośnie. W dużo starszym 500N film po załadowaniu przesuwa się cały, do 36 lub 24 klatki i w miarę robienia zdjęć licznik maleje.
      EOS 500N (i inne amatorskie) ma zabezpieczenie przed, nazwijmy to, nieświadomym użytkownikiem. Wyciąga cały film na starcie, a potem chowa do kasetki naświetlone klatki. Gdyby ktoś otworzył tylną ściankę przypadkiem, to zaświetli pusty film, a nie zrobione zdjęcia.

EOS 30 jest bardziej pro, czyli w domyśle dla świadomego fotografa. Możesz go np. w ciemni otworzyć, obciąć zaświetlony film i wywołać, a resztę masz w kasetce do dalszego fotografowania. Czasem się to przydaje (przydawało), np. do zmiany rodzaju filmu w trakcie sesji, gdy ktoś miał tylko jeden korpus. Były takie worki - ciemnie, które można było zabrać w teren.
      Pozdrawiam
      Łukasz Bakuła
      „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• Matezzzz

Witajcie

Pozwolę sobie dopiąć się do tematu, a mianowicie stałem się posiadaczem analoga Eos 30 i mam problem z doborem obiektywu. Początkowo amatorsko chcę pocwiczyć na nim i chciałem się zapytać czy standardowy obiektyw do cyfry 18-55 canona podepnę do analoga??.
        chodzi mi o ten model:

Komentarz

• aligator16
          Początki nałogu
          • 2008
          • 457

Czyli ogólnie - nie A jeżeli nawet podłączysz to będziesz miał straszną winietę.

Komentarz

• mir31

Od dwóch dni jestem posiadaczem 30 i muszę powiedzieć że ten cały "eye control" to całkiem fajna sprawa, nie ma żadnego problemu z jego obsługą.

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez mir31
              Od dwóch dni jestem posiadaczem 30 i muszę powiedzieć że ten cały "eye control" to całkiem fajna sprawa, nie ma żadnego problemu z jego obsługą.
              Fajna sprawa to jest dopiero przy 45 polach AF... ;-)
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• sluks86
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 29

kit będzie działał jeżeli go trochę obetniesz:] ale będzie pokazywał dopiero od 24mm szerzej masz kółeczko

eos30d-kiev60+ 50/1,8 + 18-55is + 580exII + YongNuo YN460II +wiadro filmów

Komentarz

• moregun
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 351

przewijanie filmu to świetna sprawa w 30 - kiedy w trakcie imprezy człowiek potrzebowal zmienic film o wyższej czułości na której juz były zrobione klatki - na kasetce zawsze markerem mialem zapisane ile klatek zrobione w tej kliszy i tylko kliknięć robilem - nie pamietam zeby kiedykolwiek miał z tym problemy

aj kontrol - jak się wg instrukcji go ustawi to działa świetnie - szkoda że w cyfrach tego niema - przydałoby sie bardzo

Komentarz

Pracuję...