X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3366

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez Tom77
    A mój kolega sprzedał A7RIV i kupił Nikona D850. Podobno jest bardzo zadowolony
    Bo D850 to bardzo dobry aparat jest i byłbym zdziwiony gdyby ktoś wydając 12k zł nie był zadowolony. Czasami jednak niektórzy stawiają na wielkość i masę i to chyba normalne.

Pytanie jednak brzmi, czy ktoś zmieniając R5 na 1DxIII byłby równie zadowolony, czy jednak niekoniecznie ze względu na wielkość i masę.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

Zamieszczone przez candar

Złośliwość i arogancja osób używających aparaty Canona w odniesieniu do całej reszty świata od zawsze mnie zastawiała. Uwierz, że akurat kto, jak to, ale Adam potrafi doskonale używać aparatu fotograficznego , którym fotografuje -> Strona Adama ze zdjęciami: https://fotoadamix.com/

A na drugą część Twojego pytania musisz sam sobie opowiedzieć, czy użytkownicy oraz "canony już tak mają".
      Po jaką cholerę tu siedzisz i tak jątrzysz? Jeśli użytkownicy Canona tak straszliwie Cię krzywdzą to po kiego grzyba się tu udzielać.

Proponuję zakończyć bytność na tym forum, bo przy następnym tego typu wpisie - pomożemy - nieodwracalnie.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• Eberloth
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2350

[MENTION=5969]Kolekcjoner[/MENTION] oby to nie było kolejne pogrożenie paluszkiem, bo takie już były, tylko konkretne działania. Trzymam kciuki.
        Sprzęt - dekielek z przyległościami.
        Fumare humanum est!

Komentarz

• candar
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 3366

Zamieszczone przez Kolekcjoner
          Po jaką cholerę tu siedzisz i tak jątrzysz? Jeśli użytkownicy Canona tak straszliwie Cię krzywdzą to po kiego grzyba się tu udzielać.
          Przepraszam, ale w imieniu Adama nieco mnie poniosło. Nigdy nie zakładam, że ktoś posiadając niskiej klasy i wartości (a tym bardziej wysokiej klasy i ceny) aparat nie potrafi nim robić dobrych zdjęć.
          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Eberloth
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2350

Przepraszam, ale w imieniu Adama nieco mnie poniosło.
            Gríma. Niewiniątko. Smoczy Język z Władcy Pierścieni.
            Sprzęt - dekielek z przyległościami.
            Fumare humanum est!

Komentarz

• mirror
              Pełne uzależnienie
              • 2018
              • 1446

Serio to napisałeś ?
              całkiem serio - kto sieje wiatr ....... - poczytaj sobie jeszcze raz posty twoje i jp - jeśli to nie jest arogancja i złośliwość to to ciekaw jestem co jest
              EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• taniFotograf
                Zablokowany
                • 2020
                • 96

Zamieszczone przez mirror
                i można zamknąć forum bo juz nie będzie o czym pisać
                Jestem w szoku, pierwszy raz w historii canon łeb w łeb z konkurencją. Zawsze był przynajmniej 5 lat w tyle, a teraz ma podobny dynamic range co sony zaprezentowany w zeszłym roku!

Dobrze im zrobiła rezygnacja z lustrzanek
                Ostatnio edytowany przez taniFotograf; 64084.

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

Zamieszczone przez taniFotograf

Kto powiedział, że zrezygnowali z lustrzanek?

Komentarz

• mirror
                    Pełne uzależnienie
                    • 2018
                    • 1446

Jestem w szoku, pierwszy raz w historii canon łeb w łeb z konkurencją. Zawsze był przynajmniej 5 lat w tyle, a teraz ma podobny dynamic range co sony zaprezentowany w zeszłym roku!

mówisz masz - znalazłem jakiś nowszy sony (słabo się orientuję w ofercie konkurencji bo powinienem taki wybrać za pierwszym razem do porównań) ma trochę ponad pół roku bo jest z końcówki 2019 - topowa "limuzyna" której nigdy nie kupimy bo używamy golfa, a jak już kupimy to ..... tu sobie trzeba dopisać

EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• tomfoot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2277

Zamieszczone przez aptur
                      Jan Pawlak

Komentarz

• jan pawlak
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 4283

Zamieszczone przez tomfoot
                        Jan Pawlak
                        .. ale rzetelność wymagałaby abyś dopisał że powołał się (podał link) do oficjalnego dokumentu Canona o zamknięciu linii lustrzanek 5D
                        Masz z tym (rzetelnością) jakiś problem ?

jp

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez mirror
                        mówisz masz - znalazłem jakiś nowszy sony (słabo się orientuję w ofercie konkurencji bo powinienem taki wybrać za pierwszym razem do porównań) ma trochę ponad pół roku bo jest z końcówki 2019 - topowa "limuzyna" której nigdy nie kupimy bo używamy golfa, a jak już kupimy to ..... tu sobie trzeba dopisać

https://www.photonstophotos.net/Char...ony%20ILCE-9M2
                        To nie jest "dobry" przykład, Canon i Sony idą innymi drogami.

U Sony są wyraźnie rozseparowane/specjalizowane linie :
                        - A7 : ogólnego zastosowania
                        - A7R : to nacisk na rozdzielczość/ostrość
                        - A7S : dla dużej czułość i zaawansowanego filmowania
                        - A9 : to dla szybkości, sport, ....
                        - A5 ? : dla początkujących ma się "już" pojawić

A Canona R5 to niejako "połączenie" cech/własności A7R, A7S i częściowo A9

jp
                        Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                        Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                        http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                        public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• becekpl
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 4304

dobra chłopaki, przepraszam
                          mieliście racje,Canon nigdy nie będzie taki jak Sony
                          Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                          Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• taniFotograf
                            Zablokowany
                            • 2020
                            • 96

Zamieszczone przez aptur

Tej informacji nikt się nie spodziewał. Canon, słowami swojego starszego menedżera, poinformował o zaprzestaniu rozwoju obiektywów EF. Od teraz cała para idzie w rozwój obiektywów do bezlusterkowców.

Akurat nie dziwie się decyzji canona, ta seria to była kompromitacja w porównaniu do np. Sony. Przez 10lat próbowali i nie udało im się naprawić cropa w w ich DLSR, brak prawdziwego 4k w niby topowych 5dmark4 i 6D mark2, tragiczny dynamic range w video - pełna klatka canona przegrywała z mikro matrycą GH5 nie mówiąć o funkcjach i kodekach, dynamic range w zdjęciach troszeczkę lepiej ale też zwykle -2EV w stosunku do konkurencji.

Teraz jedyne co to, problem z przegrzewaniem, po wystygnięciu nagrywa naprawdę bardzo krótko ledwo kilka minut, ale poczekajmy w R5 Mark 2 poprawią to i będzie działać jak w Sony, Canon ma dług technologiczny i muszą go nadrobić. R5 to jest wreszcie funkcjonalny aparat na swoje czasy a nie jak seria 5d czy 6D, 5 lat długu technologicznego
                            Ostatnio edytowany przez taniFotograf; 64084.

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

https://dailyweb.pl/koniec-pewnej-er...eos-5d-mark-v/
                              Tej informacji nikt się nie spodziewał. Canon, słowami swojego starszego menedżera, poinformował o zaprzestaniu rozwoju obiektywów EF. Od teraz cała para idzie w rozwój obiektywów do bezlusterkowców.

Akurat nie dziwie się decyzji canona, ta seria to była kompromitacja w porównaniu do np. Sony. Przez 10lat próbowali i nie udało im się naprawić cropa w w ich DLSR, brak prawdziwego 4k w niby topowych 5dmark4 i 6D mark2, tragiczny dynamic range w video - pełna klatka canona przegrywała z mikro matrycą GH5 nie mówiąć o funkcjach i kodekach, dynamic range w zdjęciach troszeczkę lepiej ale też zwykle -2EV w stosunku do konkurencji.

Teraz jedyne co to, problem z przegrzewaniem, po wystygnięciu nagrywa naprawdę bardzo krótko ledwo kilka minut, ale poczekajmy w R5 Mark 2 poprawią to i będzie działać jak w Sony, Canon ma dług technologiczny i muszą go nadrobić. R5 to jest wreszcie funkcjonalny aparat na swoje czasy a nie jak seria 5d czy 6D, 5 lat długu technologicznego
                              No ale gdzie w tych artykułach jest napisane, że canon w ogóle rezygnuje z lustrzanek?

Komentarz

• sv

Jeszcze trochę obrazków z R5 w wysokich iso. ISO 8000 wygląda nieźle:

Komentarz

Pracuję...