X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirror
    Pełne uzależnienie
    • 2018
    • 1446

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez bosmarcin89
    Tak ale jak kolega napisał, tak czy siak nie będę mógł ze wszystkich formatów używać, jak na przykład 4K 100 fps itd... więc jedyne wyjście chyba tylko szybkie karty CF pojemności 512 i tyle ;/
    angelbird - są tanie (powiedzmy że w rozsądnej cenie) - kupiłem dużą na filmy (firma twierdzi że wyrabiają na 8k) - ostatnio były jeszcze tańsze lub jeszcze większe
    EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• bosmarcin89
      • 2023
      • 3

Zamieszczone przez mirror
      angelbird - są tanie (powiedzmy że w rozsądnej cenie) - kupiłem dużą na filmy (firma twierdzi że wyrabiają na 8k) - ostatnio były jeszcze tańsze lub jeszcze większe
      W cenie różnica razy dwa , pytanie testowałeś je już?

Komentarz

• mirror
        Pełne uzależnienie
        • 2018
        • 1446

Zamieszczone przez bosmarcin89
        W cenie różnica razy dwa , pytanie testowałeś je już?
        używam ag512GB prawie rok (co się przekłada na dwa duże wyjazdy ale głównie zdjęcia), nagrywałem 4k we wszystkich wariantach na r5 - działa tyle mogę powiedzieć (producent i sieć twierdzi że 8k też działa) - po rejestracji na stronie producenta karta ma dłuższą gwarancję (jak kupowałem tak było) - kupiłem bo w sieci ma w sumie pozytywne komentarze, mam jeszcze 256 sandiska i chciałbym mieć dwa takie same sloty w R5 znaczy dwa CFy
        EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• marfot
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4568

Nie mam pomysłu (ani doświadczenia) ja zarządzać zawartością dwóch kart równocześnie. Jakoś ustawiłem, że zdjęcia i video nagrywają się na jednej (CF) a kopie zdjęć na drugiej (SD).
          Ponieważ te karty są liche to raczej nie będę ich wyciągał i chcę zgrywać zdjęcia poprzez EOS Utility osobno z każdej karty. Tyle, że fotki zgrywają się równocześnie z pierwszej i drugiej do jednego folderu przy zgrywaniu automatycznym i robi się chlew w katalogu. Można zgrywać selektywnie zaznaczając wybrane zdjęcia ale to już mnie przerasta. Chciałbym zgrywać i katalogować osobno obie karty z wykorzystaniem EOS Utility w trybie automatycznym (jeszcze nie zgrane) ale coś mi nie wychodzi. Ktoś ma pomysł?
          https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
          EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Jacek_Z
            Administrator
            • 2005
            • 2694

Zamieszczone przez marfot
            . Jakoś ustawiłem, że zdjęcia i video nagrywają się na jednej (CF) a kopie zdjęć na drugiej (SD).
            .......Tyle, że fotki zgrywają się równocześnie z pierwszej i drugiej do jednego folderu przy zgrywaniu automatycznym i robi się chlew w katalogu
            Segreguj po zgraniu. W katalogu. Wybierasz opcje Sortuj i ułożą ci się pierw zdjęcia a potem filmy (lub odwrotnie). Wtedy zakładasz podkatalog, zaznaczasz np wszystkie filmy (shift, pierwszy i ostatni plik) i przenosisz filmy do podkatalogu. Zostają same zdjęcia. I teraz pytanie. Masz pliki zdjęć z obu kart w tym samym katalogu? Przecież nie mogą tam być dwa pliki o tej samej nazwie. Pliki z jednej z kart mają z automatu dodawane coś na końcu nazwy? Zakłądam, że pliki maja to samo rozszerzenie. Bo jesli inne (jpg i RAW) to sprawa jest prosta, Segregujesz tak jak filmy.
            Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• Leon007
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2709

Zamieszczone przez marfot
              Nie mam pomysłu (ani doświadczenia) ja zarządzać zawartością dwóch kart równocześnie. Jakoś ustawiłem, że zdjęcia i video nagrywają się na jednej (CF) a kopie zdjęć na drugiej (SD).
              Ponieważ te karty są liche to raczej nie będę ich wyciągał i chcę zgrywać zdjęcia poprzez EOS Utility osobno z każdej karty. Tyle, że fotki zgrywają się równocześnie z pierwszej i drugiej do jednego folderu przy zgrywaniu automatycznym i robi się chlew w katalogu. Można zgrywać selektywnie zaznaczając wybrane zdjęcia ale to już mnie przerasta. Chciałbym zgrywać i katalogować osobno obie karty z wykorzystaniem EOS Utility w trybie automatycznym (jeszcze nie zgrane) ale coś mi nie wychodzi. Ktoś ma pomysł?
              To fragment instrukcji do EOS Utility

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: eosutil.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 310,7 KB
ID: 2101604

Chyba możesz wybrać katalog, z którego pobierasz. Chyba, bo nie mam teraz aparatu podłączonego i nie mogę ręcznie sprawdzić.

Ostatnio z walających się części złożyłem dla zabawy komputer na starodawnym Athlonie pod windę XP albo 3.11. Ma nawet napęd dyskietek. Ten zabawowy komputerek chodzi lepiej niż Forum C-B.
              Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
              Ja
              Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
              Konfucjusz

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4568

Zamieszczone przez Jacek_Z
                Pliki z jednej z kart mają z automatu dodawane coś na końcu nazwy?
                Duplikowane pliki mają nadane oznaczenie _1 na końcu nazwy co komplikuje selekcję bo układają się w folderze na przemian. Ale już mam
                Przy selektywnym zgrywaniu działa zaznaczenie "select new" - wtedy pliki zgrywają się tylko raz, tak jak przy wyborze "not yet downloaded" przy zgrywaniu automatycznym (to mnie zmyliło ). No i oczywiście mam możliwość wybrania karty.
                Mój problem rozwiązany
                Dzięki za wskazówki.

Swoją drogą te dwie karty to tylko komplikacja ale zachciało się R5
                Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2595

Kupię.
                  Nie chce mi się czekać na Mk2, wygląda na to, że wyjdzie dopiero pod koniec roku i pewnie będzie za 20k+.
                  EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                  Flickr | YT

Komentarz

• pawel.guraj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2013
                    • 1223

Zamieszczone przez cauchy
                    Kupię.
                    Nie chce mi się czekać na Mk2, wygląda na to, że wyjdzie dopiero pod koniec roku i pewnie będzie za 20k+.
                    No niestety wygląda na to, że R1 wyjdzie przed Olimpiadą a R5mk2 będzie musiał poczekać, żeby przypadkiem nie odebrać kawałka tortu R1-ce...
                    Choć w dalszym ciągu mam nadzieje, że Canon pokaże, że w dalszym ciągu jest firmą nieprzewidywalną ;-)

p,paw
                    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• cauchy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2595

tak wszyscy mówią, a ja nie chcę tracić sezonu, poza tym jak już wyjdzie to raczej nie byłbym skłonny płacić za niego 20k+, raczej poczekałbym aż stanieje, bo nie spodziewam się, żeby był w okolicach 15-16
                      Flickr | YT

Komentarz

• pawel.guraj
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 1223

tak wszyscy mówią, a ja nie chcę tracić sezonu, poza tym jak już wyjdzie to raczej nie byłbym skłonny płacić za niego 20k+, raczej poczekałbym aż stanieje, bo nie spodziewam się, żeby był w okolicach 15-16
                        No ja myślę, że to na 100% będzie 20+.
                        R5 to nadal bardzo fajna puszka. Może ze względu na opóźnienie dostanie jakiś bump software'owy.
                        W zasadzie brakuje mi tylko porządnej ES.

p,paw
                        https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• cauchy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2595

i nie focić na iso 200
                          Flickr | YT

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4065

i nie focić na iso 200
                            100 i 400 jest ok

Sent from my SM-S926B using Tapatalk
                            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• pawel.guraj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 1223

i nie focić na iso 200
                              Gdyby tylko udało się je wykluczyć z AutoISO to używał bym tej funkcji ;-)

p,paw

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2595

kurczę wstrzymam się jeszcze bo sigma ma pokazać 400 2.8 pod Sony w lutym, i zależnie od tego jak to będzie wyglądało to podejmę decyzję
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...