X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Canon EOS R5

Podobno exiftool ver. 12.74 potrafi odczytać ilość klapnięć migawki R5.
    Sam nie sprawdzałem.
    To info dla tych, którzy jeszcze przywiązują do tego wagę.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• pawel.guraj
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 1223

Wygląda na to, że tak:
      Shutter Count : 46407

p,paw
      https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• pawel.guraj
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 1223

Zamieszczone przez pawel.guraj
        Wygląda na to, że tak:
        Shutter Count : 46407

p,paw
        NIestety to nic nie warte, bo liczy też ES

p,paw
        https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• Kurpś
          Dopiero zaczyna
          • 2016
          • 47

Koledzy mam pytanko.
          Planuję się przesiąśc ze swojego starego C 70D APSC na CR5 lub CR6 MkII, jak wiadomo oba na FF,
          Która matryca poradzi sobie lepie w warunkach słabszego światła (poranne czatowanie na zwierzynę)
          Powszechna jest opinia że słabsze szumy są na zdjęciach z matryc rzadziej upakowanych.
          Ale tutaj natrafiłem na ten film gdzie autor wyjaśnia , że to nieprawda i że jest odwrotnie.

Jednakże w niektórych komentarzach pod tym filmie są zarzuty że autor tak naprawdę fotografował w dobrych warunkach oświetleniowych i jego test nic nie udowadnia.

Jak to jest ? Kasa w jednym i drugi przypadku jest spora i nie chciałbym wybrać źle.
          Focę na starym obiektywie EF 400 5.5 L, na razie nie planuję zmieniać szkła

Pozdrówka
          Ostatnio edytowany przez Kurpś; 55877.

Komentarz

• pawel.guraj
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 1223

Pisałem też coś o tym:
            Do napisania tego krótkiego tekstu zmobilizowała mnie pewna dyskusja na forum […] Chodzi o temat dość popularny a także nieco kontrowersyjny – powszechne przekonanie o tym, że matryce o mniejszej…

p,paw

Komentarz

• Kurpś
              Dopiero zaczyna
              • 2016
              • 47

Aha czy jeżeli nie przedłużam sobie obiektywu stosując crop to lepiej mieć większą matrycę.
              Czy w takim razie uda mi się uszukać system jeżeli zamiast robić crop w LR czy PS to w R5 przepnę tryb pracy na APSC, Jeśli nie to chyba pozostaje kupić jakąś starą używkę 600 L kiedyś.

Komentarz

• pawel.guraj
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 1223

Zamieszczone przez Kurpś
                Aha czy jeżeli nie przedłużam sobie obiektywu stosując crop to lepiej mieć większą matrycę.
                Czy w takim razie uda mi się uszukać system jeżeli zamiast robić crop w LR czy PS to w R5 przepnę tryb pracy na APSC, Jeśli nie to chyba pozostaje kupić jakąś starą używkę 600 L kiedyś.
                Crop to crop - nieważne czy w aparacie czy potem w postprocu. Wychodzi na to samo.

p,paw

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2595

Obojetnie na co przejdziesz szumy beda kompletnie pomijalna sprawą wobec efektu wow wszystkiego innego - obrazowania, mazania tła pelnej klatki, renderowania kolorów czy dynamiki. Dzisiaj odszumiarki zreszta dzialają bardzo sprawnie.
                  EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                  Flickr | YT

Komentarz

• cauchy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2595

Jeszcze hint - 45mpx R5 beda znacznie lepszym materialem do cropowania.
                    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                    Flickr | YT

Komentarz

• pawel.guraj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2013
                      • 1223

Zamieszczone przez pawel.guraj
                      NIestety to nic nie warte, bo liczy też ES

p,paw
                      Za to znalazłem inną metodę. Okazuje się, że odpowiednio przygotowany https://eoscard.pel.hu działa świetnie również na R5.
                      Jak ktoś nie ma Windowsa to mam przepis jak to zrobić darmowo na Macosa.

Mój wynik:
                      <TotalShoot>46431</TotalShoot>
                      <TotalShutter>38978</TotalShutter>

P,paw.

Komentarz

• Kurpś
                        Dopiero zaczyna
                        • 2016
                        • 47

Czy to prawda , że przy gęściej upakowanej matrycy np 45 ciężej utrzymać ostrość ?

I jeszcze tylko jeden cytat jednego z Kolegów z sąsiedniego wątku "R5 szkło (EF 100-400) bez przymknięcia do f 8-11 nie dawało po prostu rady z rozdzielczością. Cały dzień focenia na pokazach praktycznie poszło do kosza.
                        Nie miałem w rękach wersji mk 2 100-400 ale wiem od znajomych, że jest dużo ostrzejsza, więc pewnie tego problemu n mk2 nie ma.

Czy mógłby ktoś wyjaśnić o co chodzi , że szkło nie wyrabia z rozdzielczością ?
                        M co pawdaam stałkę 400 5,6 ale też EF.
                        Czy to by oznaczało że stare L-ki MK1 EF są do bani przy R5 ?
                        Ostatnio edytowany przez Kurpś; 55877.

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5117

Zamieszczone przez Kurpś
                          Czy to prawda , że przy gęściej upakowanej matrycy np 45 ciężej utrzymać ostrość ?

I jeszcze tylko jeden cytat jednego z Kolegów z sąsiedniego wątku "R5 szkło (EF 100-400) bez przymknięcia do f 8-11 nie dawało po prostu rady z rozdzielczością. Cały dzień focenia na pokazach praktycznie poszło do kosza.
                          Nie miałem w rękach wersji mk 2 100-400 ale wiem od znajomych, że jest dużo ostrzejsza, więc pewnie tego problemu n mk2 nie ma.

Ja kiedyś miałem na testach R5 i podpinałem do tego C 100-400 mk 1 - szkło nie wyrabiało z ostrością, bo dla przykładu na R czy wcześniej na 6d i 6d2 bez problemu mogłem robić foty na pełnej dziurze i ostrość była OK, natomiast na R5 musiałem przymykać do f8, żeby jakość byłą OK (czytaj, żeby nie było mydła - choć nie wiem czy mydło to właściwie określenie). Fizycznie Ci tego nie wytłumaczę, ale tak to działa w praktyce.
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net
                          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Kurpś
                            Dopiero zaczyna
                            • 2016
                            • 47

Dzięki za informację. A próbowałeś kalibrować tę puszkę pod twoje szkło ? Rozumiem że nie był to problem front/back focus ?

Jeśli jest to rzeczywiście wina że szkło nie daje rady to pewnie będzie to także dotyczyło mojej stałki bo ona chyba jeszcze satrsza jest niż ta L w zoomie

Komentarz

• pawel.guraj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 1223

Pod R-ki szkieł nie trzeba kalibrować bo nie ma back/front focusa (AF jest na matrycy)
                              Sprawa ostrości to ten sam przypadek co szumy - też o tym pisałem.
                              Per-pixel na gęstszej matrycy łatwiej zobaczysz wady szkła niż na matrycy o mniejszej gęstości (bo jest inny CoC).

p,paw

Komentarz

• Diabeł
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 356

Zamieszczone przez Kurpś

Używam czasami 100-400 w drugiej wersji z R5 i jakoś tego nie zauważyłem, żeby był problem z ostrością. Mam tez stara L-ke 300 f/2.8 LIS i tam jakoś tez tego problemu nie widać, to chyba nie jest reguła, że stare L-ki są do bani przy R5
                                Moje zdjęcia
                                Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

Pracuję...