Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Tez to ostatnio ogladalem, widac ze mozna naprawde duzo wyciagnac nawet z BW
Zamieszczone przez Czacha
Wszystko to prawda, pod jednym warunkiem - ze nie robisz zdjec BW Oczywiscie pomijam glebie ostrosci oraz plastyke obrazu w srednim czy wielkim formacie
Mysle ze ci co przechodza z MF na 5D nie siedza godzinami nad jednym zjdeciem rozszerzajac strefy metoda Ansela Adamsa. A jak juz musza tyle siedziec to powyzszy przyklad pokazuje ze mozna osiagnac wcale niezle wyniki. Wedlug mnie to bardziej kwestia warsztatu...
Mysle ze ci co przechodza z MF na 5D nie siedza godzinami nad jednym zjdeciem rozszerzajac strefy metoda Ansela Adamsa. A jak juz musza tyle siedziec to powyzszy przyklad pokazuje ze mozna osiagnac wcale niezle wyniki. Wedlug mnie to bardziej kwestia warsztatu...
W wielkiej części masz rację. Problemy zaczną się przy mniej lub bardziej specyficznych warunkach. Na przykład: sypialnię mam pomalowaną na kolor bardzo intensywnej czerwieni. Zrób tu cokolwiek i przerób na BW. Nie będziesz miał żadnych szczegółów, o przejściach tonalnych nawet nie wspomnę..
W zwykłych warunkach oświetleniowych faktycznie coraz więcej da się wyjąć z dobrze naświetlonego RAW.
Na przykład: sypialnię mam pomalowaną na kolor bardzo intensywnej czerwieni. Zrób tu cokolwiek i przerób na BW.
Przemaluj . Ja mam cale mieszkanie pomalowane na beznadziejny zolty ... tak - tak nazwalbym wlasnie ten odcien. Ani to jaskrawo zolty, ani ciemny... zero zdjec z rozsadnym tlem nie da sie zrobic no i do zadnego z moich kotow ten kolor nie pasuje . Dawno bym przemalowal ale to wynajmowana klitka
Przemaluj . . Dawno bym przemalowal ale to wynajmowana klitka
Właściciel chyba ne obrazi się jak odnowisz mu mieszkanie . Malując mu wszystkie pomieszczenia. \
Odpowiednim kolorem będzie CZARNY :-). Tło odpowiednie , bardzo fotogeniczne a i kotom się spodoba bo one zawsze wieczorami są najbardziej aktywne. ;-)
Właściciel chyba ne obrazi się jak odnowisz mu mieszkanie . Malując mu wszystkie pomieszczenia. \
Odpowiednim kolorem będzie CZARNY :-). Tło odpowiednie , bardzo fotogeniczne a i kotom się spodoba bo one zawsze wieczorami są najbardziej aktywne. ;-)
Skąd wiesz, że planuję kota?
No i czarny do niebieskiego nie będzie pasował
Oczywiscie ze kolor mozna na BW przewalic i w duzej czesci przypadkow bedzie wygladalo to dobrze - sam tak zreszta robilem i zapewne nikt sie nie domysli co czym bylo robione ogladajac miniaturki na plfoto Ale roznica w duzym powiekszeniu jest nieco wieksza niz "subtelna".. zwlaszcza przy duzych jednolitych powiezchniach (niebo, sciana, ulica) oraz w kontrastowych warunkach..
Napewno kiedys znowu kupie dSLR'a.. ale jeszcze nie teraz.. nie kreca mnie te, ktore sa dostepne
ja tez w sumie zastanawiam sie ... ale nad kupnem 5d .
BTW gdzie moge znaleźć pełnowymiarowe jpegi/rawy z 5tki ? najchetniej w ciemnych sceneriach, na wysokich ISO ??
Chciał bym zobaczyc jak wygląda ten " sławny czerwony szum " cmosa na wysokich ISO, ale na odbitce. Wiem że niby lepiej to wygląda na monitorze ...
Więc z checią zaciągnał bym jakies szumiące obrazki z 5d i sobie poprosty zrobił odbitki w Labie, przed zakoopem
Na forum nicona piszą ze Nikonowy Szum ma to do siebie, ze łatwo odfiltrowac tą "czerwoną kaszę" zachowując detal, a po odfiltrowaniu "czerwonej kaszy" z "szumiacego" zdjecia FF "detal się rozpływa . . . "
Na forum nicona piszą ze Nikonowy Szum ma to do siebie, ze łatwo odfiltrowac tą "czerwoną kaszę" zachowując detal, a po odfiltrowaniu "czerwonej kaszy" z "szumiacego" zdjecia FF "detal się rozpływa . . . "
Na forum nikona napiszą wszystko, co tylko pozwoli im udowodnić, że nikon lepszy. Problem jest taki, że nikon zamiast obrazu daje kaszę. Co Ci za różnica, czy będzie ona czerwona, niebieska czy biała?
Po "odfiltrowaniu", na garniturach pozostają takie obrzydliwe białe kropki. Nic nie można z nimi zrobić. Jeśli to są te szczegóły, które mają zostać to zgoda. Sęk w tym, że jak żyję nie widziałem garnituru w białe kropki. A cieni to już na pewno.
Przy 5d nie będziesz miał najmniejszych problemów z filtrowaniem czy odszumianiem czegokolwiek do iso 800. A ja nie znam zastosowań, w których większe czułości byłyby przydatne do czegokolwiek.
Pitolisz Jarek Oj strasznie pitolisz. Pracowalem wieloma D2H i D100. Nie mialem na garniturach kaszy. Zgodze sie co do szumu , bo nie ma o co kruszyc kopii. Nikon jest gorszy, ale kasza..!? Jaka kasza do cholery...? pozdrawiam
Acha - jedynym minusem D2H bylo te nieszczesne 4mln piksli. Ale nie kasza na miłośc Boską! Over.
Eh...To moze i ja się podzielę swoimi wrażeniami z "bliskiego spotkania"?
W Berlińskim MM leżał niezauważalny i "wypalcowany" bez zera szacunku na zwykłej elektronicznej smyczy...Z dopietą "na sztywno" tandetną 50 - martwy jak kloc... No - 3459 E to kawał kasy...Ale po wlozeniu baterii i karty...pierwsze wrażenie: ten ekran - KINO DOMOWE!.Jest jakis przyjemniej większy dla dłoni i bardziej masywny od mojej 20!A i guziczków mniej bo i bez lampy i bardziej profi...Robię fotkę....Migawka - sama rozkosz!Po "szczekaniu" mojej 20 - to miękkie mlaśniecie - sama radocha!!!Wizjer - mnie ślepego na codzień uzywającego w 20 celownika kątowego z powiększeniem 1,5 - nie powalił - w zasadzie to samo.Ale - patrzyłem przezeń GOŁYM OKIEM!Czyli jakbym załozył swój kątowy....hmmm - JEST dużo!W guzikologii aparat nie różni sie od 20 - praktycznie niczym ale dużą frajdę daje podglądanie foty na takim dużym ekranie.Ja często korzystam z 8 calowego monitorka do oglądania efektów w trakcie focenia - ale toto - przewyższa mój amatorski podgląd!Różnic w samym foceniu - poza przemile miekką migawką - nie zauważyłem !WYRAŹNIE widac nawet na podglądzie i wiekszą rozdzielczość i FullF.Subiektywnie - zdjęcia wyglądały lepiej.Zaskoczyło mnie stopniowanie czułości - przejście z 800 na 1600 to nie jeden ruch palcem....Zmniejszenia szybkości z 5 do 3 kl/ sek też nie odczułem jako rażącego dyskomfortu.PODOBA MI SIĘ!Chcę go!To - najprawdziwsza lustrzanka!Nie miałem jej z gripem - choć przyglądając się 5 i 20 myślałem jak wredny jest Canon że nie pasują...Dodam tylko że w ciut odleglejszej Andorze pan przyjacielskim szeptem zaproponował mi te "proffesional body" za 2950 E....No cóż - matematyka jest nieubłagana - w Polsce sprzedają taniej...więc: VIVA CANON 5!VIVA POLONIA!!!
Pitolisz Jarek Oj strasznie pitolisz. Pracowalem wieloma D2H i D100. Nie mialem na garniturach kaszy. Zgodze sie co do szumu , bo nie ma o co kruszyc kopii. Nikon jest gorszy, ale kasza..!? Jaka kasza do cholery...? pozdrawiam
Acha - jedynym minusem D2H bylo te nieszczesne 4mln piksli. Ale nie kasza na miłośc Boską! Over.
coś ciekawego, co znalazłem dzisiaj na forum dpreview.com
Mimo iż widać, co zresztą sam wspomina, gościu jest cały anty-Canon i zna wszystkie jego wady chociaż go nie ma :-) to jednak zderzenie z rzeczywistością może sprawić zaskakującą niespodziankę
Komentarz