X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez aptur
    Gdy robiłem zdjęcia analogiem to takie pojęcie jak mpx u mnie nie istniało.
    No właśnie.
    Dla mnie matryca powinna być tak gęsta żeby tylko optyka była ograniczeniem.
    Oczywiście żeby nie szumiała jak wściekła ale w przypadku R5 będzie chyba ok.
    Dla mnie wadą R5 są zbędne możliwości video, za które trzeba płacić.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• jan pawlak
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 4283

Zamieszczone przez marfot
      No właśnie.
      Dla mnie matryca powinna być tak gęsta żeby tylko optyka była ograniczeniem.
      Oczywiście żeby nie szumiała jak wściekła ale w przypadku R5 będzie chyba ok.
      Dla mnie wadą R5 są zbędne możliwości video, za które trzeba płacić.
      Ale sens wydawania kasy na "dużo pikseli" jest tylko wtedy gdy wydajesz dużo kasy na optykę przenoszącą tą rozdzielczość.
      Drogą i ciężką.

jp
      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4568

Zamieszczone przez jan pawlak
        Ale sens wydawania kasy na "dużo pikseli" jest tylko wtedy gdy wydajesz dużo kasy na optykę przenoszącą tą rozdzielczość.
        Drogą i ciężką.
        45Mpx to jeszcze nie tak dużo. Matryca nawet nie tak gęsta jak 24Mpx w standardowej matrycy APS-C Canona.
        W miarę świeża optyka EF nadążała za 5DsR a nowe RF to już w ogóle inna liga.
        Dużo detalu ogląda się w landszafcie przyjemniej. Każda korekta (dystorsja, obrót) wychodzi lepiej z gęstą matrycą.
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• jan pawlak
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 4283

Zamieszczone przez marfot
          45Mpx to jeszcze nie tak dużo. Matryca nawet nie tak gęsta jak 24Mpx w standardowej matrycy APS-C Canona.
          W miarę świeża optyka EF nadążała za 5DsR a nowe RF to już w ogóle inna liga.
          Dużo detalu ogląda się w landszafcie przyjemniej. Każda korekta (dystorsja, obrót) wychodzi lepiej z gęstą matrycą.
          Tych obiektywów przenoszących rozdzielczość 5DsR nie jest dużo i na ogół ciężkie i drogie
          Które obiektywy RF są projektowane pod 45 Mpix (i więcej) to specjaliści Canona wiedzą a my się przekonamy po niezależnych testach na R5
          Jestem przekonany że to nie będą wszystkie które do tej pory się ukazały.

Ale jak się lubi "landszafty" to na pewno znajdzie do R5 odpowiednie obiektywy.

Przekonałem się że by uzyskać w dużym powiększeniu szczegółowe/ostre zdjęcie przy matrycy 42 Mpix to nie jest prosta sprawa.
          To duże wyzwanie dla optyki, dokładności AF, stabilizacji, stanu "powietrza", obróbki, ....

I to też "wyzwanie" dla dotychczasowych przyzwyczajeń oglądających to tej pory zdjęcia z matryc o mniejszej rozdzielczości.

A to zdjęcie nie było wykonane najlepszym (rozdzielczość/ostrość) obiektywem dostępnym na rynku

jp
          Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• sv

Praca AF z wykrywaniem oka:

Komentarz

• sv

Można już ściągnąć instrukcję obsługi R5 po polsku:

Komentarz

• dan_jo
                Coś już napisał
                • 2012
                • 70

Jest już i tu:

| R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |

Komentarz

• Jacek_Z
                  Administrator
                  • 2005
                  • 2694

Instrukcja liczy prawie 1000 stron.
                  Teraz nie będzie można na kogoś nakrzyczeć "przeczytaj instrukcję".
                  Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• candar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 3366

Zamieszczone przez Jacek_Z
                    Instrukcja liczy prawie 1000 stron.
                    Teraz nie będzie można na kogoś nakrzyczeć "przeczytaj instrukcję".
                    Niezależnie od tego, czy instrukcja będzie miła 10, czy 1.000 stron zawsze znajdzie się "nieczytaty" , który będzie piłował każdą funkcję aparatu na forum Jakoś zawsze zaczynam od instrukcji , aby wszystko wiedzieć i nie pytać co się co 5 minut a dlaczego coś działa tak, a nie inaczej...
                    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Re: Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez dan_jo
                      Porównałem z 5D i na ISO 1600 nie ma różnicy

Komentarz

• zdebik
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 4065

5d3 wygląda dobrze lepiej, ale w R5 jest 2x wiecej pixeli.
                        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Marcinus
                          Początki nałogu
                          • 2018
                          • 444

No to proszę:
                          Znana z produkcji klatek na aparaty firma Tilta opracowała przeznaczony dla Canona R5 moduł chłodzący, który doczepiany jest do klatki przeznaczonej dla tego modelu. ...
                          Ostatnio edytowany przez Marcinus; 59470.
                          Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4065

Zamieszczone przez Marcinus
                            6400rpm... to już lepiej Silent Wings Bequieta na gumce doczepić.
                            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Zamieszczone przez Marcinus
                              Koledzy używający ML przy filmowaniu używają takich różnych gadżetów na co dzień.
                              Wiele kamer ma swoje własne chłodzenie więc problem już w praktyce nie występuje. Sam nie mogłem uwierzyć, że REDa to się momentami nie da dotknąć.
                              Pytanie czy R5 rzeczywiście będzie tak mocny co do właściwości na rynku filmowym, że ludzie będą skłonni się pieprzyć z takimi dodatkowymi gadżetami.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• Tom77
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2874

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                                Koledzy używający ML przy filmowaniu używają takich różnych gadżetów na co dzień.
                                Wiele kamer ma swoje własne chłodzenie więc problem już w praktyce nie występuje. Sam nie mogłem uwierzyć, że REDa to się momentami nie da dotknąć.
                                Pytanie czy R5 rzeczywiście będzie tak mocny co do właściwości na rynku filmowym, że ludzie będą skłonni się pieprzyć z takimi dodatkowymi gadżetami.
                                Ciekawe czy to zda egzamin w aparatach. Chłodzimy tym plastikową tylną ściankę aparatu a nie element który się nagrzewa. Druga sprawa to pobór prądu

Komentarz

Pracuję...