X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paweleverest
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1138

Wreszcie wrócił 5D z serwisu i moge jedynie potwierdzić to o czym napisałem wcześniej AF i cichość to największe zalety 40D w stosunku do 5d.
    5D jednak wygrywa z 40D pod względem jakości obrazu ( szczególnie szumu ). Jest to oczywiście moja subiektywna ocena ale uwieżcie mi że nie musiałem się długo wpatrywać w te puszki żeby ją dostrzec .

Komentarz

• Niedzwiedz
      Uzależniony
      • 2004
      • 578

hmm czyli nadal pod wzgledem szumu 5d to najlpeszwy wyczyn Canona, ani nowe jedynki ani 40d nie przeskakuja go ech... przyjdzie czekac na 5d MK II jeszcze dlugo
      www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
      www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• sleep
        Coś już napisał
        • 2007
        • 91

ehhhh porównałem kilkanaście zdjęć 5D z 40D - 5 wygrywa pod względem szumów - 40 jest bleeee hmmm a miało być tak pięknie - szum szum i jeszcze raz szum, potrafi moja 40 "zaszumić" i przy 1000 - co za życie.

Powiem tak - na pewno kupię następce 5D i basta.
        Pozdro
        40D, 5D2 + dwie -ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Komentarz

• raster
          Coś już napisał
          • 2005
          • 97

szum-srum...

ale szczegóły trzyma... Od biedy portretowa fota w parszywym świetle (dobrze naświetlona) przy ISO3200 jest użyteczna... Od biedy... ale jest...

Oj dawno nie widziałeś chyba fotek ze sprzętów konkurencji i się rozbestwiłeś...
          Puszki i słoiki

Komentarz

• Jacek_Z
            Administrator
            • 2005
            • 2694

Zamieszczone przez Niedzwiedz
            hmm czyli nadal pod wzgledem szumu 5d to najlpeszwy wyczyn Canona, ani nowe jedynki ani 40d nie przeskakuja go ech... przyjdzie czekac na 5d MK II jeszcze dlugo
            obawiam się, że następca 5D będzie szumiał bardziej od "pierwowzoru". Bo zapewne dołożą parę megapikseli i to się niestety (dla małoszumolubnych ) jakoś odbije na szumach
            Oj Niedzwiedz, nie trzeba się było z Nikona przesiadać. Ja robię czasami wielkie formaty i dla mnie D3 ma mało MP, ale dla 99% fotografów te 12 MP wystarczy (na śluby na pewno). No. 1 jest znowu w innym systemie niż ty.
            Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• Richie
              Uzależniony
              • 2006
              • 625

Zamieszczone przez sleep
              40 jest bleeee hmmm a miało być tak pięknie - szum szum i jeszcze raz szum, potrafi moja 40 "zaszumić" i przy 1000 - co za życie.

Powiem tak - na pewno kupię następce 5D i basta.
              Pozdro
              Widziałeś te Twoje zaszumione zdjęcia na odbitkach czy monitorze?Gwarantuję Ci ze na odbitkach nie będzie go wcale a jeśli już się pojawi to będzie przyjemnym dodatkiem tworzącym klimacik na fotce.

Dajcie wreszcie spokój z tym szumem.
              Richie
              FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• Niedzwiedz
                Uzależniony
                • 2004
                • 578

no tak , o d3 nie pisze ale on bedzie no1 juz mialem taki pomysl ktoregos dnia wrocic do N
                www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• mjastrzebski
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 450

no tak , o d3 nie pisze ale on bedzie no1 juz mialem taki pomysl ktoregos dnia wrocic do N
                  To ja sie pisze na 35 i 430 ;-)

Marcin
                  Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Komentarz

• Pikczer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2578

hmm czyli nadal pod wzgledem szumu 5d to najlpeszwy wyczyn Canona, ani nowe jedynki (...) nie przeskakuja go ech...
                    A skad taka teza? Porownywales czy tak z zalozenia - bo crop?

Komentarz

• paweleverest
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1138

Zamieszczone przez Richie
                      Widziałeś te Twoje zaszumione zdjęcia na odbitkach czy monitorze?Gwarantuję Ci ze na odbitkach nie będzie go wcale a jeśli już się pojawi to będzie przyjemnym dodatkiem tworzącym klimacik na fotce.

Dla mnie szum jakoś nigdy nie stanowił elementu poprawiającego klimat zdjęcia - ale to sprawa gustu

Zamieszczone przez Pikczer
                      A skad taka teza? Porownywales czy tak z zalozenia - bo crop?
                      Pod względem szumu niestety 5D jest nie do pobicia - i chyba już nie bedzie - przy tendencji zmniejszania pixeli ( a na pełnej klatce to jedyny sposób podnoszenia rozdzielczości).
                      Porównywałem empiryczne !!

Komentarz

• Mirek B.

Ja się włącze do tego wątku, mam 5d i jestem z niego bardzo zadowolony pod względem szumów, nawet przy 1600 szumy są na poziomie akceptowalnym, AF dla mnie też działa szybko choć na razie nie mam szkiełek na poziomie 2,8. Nie miałem okazji focić 40d, ale widziałem zdjęcia i jakościowo 5d wygrywa... Moim skromnym zdaniem I wiem, że już teraz nnie zamieniłbym 5d na 40d (patrząc na jakość zdjęć , AF to może inna bajka, ale mi ten wystarcza

Komentarz

• MARANTZ
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 928

A ja mam cichą nadzieję (nierealną, wiem), że poprawią piątkę, dadzą jej większy bufor, szybsze zdjęcia seryjne, lepszy AF, troszkę uszczelnią itd. poprawią jeszcze jakość matrycy (normalne ISO 3200, programowo zwiększane do 6400), ale ZOSTAWIĄ tyle pikseli ile jest obecnie. Wtedy kupię sobie takie dwa aparaty z nadzieją, że mi wystarczą do końca życia
                          FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• lukep
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 387

W!

Szef byl znow w usa na spotkaniu w Canonie photo i dostal info, ze najpozniej wiosna przyszlego roku wyjdzie nowy XD, wstepnie to ma byc:
                            5klatek, 16 mpix/18mpix, FF, wiecej pol AF i krzyzowe, LV, ma byc ciut wiekszy gabarytowo, cos o autodopasowywaniu sie do obiektywow (czyli cos ala kalibracja softwerowa), zmienione menu, wiekszy lcd, bez zadnych rewelacji - po prostu to czego mozna bylo sie spodziewac... Aha, byc moze wyjda dwie wersje, jedna bardziej wypasiona i jenda okrojona, ale to ponac jest malo jednak prawdopodobne ze wzgledow na promowanie dla profi 1Dsa. Cena ma byc na podobnym poziomie co obecnie 5D.

Zdrowko

P.S. Byla tez dyskusja na temat 1D M3 i wady w AF, podobno jest to spektakularnie zadko wystepujacy objaw i tylko przy bardzo naslonecznionym kadrze oraz ze usterke usuwa sie w przeciagu godziny w serwisie Canona.

Komentarz

• Mirek B.

Wszystko fajnie, tylko nie możliwe jest, że cena będzie na poziomie obecnej ceny 5d. Canon strzeliłby sobie samobója, bo po pierwsze ma na pewno jeszcze stany magazynowe obecnej wersji (zresztą z tego co wiem to ciągle ją produkują), więc ta sama cena spowodowałaby brak zainteresowania starą wersją lub drastyczny spadek jej ceny... Po drugie w tej klasnie 5d jest ciągle monopolistą więc dlaczego by nie dać wyższej ceny? Ja stawiam na początek na 13-15K (cena oficjalna, można będzie kupić za 11-13K)

Komentarz

• sleep
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 91

Zamieszczone przez Richie

Tak się składa że na fotkach. Koleżanka która pracuje w Labie na frontierze ma 5D a ja 40D - i wiecie co 5D górą - i to zdecydowanie. Szkoda gadać, naprawdę - czekam na nowy 5D i tyle - 40D jako dodatek.

Pozdro
                                40D, 5D2 + dwie -ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Komentarz

Pracuję...