X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4283

Odp: Canon EOS R5

Zajrzałem do instrukcji R5, wytłumaczeniem intencji autora recenzji może być fakt że aby naładować aku w body to trzeba podłączyć kupowany osobno zasilacz USB (który wysyła energię do body)

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: NSC06337.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 146,5 KB
ID: 2084824

jp
    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• mirror
      Pełne uzależnienie
      • 2018
      • 1446

Zamieszczone przez jan pawlak
      Zajrzałem do instrukcji R5, wytłumaczeniem intencji autora recenzji może być fakt że aby naładować aku w body to trzeba podłączyć kupowany osobno zasilacz USB (który wysyła energię do body)

[ATTACH=CONFIG]5205[/ATTACH]

jp
      to wiedzą chyba wszyscy, może autor testu też to wie, tylko po co wytwarzać mowe nazewnictwo tematów dawno nazwanych? ale widzę że nadal (jak zwykle) brniemy w to nieistniejące "power-send". instrukcja fajna jest ale nadal nie określa parametrów zasilacza za 200$ (no niech tam za równe 199$) i te 200$ są problemem opisywanym przez autora testu - jak się dowiemy to będziemy wiedzieć jakiego power banka lub zasilacza możemy użyć bo te zwykle mają dokładne opisy power delivery.
      Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
      EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4568

Jak już ktoś ma parcie na ładowanie aku w aparacie to dla mnie kluczowe byłoby to, czy mogę używać sprzęt podczas ładowania czy nie.
        Bo jak nie, to poważnie trzeba przemyśleć ten wydatek.
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• mirror
          Pełne uzależnienie
          • 2018
          • 1446

Zamieszczone przez marfot
          Jak już ktoś ma parcie na ładowanie aku w aparacie to dla mnie kluczowe byłoby to, czy mogę używać sprzęt podczas ładowania czy nie.
          Bo jak nie, to poważnie trzeba przemyśleć ten wydatek.
          pytanie jest ciekawe, internety coś na ten temat mówią, bo głównie to można wyczytać że jak podepniesz do jabca to działa (obie firmy nie lubią specyfikować co się kryje za ich produktami)? ja raczej myślałem o power banku (który można mieć za rozsądną cenę) w torbie i doładowywaniu bo w końcu nie robisz ani nie filmujesz bez przerw, o zasilaczu za 200$ nawet nie myślę bo to zupełnie zbędny wydatek.
          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• marfot
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 4568

Zamieszczone przez mirror
            pytanie jest ciekawe, internety coś na ten temat mówią,
            Instrukcja R mówi wyraźnie, że takie ładowanie jest możliwe w pozycji OFF na body. No to sobie nie pofilmujemy w czasie ładowania.
            W instrukcji do R5 takiego zapisu już nie ma.
            Ja jednak te 200USD wydałbym na cos innego np. adapter z ringiem
            EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• sebcio80
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2655

Instrukcja R5 wyraźnie mówi o tym że można zasilać aparat z zewnętrznego źródła, czyli zasilacza. Akululator nie jest wtedy ładowany. Ale musi być w aparacie.
              Moje wątki na forum: sport | fashion
              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Nozanu
                Uzależniony
                • 2010
                • 542

USB-C takie prawdziwe z PCta daje do 100W mocy i 5A. to spokojnie wystarczy. W końcu z założenia ma być jedynym kabelkiem do monitora. Ale raczej nie licz na USB-C z lapka.

Komentarz

• mirror
                  Pełne uzależnienie
                  • 2018
                  • 1446

Zamieszczone przez marfot
                  Ja jednak te 200USD wydałbym na cos innego np. adapter z ringiem
                  zdecydowanie bardziej potrzebny niż zasilacz usb-c dodatkowo i tak gdybym miał tego używać to bym ładował z power banku, a nie zasilacza - oczywiście mogą istnieć ludzie którzy mają potrzebę użycia takiego zasilacza (ale jeśli nie fotografuje w czasie ładowania to nie bardzo widzę sensowne zastosowania takiego zasilacza).

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Nozanu
                  USB-C takie prawdziwe z PCta daje do 100W mocy i 5A. to spokojnie wystarczy. W końcu z założenia ma być jedynym kabelkiem do monitora. Ale raczej nie licz na USB-C z lapka.
                  mz każde usb-c jest "prawdziwe" jedna mają większą moc, a inne mniejszą - liczę że rozsądnie duży power bank rzędu 35W z PD 3.0 zadziała, laptopem nie jestem zainteresowany ale wydaje mi się że czytałem na internetach że port w laptopie jabca ładuje te aparaty.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez sebcio80
                  Instrukcja R5 wyraźnie mówi o tym że można zasilać aparat z zewnętrznego źródła, czyli zasilacza. Akululator nie jest wtedy ładowany. Ale musi być w aparacie.
                  coś się zaczyna wyjasniać
                  EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Thomason2005
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 507

R5 to bez wątpienia fajna puszka. Świetny AF, bardzo dobra jakość obrazka, stabilizacja zdecydowanie pomaga przy ciężkich obiektywach, bardzo dobry evf (zdecydowanie lepszy od Sony A73). Bateria radzi sobie, jeśli tylko nie zostawimy jej w aparacie na dłużej. Adaptery nawet firm trzecich radzą sobie, choć przy niektórych konieczna jest natychmiastowa aktualizacja. Inaczej af może nie działać. Canon jedynie musi popracować nad oprogramowaniem, bo aparaty potrafią mieć zwiechy bez powodu.

Komentarz

• michalab
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1580

Zamieszczone przez jan pawlak
                      By więc uniknąć nieporozumień i błędnych opinii zaproponuj swoją poprawną/prawidłową wersję tłumaczenia, oryginał to :
                      In-camera charging requires a power-send source

jp
                      Raczej nie ma na to co liczyć, bo to wygląda na wymysł autora. Jeśli więc w oryginale jest bez sensu, to prawidłowego tłumaczenia nie ma.
                      Zapraszam

Komentarz

• Ven
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 72

aparat ma robic swietne zdjecia - pamietajcie

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

Sprawdzilem na tym co mam w domu.

- Stara ładowarka USB-C od jakiegoś chińczyka ładuje moją R5.
                          - Laptop przez USB-C też ładuje.
                          - Laptop przez USB 3.1 nie ładuje.
                          - 3 powerbanki, w tym jeden naprawdę mocny z QC 3.0 nie ładuja.
                          - mocna ładowarka że zwykłym USB też nie ładuje.
                          Moje wątki na forum: sport | fashion
                          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• mirror
                            Pełne uzależnienie
                            • 2018
                            • 1446

Zamieszczone przez sebcio80
                            Sprawdzilem na tym co mam w domu.

- Stara ładowarka USB-C od jakiegoś chińczyka ładuje moją R5.
                            - Laptop przez USB-C też ładuje.
                            - Laptop przez USB 3.1 nie ładuje.
                            - 3 powerbanki, w tym jeden naprawdę mocny z QC 3.0 nie ładuja.
                            - mocna ładowarka że zwykłym USB też nie ładuje.
                            bez specyfikacji loteryjka jak zwykle - a ten naprawdę mocny to jaki jest? ma jakąs moc w specyfikacji? ile mAh? ewentualnie nazwę?
                            moim zdaniem ładowarka ze zwykłym usb nie ruszy może mieć co najwyżej QC, a tu jet potrzebne PD - a tego na zwykłym usb nie będzie
                            ta stara ładowarka ma na sobie jakiś opis w stylu .... 9V/2.4A 12V/.....?
                            usb 3.1 nie ładuje to ciekawostka moze laptop jest super nowoczesny mały lekki cienki i producent nie przewidział takich mocy na porcie.
                            Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• szandor
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 624

Nie mam R5, w R działa ładowanie przez usb z power banku, mój model: VINSIC QC 3.0 20000mA.
                              Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 20190118-_DSF0003.jpg
Wyświetleń: 2
Rozmiar: 121,5 KB
ID: 2084829
                              Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                              R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• marfot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 4568

Lepiej późno niż wcale .
                                Chłopaki z dpreview zakończyli recenzję R5:

Komentarz

Pracuję...