X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek
    Początki nałogu
    • 2020
    • 382

Odp: Canon EOS RP

W instrukcji obsługi RP jest napisane, że ładując aku w body, aparat ma być wyłączony, kontrolka zaświeci się na zielono, a po zakończeniu ładowania zgaśnie ale to dotyczy zasilacza firmowego Canon. Natomiast ładując tak samo z Power banku, może nie być żadnych wskazań kontrolki.
    Ostatnio edytowany przez Jacek; 64355.

Komentarz

• gnd
      Uzależniony
      • 2013
      • 697

Czyli tak samo świeci kontrolka na zielono. Jak jej nie będzie znaczy nie ma ładowania. Nie musi być firmowy zasilacz byle standard PD.

Komentarz

• Jacek
        Początki nałogu
        • 2020
        • 382

Specjalista z firmy Canon wytłumaczył, że podłączając Power bank, ładowanie może być, ale kontrolka się może nie zaświecić.
        A dokładnie tak napisał: ....W związku z powyższym możliwe jest wykorzystanie powerbanka do ładowania akumulatora.
        Nie możemy jednakże udzielić gwarancji pełnej zgodności i poprawności działania tej funkcji, gdyż firma Canon nie testuje akcesoriów innych producentów. Nie możemy również doradzić, który powerbank będzie funkcjonować, ani potwierdzić czy podczas ładowania apart będzie sygnalizował ładowanie.

Komentarz

• gnd
          Uzależniony
          • 2013
          • 697

No tak, chcą wcisnąć drogie oryginalne akcesorium i nie chcą brać odpowiedzialności za inne.

Tak samo nie gwarantują, że zamienniki baterii będą działać.

Komentarz

• Jacek
            Początki nałogu
            • 2020
            • 382

Korci mnie żeby podłączyć do RP ładowarkę do tabletu lub smartfona, zostawić na noc zobaczyć, czy coś naładuje, czy nic to nie da, oba samce. Napięcie takie same, wtyki takie same, dym nie powinien polecieć, najwyżej ładowania nie będzie.

A dlaczego mnie to korci, bo muszę zabierać ze sobą trzy różne ładowarki: tablet, smartfon, EOS a wszystkie trzy ładują prądem 5V i mają taką samą wtyczkę.

Komentarz

• cybertoman
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 36

Zamieszczone przez Jacek
              Pytanie do - cybertoman: czy czytałeś gdzieś, spotkałeś się z opiniami o ładowaniu akumulatora do RP z power banku?
              Potrzebujesz odpowiedni kabel i odpowiedni powerbank (z opanowanym "Power Delivery"). Osobiście nie mam doświadczeń ale w sieci na pewno coś znajdziesz.

Komentarz

• Jacek
                Początki nałogu
                • 2020
                • 382

Próbowałem szukać ale nie trafiłem na nic w tym temacie.

Komentarz

• mkamelg
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 1255

Komentarz

• Jacek
                    Początki nałogu
                    • 2020
                    • 382

Dzięki za linka, na youtubie jest trochę, ale wszystko do R. Z tekstu wynika, że nie każdy Power bank się nada, w sklepie tego się nie sprawdzi bo są zazwyczaj foliowane, nie będą chcieli rozpakować tylko po to żeby sprawdzić.

Komentarz

• gnd
                      Uzależniony
                      • 2013
                      • 697

Szukaj powerbanka z PD...

Komentarz

• cybertoman
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 36

Zamieszczone przez Jacek
                        A dlaczego mnie to korci, bo muszę zabierać ze sobą trzy różne ładowarki: tablet, smartfon, EOS a wszystkie trzy ładują prądem 5V i mają taką samą wtyczkę.
                        No wlasnie 5V to za malo - Powerbank z USB-PD (power delivery) podaje napiecie 5-20V do 5A (czyli 100W), wynegocjowane pomiedzy urzadzeniami. Anker PowerCore 10000 PD ponoc dziala z RP. Z danych technicznych wynika, ze ma toto 18W max czyli powerbank USB-PD z nizsza moca moze nie zadzialac.

Komentarz

• Jacek
                          Początki nałogu
                          • 2020
                          • 382

Bardzo dziękuję za podpowiedzi. 5V to jest wielkość jaką podał pracownik firmy Canon odpowiadając na moje pytanie, tyle ma zasilacz tej firmy do ładowania aku w body.
                          Zasilacz sieciowy USB Canon PD-E1 cena 599 zł, natomiast Anker PowerCore 10000 PD połowę tej ceny 239 zł.
                          Co dla mnie ważne, z tego zasilacza naładuję: EOS RP, tablet i smartfona.

Komentarz

• gnd
                            Uzależniony
                            • 2013
                            • 697

Nadal lekka ładowarka USB na 2 baterie jest lepszym rozwiązaniem bo nie ryzykujesz uszkodzeniem portu aparatu i masz zawsze gotowy do zdjęć. Więcej akumulatorów i tak musisz mieć.

Komentarz

• Jacek
                              Początki nałogu
                              • 2020
                              • 382

gnd rozejrzę się i za taką ładowarką z tym , że w moim przypadku słowo "musisz mieć" jest lekką przesadą. Na początku 2016 roku kupiłem w salonie, fabrycznie nowe auto. Teraz mamy połowę roku 2020, a ja mam w tym aucie na liczniku przejechane ok 12.000, co daje średnią 2400 rocznie.
                              Nie wiem czy przez najbliższe 5 lat zrobię tym aparatem 2000 zdjęć, może zrobię ciut więcej, ale na pewno nie tyle co inni.

Wyczytałem tutaj na forum, że komuś tam R nie ostrzy na 50/1,8 przy pełnej dziurze, więc mając taki obiektyw założyłem sprawdziłem, ostrzy bezbłędnie, tam gdzie ustawiam, a jaki bokeh jest miły zupełnie co innego niż na APS-C.

Zaskoczeniem natomiast było dla mnie 17-40/4 L różnica z 24-105 przy najszerszych kątach wcale nie jest taka duża jak sobie wyobrażałem, może ja mam oko zużyte ale prawie niezauważalna.

Jeszcze czeka mnie sprawdzenie 70-210/4 ale to kiedyś jak mnie ciekawość dociśnie, bo na razie nie mam ochoty.

Lampa działa, dwa obiektywy (stare po poprzednim body) działają, wyzwalacz działa, tylko nie ma co fotografować.
                              W moim mieście przed pandemią było kilka ciekawych imprez wielogodzinnych na które przybywały tłumy widzów, teraz wszystko szlag trafił.
                              Festiwal grafitti zrobione a co dalej???

Komentarz

• mkamelg
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 1255

Zamieszczone przez Jacek
                                Dzięki za linka, na youtubie jest trochę, ale wszystko do R. Z tekstu wynika, że nie każdy Power bank się nada, w sklepie tego się nie sprawdzi bo są zazwyczaj foliowane, nie będą chcieli rozpakować tylko po to żeby sprawdzić.
                                Zamieszczone przez Jacek
                                Jak miałem R-kę (EOS R), to przez chwilę miałem też do niej zewnętrzny grip, do którego w zestawie był dołączony zasilacz sieciowy USB Canon PD-E1. Zrobiłem sobie wtedy takie zdjęcie. Po lewej ładowarka od R-ki, po prawej ten zasilacz:

Czyli każdy power bank z dopiskiem "PD", oraz "Output: 5V/3A, 9V/3A" na pudełku powinien działać. "9V/3A" na pewno na nim nie będzie, bo z tego co zauważyłem zawsze jest "9V/2A".

Zamieszczone przez Jacek
                                Lampa działa, dwa obiektywy (stare po poprzednim body) działają, wyzwalacz działa, tylko nie ma co fotografować.
                                W moim mieście przed pandemią było kilka ciekawych imprez wielogodzinnych na które przybywały tłumy widzów, teraz wszystko szlag trafił.
                                Festiwal grafitti zrobione a co dalej???
                                Lublin to miasto niezwykle fotogeniczne, w którym nie brakuje pięknych planów zdjęciowych. Polecamy Wam 10 miejsc w naszym mieście, gdzie zrobicie świetne zdjęcia plenerowe. 1. Ogród Botaniczny To tu zrobicie zdjęcia wśród setek drzew, krzewów i kolorowych kwiatów egzotycznych. Możecie tu pokusić się o grę światłem, które o różnych porach dnia inaczej prześwituje pomiędzy gałęziami […]

Lublin z tego co widzę ma potencjał na wykorzystywanie w nim obiektywów szerokokątnych. No chyba że to wszystko już dawno obfotografowane i to po kilka razy w zależności od pory roku.
                                Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

Pracuję...