X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sv

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez mirror

co do specyfikacji to zakładam że wiesz więcej niż ja
    albo mnie z kimś mylisz albo masz mylne wrażenie :-) ktoś kto "wie więcej" nie wypowiada się na forach internetowych. Moja "wiedza" to czysta spekulacja oparta z jednej strony o info Canona i rumorsy, a z drugiej strony wynika z tego co Canon zaoferował w 1dx III (tu wystarczy poczytać : https://media.the-digital-picture.co...hite-Paper.pdf). Nie trzeba być Sherlockiem, żeby zauważyć, że najistotniejsza zmiana jaka się pojawiła to nowy procesor Digic X. Wcześniejsze ograniczenia nie wynikały moim zdaniem z tego, że Canon czegoś nie dał bo księgowi tak chcieli, tylko z tego, że procesor na to nie pozwalał (stąd crop w 4k w lustrzankach i w R) bo był zbyt wolny i generował zbyt dużo ciepła. Drugim ograniczeniem był czas odczytu danych z matrycy i tutaj też jest dramatyczna poprawa. Teraz to się zmieniło (i to drastycznie), dlatego jest jakaś nadzieja :-) To co mi się nie podoba w zapowiadanej specyfikacji R5, to to "nieszczęsne" 8k. Do niczego mi to potrzebne i zdecydowanie wolałbym 6k z cropem i AF niż 8k, którego mój komputer pewnie nawet nie ruszy. Do tego dochodzi ilość danych i koszt kart CFExpress. Z tych powodów (i spodziewanej ceny) widzę, że tego body raczej nie kupię.

4k 25/50 będzie bez cropa (być może 10bit 422)

ale bez "byc może 422" i nie na rejestratorze zewnętrznym tylko w korpusie jest wystarczającym minimum dla takiego amatora jak ja - czasem filmuję ale pewnie będę więcej
    kastrowanie tego uznam za śmieszne w dzisiejszych czasach i rzeczywistości i za kasę o której piszecie.
    Mam nadzieję, że czasy 8bit 420 już minęły i mam nadzieję, że R5 nie będzie wyjątkiem. Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że to nie jest body dedykowane do filmu i że takim body będzie raczej R6 z matrycą z 1dxIII, choć wtedy znowu pojawią się narzekania, że tylko 20 mpx. Niepokój może budzić jedynie brak nowości u konkurencji i perturbacje z łańcuchem dostaw spowodowane wirusem. Jedno jest pewne: ZAWSZE znajdzie się jakiś powód do narzekania na forach :-) Reasumując: poczekamy, zobaczymy :-)
    Ostatnio edytowany przez Gość; 827.

Komentarz

• zdebik
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 4065

Ja coś czuje, że te fps'y to będą ale w jpeg.
      https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez zdebik
        Ja coś czuje, że te fps'y to będą ale w jpeg.
        Albo bez AF :-)

Komentarz

• zdebik
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 4065

Zamieszczone przez sven
          Albo bez AF :-)
          Coś będzie na 100%, inaczej to nie byłby Canon. Muszi być miejsce na kolejne marki, do 5'ki włącznie.

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez zdebik
            Coś będzie na 100%, inaczej to nie byłby Canon. Muszi być miejsce na kolejne marki, do 5'ki włącznie.
            w świecie lustrzanek po piątce była już tylko jedynka. To że kiedyś jedynka wyjdzie jako bezlusterkowiec, to jest oczywiste, więc nie bardzo jest miejsce na body pomiędzy R5 a R1. No chyba, że pojawi się mityczna trójka :-)

Komentarz

• jjj
              Coś już napisał
              • 2007
              • 85

EOS 3 ...miło wspominam

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez jjj
                EOS 3 ...miło wspominam
                mam i trzymam :-)

Komentarz

• zdebik
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 4065

Zamieszczone przez sven
                  w świecie lustrzanek po piątce była już tylko jedynka. To że kiedyś jedynka wyjdzie jako bezlusterkowiec, to jest oczywiste, więc nie bardzo jest miejsce na body pomiędzy R5 a R1. No chyba, że pojawi się mityczna trójka :-)
                  Chodziło mi o R5 mark 5

Komentarz

• mirror
                    Pełne uzależnienie
                    • 2018
                    • 1446

Zamieszczone przez sven
                    mam i trzymam :-)
                    EOS 3 też mam i nawet czasem używam
                    EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• janpur
                      Bywalec
                      • 2015
                      • 140

Używam zawsze.
                      M50; 1.4/32mm

Komentarz

• szandor
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 624

W tej sytuacji na R5 poczekamy chyba dłużej.

"Canon ogłosił, że zawiesi działalność w pięciu swoich zakładach na japońskiej wyspie Kiusiu z powodu niedoborów dostaw z Chin spowodowanych przez COVID-19.

Pięć fabryk, zlokalizowanych w prefekturach Oita, Miyazaki i Nagasaki, produkuje aparaty fotograficzne i inny sprzęt fotograficzny. Zakłady produkcyjne zostaną zamknięte od 2 marca do 13 marca, a Nikkei poinformował, że brakujące dni produkcji zostaną uzupełnione w późniejszym terminie w roku, w którym dostawa części będzie bardziej stabilna....."
                        Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                        R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• szandor
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 624

Podobna informacja/plotka na rumorsach:

UPDATE: Canon to close five plants for nearly two weeks this month. Canon said on February 28 that it will suspend operations at its five offices in Kyushu, which produce cameras and related products, for about two weeks from March 2 to 13. The supply of parts from China may become unstable due to the effects […]

"Obecnie Canon podobno jest w porządku dla części do obecnego sprzętu, ale możemy zobaczyć pewne opóźnienia lub niższe niż oczekiwano liczby produkcyjne nowych produktów, takich jak Canon EOS R5.

Myślę, że Canon EOS R6, który podobno ma zostać ogłoszony przed Photokiną w maju, a wysyłka stosunkowo wkrótce potem, pewnie się opóźni.

Powiedziano mi również, że decyzja o rentowności Photokiny w maju zostanie podjęta stosunkowo szybko. Nie zdziw się, jeśli program zostanie anulowany."
                          Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                          R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• candar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 3366

EOS 3 też mam i nawet czasem używam
                            Jak wszyscy , to wszyscy Też mam EOSa 3 i czasem używam Nie mogłem się z nim jakoś nigdy rozstać, super maszyna! No i ma Eye-Control, którego też używam
                            Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Bechamot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 2512

ja sie z analogiem definitywnie rozstalem przed ok 4-5 laty . i nie zamierzam wracac.
                              panta rhei - nie wejdzie sie dwa razy do tej samej rzeki .
                              bylo, przeszlo, minelo .
                              Moze 6*6 i wiekszy ma jeszcze jakis sens , ale naklad czasu jest nieporownywalnie wiekszy , a ten jest mi zbyt wartosciowy.
                              Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• bans
                                Coś już napisał
                                • 2014
                                • 53

Zamieszczone przez Bechamot
                                Moze 6*6 i wiekszy ma jeszcze jakis sens , ale naklad czasu jest nieporownywalnie wiekszy , a ten jest mi zbyt wartosciowy.
                                Wszystko zależy czego od tego oczekujesz. Ja lubię wywołać film 120 dla relaksu

Komentarz

Pracuję...