X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez tomekkk
    A jak myślisz czy na tym filmiku https://youtu.be/okeedXcuCjI to mniejsze okno chyba Af nie wiem co to jest, czy to jakieś ustawienia ? czy to przez Sigmę i to jest te 80 % ?? Czy jeszcze coś innego ?
    Gdzie mogę pooglądać Twoje fotki?
    Najlepiej zajrzyj na mojego fb:

Biała ramka to dokładnie zakres wyboru punktów AF przy Sigmie. Widoczna jest ona co prawda tylko w trybie wykrywania twarzy ale w każdym innym trybie wyborów punktów AF jest ograniczony do tej ramki. Każdy obiektyw Canona, również EF ma szerszy zakres.
    Ostatnio edytowany przez sebcio80; 3099.
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• roon7
      • 2020
      • 12

To Tamron 150-600 G2 ma inaczej? Bo u mnie zachowuje się tak jak RF, ramka tak samo w trybie wykrywania twarzy.
      Body nie ogranicza bo inne szkło. Dziwne czemu tak przy Sigmie.

Komentarz

• mkamelg
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 1255

Zamieszczone przez jotes25
        Tak, AF działa rewelacyjnie z białymi L-kami (i z czarnymi też).
        To niestety nie do końca jest prawda. Są takie sytuacje kiedy AF w R5/R6 zawodzi.

Lekturę należy rozpocząć od postu #93 i kontynuować do aktualnego końca wątku.

Oryginał:

Yes. There are two ways you can do it to improve things. One is by having the dual back button focus set up and the other is to go to the AF menu. Sub menu 5. And set the initial servo AF point for tracking to the centre and NOT on auto. It is not fool proof but it means the camera is only...

Tłumaczenie:

Yes. There are two ways you can do it to improve things. One is by having the dual back button focus set up and the other is to go to the AF menu. Sub menu 5. And set the initial servo AF point for tracking to the centre and NOT on auto. It is not fool proof but it means the camera is only...

Komentarz

• Eberloth
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2350

Sprzęt - dekielek z przyległościami.
          Fumare humanum est!

Komentarz

• tomekkk
            • 2021
            • 5

Zamieszczone przez sebcio80
            Najlepiej zajrzyj na mojego fb:

Biała ramka to dokładnie zakres wyboru punktów AF przy Sigmie. Widoczna jest ona co prawda tylko w trybie wykrywania twarzy ale w każdym innym trybie wyborów punktów AF jest ograniczony do tej ramki. Każdy obiektyw Canona, również EF ma szerszy zakres.
            Fajne foty sebcio80 , a możesz się podzielić swoimi ustawieniami po kosza ? Właśnie przesiadłem się z Nikon i próbuje rozgryść to menu i ustawienia , Ale dla mnie to jakaś maskakra :-(

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Nemeo
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1757

Czy ktoś z użytkowników Canonów R , testował użycie filtra polaryzacyjnego z teleobiektywami 300, 400 , 500 i 600 mm i mógłby się podzielić wrażeniami ?

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4568

Zamieszczone przez Nemeo
                Czy ktoś z użytkowników Canonów R , testował użycie filtra polaryzacyjnego z teleobiektywami 300, 400 , 500 i 600 mm i mógłby się podzielić wrażeniami ?
                Chodzi o filtry drop-in montowane w adapterze?
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• sebcio80
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2655

Zamieszczone przez tomekkk
                  Fajne foty sebcio80 , a możesz się podzielić swoimi ustawieniami po kosza ? Właśnie przesiadłem się z Nikon i próbuje rozgryść to menu i ustawienia , Ale dla mnie to jakaś maskakra :-(

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
                  ustawienia takie jak w lustrzance, niewiele zmieniam wedlug tego co jest domyslnie, jezeli juz to glowne zmiany to kwestia obslugi i preferencji uzytkowania,

servo, sledzenie twarzy, wykrywanie oczu, preset AF ten z pilka nozna, czas 1/1600s, przeslona zawsze u mnie 1.4, iso zaleznie od jasnosci hali,

z wykrywaniem twarzy pracuje się zupełnie inaczej niż w zwykłym servo, trzeba sie przyzwyczaić.

kilka fot z ostatniego tygodnia:
                  Moje wątki na forum: sport | fashion
                  | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Nemeo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1757

Zamieszczone przez marfot
                    Chodzi o filtry drop-in montowane w adapterze?
                    Tak , zastanawiam się jaki adapter wybrać i stąd to pytanie.

Komentarz

• marfot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4568

Zamieszczone przez Nemeo
                      Tak , zastanawiam się jaki adapter wybrać i stąd to pytanie.
                      Gdy pojawiły się "niezależne " filtry dopasowane do adaptera Canona zrobiłem rozeznanie w necie co do funkcjonalności adaptera z szufladką.
                      Przewijają się następujące opinie:
                      1. filtr działa bardzo dobrze, AF działa bardzo dobrze.
                      2. Aby zrezygnować z filtra CPL trzeba włożyć bardzo kosztowny czysty filtr przezroczysty kupowany osobno. Inaczej AF źle działa.
                      Gdy się zdecydowałem na zakup adaptera z szyfladką nastąpiła zadyma z adapterami, brak dostępności itd. więc póki co czekam.
                      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Thomason2005
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 507

ja na razie testowałem Nd z szerokim kątem i działa dobrze, choć tak jak w testach wykazywano, na Maxa pojawia się niebieski zafarb. No i pokrętło mogłoby działać z przeskokami. CPL nie kupowałem, bo mam jeden 82mm, więc pasuje i do 16-35L, jak i Tamron 24-70mm g1

Komentarz

• Kurpś
                          Dopiero zaczyna
                          • 2016
                          • 47

Zamieszczone przez mkamelg
                          To niestety nie do końca jest prawda. Są takie sytuacje kiedy AF w R5/R6 zawodzi.

Lekturę należy rozpocząć od postu #93 i kontynuować do aktualnego końca wątku.

Oryginał:

Tłumaczenie:

https://translate.google.com/transla...%23post-881781
                          Ech a chciałem prosić kuzynkę aby zza oceanu przywiozła. Jeśli nawet Canon nie potrafi tego naprawić to nie ma co brać w ciemno trzeba mocno testować przed zakupem.

Komentarz

• parman
                            Dopiero zaczyna
                            • 2013
                            • 45

Jest nowa wersja firmware ver. 1.3.0.
                            Canon R5, Canon RF 24-105/4, grip Canon BG-R 10.

Komentarz

• zdebik
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 4065

Czytalem, że przy właczonej na stale stabilizacji matrycy pierwsze zdjęcie jest poruszone. Ktoś już to miał?

https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Nemeo
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1757

Czy ktoś się orientuje ile orientacyjnie minut filmu w jakości 4K 60p HQ zmieści się na karcie CFexpres 64 GB w Canonie R5 ? Spotkał się ktoś może z taką tabelą, która pokazuje ile minut w danej rozdzielczości można nagrać filmów na karty o różnej pojemności ?

Komentarz

Pracuję...