X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • CASE
    Coś już napisał
    • 2006
    • 80

Popmart: obejrzę, obiecuję. A Twoje szkła mnie nie interesują, tylko efekt.
    Tomasz1972: Ja już nie mam do Was siły. Czy ja gdziekolwiek napisałem, że wszystkie aspekty życia należy cofnąć do wieku XIX, jeździć bryczką i robić dagerotypie? Jeśli jest tak jak mówisz na temat ciemni i Ps'a, to chwała ci za to. I to zdanie powinno Ci wreszcie uświadomić, co mam przeciwko PS'owi, a jeśli nie uświadamia.... to ja już nie mam siły.
    Dominique: oczywiście masz rację, tyle, że ja ZAWSZE dokładnie nadzoruję proces wywoływania i całej reszty, nie pozwalam dotknąć ich korekcją jakąkolwiek (zresztą, już mi ProfiLab oddawał raz za skorygowane zdjęcia). Tak, wiem, korekcja jest nieunikniona, bo lab ma wbudowaną itd. Trudno, co być musi to być musi, ale nikt nie poprawia ich komputerowo... dlaczego? Bo chcę mieć jak największą powtarzalność efektów. Gdybym pozwalał robić korekcję, to jeden lab zrobi lepiej, drugi gorzej, a każda odbitka inna. Bez sensu. Jak robią bez, to wiem, że mam to co na negatywie, różniące się tylko przez rodzaj chemii, papieru itp.
    A poza tym wybaczcie, ale odłóżmy tą miłą dyskusję na później, bo muszę lecieć reklamy z przystanków pościągac. Różowe Multikina, Warszawiacy wiedzą
    Ostatnio edytowany przez CASE; 8152.
    Canon jakiś tam, bo lubię
    Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.

Moje www
    Zobacz mnie na GoldenLine...
    ...i na LinkedIn

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

Zamieszczone przez CASE
      [...] ja mogę ze swojej strony zagwarantować, że odbitki z moich zdjęć (negatywów) wyglądają tak samo, jak to co na stronce. Jeśli ktoś je zechce ode mnie kupić, wtedy usiądę do PS'a. A na razie zajmę się fotografią...
      Liczy się EFEKT KOŃCOWY

[email protected]

Komentarz

• CASE
        Coś już napisał
        • 2006
        • 80

Nie mam już siły, wybacz.
        Tak, masz rację, że się liczy tylko efekt końcowy. Na tym skończmy, dobranoc.

Albo jeszcze jedno: Tak liczy się efekt końcowy, podobnie jak w piłce noznej liczy się wynik, nieważne, że walkowerem albo przez rzut monetą, 3:0 idzie w świat. A co za emocje... może warto byłoby rozgrywać w ten sposób mistrzostwa świata? Ile taniej i szybciej.... A może i Sri Lanka by została mistrzem....
        Ostatnio edytowany przez CASE; 8152.

Moje www
        ...i na LinkedIn

Komentarz

• popmart
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1721

Dobranoc ?! o 13.34 hmmm no to już wszystko wiadomo

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1709

Zamieszczone przez CASE
            Albo jeszcze jedno: Tak liczy się efekt końcowy, podobnie jak w piłce noznej liczy się wynik, nieważne, że walkowerem albo przez rzut monetą, 3:0 idzie w świat. A co za emocje... może warto byłoby rozgrywać w ten sposób mistrzostwa świata? Ile taniej i szybciej.... A może i Sri Lanka by została mistrzem....
            Nie, no chyba nie mówisz tego poważnie??

[email protected]

Komentarz

• muflon
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 6763

Zamieszczone przez CASE
              muzyka stworzona za pomocą instrumentów, niezależnie od jej gatunku, jest lepsza od muzyki techno, czy innej komputerowej.
              Dobra analogia... tyle że potwierdzająca coś dokładnie przeciwnego: jakość muzyki, niezależnie od gatunku, zależy od "operatora". W dużo mniejszym stopniu od tego, czy wciska on klawisze, szarpie struny, czy kręci pokrętłami.
              zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• chavez
                Początki nałogu
                • 2006
                • 337

Jak dla mnie to fotografia jest sztują odwzorowania rzeczywisości. Przerabiając fotę w PS IMHO można tylko po to aby "doprowadzić" ją do jak nawierniejszego pokazania rzeczywisości.
                A wiadomo, że często fotografia nie przedstawia rzeczywisego obrazu.

Komentarz

• Tomasz1972
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3042

Zamieszczone przez chavez
                  Jak dla mnie to fotografia jest sztują odwzorowania rzeczywisości. Przerabiając fotę w PS IMHO można tylko po to aby "doprowadzić" ją do jak nawierniejszego pokazania rzeczywisości.
                  Ale każdy inaczej tą rzeczywistość odbiera . Dla niektórych PICASSO to odzwierciedlenie rzeczywistości dla innych bochomazy .

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Zamieszczone przez chavez
                    Podzielam takie podejście.
                    Szkoda tylko że z wątku o dwóch bardzo fajnych puszkach zrobiła się kolejna wojenka, najpierw o to czyja technika ustawiania ostrości jest lepsza, potem, po raz kolejny, cyfra kontra analog.

EDIT: chciałem też coś napisać o puszkach, bo akurat używam eosa 33, kupionego świadomie zamiast planowanego wcześniej 50e, ale to by chyba trzeba się cofnąć o kilka stron, w tym wątku...
                    Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Zamieszczone przez Ramirez
                      Edit
                      A co do obsługi Eye control w okularach, to chyba rzeczywiście słabiej działa. Nie mam wady wzroku, więc nie znam problemu z autopsji, ale mój kolega "okularnik" nie przepadał za tym wynalazkiem. Inna sprawa, że on w ogóle nie przepada za nadmairem automatyzacji i nowinek technicznych
                      Ja mam okulary i w 50-tce niemiałem żadnych problemów. Być może zależy to też od wady wzroku.

Zamieszczone przez CASE
                      (...) ale będę się na przykład upierał, że muzyka stworzona za pomocą instrumentów, niezależnie od jej gatunku, jest lepsza od muzyki techno, czy innej komputerowej.
                      Case czy Ty wogóle czytasz czasami to co piszesz? Przecież to ogólniki pozbawione jakiegokolwiek sensu.

Problem polega na tym, że Ty strasznie uogólniasz. Wrzucając wszystko i wszystkich do jednego worka. Po za tym tak na prawdę to walczysz o słowa. Bo obojętnie jak to nazwać to coś wchodzi przez obiektyw(dziurkę) na matrycę/kliszę i później z niej wychodzi w bardzo różnej postaci. I nie rozumiem czemu to ma takie znaczenie jak się to nazywa i co sie z tym później robi. Dla mnie może się nazywać, że robię fotocyfrę albo cyfrografię. I co? Strata czasu na takie jałowe dyskusje.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2076

Zamieszczone przez CASE
                        A jeśli robisz zdjęcia, które nie wymagają 4 kl/s, za to wymagają szybkiego AF, 50/50E.
                        Tyle z mojej strony.
                        Myslisz sie kolego.
                        Uzywam rownolegle obu 30 i 50 od kilku lat, i czasem zdarza mi sie po 40 rolek na miesiac.
                        Uzywam tylko srodkowych punktow AF. I niestety 30 jest szybsza z tymi samymi szklami. Mysle ze ma nowszy procesor i porzez to lepiej chodzi.
                        Druga rzecz jakiej mi brakuje w 50 to brak przycisku do podgladu GO.
                        I co mnie wnerwia to halas. Swego czasu bylem gotow dorzucic pare stow aby wyminic 50 na 30 wlasnie tylko ze wzgledu na to glosne klapanie.
                        Ale mi przeszlo. Bez gripu 50 duuuuzo lepiej sie trzyma, a 30 to aparat z gory przeznaczony do pracy z gripem. No i wizjer w 50 nieco lepszy.
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• CASE
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 80

Pomijając wszystkie OT: moim zdaniem 50-tka jest lepsza od 30/33. Koniec.

Moje www
                          ...i na LinkedIn

Komentarz

• MacGyver
                            Cenzor
                            • 2006
                            • 7043

Zamieszczone przez CASE
                            Pomijając wszystkie OT: moim zdaniem 50-tka jest lepsza od 30/33. Koniec.
                            Oczywiście szanujemy Twoją opinię ;-)

Komentarz

• CASE
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 80

To bardzo się cieszę.
                              "EOS 33/30 - prawie jak aparat" Joke.

Moje www
                              ...i na LinkedIn

Komentarz

• MacGyver
                                Cenzor
                                • 2006
                                • 7043

Zamieszczone przez CASE
                                To bardzo się cieszę.
                                "EOS 33/30 - prawie jak aparat" Joke.
                                No to może małe battle, Twoja pięćdziesiątka kontra moja trzydziestka trójka

Komentarz

Pracuję...