X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamek
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2265

No właśnie Czacha to samo chciałem napisać.
    że ostrość i kontrast to wcale nie jest jeszcze jakość.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Komentarz

• bodzio

co do B&W - zobaczie tą galerię robioną 5d - http://www.pbase.com/jrodrigo/image/51643467 - zdjecia wygladają całkiem najs

Komentarz

• king_nothing
        Bywalec
        • 2005
        • 111

Zamieszczone przez bodzio
        co do B&W - zobaczie tą galerię robioną 5d - http://www.pbase.com/jrodrigo/image/51643467 - zdjecia wygladają całkiem najs
        Tez to ostatnio ogladalem, widac ze mozna naprawde duzo wyciagnac nawet z BW
        Zamieszczone przez Czacha
        Wszystko to prawda, pod jednym warunkiem - ze nie robisz zdjec BW Oczywiscie pomijam glebie ostrosci oraz plastyke obrazu w srednim czy wielkim formacie
        Mysle ze ci co przechodza z MF na 5D nie siedza godzinami nad jednym zjdeciem rozszerzajac strefy metoda Ansela Adamsa. A jak juz musza tyle siedziec to powyzszy przyklad pokazuje ze mozna osiagnac wcale niezle wyniki. Wedlug mnie to bardziej kwestia warsztatu...
        "Czarny pudel na sniegu sie sprawdza"

Komentarz

• oskarkowy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2513

Zamieszczone przez king_nothing
          Mysle ze ci co przechodza z MF na 5D nie siedza godzinami nad jednym zjdeciem rozszerzajac strefy metoda Ansela Adamsa. A jak juz musza tyle siedziec to powyzszy przyklad pokazuje ze mozna osiagnac wcale niezle wyniki. Wedlug mnie to bardziej kwestia warsztatu...
          W wielkiej części masz rację. Problemy zaczną się przy mniej lub bardziej specyficznych warunkach. Na przykład: sypialnię mam pomalowaną na kolor bardzo intensywnej czerwieni. Zrób tu cokolwiek i przerób na BW. Nie będziesz miał żadnych szczegółów, o przejściach tonalnych nawet nie wspomnę..
          W zwykłych warunkach oświetleniowych faktycznie coraz więcej da się wyjąć z dobrze naświetlonego RAW.
          Jarek

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez oskarkowy
            Na przykład: sypialnię mam pomalowaną na kolor bardzo intensywnej czerwieni. Zrób tu cokolwiek i przerób na BW.

Przemaluj . Ja mam cale mieszkanie pomalowane na beznadziejny zolty ... tak - tak nazwalbym wlasnie ten odcien. Ani to jaskrawo zolty, ani ciemny... zero zdjec z rozsadnym tlem nie da sie zrobic no i do zadnego z moich kotow ten kolor nie pasuje . Dawno bym przemalowal ale to wynajmowana klitka

Komentarz

• przemo_21
              Bywalec
              • 2004
              • 120

Zamieszczone przez Vitez
              Przemaluj . . Dawno bym przemalowal ale to wynajmowana klitka
              Właściciel chyba ne obrazi się jak odnowisz mu mieszkanie . Malując mu wszystkie pomieszczenia. \
              Odpowiednim kolorem będzie CZARNY :-). Tło odpowiednie , bardzo fotogeniczne a i kotom się spodoba bo one zawsze wieczorami są najbardziej aktywne. ;-)

Komentarz

• oskarkowy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2513

Zamieszczone przez przemo_21
                Właściciel chyba ne obrazi się jak odnowisz mu mieszkanie . Malując mu wszystkie pomieszczenia. \
                Odpowiednim kolorem będzie CZARNY :-). Tło odpowiednie , bardzo fotogeniczne a i kotom się spodoba bo one zawsze wieczorami są najbardziej aktywne. ;-)
                Skąd wiesz, że planuję kota?
                No i czarny do niebieskiego nie będzie pasował
                Jarek

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

Oczywiscie ze kolor mozna na BW przewalic i w duzej czesci przypadkow bedzie wygladalo to dobrze - sam tak zreszta robilem i zapewne nikt sie nie domysli co czym bylo robione ogladajac miniaturki na plfoto Ale roznica w duzym powiekszeniu jest nieco wieksza niz "subtelna".. zwlaszcza przy duzych jednolitych powiezchniach (niebo, sciana, ulica) oraz w kontrastowych warunkach..

Napewno kiedys znowu kupie dSLR'a.. ale jeszcze nie teraz.. nie kreca mnie te, ktore sa dostepne
                  https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• bodzio

ja tez w sumie zastanawiam sie ... ale nad kupnem 5d .
                    BTW gdzie moge znaleźć pełnowymiarowe jpegi/rawy z 5tki ? najchetniej w ciemnych sceneriach, na wysokich ISO ??
                    Chciał bym zobaczyc jak wygląda ten " sławny czerwony szum " cmosa na wysokich ISO, ale na odbitce. Wiem że niby lepiej to wygląda na monitorze ...
                    Więc z checią zaciągnał bym jakies szumiące obrazki z 5d i sobie poprosty zrobił odbitki w Labie, przed zakoopem

Na forum nicona piszą ze Nikonowy Szum ma to do siebie, ze łatwo odfiltrowac tą "czerwoną kaszę" zachowując detal, a po odfiltrowaniu "czerwonej kaszy" z "szumiacego" zdjecia FF "detal się rozpływa . . . "

Komentarz

• oskarkowy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2513

Zamieszczone przez bodzio
                      Na forum nicona piszą ze Nikonowy Szum ma to do siebie, ze łatwo odfiltrowac tą "czerwoną kaszę" zachowując detal, a po odfiltrowaniu "czerwonej kaszy" z "szumiacego" zdjecia FF "detal się rozpływa . . . "
                      Na forum nikona napiszą wszystko, co tylko pozwoli im udowodnić, że nikon lepszy. Problem jest taki, że nikon zamiast obrazu daje kaszę. Co Ci za różnica, czy będzie ona czerwona, niebieska czy biała?
                      Po "odfiltrowaniu", na garniturach pozostają takie obrzydliwe białe kropki. Nic nie można z nimi zrobić. Jeśli to są te szczegóły, które mają zostać to zgoda. Sęk w tym, że jak żyję nie widziałem garnituru w białe kropki. A cieni to już na pewno.

Przy 5d nie będziesz miał najmniejszych problemów z filtrowaniem czy odszumianiem czegokolwiek do iso 800. A ja nie znam zastosowań, w których większe czułości byłyby przydatne do czegokolwiek.
                      Jarek

Komentarz

• iczek
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 711

Pitolisz Jarek Oj strasznie pitolisz. Pracowalem wieloma D2H i D100. Nie mialem na garniturach kaszy. Zgodze sie co do szumu , bo nie ma o co kruszyc kopii. Nikon jest gorszy, ale kasza..!? Jaka kasza do cholery...? pozdrawiam
                        Acha - jedynym minusem D2H bylo te nieszczesne 4mln piksli. Ale nie kasza na miłośc Boską! Over.
                        FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                        Ptaki
                        Portrety
                        Pejzaż

Komentarz

• hekselman
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 568

Eh...To moze i ja się podzielę swoimi wrażeniami z "bliskiego spotkania"?
                          W Berlińskim MM leżał niezauważalny i "wypalcowany" bez zera szacunku na zwykłej elektronicznej smyczy...Z dopietą "na sztywno" tandetną 50 - martwy jak kloc... No - 3459 E to kawał kasy...Ale po wlozeniu baterii i karty...pierwsze wrażenie: ten ekran - KINO DOMOWE!.Jest jakis przyjemniej większy dla dłoni i bardziej masywny od mojej 20!A i guziczków mniej bo i bez lampy i bardziej profi...Robię fotkę....Migawka - sama rozkosz!Po "szczekaniu" mojej 20 - to miękkie mlaśniecie - sama radocha!!!Wizjer - mnie ślepego na codzień uzywającego w 20 celownika kątowego z powiększeniem 1,5 - nie powalił - w zasadzie to samo.Ale - patrzyłem przezeń GOŁYM OKIEM!Czyli jakbym załozył swój kątowy....hmmm - JEST dużo!W guzikologii aparat nie różni sie od 20 - praktycznie niczym ale dużą frajdę daje podglądanie foty na takim dużym ekranie.Ja często korzystam z 8 calowego monitorka do oglądania efektów w trakcie focenia - ale toto - przewyższa mój amatorski podgląd!Różnic w samym foceniu - poza przemile miekką migawką - nie zauważyłem !WYRAŹNIE widac nawet na podglądzie i wiekszą rozdzielczość i FullF.Subiektywnie - zdjęcia wyglądały lepiej.Zaskoczyło mnie stopniowanie czułości - przejście z 800 na 1600 to nie jeden ruch palcem....Zmniejszenia szybkości z 5 do 3 kl/ sek też nie odczułem jako rażącego dyskomfortu.PODOBA MI SIĘ!Chcę go!To - najprawdziwsza lustrzanka!Nie miałem jej z gripem - choć przyglądając się 5 i 20 myślałem jak wredny jest Canon że nie pasują...Dodam tylko że w ciut odleglejszej Andorze pan przyjacielskim szeptem zaproponował mi te "proffesional body" za 2950 E....No cóż - matematyka jest nieubłagana - w Polsce sprzedają taniej...więc: VIVA CANON 5!VIVA POLONIA!!!

Komentarz

• TOPOL
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 321

Zamieszczone przez iczek
                            Pitolisz Jarek Oj strasznie pitolisz. Pracowalem wieloma D2H i D100. Nie mialem na garniturach kaszy. Zgodze sie co do szumu , bo nie ma o co kruszyc kopii. Nikon jest gorszy, ale kasza..!? Jaka kasza do cholery...? pozdrawiam
                            Acha - jedynym minusem D2H bylo te nieszczesne 4mln piksli. Ale nie kasza na miłośc Boską! Over.
                            No, ale się przynajmniej zna na blurowaniu
                            http://www.topol.pl

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

Zamieszczone przez iczek
                              Zgodze sie co do szumu , bo nie ma o co kruszyc kopii. Nikon jest gorszy, ale kasza..!? Jaka kasza do cholery...? pozdrawiam
                              Nie kasza tylko groch - Twoje słowa, z postu o 1D2.
                              Zamieszczone przez iczek
                              O! a to ciekawe. Za ile można kupić D2H na FV? W pracy nie potrzebuję 4 MPx, potrzebuję 8fps i available light (high iso).
                              Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                              the silence is deafening

Komentarz

• Kubaman
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 4709

coś ciekawego, co znalazłem dzisiaj na forum dpreview.com
                                Mimo iż widać, co zresztą sam wspomina, gościu jest cały anty-Canon i zna wszystkie jego wady chociaż go nie ma :-) to jednak zderzenie z rzeczywistością może sprawić zaskakującą niespodziankę
                                www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

Pracuję...