X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pezet85
    Początki nałogu
    • 2018
    • 475

Odp: Canon EOS RP

Dzięki Panowie za wyjaśnienie, niestety żadne z moich urządzeń nie posiada PD. Mam do kupienia nowy powerbank PD 20000mah za 70 zł, warto?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Pezet85
      Początki nałogu
      • 2018
      • 475

Zakupiłem ładowarkę Newell i jest super bo ładuje się ze zwykłego powerbanka, minusem pewnie będzie czas ładowania.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_20210207_091721.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 28,8 KB
ID: 2085281

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4568

Zamieszczone przez Pezet85
        Zakupiłem ładowarkę Newell i jest super bo ładuje się ze zwykłego powerbanka, minusem pewnie będzie czas ładowania.
        Ja na wyjazdach używam tylko takich ładowarek, ładują się w aucie, ładują ze zwykłej ładowarki telefonu albo dowolnego powerbanka. No ale do każdego typu baterii inna ładowarka.
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• tombas
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2195

Odp: Re: Canon EOS RP

ktoś ma wiedzę w temacie, czy pojawiły się zamienniki aku lp-e17 w pełni kompatybilne z canonowską ładowarką i body?
          Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
          (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• dudzi90
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 22

Czy RP to w waszej opinii dobry wybór dla amatora? Od lat robię zdjęcia hobbystycznie i już od dawna myślałem o FF. Z uwagi na ruch canona zastanawiam się nad zmianą 70d na RP. Problem jaki widzę, to drogie szkła no ale jest adapter. Tylko czy o to chodzi? Martwi mnie ta stara matryca, ale może niepotrzebnie?

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
            moja galeria: www.nowydudzi.deviantart.com
            "Gdy tylko umiera człowiek, umiera również jego fotografia." Katherine Mansfield

Komentarz

• tombas
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2195

Zamieszczone przez dudzi90
              Czy RP to w waszej opinii dobry wybór dla amatora? Od lat robię zdjęcia hobbystycznie i już od dawna myślałem o FF. Z uwagi na ruch canona zastanawiam się nad zmianą 70d na RP. Problem jaki widzę, to drogie szkła no ale jest adapter. Tylko czy o to chodzi? Martwi mnie ta stara matryca, ale może niepotrzebnie?

wprawdzie mam go dopiero od miesiąca ale wg mnie jest zaskakująco dobry, nie liczyłem na tyle :-) za 4300(z adapterem ;-) )
              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• jinks
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2178

Napisz co focisz, jakie masz szkła, ew. jakie planujesz dokupić.
                Ogólnie to bdb aparat. Na pewno wolałbym go niż Fuji xt3/4, czy Sony z serii a6000.
                Miłego dnia
                moja www

Komentarz

• dudzi90
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 22

Zamieszczone przez jinks
                  Napisz co focisz, jakie masz szkła, ew. jakie planujesz dokupić.
                  Ogólnie to bdb aparat. Na pewno wolałbym go niż Fuji xt3/4, czy Sony z serii a6000.
                  Nie mam dużo szkieł. W zasadzie pod FF zostałaby mi tylko stałka canona 50 1.4. Obecnie chce kupić tamrona 35 1.8 z uwagi na stabilizacje. Pod FF chciałbym jakiegoś zooma dokupić, ale właśnie. Jak wsółpraca adaptera z tamronami? Jednak z mocowaniem EF można kupić tańsze obiektywy

"Gdy tylko umiera człowiek, umiera również jego fotografia." Katherine Mansfield

Komentarz

• jinks
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2178

Nie mam dużo szkieł. W zasadzie pod FF zostałaby mi tylko stałka canona 50 1.4. Obecnie chce kupić tamrona 35 1.8 z uwagi na stabilizacje. Pod FF chciałbym jakiegoś zooma dokupić, ale właśnie. Jak wsółpraca adaptera z tamronami? Jednak z mocowaniem EF można kupić tańsze obiektywy

50/1.4 to bardzo fajne szkło. Przerobiłem kilka sztuk. Używałem przez wiele lat. Mam jednak wrażenie, że przy systemie R nie wykorzystujemy pełnego potencjału. To szło ma wolny Af szczególnie przy pracy ciągłej i przeostrzaniu. Mówiąc dosadnie eyeAF w trybie ciągłym nie wyrabia. Możesz zostawić, bo możliwości i obrazek są w porządku, ale można też wymienić z niewielką dopłatą do rf50/1.8.
                    Tamron 35/1.4 będzie dobrze chodził. Osobiście wolałbym jednak kupić używaną Sigmę art za 2k zł.
                    Ogólnie efy chodzą bez problemu przez adapter. To tylko przeniesienie styków.
                    Miłego dnia
                    moja www

Komentarz

• gnd
                      Uzależniony
                      • 2013
                      • 697

Na miałem front focus na c50 1.4 i 85 1.8 ma r

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5117

Zamieszczone przez jinks
                        50/1.4 to bardzo fajne szkło. Przerobiłem kilka sztuk. Używałem przez wiele lat. Mam jednak wrażenie, że przy systemie R nie wykorzystujemy pełnego potencjału. To szło ma wolny Af szczególnie przy pracy ciągłej i przeostrzaniu. Mówiąc dosadnie eyeAF w trybie ciągłym nie wyrabia. Możesz zostawić, bo możliwości i obrazek są w porządku, ale można też wymienić z niewielką dopłatą do rf50/1.8.
                        Tamron 35/1.4 będzie dobrze chodził. Osobiście wolałbym jednak kupić używaną Sigmę art za 2k zł.
                        Ogólnie efy chodzą bez problemu przez adapter. To tylko przeniesienie styków.
                        Piszę przez pryzmat używania R:
                        Powiem szczerze, że też mam taką obserwację, że przy ostrzeniu na oku lepiej zostawić AF w trybie ONE SHOT niż SERVO przy szkłach EF. Nie jest to może jakoś szczególnie uciążliwe, ale jednak da się zauważyć różnice, przy czym nie mam pewności czy to kwestia szkieł EF czy tego, że AF po prostu ciągle pracuje.

Zamieszczone przez gnd
                        Na miałem front focus na c50 1.4 i 85 1.8 ma r
                        Generalnie na serii R problemów FF/BF nie powinno być z uwago na rodzaj AF, no chyba, że szkło uszkodzone na maksa.
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net
                        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• RobertoM
                          Bywalec
                          • 2017
                          • 247

Do RP są wręcz stworzone stałki RF 35 i 50 w wersji 1.8

Komentarz

• gnd
                            Uzależniony
                            • 2013
                            • 697

Nie powinno. Nie wiem czy uszkodzone bo na lustrzane działały w punkt. Problem był na kilku metrach w plenerze. Więc albo były zbyt mało kontrastowe i af głupiał, albo przymykał przy ostrzeniu. Oki i Arty bez problemu.

Zmieniłem na RF 50 i 85 STM i tak czy siak są dużo lepsze przy pełnej dziurze. 85 jeszcze lepsze że stabilizacją.

Komentarz

• dudzi90
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 22

A waszym zdaniem lepiej inwestować w RP, czy zostać jeszcze na apsc z 70d i dokupić szkło na ef? Wiem, że pytanie dość ogólne ale pytam sięo prywatną opinie gdzieś z tyłu głowy liczę, że canon wypuści np. rp mark 2 z lepszą matrycą. Tylko jak wypuści to strzelam, że za min 2 lata. Teraz wyraźnie skupili się na sprzęcie z górnej półki

Ostatnio edytowany przez dudzi90; 28164.

Komentarz

• jinks
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2178

A waszym zdaniem lepiej inwestoeać w RP, czy zostać jeszcze na apsc z 70d i dokupić szkło na ef? Wiem, że pytanie dość ogólne ale pytam sięo prywatną opinie gdzieś z tyłu głowy liczę, że canon wypuści np. rp mark 2 z lepszą matrycą. Tylko jak wypuści to strzelam, że za min 2 lata. Teraz wyraźnie skupili się na sprzęcie z górnej półki

Za 2 lata ten RP będzie kosztował 2k zł. Kto wtedy kupi 70d? Zmieniaj
                                Z tymi matrycami to wg mnie jest przesada. Wszyscy chcą robić dziś hdr-a z jednego pliku i ciągle przez to brakuje im DR
                                Miłego dnia
                                moja www

Komentarz

Pracuję...