X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

Odp: Canon EOS R5

Dziś pierwszy raz odważyłem się fotografować cały mecz migawką elektroniczną.

Wszystkie zdjęcia ISO 2000, F/1.4, 1/1600s

Wnioski są takie, że śmiało to można robić bez żadnych negatywnych konsekwencji. Przy mocniejszych podaniach piłka jest leciutko spłaszczona ale żeby to zobaczyć trzeba ją wrysować w kwadrat.

Natomiast przydały by się jakieś dodatkowe opcje informacji o tym, że robimy zdjęcia. Migająca biała ramka jest za mała i cienka i zwyczajnie w trakcie akcji jej nie widać. Brak po prostu jak przy klepaniu migawki informacji zwrotnej.
    Druga sprawa to szkoda, że z migawką elektroniczną zawsze jest 20fps. Przydało by się 8, 12 itp.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• BartasPL
      Początki nałogu
      • 2006
      • 317

wreszcie mamy jakiś feedback. Nabyłbym tę puszkę, ale w tym covidzie nie widzę dobrych tematów, które mógłbym nią fotografować. W żadne godne miejsce się nie wybieram póki co.
      Aha Sebcio80 jakimi szkłami robiłeś?
      Ostatnio edytowany przez BartasPL; 5766.
      5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
      500px

Komentarz

• sebcio80
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 2655

Zamieszczone przez BartasPL
        wreszcie mamy jakiś feedback. Nabyłbym tę puszkę, ale w tym covidzie nie widzę dobrych tematów, które mógłbym nią fotografować. W żadne godne miejsce się nie wybieram póki co.
        Aha Sebcio80 jakimi szkłami robiłeś?
        Sigma 105 Art i Sigma 50 Art
        | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Jacek
          Początki nałogu
          • 2020
          • 382

Wszystkie zdjęcia ISO 2000, F/1.4, 1/1600s . . .
          Ciekaw jestem jak miałeś ustawiony AF

Druga sprawa to szkoda, że z migawką elektroniczną zawsze jest 20fps.
          - Tak właśnie jest napisane w instrukcji, ale nie bardzo to rozumiem . . .
          nie da się zrobić jednego zdjęcia z migawką elektroniczną?

Komentarz

• Thomason2005
            Uzależniony
            • 2005
            • 507

Migawką elektroniczną da się zrobić pojedyncze zdjęcia. Chodziło o seryjne, gdzie aparat sam daje taki komunikat. Może zmienią to w kolejnym oprogramowaniu. Inna rzecz, że nawet mechaniczna jest cichutka. Niemal tak jak silent Mode w 5d Mark IV

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

Zamieszczone przez Thomason2005
              Migawką elektroniczną da się zrobić pojedyncze zdjęcia. Chodziło o seryjne, gdzie aparat sam daje taki komunikat. Może zmienią to w kolejnym oprogramowaniu. Inna rzecz, że nawet mechaniczna jest cichutka. Niemal tak jak silent Mode w 5d Mark IV
              Dokładnie tak. Ale nie o głośność w tym wypadku chodzi. Tylko o wygodę w śledzeniu w servo (no i przy okazji o dużą oszczędność migawki). Jedynie czego brak to właśnie tej responsywności. Ja bym sobie wymarzył aby przy zdjęciach seryjnych przy elektronicznej migawce cały ekran leciutko się ściemniał o kilkanaście procent. Najlepiej dać kilka opcji do wyboru.

Zamieszczone przez Jacek
              Wszystkie zdjęcia ISO 2000, F/1.4, 1/1600s . . .
              Ciekaw jestem jak miałeś ustawiony AF
              Servo
              Śledzenie twarzy z okiem
              Case 4 (przypadek 4)
              Przełączanie śledzonych obiektów: wyłącz
              Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099.

Komentarz

• Jacek
                Początki nałogu
                • 2020
                • 382

Nie robię zdjęć sportowych, przyrodniczych, ale bardzo mnie interesuje bezgłośne fotografowanie ze zdalnym wyzwalaniem oraz zmianą parametrów. np. ze smartfonu. Bardzo przydatna funkcja w trakcie fotografowania spektakli, koncertów, spotkań autorskich podobnych imprez.

Komentarz

• candar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 3366

Na Optycznych wstawili test R5 https://www.optyczne.pl/457.9-Test_a...sumowanie.html
                  Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Bechamot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2512

dobry test , gdyz umacnia mnie w przekonaniu , ze ten aparat jest mocno przeszacowyny cenowo , czyli uspakaja walke mysli - kupic - nie kupic ?
                    decyzja jaka podjalem jeszcze ponad pol roku temu by czekac na r5mkx okazuje sie sluszna , a ze sie nie doczekam , wiec nie czekam.

Chyba jak do tej pory jedynym rozsadnym wyborem jest r mimo idiotycznej guzikologi ( trzeba sie dostosowac do fantazji Japonczykow. Latwiej bylo mi zaakceptowac fantazje europejczyka , czyli Colaniego , ktory stworzyl design lini eos slr a tym samym dslr).

tylko 20 mpx i brak gornego monitora w R6 to jednak istotne ogranicznie . Dlugie obiektywy i tak Maja IS , wiec bez stabilizowanej matrycy mozna sie obejsc , choc lepiej byloby naturalnie miec stabilizowana.

Jesli Canon nie zejdzie do poziomu ok 3000 - 3500 euro ( czyli z7) to czarno widze sprzedaz.
                    Canon w zasadzie nie zaskoczyl niczym poza cena - ale to nic nowego , wiemy o tym od dawna.
                    Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
                    Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Bechamot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 2512

wedlug dxo w zakresie DR kolejnosc jest odwrotna niz wedlug optyczne.pl
                      R5 ma miec jednak najwyzszy DR - choc nieznacznie tylko.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 1.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 167,1 KB
ID: 2084939
                      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• candar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 3366

Z tym czarnowidztwem sprzedaży R5 i R6 to bardzo wątpię. Ludziom zupełnie nie przeszkadza podwójne przeszacowanie ceny tych Canonów i obie puszki zejdą na pniu, bo ludzie moją już do nich optykę EF. Mnie od dawna Canon niczym nie zaskoczył, tak więc jak to napisano w komentarzach: "pierwszy od kilku lat Canon którego wielbiciele nie muszą się wstydzić. Taka ulga bije z tego testu"
                        Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Bechamot
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 2512

r6 raczej bedzie sie sprzedawal b. dobrze , ale r5 -ze wzgledu na cene watpie - z lini amatorskiej 5 Canon uczynil aparat w cenie profesjonalnych.
                          Moze za 2 , 3 lata ?

Komentarz

• Thomason2005
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 507

Jeśli chodzi o dynamikę.
                            Zrobiony test.
                            Trzy aparaty:
                            5d4, A73, r5
                            ISO 200, f4, -3ev.

Nastepnie w lightroomie podciągnięte +4ev
                            Rezultat:
                            5d4 ma widoczny zielony banding. Trochę też wyszło fioletu. R5 nie ma bandingu, ale pojawił się fioletowy w paru miejscach. Nie dużo, ale jednak. A73 najczystsze zdjęcie.

Drugi test to jak sprawuje się stabilizacja z obiektywem.
                            5d4 z dołączonym Tamronem 24-70 f2.8 g1 z IS miał problem na 70mm z czasami nawet 1/50s. Zdjęcie na ekranie nieźle wyglądało, ale po zbliżeniu 1:1 na napis było widać, że skuteczność stabilizacji tamrona nie jest wysoka. Po podpięciu tego obiektywu do r5 poprawiło się, ale przy 1/10s były już często lekkie poruszenia przy 1:1. Dodatkowo przy tym powiększeniu brakowało detali. Na 5d4 wyglądało to jednak znacznie gorzej. Przy refencyjnym obiektywie podpiętym do r5, przy tej samej ogniskowej można było spokojnie zejść do 0,4s i każde zdjęcie było ostre.
                            Jeśli chodzi o działanie AF w terenie to nie ma się co przyczepić do AF na ludziach. Na jednej sesji z 800 zdjęć może dosłownie kilka było mniej ostrych, pewnie głównie wynikających z mojego błędu. Na drugiej miałem trochę więcej mniej ostrych zdjęć przy 1:1, ale też za bardzo zszedłem z czasem do 1/250s przy ciężkim obiektywie. Miałem ustawione autoiso na c1 na czas 1/250s. Dodam, że każde wyłączenie aparatu i ponowne włączenie resetuje ustawienie. Co do AF na zwierzętach. Tu myślę, że jest jeszcze pole do poprawienia. Czasem AF próbuje na siłę znaleźć oczy, co kończy się tyłem lub bokiem zwierzęcia jako twarz. Trzeba wtedy pamiętać o tym, żeby mieć oddzielny ogólny przycisk af. Mogę jednak napisać, że jest więcej trafień niż przy 5d4.
                            Co do baterii. Nie wiem jak wyszło optycznym 320 zdjęć. Chyba każde zdjęcie robili przez kilka minut. Prawda jest taka, że jak się robi dużo zdjęć bez przerwy (sesje zdjęciowe, sport, eventy) to można zrobić bardzo dużo zdjęć na jednym ładowaniu. Spokojnie 800 zdjęć i bateria ma jeszcze 45% naładowania. Z przejrzeniem części zdjęć na ekranie. Jeśli ktoś robi długie przerwy, przemieszcza się i nie wyłącza aparatu to czas pracy skraca się. Nie wiem jednak, czy nawet wtedy nie będzie koło 500 zdjęć.

Komentarz

• jan pawlak
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 4283

Przeszedłem z EOS 5D3 na A7R II.
                              Gdyby EOS R5 II pojawił się wtedy gdy A7R II to używałbym sprzętu Canona, R5 II.

Wypuszczenie pierwszych wersji wyrobu to jest decyzja PRowa, marketingowa, by ograniczyć wpływ konkurencji na rynku, zająć możliwie największą pozycję.
                              Na ogół to są nie do końca dopracowane i nie do końca/całościowo/kompleksowo przetestowane wyroby
                              Dopiero wersje drugie (także dzięki użytkownikom wersji pierwszych) są w miarę technicznie dopracowane

jp
                              Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                              puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                              Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                              http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                              public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Bechamot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2012
                                • 2512

Zamieszczone przez jan pawlak
                                Przeszedłem z EOS 5D3 na A7R II.
                                Gdyby EOS R5 II pojawił się wtedy gdy A7R II to używałbym sprzętu Canona, R5 II.

jp
                                od chwili wypuszczenia sa7r2 do r5mk2 uplynie zapewne ok 10 lat i to jest to opoznienie technologiczne ok 10 lat jakie mial Canon i tak je odczuwamy w praktyce.

Mial ale juz nie ma . pod wzgledem techniki dogonil konkurentow a pod wzgledem ceny to nawet wyprzedzil o jakies 5 lat.

tak wiec sumarycznie canon znowu na czele.
                                Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.

Komentarz

Pracuję...