X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dziobolek
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2634

Zamieszczone przez MC_
    Czyli jest tak jak z Ciamciangiem 8mm?
    Każdym innym też - Sigma, Tamron, Tokina, Samyang, Falcon... tylko nie Canon EF-S

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• dziobolek
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2634

Zamieszczone przez HubertZ
      Hejka,
      Mam do was takie małe pytanko (nie chciałem zakładać nowego wątku).

Otóż mam sigmę 10-20 która jest oczywiście pod aps-c. Dziś zakupiłem 5d mk I i chciałem się zapytać czy jak podepnę tę sigmę pod FF body to nic się fizycznie nie zepsuje? Oczywiście wiem o kółku powstałym od cropa ale chciałbym sobie zobaczyć jak będzie sobie aparat radził z tym obiektywem.
      Nic się nie stanie - możesz śmiało próbować.

Nie można tylko i wyłącznie pod żadnym pozorem podpinać szkieł Canona z oznaczeniem EF-S,
      bo lustro zahaczy o plastikową wystającą "d...kę".

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Komentarz

• dziobolek
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2634

Zamieszczone przez Cichy
        Aleście polecieli offtopem :/ Wszystkie Tamrony mają bagnet EF i pasują do każdego EOSa. Tylko krycie kadru jest różne.
        Ja tam nigdzie nie widzę oznaczenia EF... możesz mnie naprowadzić, proszę???

Jest jedynie - Typ Mocowania: Canon, Nikon, Pentax...

Pozdrówka!

Komentarz

• dziobolek
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2634

Zamieszczone przez LLL
          Będziesz widzał ramki obiektywu.
          Zamieszczone przez HubertZ
          ... Oczywiście wiem o kółku powstałym od cropa ale chciałbym sobie zobaczyć jak będzie sobie aparat radził z tym obiektywem.
          Zamieszczone przez LLL
          Do brand new body radze tez nie podpinac byle szajsu bo kiedys byl temat o tym jak ruski zenitar 16mm z zalozonym na niego tylnim filtrem przeszkadzal w ruchu lustra wlasnie.
          Możesz mnie oświecić tym przykładem??? Jakiś link???
          Bom ciekaw po prostu - mam Pelenga 8mm na cropie, chłopaki używają też Zenitarów 16mm
          i jakoś nie spotkałem się z takowymi opiniami, więc jeśli to prawda, to warto przestrzec.
          No chyba że tylko sobie gdybasz byle coś skrobnąć ;-)

Pozdrówka!

Komentarz

• wojciech794
            Coś już napisał
            • 2011
            • 62

A tu są oznaczenia szkiełek tamrona
            Serwis fotografuj.pl : Sprzęt : PORADNIK KUPUJĄCEGO : Oznaczenia obiektywów Tamron - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!

Komentarz

• ArekLodzPl
              Początki nałogu
              • 2008
              • 346

a powiedzcie mi jak to jest z Tokinami. Np. Tokina AT-X 124 PRO DX AF nadaje się do pełnej klatki, a Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16 mm f/2.8 już nie. Nie wiem jak to rozumieć bo oba mają takie same oznaczenia (AT-X Pro)

Komentarz

• HuleLam
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1641

Zamieszczone przez ArekLodzPl
                a powiedzcie mi jak to jest z Tokinami. Np. Tokina AT-X 124 PRO DX AF nadaje się do pełnej klatki, a Tokina AT-X 116 PRO DX AF 11-16 mm f/2.8 już nie. Nie wiem jak to rozumieć bo oba mają takie same oznaczenia (AT-X Pro)
                Żadane się nie nadaje "out of the box" w całym swoim zakresie. 12-24 na 100% będzie działał w zakresie ok.18-24mm. 11-16 - nie wiem (Micles?)

zdRAWki
                PS oba są oznaczone jako DX czyli crop only
                Fotograf platoniczny

Komentarz

• tomot
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 41

Ponieważ ten temat jest jako pierwszy w googlach na pytanie ff vs crop to go odkopię .

Chciałem podać wam 1 link http://www.stegmann.dk/mikkel/barnack/help/

taki lepszy DOF calculator ,który równocześnie wylicza blur circle.
                  Jak widać nawet gdy zapewnimy te same warunki w ff i crop np. 50mm f2.8(Crop) oraz 81mm(f4.5)FF to i tak obraz będzie innaczej narysowany ,bo blur circle jest innej wielkości - tak przynajmniej wnioskuję z tych wyliczeń.
                  Czy ktoś widział takie porównanie tzn. test bokehu na tym samym szkle, najpierw strzał na cropie, następnie pełny(ogniskowa + przysłona) ekwiwalent na FF ?Do tego najepiej jakby ten test był w aparatach zbliżonych pixelowo czyli np. 40D lub 50D vs 5DmkI lub 7D vs 5DMkII. Zazwyczaj jak widzę testy porównawcze to ludzie używają tych samych ogniskowych... lub używają różnych obiektywów... lub robią jeszcze mniej miarodajne lub oczywiste rzeczy.

Komentarz

• dziobolek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2634

Zamieszczone przez tomot
                    Czy ktoś widział takie porównanie tzn. test bokehu na tym samym szkle, najpierw strzał na cropie, następnie pełny(ogniskowa + przysłona) ekwiwalent na FF ?Do tego najepiej jakby ten test był w aparatach zbliżonych pixelowo czyli np. 40D lub 50D vs 5DmkI lub 7D vs 5DMkII. Zazwyczaj jak widzę testy porównawcze to ludzie używają tych samych ogniskowych... lub używają różnych obiektywów... lub robią jeszcze mniej miarodajne lub oczywiste rzeczy.
                    Jakiś czas temu DFV robiło takie porównanie (50D vs 5D bodajże MKII)
                    i różnice były tylko w głębi ostrości, a i to minimalne.

Pozdrówka!

Komentarz

• huculak
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 29

Fajny temat - właśnie się zastanawiam nad zakupem uzywki albo 50d albo 5d ale widze ze FF to FF

Komentarz

• luck1985
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 322

Ano fajny, ale czytam na forum najczesciej stwierdzenie- ze FF do reporterki i slubow. Do ogolnego zastosowania,krajobrazy,miasto sie juz nie nada ?

Komentarz

• epicure
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 676

Nada się do wszystkiego.
                          nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

Zamieszczone przez luck1985
                            Ano fajny, ale czytam na forum najczesciej stwierdzenie- ze FF do reporterki i slubow. Do ogolnego zastosowania,krajobrazy,miasto sie juz nie nada ?
                            Jak to do reporterki sie nada a do krajobrazów nie ???
                            Pomyśl czasem co piszesz
                            Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• luck1985
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 322

never mind ...

Komentarz

• Bolek02
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 3225

Zamieszczone przez luck1985
                                never mind ...
                                tak myślałem czyli nadal nabijasz posty, bo nie masz nic do powiedzenia
                                Tytułem wyjaśnienia w FF można sie przyczepić do wolnego działania AF-u,
                                czyli gdybyś pomyślał, problem to zdjęcia w ruchu a nie krajobrazy
                                Do reportażu stworzono 7D czyli własnie cropa.
                                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

Pracuję...