Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
No tak, najlepiej byłoby kupić 40d, ale cena to ok 3000zl za samo body i do tego dochodzi jeszcze jakis dobry obiektyw za ponad 1tys...
No niestety na az tyle mnie nie stac w tej chwili...
Na początek wystarczy 450D. Do tego torba + karta pamięci + filtr UV dla osłony obiektywu + ewentualnie dodatkowy akumulator (zamiennik) i ....w tych pozostałych 550 PLN mało co zostanie. Jak spodoba Ci się przygoda z lustrzanką to pomyśl o 50/1.8 + używana lampa błyskowa z serii 380 EX, i na wakacje jakieś tele nie koniecznie z IS. Jeśli nie masz zamiaru rozbudowywać szklarni, najlepiej od razu obiektyw spacerowy np.18-200, abyś później nie narzekał na brak zooma w trakcie wizyty w zoo, lub na nieoczekiwanym wyjeździe, ale i cena podskoczy do ok. 3900.
Pamiętaj, im dłużej będziesz się zastanawiał, tym bardziej będziesz mniej pewny swojego wyboru..
No niby tak ,40 droższa jest bez dwóch zdań ale tylko z pozoru ,kupisz z kitowym szkłem i masz w miarę szeroko to tak na początek ,potem możesz porozglądać się za czym lepszym a może wybierzesz coś z tele...
Wiem że trudno się zdecydować jak się ma ograniczony budżet w każdym bądź razie nie musisz kupować wszystkiego na raz a te parę stów moim zdaniem warto dołożyć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez ponadton
Witam
Na początek wystarczy 450D. Do tego torba + karta pamięci + filtr UV dla osłony obiektywu + ewentualnie dodatkowy akumulator (zamiennik) i ....w tych pozostałych 550 PLN mało co zostanie. Jak spodoba Ci się przygoda z lustrzanką to pomyśl o 50/1.8 + używana lampa błyskowa z serii 380 EX, i na wakacje jakieś tele nie koniecznie z IS. Jeśli nie masz zamiaru rozbudowywać szklarni, najlepiej od razu obiektyw spacerowy np.18-200, abyś później nie narzekał na brak zooma w trakcie wizyty w zoo, lub na nieoczekiwanym wyjeździe, ale i cena podskoczy do ok. 3900.
Pamiętaj, im dłużej będziesz się zastanawiał, tym bardziej będziesz mniej pewny swojego wyboru..
Pozdrawiam
Tak nie ma to jak kolekcjonowanie szkiełek
Ostatnio edytowany przez sbogdan1; 13067.
Powód: Automerged Doublepost
EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem
No niby tak ,40 droższa jest bez dwóch zdań ale tylko z pozoru ,kupisz z kitowym szkłem i masz
Jak jesteś początkujący,to dobra rada-zaczniesz od kita/taki zestaw kupisz za ok.3500pln/, a potem ocenisz o co rozszerzyć szklarnię.
A co można zdziałać kitem można obejrzeć w tym wątku:
teraz jak patrze na allegro to najtańszy 40d z kitem 18-55 kosztuje 3400zł
Zależy mi na tym aby kupic aparat z fakturą, bo moge sobie wtedy odliczyc, tak więc używany raczej ciężko bedzie jakis fajny znalezć.
Watro dokladać tego tysiąca do 40d??
Tutaj na forum CB jest kilku dobrych i godnych zaufania Tipów podpytaj co za ile, może akurat będą mieć coś taniej , choćby Cichy/Kuba Cichocki lub Towersivy. Warto podpytać to nic nie kosztuje.
Wiecie co chyba zdecyduję się na zakup 40d, bo znalazłem na allegro z fakturą za 2500zł uzywanego z przebiegiem 8000 zdjęć. Tylko do tego pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego obiektywu, kompletnie nie wiem jaki byłby najlepszy dla początkującego, chyba jakiś taki z uniwersalnym zakresem ogniskowych....
No i dodam, że cena raczej nie mogłaby przekroczyc 900zł, wiec sklaniam sie ku jakiemus uzywanemu
bardzo dobra decyzja,
ja przesiadłem się w czerwcu z 450 na 40. zmalał mi znacznie odsetek zdjęć z nietrafioną ostrością. poza tym ergonomia i mniejszy hałas nie są dla mnie bez znaczenia.
kupiłem używkę z gwarancją do stycznia, przebiegiem 3k i kartą ekstremeIII/4GB za 2450.
obiektyw kup na początek z jak największym zakresem ognisk. - porobisz foty i potem samo Ci wyjdzie jakich ogniskowych potrzebujesz. spokojnie może być używka - i tak pewnie ją niebawem sprzedasz jak wciągnie Cię ten sport
pozdrawiam
pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego obiektywu, kompletnie nie wiem jaki byłby najlepszy dla początkującego, chyba jakiś taki z uniwersalnym zakresem ogniskowych....
No i dodam, że cena raczej nie mogłaby przekroczyc 900zł, wiec sklaniam sie ku jakiemus uzywanemu
Kup canona 17-85/4-5,6 IS USM- w FJ jest do kupienia /nówka/ za 999pln.
mozesz kupic obiektyw KIT 18-55 + staleczke 50 1.8 to wyjdzie Ci cos kolo 600 zl. co prawda lepszym wyborem bylby KIT + 85 1.8 ale to juz kwestia kolo 1800 zl bodajze. a z 40D naprawde bedziesz zadowolony. chyba ze chcesz cos dlugiego to wtedy zestawik typu 18-55 + 55-250.
Chyba zrobię tak, że na razie kupię kita 18-55 is za 400zł, a poźniej może uda mi się wylicytować jakiś fajny lepszy obiektyw uzywany (np. ten 17-85 is, czy coś dlugiego).
I jeszcze mam jedno pytanie - bo okazało się, że ten 40d za 2500zl jest bez gwarancji producenta, tylko 10 dni rozruchowej. Opłaca mi się kupować ten sprzet, wiedzac że nie ma gwarancji? Czy duże jest prawdopodobieństwo że może się coś popsuć?
Widywało się informacje o usterce migawki 40D przy kilkunastu tysiącach przebiegu.
Ale myślę że o każdym modelu za czasów świetności pisze się więcej... i tych dobrych i złych ciekawostek. Ja się zdecydowałem. Kupiłem z przebiegiem 24tys bez gwarancji.
KIT za 400zł ? Może też używany za 300...
No chętnie bym uzywany kupil za 300zł, ale niestety na allegro nie ma zadnej uzywki...
Ale znalazlem za to nowego za 340zł w sklepie FotoJulia
A co do migawki, to Canon mowi, że 100 000 zdjec powinna wytrzymac, czyli mi sie wydaje ze jak padnie po np. 20 000 to powinni ja naprawic za darmo, nawet jak sie gwarancja skonczyla.
A tak wogole to ile moze kosztowac wymiana migawki?
Komentarz