X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sober
    Uzależniony
    • 2008
    • 513

Zamieszczone przez koy
    Hmm, ciekawie mowisz, bo bardzo mi ta funkcja do gustu przypadla, duzo ratuje.
    Ta funkcja się przydaje w kontrastowym oświetleniu - np jasne niebo i ciemny krajobraz. Nie radziłbym jej używać przy ISO większym niż 200 (a i na ISO 200 szum jest już wyraźnie widoczny), w pomieszczeniach jej sens jest chyba zerowy. Na moje oko przy tej funkcji włączonej aparat robi zdjęcia tak aby nie prześwietlić niczego a potem cienie "wyciąga" programowo. W efekcie dostajemy niby większą rozpiętość tonalną kosztem wyzszych szumów.

Prawdopodobnie dokładnie to samo a może i lepiej można uzyskać przy wywoływaniu RAWa, o ile tylko na fotce niczego nie prześwietliliśmy - bo wtedy d... zbita

Komentarz

• Arek_Gd
      Bywalec
      • 2008
      • 249

Tak z innej beczki. Od niedawna używam systemu Canona, zaczynając właśnie od 40D. Ostatnio cały dzień robiłem zdjęcia na ślubie/weselu , a na drugi dzień w domowym studiu. Jak zrzuciłem materiał - to zaznałem szoku. 2100 zdjęć na jednym aku! W tym ok 60% to jpegi , 40% jpg+raw. (moze 70% i 30%)

Przyznam, że jestem zachwycony taką pojemnością akumulatora , a właściwie oszczędnością puszki. Dodam, że zdjęcia podczas tych dwóch dni były od czasu do czasu przeglądane i kasowane na LCD.

Do tej pory myślałem że standardem jest ok 1000 zdjęć, a tutaj taka niespodzianka.

Może komuś się przyda ta informacja
      Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Może przyda się też i taka, że jak się dużo używa LV to niestety dobrze mieć sporo akumlatorów z zapasie.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• -jaro-
          Bywalec
          • 2007
          • 136

Zamieszczone przez Kolekcjoner
          Może przyda się też i taka, że jak się dużo używa LV to niestety dobrze mieć sporo akumlatorów z zapasie.
          NIe jest az tak zle Czesto uzywam LV do astrofotografii i jak chce dobrze ustawic ostrosc manualnym obiektywem na 1.4 np. Ale juz ekspozycje na dlugich czasach powyzej 30 sek. czyszcza aku z pradu bardzo szybko.
          jarek

Komentarz

• qNick
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 31

Zamieszczone przez -jaro-
            Ale juz ekspozycje na dlugich czasach powyzej 30 sek. czyszcza aku z pradu bardzo szybko.
            jarek
            O tym przekonałem się robiąc zdjęcie gwiazd, czas ekspozycji 30 min
            Ale mam inne pytanie, czy tak długie naświetlanie wpływa niekorzystnie na matrycę ? Chodzi mi o dead, hot pixsels i ogólne jej zużycie.

Pozdrawiam
            Moje fotki
            CB

Komentarz

• -jaro-
              Bywalec
              • 2007
              • 136

A tego to nie wiem. Ktos mi kiedys mowil, ze nie ale z drugiej strony jak sie cos czesto uzywa to, musi sie zuzywac
              Co do astrofoto, to kupilem sobie zasilacz siciowy i teraz cala noc mam spokoj z pradem.
              jarek

Komentarz

• Jasper
                Bywalec
                • 2008
                • 152

A swoją drogą zastanawiam się czy galopujące ostatnio ceny 40-stki ( w dół) zapowiadają następcę?

Komentarz

• Daniell
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 152

Chyba jeszcze troche za wcześnie
                  Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Komentarz

• adikPL
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 349

Jasne ze za wczesnie, rynek wypelni FF 5D mkII i kazdy sie na niego rzuci (oczywiscie Ci bardziej ambitni fociarze).
                    Nastepca 40D to tylko FF - tak mi sie wydaje - i na niego poczekamy na pewno jeszcze roczek (Fotokina 2009 ? )
                    www.adriankordas.blogspot.com
                    -------------------------------
                    sigpic

Komentarz

• Jasper
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 152

Zamieszczone przez adikPL
                      Jasne ze za wczesnie, rynek wypelni FF 5D mkII i kazdy sie na niego rzuci (oczywiscie Ci bardziej ambitni fociarze).
                      Nastepca 40D to tylko FF - tak mi sie wydaje - i na niego poczekamy na pewno jeszcze roczek (Fotokina 2009 ? )
                      No nie wiem czy następca to będzie FF bo chyba nie będą chcieli robić sobie ( czyli 5D) konkurencji. A po drugie to patrząc ostatnio na politykę wszystkich firm to nie zdziwiłbym się jeśli dodali by parę kwestii do 40-stki ( np. uszczelnienie) czy jakieś inne wodotryski jak lepszy wyświetlacz czy to całe LV i już jest nowy model, nowa reklama , nowi nabywcy.

Komentarz

• KuchateK
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 4895

FF? Po co? Canonowi brakuje nastepcy 40'stki, ale napewno nie w wersji FF.

Canon na poczaktu tego roku ustami jednej z wyzej postawionych osobistosci zapowiedzial, ze nastepcy beda pojawiac sie na rynku szybciej (poltora roku teraz, krok nizej to rok, premiery sa na targach i nic pomiedzy nie ma aby mozliwy byl termin posredni).

Zapowiedziano tez w tym roku premiery we wszystkich segmentach. Nie wglebiajac sie co te segmenty oznaczaja, jest duze prawdopodobienstwo nastepcy. Poza tym jak ktos przegladnie strony typu canonrumors.com, jest duzo poglosek o wycofywaniu 40'stki z oferty. Ostatnie rabaty bardzo pasuja do wyczyszczania magazynow przedpremierowo.

Dodatkowo nawet patrzac wewnatrz oferty Canona 40'stka wypada kiepsko juz od megapixeli zaczynajac. Patrzac na konkurencje, Canonowi brakuje dosc wyraznie czegos mogacego konkurowac z D300. 40'stce blizej raczej do D80 jak D300. 1D3 jest znacznie drozej i to cenowo konkurencja dla D3. O ile 450'tka poradzi sobie z dwucyfrowymi Nikonami, to D300 naprawde nie ma dobrego odpowiednika w ofercie Canona.

Jesli wyjdzie nastepca 40'stki podpicowany do 12-14mpix, uszczelki, kilka drobnych poprawek z tych co to nie kosztuja (programowe) Canon napewno na tym nie straci.
                        ...

Komentarz

• adikPL
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 349

Zamieszczone przez KuchateK
                          FF? Po co? Canonowi brakuje nastepcy 40'stki, ale napewno nie w wersji FF.

Canon na poczaktu tego roku ustami jednej z wyzej postawionych osobistosci zapowiedzial, ze nastepcy beda pojawiac sie na rynku szybciej (poltora roku teraz, krok nizej to rok, premiery sa na targach i nic pomiedzy nie ma aby mozliwy byl termin posredni).

Zapowiedziano tez w tym roku premiery we wszystkich segmentach. Nie wglebiajac sie co te segmenty oznaczaja, jest duze prawdopodobienstwo nastepcy. Poza tym jak ktos przegladnie strony typu canonrumors.com, jest duzo poglosek o wycofywaniu 40'stki z oferty. Ostatnie rabaty bardzo pasuja do wyczyszczania magazynow przedpremierowo.

Dodatkowo nawet patrzac wewnatrz oferty Canona 40'stka wypada kiepsko juz od megapixeli zaczynajac. Patrzac na konkurencje, Canonowi brakuje dosc wyraznie czegos mogacego konkurowac z D300. 40'stce blizej raczej do D80 jak D300. 1D3 jest znacznie drozej i to cenowo konkurencja dla D3. O ile 450'tka poradzi sobie z dwucyfrowymi Nikonami, to D300 naprawde nie ma dobrego odpowiednika w ofercie Canona.

Jesli wyjdzie nastepca 40'stki podpicowany do 12-14mpix, uszczelki, kilka drobnych poprawek z tych co to nie kosztuja (programowe) Canon napewno na tym nie straci.

skoro piszesz ze maja wychodzic szybciej wiec juz moze we wrzesniu poznamy nastepce 40D hmmm... kto wie.

skoro piszemy o konkurencji Canona i Nikona to ja widze to tak
                          1000D/450D vs. D60
                          40D (następca?) vs. D80 (następca?)
                          5D (5D MkII) vs. D700 (D300- wiadomo nie FF, ale cos dla "biedniejszych")
                          1D Mk vs. D3

Sam jestem bardzo ciekawy co przyniesie Fotokina, moze nie tak bardzo puszek, jak szkieł. Wiecie coś o nowych (poprawionych) szkłach?

Pozdrowki
                          www.adriankordas.blogspot.com
                          -------------------------------
                          sigpic

Komentarz

• KuchateK
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 4895

To chyba idzie tak (tradycyjnie na przemian):
                            D40X
                            1000D
                            D60
                            450D
                            D80
                            40D
                            D300
                            5D
                            D700
                            1D3
                            D3
                            1Ds3

Duzo glosow jest o 18-200 IS od Canona. To napewno bedzie EF-S. Nie sadze, aby ktos kupowal to szklo do 1000D/450D tak chetnie jak do 40D (i nastepcow), wiec wypuszczenie nastepcy 40D z pelna klatka pikseli to uciecie sporej czesci rynku zbytu na ten wynalazek.
                            ...

Komentarz

• Jasper
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 152

D40X
                              1000D
                              D60
                              450D
                              D80
                              40D
                              D300
                              5D
                              D700
                              1D3
                              D3
                              1Ds3

Duzo glosow jest o 18-200 IS od Canona. To napewno bedzie EF-S. Nie sadze, aby ktos kupowal to szklo do 1000D/450D tak chetnie jak do 40D (i nastepcow), wiec wypuszczenie nastepcy 40D z pelna klatka pikseli to uciecie sporej czesci rynku zbytu na ten wynalazek.
                              W moim odczuciu ta kolejność wydaje sie świetnie trafiona - dlatego niecierpliwie czekam na następcę 40-tki.

Komentarz

• marekk_ok
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 821

D40X
                                1000D
                                D60
                                450D
                                D80
                                40D
                                300D
                                5D
                                D700
                                1D3
                                D3
                                1Ds3
                                .
                                Wkradł się jak sądzę drobny błąd 300D --> D300.

Komentarz

Pracuję...