X
-
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
-
Odp: Canon EOS R5
Rozmawiałem z Canon UK nie dalej jak kilka dni temu i zapytałem się na infolinii o Tamrona oraz Sigmę. Niejaki Rimi powiedział, że szkła RF oraz wskazane EF współpracują bez problemów z R6, zapewniając stabilne 12 FPS/s. Uprzedził, że Canon nie gwarantuje pełnej współpracy 12 FPS/s z Tamronem i Sigmą. W fotografii sportowej to ma olbrzymie znaczenie.Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
Just Impress Me by TPSKomentarz
-
No chyba nie liczysz ze Canon sam stwierdzi że szkła konkurencji działają super na ich aparatach? ?Rozmawiałem z Canon UK nie dalej jak kilka dni temu i zapytałem się na infolinii o Tamrona oraz Sigmę. Niejaki Rimi powiedział, że szkła RF oraz wskazane EF współpracują bez problemów z R6, zapewniając stabilne 12 FPS/s. Uprzedził, że Canon nie gwarantuje pełnej współpracy 12 FPS/s z Tamronem i Sigmą. W fotografii sportowej to ma olbrzymie znaczenie.Komentarz
-
Dokładnie. Co miał powiedzieć?
Na pewno szkła firm trzecich nie wykorzystują 100% wszystkich możliwości AFu, ale to są raczej jakieś niuanse. Z tego co obserwuję to ludzie zgłaszają problemy tylko przy niektórych obiektywach. U mnie sigmy art 35 i 50 na R działają nie gorzej niż Canony. Trzeba też pamiętać, że najczęściej zestawiamy ze sobą obiektywy klasy L i wspomniane S i T jako ich tańsza alternatywę. Na pewno są sytuacje o krytycznym znaczeniu skuteczności AF w najtrudniejszych warunkach oświetleniowych, czy sprawności w śledzeniu bardzo szybkich obiektów i wtedy warto wybrać droższy oryginał.Miłego dniamoja wwwKomentarz
-
Tak jest każdym systemie. Puszki Sony też lepiej działają ze szkłami od Sony. Choć ze spadkiem FPSów się nie spotkałem, to już z wolniejszym AF tak.Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
-
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6
obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.comKomentarz
-
Koleś testuje zupełnie bez sesnu, polegając w 100% na automatyce. Traktuje te aparaty jak zwykle kompakty. W Canonie wystarczy wybrac servo i nakierować punkt AF na twarz i zawsze ja znajdzie nawet daleko w kadrze. Podobnie pewnie by było i z Nikonem i Sony.Komentarz
-
Odp: Re: Canon EOS R5
Przestałem oglądać tego gościa. Jego zdjęcia to albo sfochowana żonka, albo jakaś bezpieczna dla sfochowanej żonki modelka.Nikon Z6II vs Canon R5 vs Sony A7III Autofocus Comparison
https://www.youtube.com/watch?v=QJwD...nel=MannyOrtizCanon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
-
Re: Odp: Re: Canon EOS R5
Mnie raczej interesuje obiektywny test. W swoim poprzednim teście zjechał Nikona Z6 (przed aktualizacją AFa) za nieużywalny AF. Obecnie pokazał jak mocno Nikon podziałał na tym punkcie, aby AF był sprawny i celny.
Nie wnikam już całkowicie w kwestie ustawienia czułości oraz śledzenia po chwilowym zasłonięciu fotografowanego obiektu, bo można to jednym ruchem przestawić w funkcjach AFa (jeśli się o tym wie i tego używa).
A już zupełnie nie interesuje mnie to, kogo fotografuje i jak ten ktoś zachowuje się przed kamerą.
Praktycznie rzecz biorąc Eye AF działa podobnie już u każdego producenta (C,F,N,S) a reszta , to jego poprawne skonfigurowanie pod swoje potrzeby (sport, reportaż, czy portret). I to właśnie pokazał w swoim porównaniu.Ostatnio edytowany przez candar; 18138.Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6
obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.comKomentarz
-
Odp: Re: Odp: Re: Canon EOS R5
Nie wyraziłem się precyzyjnie. Jeśli fotograf/recenzent w jednej osobie wypowiada się na temat możliwości aparatu, których nie pokazał na filmie, to dla mnie taka rekomendacja jest warta tyle, co worek z kłakami psa. Manny robi zdjęcia (deczko na jedno kopyto), więc kiedy mówi o zastosowaniu aparatu w reportażu czy sporcie, to ja ten czas wolę poświęcić na posłuchanie tego, co ma do powiedzenia nawet taki deczko upierdliwy Jared Polin, który jak robi test, to chociaż coś można z tego wywnioskować dla siebie.Mnie raczej interesuje obiektywny test. W swoim poprzednim teście zjechał Nikona Z6 (przed aktualizacją AFa) za nieużywalny AF. Obecnie pokazał jak mocno Nikon podziałał na tym punkcie, aby AF był sprawny i celny.
Nie wnikam już całkowicie w kwestie ustawienia czułości oraz śledzenia po chwilowym zasłonięciu fotografowanego obiektu, bo można to jednym ruchem przestawić w funkcjach AFa (jeśli się o tym wie i tego używa).
A już zupełnie nie interesuje mnie to, kogo fotografuje i jak ten ktoś zachowuje się przed kamerą.
Praktycznie rzecz biorąc Eye AF działa podobnie już u każdego producenta (C,F,N,S) a reszta , to jego poprawne skonfigurowanie pod swoje potrzeby (sport, reportaż, czy portret). I to właśnie pokazał w swoim porównaniu.
Jared Polin podczas "sesji sportowej" pokazał, że Z6II jednak tak dobry w łapaniu AF nie jest względem C czy S.
5.35s tego filmu:
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
-
Ostatnio Jared wymienił nikony właśnie na 6x r5, choć z tego co mówił głównie do filmów.Komentarz
-
Jest i test DXO sensora z R5:
Announced at the same time as the Canon EOS R6, the pro-oriented Canon EOS R5 is the current top-of-range model in Canon’s mirrorless EOS R system.
Niby wszystko ok ale jak zawsze wyniki low iso zanizone. R5 w wysokich iso generuje mniej szumów i lepszy obrazek od A7R4. Szum jest też po prostu przyjemniejszy.Komentarz
-
Wstawił byś taką lekko poruszoną fotkę z powodu dużej ilości pixeli ? Jak duży procent jest takich fotek.
Czy rzeczywiście warto jest pchać się w tyle pixeli ? Z drugiej strony jeśli kupię R6 i zrobię crop z 20m pixelowej matrycy to zdjęcie nie będzie tak dobre jak z dobrze strzelonego zdjęcia z R5
DziękiKomentarz
-
Nie wiem czy mocny crop z R6 będzie tak dobry jakz R5, ale moim zdaniej jest bardzo dobrze. Robię zdjęcia przyrodnicze i pomimo że staram się tak wszystko przygotować żeby jak najmniej ciąć, to moim zdaniem R6 da się ładnie cropować, a zdjęcia wychodzą i tak ostre i czyste.Wstawił byś taką lekko poruszoną fotkę z powodu dużej ilości pixeli ? Jak duży procent jest takich fotek.
Czy rzeczywiście warto jest pchać się w tyle pixeli ? Z drugiej strony jeśli kupię R6 i zrobię crop z 20m pixelowej matrycy to zdjęcie nie będzie tak dobre jak z dobrze strzelonego zdjęcia z R5
DziękiR6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczyKomentarz
Komentarz