X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Misiek87
    Początki nałogu
    • 2009
    • 267

Dzisiaj w gazecie widziałem dodatek z MediaMarkt. Nie pamiętam już czy chodziło o całą Polskę (ale raczej tak), ale był tam 500d + 18-55 za 2900. Jednak jest to "wielka wyprzedaz" wiec pewnie MASAKRA bedzie. Ja kupowałem mój gdy były zakupy bez vatu i musiałem ostro walczyć

Komentarz

• chavez
      Początki nałogu
      • 2006
      • 337

A ja do 40D mam wolą kartę. Na początku myślałem, że będę żałował że zaoszczędziłem.
      Jednak bufor w tym aparacie jest na tyle duży dla mnie - nie fotografuję sportu - że jeszcze nigdy mi się nie zapełnił.

Komentarz

• comet

APARAT CANON EOS 500D czarny+EF18-55 IS - kosztuje poniżej 2900zł ( z przesyłką ) - nie tylko w jakiś MediaMarktach

Komentarz

• kuba1012
          • 2009
          • 13

A co sądzicie o obiektywie Sigma 18-200 mm DC OS do Canona 40d?
          Będzie dobry jak na początek?

Komentarz

• Tomas_h
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 18

Witam - i najgorsze pytanie na świecie ...

... czyli co na początek?

Szanowni Canoniarze (brzmi jak fani Arsenalu ).
            Chodzę po forach, czytam i analizuję. Z tego całego mojego myślenia wychodzi mi na to, ze jak na start, to chyba najlepsza byłaby używka z serii 450d lub 500d. Rozważam na ile potrzebne mi to drugie - do kręcenia filmów mam niby kamerę, aczkolwiek wiecie jak to jest w podróżach, czasami im mniej sprzętu ze sobą tym lepiej (plaza, miasta, krajobrazy itd itp).
            Idea jest to, aby coś kupić na start, spróbować załapać bakcyla i jak się powiedzie, to ewentualnie wymienić na coś lepiej puszkowatego.
            Co byście radzili. Wszelkie celne sugestie będę szczerze doceniał i z góry za nie dziękuje.
            Pełen pokory ;-)
            T.

PS Na chwile obecna - cyfrówka Panasa Lumix FZ18

Komentarz

• Tezet-gdynia
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1283

A jaki budzet zalozony ? Na samo body czy z zestawem szkiel na poczatek ? Co najbardziej Ci sie podoba w tym Panasoniku, a co najbardziej denerwuje. Bedzie latwiej
              www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• Tomas_h
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 18

Zamieszczone przez Tezet-gdynia
                A jaki budzet zalozony ? Na samo body czy z zestawem szkiel na poczatek ? Co najbardziej Ci sie podoba w tym Panasoniku, a co najbardziej denerwuje. Bedzie latwiej
                Hm, no zestaw to za dużo powiedziane. Nie wiem, ale mam wrazenie ze powinienem startować z kitowym, żeby wiedzieć czego brakuje i w którą stronę iść.
                W Panasie jako tako nic mnie nie denerwuje, bardziej wkurza mnie sąsiad który już dawno ten etap ma za sobą i łacha ze mnie oraz zrobionych przeze mnie zdjęć drze ile wlezie No nie może tak być.
                Budżet - na starcie chcę w 2k się zmieścić. Gdyby okazało się ze bakcyl nie zostanie łyknięty, to straty będą minimalne.

Komentarz

• michael_key
                  Fotografujący
                  • 2009
                  • 2129

Oba korpusy są warte uwagi. Ja zaczynałem od 450D + 18-55 IS. Zmieniłem swojego Kodaka DX7590.
                  Na naszym forum są, aż jeden, drugi, trzeci i czwarty temat dotyczący Twoich wątpliwości :wink:

Komentarz

• Tomas_h
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 18

Zamieszczone przez michael_key
                    Oba korpusy są warte uwagi. Ja zaczynałem od 450D + 18-55 IS. Zmieniłem swojego Kodaka DX7590.
                    Na naszym forum są, aż jeden, drugi, trzeci i czwarty temat dotyczący Twoich wątpliwości :wink:
                    dzięki
                    ciekawe informacje z sugerowanych wątków sa takie, ze pominąłem w rozważaniach 40D
                    natomiast co do 450 (obydwa to będą cytaty):
                    1. Jeżeli liczysz na to, że ktoś Ci dostarczy usprawiedliwienia na zaoszczędzenie tych 700 PLN i będziesz podwójnie szczęśliwy, bo kupiłeś lepszy sprzęt i zaoszczędziłeś pieniądze, to niestety nic z tego. Szumy są mniejsze. 500D jest tylko lepszy pod każdym względem i nowszy. No i jeszcze zapomniałeś o face recognition!
                    2. Ponadto większy zakres tonalny (450D pod tym względem wypada fatalnie, nawet 1000D go przewyższa),

no nieźle idzie, nieźle

Komentarz

• michael_key
                      Fotografujący
                      • 2009
                      • 2129

A no widzisz jak to jest z doradzaniem
                      Wszystko się sprowadza do serii 1Ds :wink:
                      Jako typowy amator, jakoś nigdy nie przywiązywałem znaczącej wagi to tych porównań. 450D bardzo mi pasowało, ale to subiektywna ocena :wink:

Komentarz

• Tim
                        Coś już napisał
                        • 2010
                        • 87

też ponad rok temu stałem przed tym dylematem, sprzedałem tego samego panasonica co Ty masz i wybrałem 40d. Od xxxd o niebo lepiej leży mi w ręce, łatwiej się używa (kółko to cud, live view się przydaje, zwłaszcza jak zaczynasz i chcesz tanie szkła m42 choć w sumie tamte live view tez mają) i ogólnie solidniejszy sprzęt (poza wyświetlaczem)
                        potem to już rzeczywiście tylko 5d albo ds;p
                        teraz za 1500zł można kupić, do tego np 28-105 albo jak chcesz lepiej to tamron 17-50 czy coś tego pokroju
                        Z Markiem, Elą, Nikosiem i czterdziestką na karku przemierzam świat....

Komentarz

• Tomas_h
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 18

Zamieszczone przez Tim
                          teraz za 1500zł można kupić, do tego np 28-105 albo jak chcesz lepiej to tamron 17-50 czy coś tego pokroju
                          tim, za 1500 ?
                          no to podpowiedz gdzie

Komentarz

• Siemek
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 68

Kup tak jak pisałeś 450D lub 500D, a do tego standardowe kity.

Podstawowy zestaw: 18-55 + 55-250.

Rozszerzony zestaw: 18-55 + 55-250 + 50/1.8.

Rozszerzony zestaw econo: 18-55 + 50/1.8

Ale myślę, że żeby złapać bakcyla, to trzeba spróbować wszystkiego po trochu, więc proponuję: 18-55 + 50/1.8 + lampę 430 exII. Będziesz miał standardowy obiektyw do wszystkiego, do tego najpopularniejszą i tanią stałkę i lampę błyskową. Tanio możesz się bawić światłem zastanym i flashem, porobić coś artystycznego lub zwykłego, np. zdjęcia rodzinne. Wymieniłem chyba najtańsze opcje,.
                            40D i najtańszy zestaw szkieł: 18-55, 55-250, 50/1.8, 430exII

Komentarz

• iso
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 547

jak filmy to 550d, jak bez to 450/40. nie wiem strzelam, ale uważaj bo rebele są strasznie niewygodne w większych rękach i pewnie zajdzie konieczność dokupienia gripa. na imprezy (a wlasciwie do wszystkiego) polecam samyanga 8mm

Komentarz

• Heilsberg
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 274

Zamieszczone przez Tomas_h
                                Hm, no zestaw to za dużo powiedziane. Nie wiem, ale mam wrazenie ze powinienem startować z kitowym, żeby wiedzieć czego brakuje i w którą stronę iść.
                                W Panasie jako tako nic mnie nie denerwuje, bardziej wkurza mnie sąsiad który już dawno ten etap ma za sobą i łacha ze mnie oraz zrobionych przeze mnie zdjęć drze ile wlezie No nie może tak być.
                                Budżet - na starcie chcę w 2k się zmieścić. Gdyby okazało się ze bakcyl nie zostanie łyknięty, to straty będą minimalne.
                                No jeśli tu chodzi tylko o sąsiada to proponuję wziąć pożyczkę i 1DmkIV plus duża biała eLa. Wtedy będzie można drzeć łacha z sąsiada przez długi okres czasu.

A jeśli chodzi o aparat i robienie zdjeć to na początek 450D plus kit. Potem będzie czas na resztę. Nie ma się co rzucać od razu na zestawy. Dokupić coś można za miesiąc, dwa czy rok. Nie trzeba od razu a i tak nie zaplanujesz zestawu do końca życia.
                                EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Komentarz

Pracuję...