X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kuba1012
    • 2009
    • 13

No tak, najlepiej byłoby kupić 40d, ale cena to ok 3000zl za samo body i do tego dochodzi jeszcze jakis dobry obiektyw za ponad 1tys...
    No niestety na az tyle mnie nie stac w tej chwili...

Komentarz

• Sunders
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2746

Zamieszczone przez kuba1012
      No tak, najlepiej byłoby kupić 40d, ale cena to ok 3000zl <...> niestety na az tyle mnie nie stac w tej chwili...
      40d kosztuje prawie tyle samo co 500d/róznica poniżej 300pln/-jeśli nie chcesz kręcić filmów aparatem, to ta rada z 40d jest O.K.
      http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• ponadton

Witam

Na początek wystarczy 450D. Do tego torba + karta pamięci + filtr UV dla osłony obiektywu + ewentualnie dodatkowy akumulator (zamiennik) i ....w tych pozostałych 550 PLN mało co zostanie. Jak spodoba Ci się przygoda z lustrzanką to pomyśl o 50/1.8 + używana lampa błyskowa z serii 380 EX, i na wakacje jakieś tele nie koniecznie z IS. Jeśli nie masz zamiaru rozbudowywać szklarni, najlepiej od razu obiektyw spacerowy np.18-200, abyś później nie narzekał na brak zooma w trakcie wizyty w zoo, lub na nieoczekiwanym wyjeździe, ale i cena podskoczy do ok. 3900.
        Pamiętaj, im dłużej będziesz się zastanawiał, tym bardziej będziesz mniej pewny swojego wyboru..

Pozdrawiam

Komentarz

• sbogdan1
          Początki nałogu
          • 2007
          • 359

No niby tak ,40 droższa jest bez dwóch zdań ale tylko z pozoru ,kupisz z kitowym szkłem i masz w miarę szeroko to tak na początek ,potem możesz porozglądać się za czym lepszym a może wybierzesz coś z tele...
          Wiem że trudno się zdecydować jak się ma ograniczony budżet w każdym bądź razie nie musisz kupować wszystkiego na raz a te parę stów moim zdaniem warto dołożyć.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez ponadton
          Witam

Na początek wystarczy 450D. Do tego torba + karta pamięci + filtr UV dla osłony obiektywu + ewentualnie dodatkowy akumulator (zamiennik) i ....w tych pozostałych 550 PLN mało co zostanie. Jak spodoba Ci się przygoda z lustrzanką to pomyśl o 50/1.8 + używana lampa błyskowa z serii 380 EX, i na wakacje jakieś tele nie koniecznie z IS. Jeśli nie masz zamiaru rozbudowywać szklarni, najlepiej od razu obiektyw spacerowy np.18-200, abyś później nie narzekał na brak zooma w trakcie wizyty w zoo, lub na nieoczekiwanym wyjeździe, ale i cena podskoczy do ok. 3900.
          Pamiętaj, im dłużej będziesz się zastanawiał, tym bardziej będziesz mniej pewny swojego wyboru..

Pozdrawiam
          Tak nie ma to jak kolekcjonowanie szkiełek
          Ostatnio edytowany przez sbogdan1; 13067. Powód: Automerged Doublepost
          EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• Sunders
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2746

Zamieszczone przez sbogdan1
            No niby tak ,40 droższa jest bez dwóch zdań ale tylko z pozoru ,kupisz z kitowym szkłem i masz
            Jak jesteś początkujący,to dobra rada-zaczniesz od kita/taki zestaw kupisz za ok.3500pln/, a potem ocenisz o co rozszerzyć szklarnię.
            A co można zdziałać kitem można obejrzeć w tym wątku:

Komentarz

• kuba1012
              • 2009
              • 13

teraz jak patrze na allegro to najtańszy 40d z kitem 18-55 kosztuje 3400zł
              Zależy mi na tym aby kupic aparat z fakturą, bo moge sobie wtedy odliczyc, tak więc używany raczej ciężko bedzie jakis fajny znalezć.
              Watro dokladać tego tysiąca do 40d??

Komentarz

• sbogdan1
                Początki nałogu
                • 2007
                • 359

Tutaj na forum CB jest kilku dobrych i godnych zaufania Tipów podpytaj co za ile, może akurat będą mieć coś taniej , choćby Cichy/Kuba Cichocki lub Towersivy. Warto podpytać to nic nie kosztuje.
                Ostatnio edytowany przez sbogdan1; 13067.
                EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• kuba1012
                  • 2009
                  • 13

ale to oni sprzedają aparaty, mają firme jakąś, czy jak to wygląda?

Komentarz

• kuba1012
                    • 2009
                    • 13

Wiecie co chyba zdecyduję się na zakup 40d, bo znalazłem na allegro z fakturą za 2500zł uzywanego z przebiegiem 8000 zdjęć. Tylko do tego pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego obiektywu, kompletnie nie wiem jaki byłby najlepszy dla początkującego, chyba jakiś taki z uniwersalnym zakresem ogniskowych....
                    No i dodam, że cena raczej nie mogłaby przekroczyc 900zł, wiec sklaniam sie ku jakiemus uzywanemu

Komentarz

• grzybek_75
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 26

bardzo dobra decyzja,
                      ja przesiadłem się w czerwcu z 450 na 40. zmalał mi znacznie odsetek zdjęć z nietrafioną ostrością. poza tym ergonomia i mniejszy hałas nie są dla mnie bez znaczenia.
                      kupiłem używkę z gwarancją do stycznia, przebiegiem 3k i kartą ekstremeIII/4GB za 2450.
                      obiektyw kup na początek z jak największym zakresem ognisk. - porobisz foty i potem samo Ci wyjdzie jakich ogniskowych potrzebujesz. spokojnie może być używka - i tak pewnie ją niebawem sprzedasz jak wciągnie Cię ten sport
                      pozdrawiam

Komentarz

• Sunders
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2746

Zamieszczone przez kuba1012
                        pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego obiektywu, kompletnie nie wiem jaki byłby najlepszy dla początkującego, chyba jakiś taki z uniwersalnym zakresem ogniskowych....
                        No i dodam, że cena raczej nie mogłaby przekroczyc 900zł, wiec sklaniam sie ku jakiemus uzywanemu
                        Kup canona 17-85/4-5,6 IS USM- w FJ jest do kupienia /nówka/ za 999pln.

Komentarz

• don
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 252

mozesz kupic obiektyw KIT 18-55 + staleczke 50 1.8 to wyjdzie Ci cos kolo 600 zl. co prawda lepszym wyborem bylby KIT + 85 1.8 ale to juz kwestia kolo 1800 zl bodajze. a z 40D naprawde bedziesz zadowolony. chyba ze chcesz cos dlugiego to wtedy zestawik typu 18-55 + 55-250.
                          Moja Caroina

Komentarz

• kuba1012
                            • 2009
                            • 13

Chyba zrobię tak, że na razie kupię kita 18-55 is za 400zł, a poźniej może uda mi się wylicytować jakiś fajny lepszy obiektyw uzywany (np. ten 17-85 is, czy coś dlugiego).

I jeszcze mam jedno pytanie - bo okazało się, że ten 40d za 2500zl jest bez gwarancji producenta, tylko 10 dni rozruchowej. Opłaca mi się kupować ten sprzet, wiedzac że nie ma gwarancji? Czy duże jest prawdopodobieństwo że może się coś popsuć?
                            Ostatnio edytowany przez kuba1012; 28390.

Komentarz

• fotomih
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 167

Widywało się informacje o usterce migawki 40D przy kilkunastu tysiącach przebiegu.
                              Ale myślę że o każdym modelu za czasów świetności pisze się więcej... i tych dobrych i złych ciekawostek. Ja się zdecydowałem. Kupiłem z przebiegiem 24tys bez gwarancji.
                              KIT za 400zł ? Może też używany za 300...
                              Moja galeria CB

Komentarz

• kuba1012
                                • 2009
                                • 13

No chętnie bym uzywany kupil za 300zł, ale niestety na allegro nie ma zadnej uzywki...
                                Ale znalazlem za to nowego za 340zł w sklepie FotoJulia

A co do migawki, to Canon mowi, że 100 000 zdjec powinna wytrzymac, czyli mi sie wydaje ze jak padnie po np. 20 000 to powinni ja naprawic za darmo, nawet jak sie gwarancja skonczyla.
                                A tak wogole to ile moze kosztowac wymiana migawki?
                                Ostatnio edytowany przez kuba1012; 28390.

Komentarz

Pracuję...