X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kurpś
    Dopiero zaczyna
    • 2016
    • 47

Odp: Canon EOS R5

Czy ktoś testował R5 z białymi elkami ? Na stronie Canona jest info że szybki i świetny AF działa z niektórymi obiektywami EF
    Mam 400L 5,6 i docelowo może za rok 500L F4 IS lub IS II.

Komentarz

• jotes25
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3608

Zamieszczone przez Kurpś
      Czy ktoś testował R5 z białymi elkami ? Na stronie Canona jest info że szybki i świetny AF działa z niektórymi obiektywami EF
      Mam 400L 5,6 i docelowo może za rok 500L F4 IS lub IS II.
      Tak, AF działa rewelacyjnie z białymi L-kami (i z czarnymi też). Dodatkowo z kultowymi szkłami w rodzaju 400/5.6 czy 135/2 dostajemy stabilizację (choć im dłuższa ogniskowa, to mniej wydajną).

Co do 500/4, to polecam mocno się zastanowić. To już kawałek szkła, a różnica w praktyce nie tak duża w stosunku np. do 400/5.6. Może jednak 600/4?

Dla mnie na razie absolutnym "gejm czendżerem" dla bezluster Canona jest obiektyw RF 800/11 Ale o tym z czasem w innym wątku

Komentarz

• Kurpś
        Dopiero zaczyna
        • 2016
        • 47

Zamieszczone przez jotes25
        Tak, AF działa rewelacyjnie z białymi L-kami (i z czarnymi też). Dodatkowo z kultowymi szkłami w rodzaju 400/5.6 czy 135/2 dostajemy stabilizację (choć im dłuższa ogniskowa, to mniej wydajną).

Co do 500/4, to polecam mocno się zastanowić. To już kawałek szkła, a różnica w praktyce nie tak duża w stosunku np. do 400/5.6. Może jednak 600/4?

Dla mnie na razie absolutnym "gejm czendżerem" dla bezluster Canona jest obiektyw RF 800/11 Ale o tym z czasem w innym wątku
        No 400L 5,6 według https://www.the-digital-picture.com/...mp=0&APIComp=0 jest ciut lepsza niż 500 F4 czy 600 F4 , tylko Is II jest już lepsze. O ile można wierzyć tej stronce bo nie wiem jak tam z wiarygodnością.

Co do 800/11, Eeee, przysłona F11 ?!. No Panie ja na równiku nie mieszkam

Zdrówko

Komentarz

• TPS
          Bywalec
          • 2020
          • 120

Zamieszczone przez szandor
          Prawie się tym zgadzam,ale parafrazując do marynarzy, nie zna życia, kto nie miał sporu z US ( nie ze swojej winy).
          Polskiego systemu podatkowego, może piekłem bym nie nazwał, raczej grą do jednej bramki.
          Proponuję te dywagacje zakończyć, w końcu jest to wątek o R5.
          Wy tu dywagujecie o podatkach, które prostym PKD 74.2(0) się rozwiązuje a Sony oddało właśnie Canonowi mega przysługę, wypuszczając A1 gdzie cena R5 to 60% A1
          No nie, że fajnie?
          Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
          Just Impress Me by TPS

Komentarz

• Eberloth
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2350

Zamieszczone przez TPS
            a Sony oddało właśnie Canonowi mega przysługę, wypuszczając A1
            Canon zacznie sprzedaż R1, to na YT będą królować testy tego korpusu, czy trzyma ostrość na puszkach A1 zrzucanych do morza ze skał...
            Sprzęt - dekielek z przyległościami.
            Fumare humanum est!

Komentarz

• candar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 3366

Re: Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez TPS
              Wy tu dywagujecie o podatkach, które prostym PKD 74.2(0) się rozwiązuje a Sony oddało właśnie Canonowi mega przysługę, wypuszczając A1 gdzie cena R5 to 60% A1
              No nie, że fajnie?
              To teraz pomyśl jak wielką "Sony oddało właśnie Canonowi mega przysługę, wypuszczając A1 , gdzie cena A1 to będzie 60%" ceny Canona R1
              Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• sebcio80
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2655

Zamieszczone przez candar
                To teraz pomyśl jak wielką "Sony oddało właśnie Canonowi mega przysługę, wypuszczając A1 , gdzie cena A1 to będzie 60%" ceny Canona R1
                R1 będzie droższy od A1 ale nie aż o tyle. Jako że będzie mial wbudowany grip i większą baterie obstawiam jakieś 2000-3000 zł większą cenę. Oczywiście dużo zależy od specyfikacji. A głównie od tego czy będzie mieć globalna elektroniczna migawke. Chociaż w to ciężko mi uwierzyć.

Problem w tym że R5 jest tak dobry i szybki że nie wiem czy dodanie krzyzowego AF i dospawanie gripa będzie uzasadniać taką cenę.

Bardzo ciekawi mnie też wielkość matrycy. Canon konsekwentnie w body reporterskich trzymał się stosunkowo małej liczby pikseli. Bo tego oczekują reporterzy. 24mpx na chwilę obecną wydają się wartością optymalna a max jaki takie body powinno mieć to 30mpx.

A1 dla mnie to taki trochę desperacki ruch w reakcji na premierę R5. Aparat trochę dla nikogo. Ogólnie Sony namieszał w swoim portfolio. Już pewnie zagorzali fani Sony się trochę gubią.

Trzeba czekac na premierę A7 IV i jego cenę. Bo premiera A1 zupełnie nie ma żadnego znaczenia dla zwykłego konsumenta.
                Moje wątki na forum: sport | fashion
                | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• tomekkk
                  • 2021
                  • 5

Używa może ktoś R5 z podpiętą Sigmą (najlepiej 70-200 2.8 sport :-) ) czy żeczywiście przez adapter sigma pokrywa tylko 80 % pola AF ?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

Zamieszczone przez tomekkk
                    Używa może ktoś R5 z podpiętą Sigmą (najlepiej 70-200 2.8 sport :-) ) czy żeczywiście przez adapter sigma pokrywa tylko 80 % pola AF ?

Ja używam R5 tylko z Sigmami. Sama Sigma twierdzi że 80% w pionie i poziomie. Więc tak musi być. Jednak nie przeszkadza to zupełnie. Pokrycie i tak jest dużo większe niż w jakiejkolwiek lustrzance.
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• tomekkk
                      • 2021
                      • 5

A masz 20 fps przy elektronicznej i 12 fps przy mechanicznej, czy tutaj są też jakieś ograniczenia?

Komentarz

• sebcio80
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2655

Zamieszczone przez tomekkk
                        A masz 20 fps przy elektronicznej i 12 fps przy mechanicznej, czy tutaj są też jakieś ograniczenia?

Na elektronicznej zawsze jest 20fps.
                        Jeśli chodzi o mechaniczna to na 105A i 50A mam 12fps, przy 24A jest 7,5fps jakoś tak.
                        To już zależy od obiektywu i jako wieku. Przykładowo z obiektywami Canona 50L 24L i 16-35L II czy 400mm IS II L jest też tylko 7,5fps

Ja sport robię już jednak tylko na elektronicznej.

Komentarz

• tomekkk
                          • 2021
                          • 5

A jak myślisz czy na tym filmiku https://youtu.be/okeedXcuCjI to mniejsze okno chyba Af nie wiem co to jest, czy to jakieś ustawienia ? czy to przez Sigmę i to jest te 80 % ?? Czy jeszcze coś innego ?
                          Gdzie mogę pooglądać Twoje fotki?

Ostatnio edytowany przez tomekkk; 66682.

Komentarz

• roon7
                            • 2020
                            • 12

Nie jestem pewny może się mylę, to mniejsze okienko (białe ramki) w porównaniu do zdjęcia powyżej, to ustawienia cropa 1x6.
                            AF w tym przykładzie to kwadracik niebieski na oku.
                            Sigma nie ma tu nic do tego.
                            Ostatnio edytowany przez roon7; 66003.

Komentarz

• marfot
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 4568

Zamieszczone przez roon7
                              Nie jestem pewny może się mylę, to mniejsze okienko (białe ramki) w porównaniu do zdjęcia powyżej, to ustawienia cropa 1x6.
                              AF w tym przykładzie to kwadracik niebieski na oku.
                              Sigma nie ma tu nic do tego.
                              Nie mam R5 ale w R taka ramka zapala się przy servo AF i określa granice pokrycia kadru punktami AF. Czyli tu by pasowało to do zakresu AF obsługiwanego przez tą Sigmę.
                              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• roon7
                                • 2020
                                • 12

No więc tak, nie dawało mnie to spokoju więc sprawdziłem na szybko.
                                Szkła RF 24-105 i T 150-600G2 na obu szkłach wyglada to dokładnie tak samo.
                                Ustawienia powiedzmy standard + AF na oko, ramka biała jak na pierwszym przykładzie na obrzeżach.
                                Po zmianie "Przycinanie/format obrazu" z Full na 1x6 ramka jak na obrazku drugim.
                                Tak, to wygląda na obszar wykrywania AF, ale nie wygląda by miało to związek z obiektywem - te ramki, może EFS ale takiego nie mam, w sumie Sigmy też nie więc głowy nie dam.
                                Może ktoś sprawdzi na Sigmie. Sigma sama twierdzi, że pokrycie AF to 80%, ale nie wygląda by ramki miały coś z tym wspólnego.
                                Ostatnio edytowany przez roon7; 66003.

Komentarz

Pracuję...