X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Photointo
    Bywalec
    • 2017
    • 210

Canon EOS RP

Już wszystko wiadomo na temat RP. Cena w PL 6300 z adapterem. Sporo okroili, by obniżyć cenę. Mi najbardziej żal wizjera 0,39 zamiast 0,5, 1/4000 zamiast 1/8000, cicha migawka tylko w trybie auto (jak w m50), 250 zdjęć na jednej baterii, reszta ok, i tak kupię :P bo uwielbiam mniejsze aparaty, wyzwalają we mnie więcej kreatywności i sprawiają więcej przyjemności w fotografowaniu.
    EOS R | RF 24-105
  • kardwa
    Coś już napisał
    • 2017
    • 75

Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]

Bardzo agresywny ruch ze strony Canona. W zasadzie uśmiercają tym samym 6DII bo kto teraz kupi lustrzankę? Chyba tylko po to by baterii zbyt często nie wymieniać.

Komentarz

• candar
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 3366

Zamieszczone przez candar
      No ale muszę przyznać, że wiedzą jak doić klienta

Nowy RF 85 1.2 będzie w dwóch wersjach, zwykły i z filtrem apodyzacyjnym https://www.canonrumors.com/canon-to...f-1-2l-usm-ds/

Ciekawi mnie tylko, czy w parametrach technicznych RF 85 1.2 DS zostanie podana informacja, że element apodyzacyjny zmniejsza ilość światła przechodzącego przez obiektyw
      Swego czasu mając wybór między światłem f/1.2 w fuji XF 56 R a światłem T1.7 w wersji APD wybrałem 1.2. Tu była różnica 1 EV a w Minolcie STF 135 mm różnica wynosiła jeszcze więcej f/2.8 i T4.5
      A nie mówiłem ))))))))))))
      "Model RF 85mm f/1.2 L USM DS z funkcją Defocus Smoothing, to z kolei unikalny obiektyw o wysokiej wydajności, oferujący piękne rozmycie tła, efekt bokeh oraz superszybką przysłonę, która pozwala tworzyć zapierające dech w piersiach portrety."

Wraz z premierą pełnoklatkowego bezlusterkowca EOS RP, firma Canon poinformowała o trwających obecnie pracach nad sześcioma nowymi obiektywami z mocowaniem RF. Trafią one na rynek jeszcze w tym roku. ...

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez kardwa
      Bardzo agresywny ruch ze strony Canona. W zasadzie uśmiercają tym samym 6DII bo kto teraz kupi lustrzankę? Chyba tylko po to by baterii zbyt często nie wymieniać.

Już się zawiązują komitety kolejkowe w RP po RP
      Przecieracie oczy ze zdumienia? My też. Canon EOS RP to tania bezlusterkowa pełna klatka, która celuje w zaawansowanych amatorów i osoby ...

Kolorowy grip mnie rozwalił
      Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• 5pirit
        Początki nałogu
        • 2009
        • 433

Pierwszy filmik z Canon RP:

eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• jinks
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2178

Trabant z pełną klatka - nie sądziłem, że kiedyś to nastąpi fajny aparat dla entuzjastów, ale też dla pro jako uzupełnienie dużego zaawansowanego korpusu. Nie rozumiem jednak trochę planu biznesowego canona. W tej chwili nie są zadowoleni ani amatorzy, bo jest tylko jedno budżetowe szkło rf, ani pro bo są szkła a nie ma zaawansowanego body. Canon potrzebuje jeszcze trochę czasu na wyprowadzenie nowego systemu.
          Miłego dnia
          moja www

Komentarz

• candar
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 3366

Zamieszczone przez jinks
            Trabant z pełną klatka - nie sądziłem, że kiedyś to nastąpi fajny aparat dla entuzjastów, ale też dla pro jako uzupełnienie dużego zaawansowanego korpusu. Nie rozumiem jednak trochę planu biznesowego canona. W tej chwili nie są zadowoleni ani amatorzy, bo jest tylko jedno budżetowe szkło rf, ani pro bo są szkła a nie ma zaawansowanego body. Canon potrzebuje jeszcze trochę czasu na wyprowadzenie nowego systemu.
            Onegdaj było 18 mpix a teraz 26 mpix będzie wiecznie żywe
            Swoją drogą za rok cena zapewne spadnie do 5k zł to będzie schodził jak świeże bułeczki
            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• kardwa
              Coś już napisał
              • 2017
              • 75

Odp: Canon EOS RP

To się będzie już na starcie świetnie sprzedawać. W imporcie to on pewnie będzie grubo poniżej 5K na zł.

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Zamieszczone przez jinks
                Dlatego pewnie póki co sprzedają eRki razem z adapterem.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• jinks
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2178

Zamieszczone przez candar
                  Onegdaj było 18 mpix a teraz 26 mpix będzie wiecznie żywe
                  Swoją drogą za rok cena zapewne spadnie do 5k zł to będzie schodził jak świeże bułeczki
                  Dla mnie ten aparat jest bardzo ok już w tej chwili. Przy tej cenie, gabarytach i funkcjonalności zupełnie nie mam mu co zarzucić. W obecnej ofercie widzę jednak pewien brak konsekwencji. Być może jeśli w tym roku wypuszcza jeszcze profesjonalny korpus sytuacja się diametralnie zmieni.
                  Miłego dnia
                  moja www

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12158

Re: Canon EOS RP

cena premierowa jest bardzo agresywna, jesli wziac pod uwage, ze to jest bezlusterkowiec o mniej wiecej dopasowanych do tej ceny fiuczerach (rzecz niespotykana w Canonie).

na swoje wyjda na szklach RF, bez obaw...
                    www albo tez flickr

Komentarz

• jinks
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2178

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Dlatego pewnie póki co sprzedają eRki razem z adapterem.
                      Dokładnie. Myślę, że Canon potrzebne jeszcze ze 2 lata i skompletuje ten system w doskonałą całość
                      Miłego dnia
                      moja www

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

No proszę cię
                        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12158

Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce]

nie robmy sobie jaj z pogrzebu

wez sobie w sklepie do reki 6D mkII i RP i mysle, ze szybko ci sie wyjasni, ktory korpus jest sensowniejszy. nawet przy macaniu, bo nad realnym uzytkowaniem w plenerze sie nawet nie bede rozwodzil...

a potem sobie zrob tabelke obiektywow, ktore bys docelowo chcial do tego zapiac. zobacz jak jest z ich (nie)dostepnoscia w bagnecie RF, policz sobie jaka bedzie spodziewana cena RF-a, a potem jak zle balansuje sie RP z istniejacym odpowiednikiem EF.

kto teraz kupi 6D mkII? nie wiem... wiekszosc osob, ktore na chwile obecna chca uzywac wiecej niz jednego obiektywu (i to tego 35mm) i to tylko wsrod tych osob, ktore kupuja sprzet od zera, bo przeciez calkiem sporo osob ma jeszcze zacne szkla EF
                          www albo tez flickr

Komentarz

• jinks
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2178

Myślę, że sporo na rynku ML w tej chwili mógłby zmienić naleśnik typu 35 lub 40f2.8RF właśnie w duecie z takim nowym EOSem RP.
                            Miłego dnia
                            moja www

Komentarz

• jotes25
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3608

Zamieszczone przez jinks
                              Myślę, że sporo na rynku ML w tej chwili mógłby zmienić naleśnik typu 35 lub 40f2.8RF właśnie w duecie z takim nowym EOSem RP.
                              Mało prawdopodobne. Raz, że jest już RF 35mm, dwa, ze względu na odległość rejestrową najbardziej prawdopodobny naleśnik to max. 24mm.

Komentarz

Pracuję...