X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trampek
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1546

to dopisze sie ja. W 40d jest szybciej i celniej na moich szklach niz w 5d.
    mialem 20d/30d i tak jest taki sam AF jak w 5d - subiektywnie - nie testowo. Roznice czuc w codziennym uzytkowaniu - nie robilem zadnych testow.
    5dmk2 jakby maila o podobnej czulosci z szerzej rozstawionymi punktami AF to byloby krok w dobrym kieunku. Oczywiscie nie sa to jedynki (bawilem sie chwile 1dsmk2)
    Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• MARANTZ
      Uzależniony
      • 2005
      • 928

40D ma lepszy AF, całkiem poprawne all serwo, nawet przy 100-400L plus TC 1.4 Kenko z zaklejonymi stykami. Przewaga 5D jest przy centralnym punkcie all serwo, bo uruchamia się wtedy 6 dodatkowych punktów AF-u dookoła centralnego (brakuje mi tego w 40D). Wada tych systemów jest taka, że przy gorszym/słabym oświetleniu szybkość/celność AF-u zbyt dużo traci w porównaniu do Nikonów (nawet do D200).
      Generalnie lepszy AF ma 40D.
      FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        PREMIUM member
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez Kubaman
        przecież można rozdzielić funkcję AF i EL - ja od początku w 20D mam el pod spustem i af pod *. EOT.
        Pod warunkiem że będziesz ten spust trzymał od momentu ustawienia ostrości. A zrób kilka klatek po przekadrowaniu z blokadą ekspozycji , już po pierwszej jak puścisz spust to blokada ekspozycji znika.
        Digart

Komentarz

• Kubaman
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4709

Zamieszczone przez MARANTZ
          Przewaga 5D jest przy centralnym punkcie all serwo, bo uruchamia się wtedy 6 dodatkowych punktów AF-u dookoła centralnego (brakuje mi tego w 40D).
          a to jest poparte jakimiś konkretnymi obserwacjami? Widzliałem liczne opinie, że owe 6 anigmatycznych punktów do servo w 5D ma znaczenie znikome, natomiast podwójnie krzyżowy środek w 40D oraz wszystkie 9 punktów krzyżowe znacząco poprawiają jakość śledzenia w 40D. Akurat focę ptaki na servo i w 40D jest o niebo lepiej niż w 20D.

Wada tych systemów jest taka, że przy gorszym/słabym oświetleniu szybkość/celność AF-u zbyt dużo traci w porównaniu do Nikonów (nawet do D200).
          Generalnie lepszy AF ma 40D.
          moje odczucia przy robieniu zdjęć w teatrze są następujące: 40D ostrzy dwa trzy razy szybciej od 20D, który w teatrze ostrzy bardzo podobnie do D200.

Zamieszczone przez MMM
          A zrób kilka klatek po przekadrowaniu z blokadą ekspozycji , już po pierwszej jak puścisz spust to blokada ekspozycji znika.
          robiłem i nie było problemu, po prostu nie puszczasz spustu. To raczej prosty zabieg.
          Ostatnio edytowany przez Kubaman; 422. Powód: Automerged Doublepost
          www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• MARANTZ
            Uzależniony
            • 2005
            • 928

Kubaman, a co mam popierać? To, że centralny punkt 40D jest lepszy od 20D to wiemy obaj. A to, że przy centralnym punkcie 5D w all servo te dodatkowe punkty się przydają to jest moje zdanie którego zmieniać nie zamierzam. Do czego się przydają? Możesz nie wiedzieć, ale zajmuję się prywatnie spottingiem i w czasie pokazów (czy innych popisów) w naprawdę szybkich wojskowych maszynkach ( a mogę czasami podejść naprawdę blisko) ciężko jest takiego ostro manewrującego skubańca utrzymać w kadrze na centralnym punkcie. Te wspomagające pomagają mi po prostu nie zgubić celu. Przy latających "normalnych" ptaszkach też byś był z tego zadowolony, możesz mi wierzyć.
            FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

Twierdzisz, że w 40D jest gorzej od 5D, więc pytam, sąd te wiedzę czerpiesz. Tyle. Niepotrzebnie kierujesz dyskusję na boczny tor. Fotografowałem w teatrze na servo 5D i byłem niezadowolony. Stosując 40D jestem, nie tylko zresztą w teatrze ale i przy ptakach. Mam więc opinię odmienną od twojej na temat tych układów AF.
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• MARANTZ
                Uzależniony
                • 2005
                • 928

Chyba się kolego nie zrozumieliśmy. Ja wyraźnie napisałem, że 40D ma lepszy AF. A co do centralnego przy all servo to jego rozwiązanie w 5D mnie się bardziej podoba i uważam je za bardziej przydatne. Skuteczności po ciemku tego punktu nie testowałem, w normalnych warunkach jest porównywalna.
                FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Kubaman
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4709

cytowłem przecież wyżej kolego twoją opinię o servo

Skuteczności po ciemku tego punktu nie testowałem, w normalnych warunkach jest porównywalna.
                  ? - nie wiem czemu piszesz więc o przewadze 5D. To zresztą już nieistotne, te wypowidzi mi wystarczą. pozdrawiam
                  www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Kubaman, a co mam popierać? To, że centralny punkt 40D jest lepszy od 20D to wiemy obaj. A to, że przy centralnym punkcie 5D w all servo te dodatkowe punkty się przydają to jest moje zdanie którego zmieniać nie zamierzam. Do czego się przydają? Możesz nie wiedzieć, ale zajmuję się prywatnie spottingiem i w czasie pokazów (czy innych popisów) w naprawdę szybkich wojskowych maszynkach ( a mogę czasami podejść naprawdę blisko) ciężko jest takiego ostro manewrującego skubańca utrzymać w kadrze na centralnym punkcie. Te wspomagające pomagają mi po prostu nie zgubić celu. Przy latających "normalnych" ptaszkach też byś był z tego zadowolony, możesz mi wierzyć.
                    Niby OK - na centralnym może być lepiej w 5D... ale ja np spotting i Servo robię na wszystkich punktach AF włączonych a nie tylko na centralnym i tu 40D powinien wyraźnie lepiej, przy takich ustawieniach, "trzymać" obiekt w kadrze i dodatkowo masz tą zaletę że nie musisz kurczowo obiektu trzymać tylko w okolicy środkowego punktu.

Komentarz

• MARANTZ
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 928

Mógłbym tutaj pisać o małych samolotach, akrobacji, momentach w których żaden punkt z 20/30/40D "nie łapie" takiego obiektu itd. Nie o to chodzi, to tylko specyficzna sytuacja z "mojej" działki. AF postrzegany jako całość z pewnością jest lepszy w 40D niż w 5D i chyba każdy kto robi zdjęcia tymi aparatmi ma tego świadomość. Tak samo jak ja mam świadomość wyższości AF-u w 1D, D300 czy D3. To są fakty. Można mieć tylko nadzieję, że następca 5D zachowa to co najlepsze z 5D i 40D, tylko na dużo wyższym poziomie
                      FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• myst
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 700

OT przeniesione z wątku "5D i co dalej"

przeniesione z: http://canon-board.info/showthread.php?t=21820

ja przeważnie obwieszony jestem 40D i 5D (też nie czekałem na następce, tylko przed sezonem piąteczka zawitała). Jeśli do jesieni się następca piątki nie pojawi (albo AF będzie kiepski) to ze względu na AF właśnie 40D wymieniony zostanie na DsII, ale generalnie w planie jest wymiana 40D na piąteczkę MKII
                        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209. Powód: move OT
                        5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• Waldek24
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 191

5D - kochana piąteczka ma super AF, nigdy mnie nie zawiodła.
                          Dzisiejszych zdjęć się baardzo obawiałem.

Ja na potężnej motorówce (nieco rzucało) ciągnącej trzech akrobatów na nartach wodnych, wykonujących karkołomne ewolucje.
                          Z maszyny wysiadałem wyczerpany fizycznie.

Z niepokojem otwierałem RAW-y, myślę sobie, żeby choć połowa była w punkt.

Na 193 zdjęcia (nigdy nie robię serią) 193 trafione.
                          Żadne w żaden sposób nie spalone, lub nawet nadpalone.

Sam nie wiem co następca 5-ki mógłby mi zaproponować, chyba to, że go samego wyślę na sesję.:wink:
                          Pozdrawiam.

Komentarz

• fret
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1503

Zamieszczone przez Waldek24
                            Sam nie wiem co następca 5-ki mógłby mi zaproponować, chyba to, że go samego wyślę na sesję.:wink:
                            Głównie może zaproponować obniżenie cen starej piątki, to chyba najwazniejsze zadanie Mk II Zobaczymy, pieniążki się odkładają i przed końcem roku zostaną wydanę, a na co, to trudno powiedzieć. Może Mk II, a może MK I + jakieś szkiełko? Jaka by ta nowa piątka nie była, to z efektu jej wejścia mam nadzieje być zadowolony Tak sobie czekam i knuję... z przymrużeniem oka

Komentarz

• Waldek24
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 191

Zamieszczone przez fret
                              Jaka by ta nowa piątka nie była, to z efektu jej wejścia mam nadzieje być zadowolony Tak sobie czekam i knuję... z przymrużeniem oka
                              Zgadzam się w zupełności, jest 5D na warunki Polskie za droga i to sporo.
                              Mam nadzieję, że podczas tego czekania fotografujesz.
                              Zbyt duża przerwa to wznawianie nawyków, jest to udowodnione.
                              Nowe zawsze jest wrogim starego to fakt.

PS. Jeszcze podczas fotografowania, włączyły się do biegu skutery wodne, ich też trzeba było uchwycić.
                              Czas ograniczony, dwa nawroty i po sesji, powtórek niema.
                              Pozdrawiam.

Komentarz

• schabu
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1352

Zamieszczone przez Waldek24
                                5D - kochana piąteczka ma super AF, nigdy mnie nie zawiodła.
                                Dzisiejszych zdjęć się baardzo obawiałem.

Ja na potężnej motorówce (nieco rzucało) ciągnącej trzech akrobatów na nartach wodnych, wykonujących karkołomne ewolucje.
                                Z maszyny wysiadałem wyczerpany fizycznie.

Z niepokojem otwierałem RAW-y, myślę sobie, żeby choć połowa była w punkt.

Na 193 zdjęcia (nigdy nie robię serią) 193 trafione.
                                Żadne w żaden sposób nie spalone, lub nawet nadpalone.

w takich warunkach to nie ma się czemu dziwić.
                                Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

Pracuję...