Zamieszczone przez Tomasz Golinski
X
-
-
-
-
IS nie jest tak niezbędny żeby z lustra na kompakt leźć. Można też przecież stwierdzić, że tania puszka to nie je to i zbierać na droższą. Uważam, że takie gadanie to gdybanie (włącznie z moim). Niech się marketingowcy pocą jak segmentować rynek. Chodzi mi jedynie o to, że nie po to raczej się wypuszcza tanią skrzynkę żeby dorabiać na Lkach. Są obiektywy "dedykowane" do tych puszek. Fajnie by było mieć IS w body (nie wiem czy są jakieś różnice jakościowe w stosunku do wersji obiektywowej?) ale system jest taki i pewnie długo taki zostanie.Zamieszczone przez MMMAle jak już kupi tanią puszkę i po zabawie KITem stwierdzi że brakuje mu tele, to co zrobi? Sprzeda dSLR i kupi kompakta w stylu S3 IS, czy dozbiera kasę na 70-300 IS USM?
Bachoo - dorośnij, chociaż do zerówki
Mamy tu Bonka, więc trzeba się napocić żeby nas zachwycić
Ostatnio edytowany przez Raff; 3758.Komentarz
-
Bachoo - dorośnij, chociaż do zerówki
[/QUOTE]
wszystko w swoim czasie
Nie no historie 3d znam wiec ja nie w tej kategorii :rolleyes:Zamieszczone przez RaffMamy tu Bonka, więc trzeba się napocić żeby nas zachwycić
Komentarz
-
ISO 12800?
I my się na to nabierzemy
;D ;D
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4xKomentarz
-
1.9GB? Nie bądź śmieszny, usuń tą kropkę ;-)Komentarz
-
-
Nie to miałem na myśli. Jak już kupi dSLR to pojawia się szansa że dokupi jakieś dodatkowe obiektywy np. z IS. Jak ma kompakta to żadnego obiektywu nie dokupi (najwyżej soczewkę makro czy jakiś nędzny konwerter za parę PLN) i Canon nie zarobi już nic. Wypuszczając tanie dSLR Canon otworzył rynek obiektywów dla amatorów, którzy nigdyby na niego nie weszli gdyby najtańsze cyfrowe lustro kosztowało ok 4K.Zamieszczone przez RaffIS nie jest tak niezbędny żeby z lustra na kompakt leźć. Można też przecież stwierdzić, że tania puszka to nie je to i zbierać na droższą.Komentarz
-
Wypuszczając tani DSLR (300D) Canon cenił go, a raczej był sprzedawany za ponad 6000 tys. Wiadomo, że lustrzankę kupuje się również ze względu na dostęp do wymiennych szkieł. A za czasów SLR rynek dobrych obiektywów był zamknięty dla amatorów? A, że IS nie był standardem to inna rzecz.Zamieszczone przez MMMWypuszczając tanie dSLR Canon otworzył rynek obiektywów dla amatorów, którzy nigdyby na niego nie weszli gdyby najtańsze cyfrowe lustro kosztowało ok 4K.Komentarz
-
Zgoda, ale taka cena była tylko przez kilka miesięcy. Strategię marketingową ustala sięna znacznie dłuższy okres czasu. Wiadomo było że cena po jakimś czasie zleci do poziomu akceptowalnego dla przeciętnego zjadacza chleba.Zamieszczone przez RaffWypuszczając tani DSLR (300D) Canon cenił go, a raczej był sprzedawany za ponad 6000 tys. Wiadomo, że lustrzankę kupuje się również ze względu na dostęp do wymiennych szkieł.
Przeciętny amator prędzej kupi cyfrówkę niż analoga więc zysk będzie większy. Zobacz jak się rozwinął rynek przez ostatnie pare lat, właśnie dzięki cyfrówkom. Spora część ludzi która dzisiaj ma dSLR zaczynała właśnie od cyfrowego kompaktu. Gdyby nie cyfrówki, pewnie nie mieliby dzisiaj żadnego aparatu, albo jakieś małpki do focenia przy grillu.Zamieszczone przez RaffA za czasów SLR rynek dobrych obiektywów był zamknięty dla amatorów? A, że IS nie był standardem to inna rzecz.Komentarz
-
MMM - ja Ci nie chcę udowodnić, że mam rację. Nie znam się na marketingu i tak sobie gdybam co mi się wydaje logiczne. Wszystko tanieje - i puszki, i szkła. Na szczęście
A rynek się rozwija. Coraz wymyślniejsza technologia wchodzi pod strzechy. Ale czy to takie dobre jest. W przypadku fotografii na pewno nie procentuje to zwiększeniem ilości dobrych zdjeć tylko jedynie ilości. Ludzie focą na potęgę, byle jak i byle co. I niech focą, tylko czy przez to bardziej cenią wspomnienia, te chwile ze zdjęć? Chyba nie. Kiedyś zdjęcie było mniej dostępne, ale więcej znaczyło. Żyjemy w strumieniu informacji. Internet tonie od wszelakiego badziewia. Co z tego, że mogę dużo zobaczyć i przeczytać jak nie mam żadnego przekonania, że to jest prawdziwe. Ten dystans i konieczność osobistej filtracji informacji nadwyręża i zaśmieca umysł.
Cieszę się, że jest fotografia cyfrowa i Internet. To mi ułatwia i uprzyjemnia żywot. Ale przewidywany finał rozwoju technologii jest smutny. Ale to temat nie na forum fotograficzne i chyba nie na żadne forum internetowe. Dzisiaj to człowiek przynajmniej ma możliwość "publikacji" od kopa
Ostatnio edytowany przez Raff; 3758.Komentarz
-
-
WOW i 580EX w zestawieZamieszczone przez MMM
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..Komentarz
-
Komentarz

Komentarz