X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gizzmo
    Początki nałogu
    • 2004
    • 266

Czyli wszystkie obiektywy EF-S beda szly do smieci. Mila perspektywa - dobrze ze nie mam takich.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• tpop
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1465

Zamieszczone przez storczyk
      Nie zapominajmy ze eos 40d to nie jest tak do konca amatorska puszka
      powiem wiecej... ciezko ja zakwalifikowac do jakiejkolwiek kategorii
      Ostatnio edytowany przez tpop; 553.
      photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• storczyk
        Coś już napisał
        • 2007
        • 52

Czyli wszystkie obiektywy EF-S beda szly do smieci. Mila perspektywa - dobrze ze nie mam takich.
        dlaczego do smieci? Przesadzasz

tpop wydaje mi sie ze eos 30d jest przeznaczony dla ludzi ,którzy wiedza czego chcą a wiec dla tych ,którzy nie kupuja aparatu na jeden sezon

Komentarz

• Gizzmo
          Początki nałogu
          • 2004
          • 266

Moze rzeczywiscie przesadzilem.

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Nie zapominajmy ze eos 40d to nie jest tak do konca amatorska puszka ,dlatego zwiekszenie fizycznie rozmiarów matrycy lub pozostawienie jej bez zmian aps-c i 8 mln na pokladzie moim zdaniem bedzie dobrym krokiem...a juz na pewno lepszym niz aps-c i 12 mln pikseli.Nastepca canona 400d ,ktory powinien pojawic sie za jakies 1,5 roku na pewno bedzie juz mial fizycznie wieksza matryce...co zreszta zapowiedzieli juz wszyscy producenci cyfraków - 10 mln pikseli to maks na aps-c.Według mnie wszystko bedzie juz szlo w dobrym kierunku

Następca 400D będzie na wiosnę 2008 i bankowo będzie miał APS-C. 40D raczej też. Póki co są jeszcze duże rezerwy w upakowywaniu pixeli. A Canon robi zbyt dobry interes na sprzedaży szkieł niepełnoklatkowych, żeby wykonać strzał w nogę typu większa matryca. Po za tym do tego wyśnionego 40D z większą matrycą musieliby skonstruować nowego kita albo pełnoklatkowego albo dostosowanego do APS-H co mnoży koszty i powoduje niepotrzebne zamieszanie. Niemówiąc już o tym że sam kit będzie dużo droższy i przez to może ujemnie wpłynąć na sprzedaż aparatu.
            Moim zdaniem nic obecnie nie zmusza Canona do wykonania takiego posunięcia.
            Może jak Sony wypuści aparat z cropem 1.2 za 1000$ to zmieni to sytuację ale z przecieków wynika, że następne Sony też będzie miało crop 1.5.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• tpop
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1465

tpop wydaje mi sie ze eos 30d jest przeznaczony ...
              aaa tu sie zgodze. 30D jest

Komentarz

• Gizzmo
                Początki nałogu
                • 2004
                • 266

Podsumowujac, z dyskusji wylania sie taki wniosek, w przyszlym 40d poza 10mpx i czyszczeniem matrycy zadnych dodatkowych bonusow nie bedzie. Zreszta nie za bardzo jest tez co wymyslic. No coz, zona tez zaczela naciskac zebysmy kupili 30d, wiec chyba tak sie stanie.
                Ostatnio edytowany przez Gizzmo; 873.

Komentarz

• tpop
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1465

Zamieszczone przez Gizzmo
                  zona tez zaczela naciskac zebysmy kupili 30d
                  świat na głowie stanął

Komentarz

• storczyk
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 52

Kolekcjoner 10 mp na aps-c to maks , do czego przyznali sie wszyscy producenci.Zresztą wystarczy poczytać o tym jak sie ma dyfrakcja do wielkosci fizycznej matrycy i wyciągnąć wnioski O ile w nastepcy eosa 400d widze ewentualnosc i chęć pakowania megapikseli bo takie aparaty służą bardziej do robienia pamiątek z wakacji niż coś więcej to wlasciciele 30d na to nie pójdą ,w koncu aparat z powodzeniem da sie wykorzystywac w profesjonalnych projektach. Powiem szczerze ,że gdyby eos 40d wyszedł z matrycą aps-c i wiecej niz 8mln pikseli bylbym mocno zaskoczony

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Kolekcjoner 10 mp na aps-c to maks , do czego przyznali sie wszyscy producenci.(...)
                      Czy możesz podać jakieś linki do tych zapewnień? Olympus ma mniejsze matryce i daje radę.
                      Olympusowcy zresztą twierdzą , że jakość na niskich iso jest rewelacyjna .
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Viracocha
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 853

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        Czy możesz podać jakieś linki do tych zapewnień? Olympus ma mniejsze matryce i daje radę.
                        Olympusowcy zresztą twierdzą , że jakość na niskich iso jest rewelacyjna .
                        Mogę się wypowiedzieć, że matryca 8 MPx Olka E300 jest naprawdę OK, ale 400 ISO to moim zdaniem górna granica używalności. Używałem tego Olka około roku, teraz sporadycznie (jak mi żona pożyczy ) i akurat do matrycy nie miałem zastrzeżeń.

Komentarz

• konradl
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 980

ojjj, z tymi niby fizycznymi ograniczeniami to jak im pasuje ja bym do tego uwagi nie przykladal, maja 10 Mpix mowia ze to juz max, zrobia 14 mpix tradycyjnie "ulepsza mikrosoczewki" wsadza digic 8 i beda za 2 lata tez mowic ze to juz max...
                          Ostatnio edytowany przez konradl; 564.

Komentarz

• adam_k
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 235

juz dawno nikon d2x miał na podobnej wielkości matrycy prawie 12mpx wiec na pewno sie da to zrobic

Komentarz

• remol71
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 371

Zamieszczone przez adam_k
                              juz dawno nikon d2x miał na podobnej wielkości matrycy prawie 12mpx wiec na pewno sie da to zrobic

W przypadku matrycy z dużą ilością mpixeli dochodzi do układu idealnego, gdzie obiektyw ma mniejszą rozdzielczość od matrycy i sam w sobie staje się filtrem antyaliazingowym. Niepotrzebne staje się wtedy tak znienawidzone przez wszystkich zmiekczające obraz szkiełko między matrycą a obiektywem eliminujące morę.

Komentarz

• feiran

Następna CANONA 30D

Swego czasu głośno było o następcy 30D. Były nawet strony 40D !!!
                                Czy coś wiadomo w tej sprawie?
                                Kiedy ewentualnie można się spodziewać tej nowości?

Komentarz

Pracuję...