X
-
-
Faktem jest że Canon ma niezwykle mocną ofertę w segmecnie amatorskim. Faktem jest też, że 40D jest chyba najlepszą ofetą na rynku w relacji cena/możliwości. Najciekawsze jest jednak to, że obecnie cena tych wszystkich amatorskich body (1000D, 450D, 40D) jest bardzo zbliżona. Trudna do rozgryzienia polityka - prawdę rzekłszy."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Zgadzam się! Wydawało by się, że aparat pozycjowany półkę wyżej ( 450-40) będzie sprzedawany w cenie znacznie wyższej. Ale ten ostatni nagły i stale postępujący spadek cen 40-tki rzeczywiście daje podstawy do przypuszczeń, że coś canon szykuje.Komentarz
-
Ja bym raczej stawiał że następca 40D będzie cropowy. Pewnie dadzą lepszy LCD, więcej punktów AF, trochę bajerów.
Nie wydaje mi się żeby CROP został tylko w segmencie zupełnie amatorskim. Za dużo nowych obiektywów wychodzi pod CROPA żeby nagle zarzucić ten format. Poza tym dla wielu użytkowników CROP jest nawet lepszy od FF (ostrość w rogach,winieta,mniejsze lżejsze obiektywy).
Technologia produkcji matryc też idzie do przodu i na pewno w przyszłości będzie możliwe uzyskanie jeszcze mniejszych szumów i większej rozdzielczości matryc cropowych. Kto wie - może wręcz jeden tego typu wynalazek sprawi że to FF stanie się ślepą uliczką?Komentarz
-
tego bym się nie spodziewał, technologia technologią ale prawa fizyki pozostaną raczej niezmienne, jeśli przy wypluwaniu kolejnych XXD górę weźmie marketing i wojna pójdzie na megapiksele (co chyba jednak nie nastąpi) w formacie APS-C, ta półka może stać się powoli ofertą dla ... nikogoKto wie - może wręcz jeden tego typu wynalazek sprawi że to FF stanie się ślepą uliczką?pozdrawiam
TomekKomentarz
-
Jeśli następca 40d będzie miał cropa, to na pewno dostanie matrycę od 450d. A aparaty będą miały coraz więcej mpx tak długo jak technologia będzie na to pozwalała. Sony przecież robi cropa 14mpx z gustowną pomarańczową informacją o ww. na przodzie body. A900 z 24mpx będzie ten napis miał pewnie jeszcze większy
Komentarz
-
No ale zauważcie że matryca z 450D mimo większej ilości pikseli nie szumi bardziej od tej z 40D. Przynajmniej na tych zdjęciach które widziałem. Jednak jest tutaj jakiś postęp w technologii.Komentarz
-
sony baaaardzo lubi upscalowac w kamerach
Taka kamera Full HD HDR-TG3 ma np przetwornik 1.4 MP - kon by się usmiał
pewnie podobnie jest w aparatach
Komentarz
-
Komentarz
-
Z testów może i tak ale z Raw-ów jakie oglądam/oglądałem wynika coś odmiennego. Wartałoby zrobić jakieś porównanie na forum. Ktoś ma te dwie puszki?Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
weźmy pod uwagę jedną rzecz... aparaty z jakiej półki?A aparaty będą miały coraz więcej mpx tak długo jak technologia będzie na to pozwalała.
bo w przedziale amatorskim nikt specjalnie nie interesuje się tematyką limitu dyfrakcyjnego, zatem tu z marketingowego punktu widzenia jest sens pchać megapixele do woli, zostaje jednak pytanie dla kogo adresowany jest segment dwucyfrowych EOS'ów - właśnie o tym pisałem - IMHO do odbiorcy już nieco bardziej świadomego bezcelowości takich zabiegów, z drugiej strony klasyczny amator nie sięgnie "półkę wyżej" po aparat z mniejszą liczbą mpx niż jego dotychczasowy xxxD ... i tym sposobem zaczyna się zamykać to błędne kołopozdrawiam
TomekKomentarz
-
Witam.
Mam problem z przesyłaniem zdjec z 40D do komputera,chociaz zostało zainstalowane oprogramowanieEOS digital Solution disk.Nie pojawia się ekran wyboru(EOS Utility) Proszę o pomocKomentarz
-
50D będzie na pewno cropem bo jest na to zapotrzebowanie. Po to Canon dał w 40D różne pseudozmiany np. "AutoISO", "lepszy" wyświetlacz, "uszczelnienia" na klapce od baterii itp. żeby za chwilę wypuścić EOSa 50D, który będzie "odpowiedzią na zgłaszane przez użytkowników 40D narzekania" oraz daje "nowe wspaniałe możliwości" i "kreatywność jak nigdy dotąd" usuwając te wymienione wyżej celowo wprowadzone niedoróbki.
Szczytem bezczelności będzie jak dadzą regulację AF już w body i zrobią z tego wielki marketingowy sukces jak to się wsłuchują w głosy użytkowników, zamiast ze wstydu spuścić głowę i przeprosić że wypuszczają z fabryk nieskalibrowane buble i ludzie muszą się potem użerać z jakimiś serwisami typu Żytnia.
50D może będzie nawet teraz już na jesień.Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.Komentarz
-
zgadzam się z MMM
50D crop - to jest pewne
a już sama możliwość korekcji BB/FF będzie wystarczającym powodem do masowych przesiadek ze "starych" 40D i do tego na prawdę nie wystarczy wiele: lepszy LCD (co biorąc pod uwagę ten w 40D nie będzie trudne), ze 4 mpx więcej i muzyka gra
pozdrawiam
TomekKomentarz
-
kurcze, 40D ile ma dopiero? rok? Dosc nowy aparat a juz chca wprowadzic nowy, zaczyna sie robic masakra, za niedlugo braknie im numerów bo do setki juz niedaleko
Wg mnie zbyteczne jest wprowadzanie puszki xxD w tym momencie, wszyscy czekaja na jakies mocne uderzenie FF. Najgorsze jest to i o tyle dziwne ze cena 1000D, 450D oraz 40D jest bardzo zblizona do siebie....... tego jescze nie było
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux UserKomentarz
Komentarz