X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirror
    Pełne uzależnienie
    • 2018
    • 1446

Odp: Canon eos r5

Zamieszczone przez sven
    Ja to bym wolał 3500,- zł, nawet bez pleneru w Szwajcarii.
    bez problemu musisz tylko celować w inny segment na ten przykład takie RP bezlusterkowiec, FF, mocowanie to samo, zdjęcia robi, ktoś ostatnio pisał że woli mniejszą rozdzielczość - wszystko pasuje - "sztuka jest sztuka" jak to u mnie na wsi gadają, ale tu bym się jeszcze wstrzymał bo słyszałem cos o dużej promocji że niby mają do big maca gratis dodawać albo coś
    EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• tomfoot
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2277

W Europie tanio nie będzie.
      Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969. Powód: wycięta polityka

Komentarz

• Jacek_Z
        Administrator
        • 2005
        • 2694

Zamieszczone przez jinks
        Dlatego Canon i nikon wprowadzili nowe bagnety. Sprzedadzą jeszcze raz to samo.
        Nie. W akurat bagnety wprowadzili bardzo niechętnie. Po prostu musieli. Byłoby bez sensu zostawić stary rejestr w nowych aparatach. Nikon wykorzystał okazje by powiększyć dziurę. Canon już te dużą dziurę miał.
        Obie firmy tak późno weszły w bezlustra, bo nie chciały "wyrzucać" do kosza tego wszystkiego co robią na lustrzanki.

Zamieszczone przez jinks
        Z drugiej strony niektórych funkcji już dawno nie wywołuję za pomocą przycisków, ale przez dotykowy ekran.
        Jak ma sie guzik to się zmienia szybciej, w dodatku sporo można zmieniać bez odrywania oka od wizjera. Zobacz ile guzików maja topowe body a ile np 1200D
        Zamieszczone przez jinks
        Jedno muszę przyznać projektantom z Canona - te nowe sprzęty (korpusy i szkła) są po prostu bardzo ładne. U nikona obiektywy wyglądają trochę jak noname-y. Niby minimalistycznie i nowocześnie, ale kompletnie bez wyrazu.
        Body u Nikona nawet ładniejsze, natomiast obiektywy z wyglądu to tragedia. Jak oni mogli wypuścić coś takiego. Przecież fotograf to osoba mająca jakiś tam zmysł estetyki.
        Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3608

Odp: Canon EOS R5

Proszę podać mi powód, dla którego Canon R5 miałby kosztować mniej niż Sony A9 II (czyli 22 000).

Komentarz

• Nelro
            Coś już napisał
            • 2004
            • 87

Zamieszczone przez jotes25
            Proszę podać mi powód, dla którego Canon R5 miałby kosztować mniej niż Sony A9 II (czyli 22 000).
            Powód jest oczywisty: żeby amator (np. taki jak ja) mógł też kupić ten aparat ale za nie więcej niż 5 tyś żł bo mi się to należy (!) [emoji16]
            Amatorsko: cyfrowo i analogowo

Komentarz

• chester_jds
              Początki nałogu
              • 2015
              • 374

Po to, by zostawić w serii miejsce na topowy model, odpowiednik 1D w ML. Ten Canon to raczej taki odpowiednik piątki, więc po piątkowej kasie powinien być plasowany. Zresztą cena w kosmosie sprzedaży nie zrobi, nie spopularyzuje nowego systemu, jakieś frycowe na początku chyba trzeba zapłacić, a żądać milijony za aparacik można dopiero jak się uwiąże ludność dziesiątkami szkieł RF.

Komentarz

• miszak
                Uzależniony
                • 2009
                • 641

Bo w Sony pomiędzy A9II i A7III (odpowiednikiem R) jest A9, A7R4 i A7R3?
                KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Komentarz

• tomfoot
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 2277

Cena startowa w okolicach 3500 euro w Europie jest realna. Nie będzie to nic nadzwyczajnego jak na normalne pensje. Z biegiem czasu spadnie d0 poziomu 2500 euro i niżej i będzie to body mające skłaniać do zakupu RF, pewnie od początku pozbawione "gratisowej" przelotki na EF. Poprzednie modele (R i RP) spadną do bardzo niskich cen i zostaną wygaszone, bo to miały być "zapchaj dziury" dla naiwnych - z szacunkiem dla tych, którzy kupili. Pojawi się R6 w okrojonej wersji, tak jak w dslr oraz oczywiście w pełni profesjonalna seria 1R w kosmicznych cenach. Canon wróci na pozycję absolutnego lidera tegoż kończącego się rynku i żyć będzie z gamy najlepszej optyki. Później pojawi się 5R2, 6R2 itd. itp. Wszystko jak do tej pory. Miłośnicy dslr i posiadacze EF otrzymają jeszcze wypasione 5d5, które akurat będzie bardzo drogie, bo tam już na dalszy zakup szkieł EF z rynku pierwotnego producent nie będzie liczył. W zasadzie zaskoczeń żadnych nie będzie, bo wszystko pójdzie utartym schematem znanym i zrealizowanym od momentu pojawienia się Canona 5d "classic". Konsument "zwyczajny" i tak pójdzie w telefony. Jeżeli zaś chodzi o fotografię, to ciągle czekamy na przełom w rejestracji obrazu i rozwój zupełnie nowych, absolutnie nie dostępnych jeszcze w sprzedaży technologii. Otwartym pozostaje pytanie jak zachowa się sony. Czy będzie dalej bawić się w ten kurczący się segment rynku? Jeżeli w końcu przejmie Nikona, to pewnie tak.

Komentarz

• Bechamot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2512

1. koszt produkcji - spodziewam sie, ze jest nizszy niz mkIV. Aparat nie jest technicznie tak skomplikowany jak mkIV. ML czyni zbednymi wiele skomplikowanych konstrukcyjnie elementow.

2. niewygorowana marza producencka , po to by aparat sie lepiej sprzedawal , a tym samym System zostal spopularyzowany. Producent winen byc zainteresowany popularyzacja nowego systemu , gdyz to oznacza rowniez szerszy popyt na obiektywy. Spodziewam sie , ze Canon pojdzie droga sony - raczej tansze Body i drozsza optyka.

Jesli sobie uzmyslowic , ze znakomicie wyposazony Pentax K1 ze stabilizacja, w chwili prezentacji kosztowal ok 2000 euro ( rikoh bilansuje pozytywnie ) , to nie wydaje mi sie zeby produkcja ML klasy 5 , dla ktorego zapotrzebowanie uzytkownikow canona jest ogromne mialby byc drozsza . Przy cenie na poziomie ok 3000 euro , gdyby taka Canon utrzymal bylby to hit sprzedazy - malo kto wchodzilby w sony , przeciwnie- jestem przekonany , ze posiadacze sony przechodziliby do canona ze wzgledu na oferte optyki - poczawszy od b . taniej sprzed 20 lat , ale wciaz dobrej , skonczywszy na najnowszej lini RF z b . wysokimi osiagami.

Ja oczywiscie tego aparatu nie mam , ale troche zaluje , ze przed paru laty wyzbylem sie starszej optyki . Obiektywy USM byly male lekkie i wystarczajaco dobre, a problemy AF ( co bylo ich bolaczka z owczesnymi dslr ) przeszly chyba do historii w ML.
                    Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Jacek_Z
                      Administrator
                      • 2005
                      • 2694

Piszesz o ekonomii rządzącej światem, a potem sądzisz, że firma wypusci produkt nowocześniejszy, a tańszy niż modele będące 2 półki niżej.
                      Po co ktos ma sie pozbawiać zysku? Jak canon ma pozycjonować cenowo niższe modele? Dawać je za darmo?

Rola flagowców jest inna. Mają zachęćać zawodowców i pokazać, że system staje się kompletny.
                      Sprzedaż robią modele z średniej i najniższej półki.
                      Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez tomfoot
                        Cena startowa w okolicach 3500 euro w Europie jest realna. Nie będzie to nic nadzwyczajnego jak na normalne pensje... Pojawi się R6 w okrojonej wersji, tak jak w dslr oraz oczywiście w pełni profesjonalna seria 1R w kosmicznych cenach.
                        Jest jeszcze miejsce na tanie body poniżej R6, które zastąpi RP i będzie "wstępem" do systemu (ten kitowy obiektyw 24-105/1-7,1 powstał w jakimś celu). Widzę też miejsce na specjalistyczne body z wypasionymi funkcjami video ( matryca z 1dx mk III) bo to jest spory rynek. Co do cen: będą tyle kosztowały na ile rynek pozwoli, ale body profi będą droższe w Europie, bo czasy kiedy 6500$ = 6500 EURO już minęły z uwagi na kursy walut (EURO/USD).

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Bechamot
                        1. koszt produkcji - spodziewam sie, ze jest nizszy niz mkIV. Aparat nie jest technicznie tak skomplikowany jak mkIV. ML czyni zbednymi wiele skomplikowanych konstrukcyjnie elementow.

.
                        Koszt produkcji elementów mechanicznych jest znikomy (tłuką to od kilkudziesięciu lat) w porównaniu do kosztów opracowania nowych procesorów i matryc, rozwiązania problemów z ciepłem i oprogramowaniu tego wszystkiego.
                        Ostatnio edytowany przez Gość; 827.

Komentarz

• jan pawlak
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 4283

Zamieszczone przez Jacek_Z
                          Piszesz o ekonomii rządzącej światem, a potem sądzisz, że firma wypusci produkt nowocześniejszy, a tańszy niż modele będące 2 półki niżej.
                          Po co ktos ma sie pozbawiać zysku? Jak canon ma pozycjonować cenowo niższe modele? Dawać je za darmo?

Rola flagowców jest inna. Mają zachęćać zawodowców i pokazać, że system staje się kompletny.
                          Sprzedaż robią modele z średniej i najniższej półki.
                          Zgoda.

Cena produktu jest "średnio" związana z kosztem produkcji.
                          Jest wynikiem decyzji strategii produktowej wynikającej/dotyczących wszystkich produktów obecnych, produktów opracowywanych w B&R, będących w planach itd oraz przewidywanej wielkości sprzedaży produktu (na danym rynku)

Flagowce świadczą o aktualnych możliwościach, dostępnej/opanowanej technologii firmy, budują prestiż firmy.
                          Są kosztowne (B&R, części, produkcja)

jp
                          Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

Zamieszczone przez mkamelg
                            Mam prośbę do moderatora. Czy można by zmienić w tytule tego wątku z "eos r5"
                            Zmienione .
                            Obecnie nie widzę. Nie widzę też powodu dlaczego Canon miałby nieobdoić za tak wypasioną puszkę - przynajmniej na początku.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Zmienione .

Obecnie nie widzę. Nie widzę też powodu dlaczego Canon miałby nieobdoić za tak wypasioną puszkę - przynajmniej na początku.
                              No właśnie :-) Ale nie widzę też powodu, żeby w chwili pojawienia się R5 A9 II miała kosztować 22.000 :-) Raczej 15.000 + potrójny cashback.

Komentarz

• Bechamot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 2512

Zamieszczone przez sven

Koszt produkcji elementów mechanicznych jest znikomy (tłuką to od kilkudziesięciu lat) w porównaniu do kosztów opracowania nowych procesorów i matryc, rozwiązania problemów z ciepłem i oprogramowaniu tego wszystkiego.
                                co tluka od kilkudziesieciu lat - pryzmat Lustra , naped , uklad af uklad pomiaru swiatla do mkIV?

nie wymagalo to projektu i w ogole rozwoju ?
                                to nic nie kosztowalo ?

to jest okolo 25-30 % kosztow calego aparatu.

o czym piszesz w ogole ?

Przeciez DSLR to ML + lustro i wszystko z tym zwiazane + skomplikowany modul AF , karkolomny pomiar swiatla , matowka , wyswietlacze danych we wzierniku , pryzmat pentagonalny.

Przeciez tak samo rozwija sie , projektuje matryce , procesory odprowadz cieplo do DSLR jak i ML . W dslr rozwija sie to samo co w ML + jeszcze cos dodatkowo.
                                W dslr nie rozwijano tego , kosztow nie bylo ?
                                koszt DSLR to koszt rozwoju ML + koszt rozwoju Lustra &co.

istnieja zeleznosci ekonomiczne

im wyzsza cena produktu , tym nizsza sprzedaz ( sztuk)

zysk jednostkowy = cena sprzedazy - koszt jednostkowy

zysk calkowity = zysk jednostkowy * sprzedaz.

ta funkcja ma maksimum - to linia lukowa z grzbietem ku gorze - powyzej pewnej ceny sprzedaz na tyle Spada, iz zysk calkowity jest mniejszy , niz gdyby sprzedano wiecej mimo nizszej ceny . Ale zeby sprzedac wiecej trzeba obnizyc cene.
                                Tzn ekonomicznie zbyt wysokie ceny nie sa uzasadnione - gdyz prowadza do obnizenia zysku.
                                Wcale Canon nie musi sie kierowac tym , ze inni sprzedaja podobne wyroby drozej .
                                Jesli bedzie potrafil utrzymac nizej koszty produkcji od pozostalch , to przy nizszej cenie produktu zarobi wiecej , gdyz wiecej sprzeda.
                                Decyduja koszty produkcji

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 1.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 26,8 KB
ID: 2082907

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 2.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 33,7 KB
ID: 2082908
                                Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                                Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

Pracuję...