X
-
-
Komentarz
-
Odp: Canon EOS R5
używam ag512GB prawie rok (co się przekłada na dwa duże wyjazdy ale głównie zdjęcia), nagrywałem 4k we wszystkich wariantach na r5 - działa tyle mogę powiedzieć (producent i sieć twierdzi że 8k też działa) - po rejestracji na stronie producenta karta ma dłuższą gwarancję (jak kupowałem tak było) - kupiłem bo w sieci ma w sumie pozytywne komentarze, mam jeszcze 256 sandiska i chciałbym mieć dwa takie same sloty w R5
znaczy dwa CFy
EOS 3, 5D, R5Komentarz
-
Nie mam pomysłu (ani doświadczenia) ja zarządzać zawartością dwóch kart równocześnie. Jakoś ustawiłem, że zdjęcia i video nagrywają się na jednej (CF) a kopie zdjęć na drugiej (SD).
Ponieważ te karty są liche to raczej nie będę ich wyciągał i chcę zgrywać zdjęcia poprzez EOS Utility osobno z każdej karty. Tyle, że fotki zgrywają się równocześnie z pierwszej i drugiej do jednego folderu przy zgrywaniu automatycznym i robi się chlew w katalogu. Można zgrywać selektywnie zaznaczając wybrane zdjęcia ale to już mnie przerasta. Chciałbym zgrywać i katalogować osobno obie karty z wykorzystaniem EOS Utility w trybie automatycznym (jeszcze nie zgrane) ale coś mi nie wychodzi. Ktoś ma pomysł?https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Segreguj po zgraniu. W katalogu. Wybierasz opcje Sortuj i ułożą ci się pierw zdjęcia a potem filmy (lub odwrotnie). Wtedy zakładasz podkatalog, zaznaczasz np wszystkie filmy (shift, pierwszy i ostatni plik) i przenosisz filmy do podkatalogu. Zostają same zdjęcia. I teraz pytanie. Masz pliki zdjęć z obu kart w tym samym katalogu? Przecież nie mogą tam być dwa pliki o tej samej nazwie. Pliki z jednej z kart mają z automatu dodawane coś na końcu nazwy? Zakłądam, że pliki maja to samo rozszerzenie. Bo jesli inne (jpg i RAW) to sprawa jest prosta, Segregujesz tak jak filmy.Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...Komentarz
-
To fragment instrukcji do EOS UtilityNie mam pomysłu (ani doświadczenia) ja zarządzać zawartością dwóch kart równocześnie. Jakoś ustawiłem, że zdjęcia i video nagrywają się na jednej (CF) a kopie zdjęć na drugiej (SD).
Ponieważ te karty są liche to raczej nie będę ich wyciągał i chcę zgrywać zdjęcia poprzez EOS Utility osobno z każdej karty. Tyle, że fotki zgrywają się równocześnie z pierwszej i drugiej do jednego folderu przy zgrywaniu automatycznym i robi się chlew w katalogu. Można zgrywać selektywnie zaznaczając wybrane zdjęcia ale to już mnie przerasta. Chciałbym zgrywać i katalogować osobno obie karty z wykorzystaniem EOS Utility w trybie automatycznym (jeszcze nie zgrane) ale coś mi nie wychodzi. Ktoś ma pomysł?
Chyba możesz wybrać katalog, z którego pobierasz. Chyba, bo nie mam teraz aparatu podłączonego i nie mogę ręcznie sprawdzić.
Ostatnio z walających się części złożyłem dla zabawy komputer na starodawnym Athlonie pod windę XP albo 3.11. Ma nawet napęd dyskietek. Ten zabawowy komputerek chodzi lepiej niż Forum C-B.Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
KonfucjuszKomentarz
-
Duplikowane pliki mają nadane oznaczenie _1 na końcu nazwy co komplikuje selekcję bo układają się w folderze na przemian. Ale już mam
Przy selektywnym zgrywaniu działa zaznaczenie "select new" - wtedy pliki zgrywają się tylko raz, tak jak przy wyborze "not yet downloaded" przy zgrywaniu automatycznym (to mnie zmyliło
). No i oczywiście mam możliwość wybrania karty.
Mój problem rozwiązany
Dzięki za wskazówki.
Swoją drogą te dwie karty to tylko komplikacja ale zachciało się R5
Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
No niestety wygląda na to, że R1 wyjdzie przed Olimpiadą a R5mk2 będzie musiał poczekać, żeby przypadkiem nie odebrać kawałka tortu R1-ce...
Choć w dalszym ciągu mam nadzieje, że Canon pokaże, że w dalszym ciągu jest firmą nieprzewidywalną ;-)
p,pawhttps://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po BieszczadachKomentarz
-
tak wszyscy mówią, a ja nie chcę tracić sezonu, poza tym jak już wyjdzie to raczej nie byłbym skłonny płacić za niego 20k+, raczej poczekałbym aż stanieje, bo nie spodziewam się, żeby był w okolicach 15-16Komentarz
-
No ja myślę, że to na 100% będzie 20+.
R5 to nadal bardzo fajna puszka. Może ze względu na opóźnienie dostanie jakiś bump software'owy.
W zasadzie brakuje mi tylko porządnej ES.
p,pawhttps://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po BieszczadachKomentarz
-
Komentarz
-
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po BieszczadachKomentarz
-
Komentarz