X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez jotes25
    Winna jest niedorobiona implementacja AF w Sigmie. Zawsze jest jakaś szansa, że to poprawią.

Co do DPAF to on jest winny rosnącej przewagi AF nad konkurencją (Nikon, Sony) I ta różnica będzie się pogłębiać z każdą nową generacją DiGICów.
    Ja bym wolał żeby w moich 50A i 105A nic nie poprawiali bo działają tak dobrze ze lepiej się chyba nie da
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• marfot
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4568

Zamieszczone przez jotes25
      Winna jest niedorobiona implementacja AF w Sigmie. Zawsze jest jakaś szansa, że to poprawią.
      Sigma oficjalnie potwierdza dobrą współpracę z serią R szkieł serii A, C i S. Co do innych to kwestia poprawek firmware.
      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• TPS
        Bywalec
        • 2020
        • 120

Zamieszczone przez marfot
        Sigma oficjalnie potwierdza dobrą współpracę z serią R szkieł serii A, C i S. Co do innych to kwestia poprawek firmware.
        Rozmawiałem z Canon UK nie dalej jak kilka dni temu i zapytałem się na infolinii o Tamrona oraz Sigmę. Niejaki Rimi powiedział, że szkła RF oraz wskazane EF współpracują bez problemów z R6, zapewniając stabilne 12 FPS/s. Uprzedził, że Canon nie gwarantuje pełnej współpracy 12 FPS/s z Tamronem i Sigmą. W fotografii sportowej to ma olbrzymie znaczenie.
        Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
        Just Impress Me by TPS

Komentarz

• sebcio80
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2655

Zamieszczone przez TPS
          Rozmawiałem z Canon UK nie dalej jak kilka dni temu i zapytałem się na infolinii o Tamrona oraz Sigmę. Niejaki Rimi powiedział, że szkła RF oraz wskazane EF współpracują bez problemów z R6, zapewniając stabilne 12 FPS/s. Uprzedził, że Canon nie gwarantuje pełnej współpracy 12 FPS/s z Tamronem i Sigmą. W fotografii sportowej to ma olbrzymie znaczenie.
          No chyba nie liczysz ze Canon sam stwierdzi że szkła konkurencji działają super na ich aparatach? ?
          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• jinks
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2178

Zamieszczone przez sebcio80
            No chyba nie liczysz ze Canon sam stwierdzi że szkła konkurencji działają super na ich aparatach? [emoji28]
            Dokładnie. Co miał powiedzieć?
            Na pewno szkła firm trzecich nie wykorzystują 100% wszystkich możliwości AFu, ale to są raczej jakieś niuanse. Z tego co obserwuję to ludzie zgłaszają problemy tylko przy niektórych obiektywach. U mnie sigmy art 35 i 50 na R działają nie gorzej niż Canony. Trzeba też pamiętać, że najczęściej zestawiamy ze sobą obiektywy klasy L i wspomniane S i T jako ich tańsza alternatywę. Na pewno są sytuacje o krytycznym znaczeniu skuteczności AF w najtrudniejszych warunkach oświetleniowych, czy sprawności w śledzeniu bardzo szybkich obiektów i wtedy warto wybrać droższy oryginał.
            Miłego dnia
            moja www

Komentarz

• TPS
              Bywalec
              • 2020
              • 120

Zamieszczone przez jinks
              Na pewno są sytuacje o krytycznym znaczeniu skuteczności AF w najtrudniejszych warunkach oświetleniowych, czy sprawności w śledzeniu bardzo szybkich obiektów i wtedy warto wybrać droższy oryginał.
              Tak jest każdym systemie. Puszki Sony też lepiej działają ze szkłami od Sony. Choć ze spadkiem FPSów się nie spotkałem, to już z wolniejszym AF tak.
              Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
              Just Impress Me by TPS

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3366

Re: Canon EOS R5

Nikon Z6II vs Canon R5 vs Sony A7III Autofocus Comparison

Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• sebcio80
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2655

Koleś testuje zupełnie bez sesnu, polegając w 100% na automatyce. Traktuje te aparaty jak zwykle kompakty. W Canonie wystarczy wybrac servo i nakierować punkt AF na twarz i zawsze ja znajdzie nawet daleko w kadrze. Podobnie pewnie by było i z Nikonem i Sony.

Komentarz

• TPS
                    Bywalec
                    • 2020
                    • 120

Odp: Re: Canon EOS R5

Zamieszczone przez candar
                    Nikon Z6II vs Canon R5 vs Sony A7III Autofocus Comparison

https://www.youtube.com/watch?v=QJwD...nel=MannyOrtiz
                    Przestałem oglądać tego gościa. Jego zdjęcia to albo sfochowana żonka, albo jakaś bezpieczna dla sfochowanej żonki modelka.
                    Just Impress Me by TPS

Komentarz

• candar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 3366

Re: Odp: Re: Canon EOS R5

Zamieszczone przez TPS
                      Przestałem oglądać tego gościa. Jego zdjęcia to albo sfochowana żonka, albo jakaś bezpieczna dla sfochowanej żonki modelka.
                      Mnie raczej interesuje obiektywny test. W swoim poprzednim teście zjechał Nikona Z6 (przed aktualizacją AFa) za nieużywalny AF. Obecnie pokazał jak mocno Nikon podziałał na tym punkcie, aby AF był sprawny i celny.

Nie wnikam już całkowicie w kwestie ustawienia czułości oraz śledzenia po chwilowym zasłonięciu fotografowanego obiektu, bo można to jednym ruchem przestawić w funkcjach AFa (jeśli się o tym wie i tego używa).

A już zupełnie nie interesuje mnie to, kogo fotografuje i jak ten ktoś zachowuje się przed kamerą.

Praktycznie rzecz biorąc Eye AF działa podobnie już u każdego producenta (C,F,N,S) a reszta , to jego poprawne skonfigurowanie pod swoje potrzeby (sport, reportaż, czy portret). I to właśnie pokazał w swoim porównaniu.
                      Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• TPS
                        Bywalec
                        • 2020
                        • 120

Odp: Re: Odp: Re: Canon EOS R5

Zamieszczone przez candar
                        Mnie raczej interesuje obiektywny test. W swoim poprzednim teście zjechał Nikona Z6 (przed aktualizacją AFa) za nieużywalny AF. Obecnie pokazał jak mocno Nikon podziałał na tym punkcie, aby AF był sprawny i celny.

Nie wnikam już całkowicie w kwestie ustawienia czułości oraz śledzenia po chwilowym zasłonięciu fotografowanego obiektu, bo można to jednym ruchem przestawić w funkcjach AFa (jeśli się o tym wie i tego używa).

A już zupełnie nie interesuje mnie to, kogo fotografuje i jak ten ktoś zachowuje się przed kamerą.

Praktycznie rzecz biorąc Eye AF działa podobnie już u każdego producenta (C,F,N,S) a reszta , to jego poprawne skonfigurowanie pod swoje potrzeby (sport, reportaż, czy portret). I to właśnie pokazał w swoim porównaniu.
                        Nie wyraziłem się precyzyjnie. Jeśli fotograf/recenzent w jednej osobie wypowiada się na temat możliwości aparatu, których nie pokazał na filmie, to dla mnie taka rekomendacja jest warta tyle, co worek z kłakami psa. Manny robi zdjęcia (deczko na jedno kopyto), więc kiedy mówi o zastosowaniu aparatu w reportażu czy sporcie, to ja ten czas wolę poświęcić na posłuchanie tego, co ma do powiedzenia nawet taki deczko upierdliwy Jared Polin, który jak robi test, to chociaż coś można z tego wywnioskować dla siebie.

Jared Polin podczas "sesji sportowej" pokazał, że Z6II jednak tak dobry w łapaniu AF nie jest względem C czy S.

5.35s tego filmu:

Just Impress Me by TPS

Komentarz

• Thomason2005
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 507

Ostatnio Jared wymienił nikony właśnie na 6x r5, choć z tego co mówił głównie do filmów.

Komentarz

• sebcio80
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2655

Jest i test DXO sensora z R5:
                            Announced at the same time as the Canon EOS R6, the pro-oriented Canon EOS R5 is the current top-of-range model in Canon’s mirrorless EOS R system.

Niby wszystko ok ale jak zawsze wyniki low iso zanizone. R5 w wysokich iso generuje mniej szumów i lepszy obrazek od A7R4. Szum jest też po prostu przyjemniejszy.

Komentarz

• Kurpś
                              Dopiero zaczyna
                              • 2016
                              • 47

Zamieszczone przez sebcio80

Przy zdjęciach sportowych jest jeszcze jedna wada, zagęszczenie pikseli powoduje, że trzeba schodzić z czasami. Robiłem na 1/1600s mimo to niektóre fotki mam lekko poruszone.
                              Wstawił byś taką lekko poruszoną fotkę z powodu dużej ilości pixeli ? Jak duży procent jest takich fotek.
                              Czy rzeczywiście warto jest pchać się w tyle pixeli ? Z drugiej strony jeśli kupię R6 i zrobię crop z 20m pixelowej matrycy to zdjęcie nie będzie tak dobre jak z dobrze strzelonego zdjęcia z R5

Dzięki

Komentarz

• mkkaczy
                                Początki nałogu
                                • 2011
                                • 461

Zamieszczone przez Kurpś
                                Wstawił byś taką lekko poruszoną fotkę z powodu dużej ilości pixeli ? Jak duży procent jest takich fotek.
                                Czy rzeczywiście warto jest pchać się w tyle pixeli ? Z drugiej strony jeśli kupię R6 i zrobię crop z 20m pixelowej matrycy to zdjęcie nie będzie tak dobre jak z dobrze strzelonego zdjęcia z R5

Dzięki
                                Nie wiem czy mocny crop z R6 będzie tak dobry jakz R5, ale moim zdaniej jest bardzo dobrze. Robię zdjęcia przyrodnicze i pomimo że staram się tak wszystko przygotować żeby jak najmniej ciąć, to moim zdaniem R6 da się ładnie cropować, a zdjęcia wychodzą i tak ostre i czyste.
                                R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
                                https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

Pracuję...