X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • albercikk
    Początki nałogu
    • 2006
    • 258

hmm zastanawiałem się czy nie wybrać 40D zamiast 5-tki, i czekać na następce piąteczki, ale skoro 5D znacznie lepiej sobie radzi z obrazem to pomimi gorszego AF zdecyduje sie jednak na 5-tkę.

Jeśli plotki się potwierdzą z tymi 16/18 megapixelami w następcy 5D to niezbyt ciekawie jak dla mnie, wątpie żeby Canononowi udało się w takiej sytuacji przebić 5D pod względem jakości obrazu i szumów, jeśli dorówna to będzie dobrze.
    Marzy mi się D3 ale cena niestety sprowadza mnie na ziemie, zapoluje na niego za rok, półtora, jak ceny spadną, no chyba że Canon wypuści coś podobnego z 12 megapixeli.

Pozdrawiam
    - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• paweleverest
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1138

Zamieszczone przez MARANTZ
      A ja mam cichą nadzieję (nierealną, wiem), że poprawią piątkę, dadzą jej większy bufor, szybsze zdjęcia seryjne, lepszy AF, troszkę uszczelnią itd. poprawią jeszcze jakość matrycy (normalne ISO 3200, programowo zwiększane do 6400), ale ZOSTAWIĄ tyle pikseli ile jest obecnie. Wtedy kupię sobie takie dwa aparaty z nadzieją, że mi wystarczą do końca życia
      Musiałabyś wyjątkowo krótko żyć ( czego oczywiście Ci nie życze ) . Chłopaki z marketingu canona mają tysiąc sposobów które przekonają najbardziej zadowolonego posiadacza starej puszki do zmiany na "lepszą"

Komentarz

• adalbert
        Początki nałogu
        • 2007
        • 353

Zamieszczone przez albercikk
        hmm zastanawiałem się czy nie wybrać 40D zamiast 5-tki, ....
        Marzy mi się D3 ...

Pozdrawiam
        Przyznaję, że dla mnie to już jest lekki hardcore:
        w stopce MINOLTA, w planach 40D/5D a za jakiś czas nikon
        Nie pozbyłem się jeszcze - po przesiadce - wszystkich zabawek z żółtego systemu -ALE takich ekwilibrystyk nigdy nie brałem pod uwagę :wink:

Co do ceny D3 - uważam, że jest świetnie skalkulowana - wiele osób będzie miało poważny dylemat zakupowy/systemowy/przesiadkowy - np. D3 vs. 1MKIII a być może później D3 i następca 5D

Komentarz

• albercikk
          Początki nałogu
          • 2006
          • 258

adalbert staram się nie przywiązywać do marki, nie ma to dla mnie znaczenia czym robie zdjęcia, jeśli tylko mnie będzie stać to kupie to co będzie dawało lepsze rezultaty.
          Nie zrobię takiego kroku na pewno szybko, pewnie za 1,5 roku będę rozważał jakie kroki wykonać w sprawie sprzętu, jeśli dobrze pójdzie, a może zakocham się w 5-tce i stwierdzę że nic więcej mi nie potrzeba, nie wykluczam także że wrocę do korzeni i kupie kiedyś jakiegoś Soniaka jeśli Sony zaskoczy jakąś diabelnie dobrą pełnoklatkową maszyną no i rozbudują ofertę szkieł z silnikami...czas pokaże.

Pozdrawiam
          Ostatnio edytowany przez albercikk; 8029.
          - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Ja myślę że przewidywanie tego co będzie na podstawie tego co jest może być złudne, bo technologia się wciąż rozwija. Na tapecie są nowe matryce o bardzo dużej rozdzielczości. Wciąż rozwija się moc procesorów montowanych w puszkach. Myślę że najlepiej kupować w danej chwili to co potrzebne. Przecież 5D z powodu wypuszczenia nowych puszek nie zacznie ani bardziej szumieć ani robić gorszych zdjęć, a jak dotąd niewielu narzekało.
            To nawet nie trąci onanizmem to jest onanizm .
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• MARANTZ
              Uzależniony
              • 2005
              • 928

Zamieszczone przez paweleverest
              Musiałabyś ...
              Normalnie w ucho zaraz dostaniesz Chcesz się na randkę umówić? Hmm... będę musiał klatę wydepilować
              FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• paweleverest
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1138

Zamieszczone przez MARANTZ
                Normalnie w ucho zaraz dostaniesz Chcesz się na randkę umówić? Hmm... będę musiał klatę wydepilować
                No wiesz na wydepilowanej klacie zawsze można kontrole nad odblaskami poćwiczyć

Komentarz

• sal
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1071

AF w 40D vs AF w 5D

Probowalem wyszukac jakies konstruktywne komentarze odnosnie porownania AF w 40D i 5D.
                  Niestety z watkow o 40D/5D, nie da sie w latwy sposob wyluskac wlasciwej informacji, stad nowy watek.
                  Czy ktos majacy 40D i 5D, moglby napisac kilka slow o porownaniu dzialania AF w obu korpusach?
                  Najbardziej interesowalyby mnie wrazenia z 70-200 2.8IS oraz 24-70.
                  Tak - wiem, ze technicznie AF w 40D jest bardziej zaawansowany, ale w Internecie mozna znalezc sporo opinii, ze AF w 5D nie jest tak daleko w tyle, jesli chodzi o szybkosc i skutecznosc.
                  Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

W zasadzie nie wiadomo dlaczego chcesz porównywać te dwa układy AF.
                    Jeśli chcesz tańiego FF to nie masz wyjścia, póki co.

Najsensowniejsze porównanie to 20/30D i 40D - ta sama linia produktów. Mam 20D i AF w 40D jest co najmniej dwa razy lepszy. Tak subiektywnie. Jeśli kogoś stać to dla samego AFu warto wymieniać poprzedników na 40D, bo ten układ jest po prostu wyjątkowo dobry, czego o poprzednikach powiedzieć się nie da.

5D ma IMHO wyraźnie gorszy AF od 40D, ale 5D używałem kilka razy - za to w ekstremalnych warunkach.
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• sal
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1071

Zamieszczone przez Kubaman
                      W zasadzie nie wiadomo dlaczego chcesz porównywać te dwa układy AF.
                      Bo zakladam, ze nowy 5D dostanie ten sam AF co 40D.
                      I jestem pewnie jedna z wielu osob, ktore sie zastanawiaja czy kupowac teraz 5D, czy poczekac na nastepce.
                      Mam juz 40D, wiec nie mam presji kupowania aparatu w ogole.
                      To co mogloby mnie przekonac do nowego 5D, to szybkostrzelnosc i lepszy AF.
                      No i moze troche walorow funkcjonalnych (iso w wyswietlaczu).
                      Nie wiem jednak czy jest sens czekac i placic wiecej.
                      5D ma IMHO wyraźnie gorszy AF od 40D, ale 5D używałem kilka razy - za to w ekstremalnych warunkach.
                      Ok.
                      Jak pisalem - niektorzy ludzie pisali, ze AF w 5D dziala lepiej niz w 20D/30D, wiec bylem ciekaw jakie opinie sa tutaj.
                      Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Pikczer
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2578

W porownaniu do 20D - to 5D daje o wiele lepsze rezultaty niz, 20d. Jednak nie mam pojecia czy to kwesita FF czy samego ukladu AF.
                        Ostatnio edytowany przez Pikczer; 2878.

Komentarz

• paweleverest
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1138

W stosunku do 30D AF w 5D jest lepszy ( ale ciut ) szcególnie w trybie servo. 40D to już inna bajka na moim najdłuższym szkle tam gdzie 5D szuka ostrości 40D ustawia go od strzału ( słabo oświetlone i mało kontrastowe kadry) . Servo jeszcze nie miałem okazji porównac dokładnie ale nie widze tu jakichś kolosalnych róznic .

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

Zamieszczone przez sal
                            Bo zakladam, ze nowy 5D dostanie ten sam AF co 40D.
                            no jak tak powiesz to nabiera to nieco sensu. Przy czym tego samego Afa nie będzie miał raczej na pewno, bo jeden to crop a drugi FF i powinny mieć inne pole krycia.
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              PREMIUM member
                              • 2006
                              • 4250

no jak tak powiesz to nabiera to nieco sensu. Przy czym tego samego Afa nie będzie miał raczej na pewno, bo jeden to crop a drugi FF i powinny mieć inne pole krycia.
                              Może mieć i to będzie porażka tak samo jak w D3. Punkty są zbyt blisko środka i przez to stają się bezużyteczne. Powiedz mi kto używa bocznych w 5D? One w dobrym świetle i dobrych kontrastach (a przy zdjęciach na zewnątrz i statycznych scenach takie zawsze się znajdą) działają całkiem nieźle, ale są tak blisko środka że już lepiej użyć centralnego bo krzyżowy.
                              Przy okazji jest jeszcze jedna rzecz na którą większość użytkowników nie zwraca uwagi, że przy pomiarze matrycowym uwzględniany jest aktywny punkt AF. Więc jeśli ktoś blokuje ekspozycję spustem dopiero w momencie strzału a wcześniej ustawił sobie ostrość i przekadrował to będzie mieć często źle naświetlone klatki w przypadku kiedy fotografowany obiekt (znacznie różniący się jasnością od tła) po przekadrowaniu znalazł się poza czujnikiem AF.
                              Taka sytuacja jest typowa kiedy ustawiamy ostrość centralnym czujnikiem np. przy pomocy '*' (w 5D i 30D nie ma przycisku AF-ON).
                              Digart

Komentarz

• Kubaman
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 4709

Zamieszczone przez MMM
                                Taka sytuacja jest typowa kiedy ustawiamy ostrość centralnym czujnikiem np. przy pomocy '*' (w 5D i 30D nie ma przycisku AF-ON).
                                przecież można rozdzielić funkcję AF i EL - ja od początku w 20D mam el pod spustem i af pod *. EOT.
                                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

Pracuję...