X
-
-
Odp: Canon EOS R5
Działanie AF w 4k/120:
Komentarz
-
muszą się pozbyć resztek magazynowych i dopiąć projekty które zalegają, więc w sprzedaży oczywiście jeszcze będą.Komentarz
-
Ileż to jadu i bólu D w tych Twoich wypowiedziach. Po co Ci to chłopie. Myślisz że jakimś tam komentarzem wpłyniesz na Korporację w Japonii? Zluzuj trochę, bo jedyne z czym się kojarzysz to własnie z takim tanim fotoziutem co tylko narzeka ( sorry )https://dailyweb.pl/koniec-pewnej-er...eos-5d-mark-v/
Tej informacji nikt się nie spodziewał. Canon, słowami swojego starszego menedżera, poinformował o zaprzestaniu rozwoju obiektywów EF. Od teraz cała para idzie w rozwój obiektywów do bezlusterkowców.
Akurat nie dziwie się decyzji canona, ta seria to była kompromitacja w porównaniu do np. Sony. Przez 10lat próbowali i nie udało im się naprawić cropa w w ich DLSR, brak prawdziwego 4k w niby topowych 5dmark4 i 6D mark2, tragiczny dynamic range w video - pełna klatka canona przegrywała z mikro matrycą GH5 nie mówiąć o funkcjach i kodekach, dynamic range w zdjęciach troszeczkę lepiej ale też zwykle -2EV w stosunku do konkurencji.
Teraz jedyne co to, problem z przegrzewaniem, po wystygnięciu nagrywa naprawdę bardzo krótko ledwo kilka minut, ale poczekajmy w R5 Mark 2 poprawią to i będzie działać jak w Sony, Canon ma dług technologiczny i muszą go nadrobić. R5 to jest wreszcie funkcjonalny aparat na swoje czasy a nie jak seria 5d czy 6D, 5 lat długu technologicznego
Co do tematu. To tak Cię boli Canon i jego zacofanie to powiedz mi gdzie był Panas i Sony przed powstaniem ML? Jak Canon zrobił chociażby 5d a później 5dII to co oferowali Twoi liderzy ? Zdajesz sobie sprawę jak C pchną fotografie cyfrową do przodu i ile im dziś zawdzięczasz? Ile kasy zarobili na tym? Ja rozumiem, że dziś dla Ciebie dziś Panaś to ochh o achhh, ale szacunku trochę do firmy by wypadało mieć. Zwłaszcza na tym forum.Komentarz
-
Daj spokój, ktoś ma kompleksy które pokazuje... i tyle.Ileż to jadu i bólu D w tych Twoich wypowiedziach. Po co Ci to chłopie. Myślisz że jakimś tam komentarzem wpłyniesz na Korporację w Japonii? Zluzuj trochę, bo jedyne z czym się kojarzysz to własnie z takim tanim fotoziutem co tylko narzeka ( sorry )
Co do tematu. To tak Cię boli Canon i jego zacofanie to powiedz mi gdzie był Panas i Sony przed powstaniem ML? Jak Canon zrobił chociażby 5d a później 5dII to co oferowali Twoi liderzy ? Zdajesz sobie sprawę jak C pchną fotografie cyfrową do przodu i ile im dziś zawdzięczasz? Ile kasy zarobili na tym? Ja rozumiem, że dziś dla Ciebie dziś Panaś to ochh o achhh, ale szacunku trochę do firmy by wypadało mieć. Zwłaszcza na tym forum.
Bardzo sobie chwalę serię zarówno 1D jak i 5D, miałem wiele przyjemności z używania tych aparatów, zrobiłem sporo fajnych zdjęć.
Canon (z różnych powodów) "przespał" początek rozwoju technologii ML, zaczyna nadrabiać.
Mam wątpliwości czy szybko w tej technologii wróci do pozycji jaką zajmował w lustrzankach, ale dobrze by było aby był w czołówce.
jppuste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/Komentarz
-
A ty znowu swoje. Fakt, firma miała gorsze lata ale 5DIV po 4 latach od premiery dalej jest w sprzedaży i dalej jest kozacką puszką. 6DII to świetna puszka, dla mnie uchylany ekran i lepszy AF to był strzał w dziesiątkę. Miałem sprzęt każdej liczącej się firmy i łącznie nagrałem wszystkimi puszkami 10 minut filmu, dla wielu osób tryb filmowy mógłby nie istnieć, dla mnie to zbędny gadżet, wolałbym 100zł rabat na nowa puszkę niż super tryb 4K.https://dailyweb.pl/koniec-pewnej-er...eos-5d-mark-v/
Tej informacji nikt się nie spodziewał. Canon, słowami swojego starszego menedżera, poinformował o zaprzestaniu rozwoju obiektywów EF. Od teraz cała para idzie w rozwój obiektywów do bezlusterkowców.
Akurat nie dziwie się decyzji canona, ta seria to była kompromitacja w porównaniu do np. Sony. Przez 10lat próbowali i nie udało im się naprawić cropa w w ich DLSR, brak prawdziwego 4k w niby topowych 5dmark4 i 6D mark2, tragiczny dynamic range w video - pełna klatka canona przegrywała z mikro matrycą GH5 nie mówiąć o funkcjach i kodekach, dynamic range w zdjęciach troszeczkę lepiej ale też zwykle -2EV w stosunku do konkurencji.
Teraz jedyne co to, problem z przegrzewaniem, po wystygnięciu nagrywa naprawdę bardzo krótko ledwo kilka minut, ale poczekajmy w R5 Mark 2 poprawią to i będzie działać jak w Sony, Canon ma dług technologiczny i muszą go nadrobić. R5 to jest wreszcie funkcjonalny aparat na swoje czasy a nie jak seria 5d czy 6D, 5 lat długu technologicznegoKomentarz
-
A podasz linka do tego dokumentu?
Podasz linka do dokumentu który mówi o tym zaprzestaniu?
....
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Jest w #650 tego wątku.
Linia produkcyjna to miejsce, uzbrojenie, specjalistyczny sprzęt zarówno wprost u Canona jak i poddostawców elementów, wyszkoleni ludzie, to cała rozbudowana logistyka itd.
Gdyby do każdego nowego typu sprzętu tworzyć nową linię produkcyjną to sprzęt kosztowałby znacznie więcej.
Najprawdopodobniej gdy ruszy w pełni produkcja R5/R6 to jakieś teraz sprzedawane aparaty zostaną wycofane z produkcji, sprzedaż będzie z magazynu/"zapasów"
Zresztą wymusi to rynek.
Canon musi ostro reklamować ML co jest strzelaniem w kolano lustrzanek
Może się ukazać jeszcze jakaś lustrzanka która jest już teraz w trakcie uruchamiana produkcji, są zamówione części itd tak by zminimalizować koszty R&D
Ale prawdopodobieństwo raczej małe.
jpOstatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/Komentarz
-
Dzięki
.
Myślałem że wydali jakieś oficjalne oświadczenie Canona - stąd trochę zdziwienie o tak kategorycznych stwierdzeniach.
Skądinąd pewnie tego nie zapowiedzą oficjalnie bo wolą mieć otwartą furtkę, jakby jednak się okazało że rynek na takie body jest otwarty."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Coś chyba u Canona poszło nie tak z planowaniem, bo wszędzie brakuje przejściówek RF/EF (Canon nie dokłada ich już jako gratis do R5 i R6). W Stanach, w Europie i Azji R5 jest wyprzedany, ciekawe czy u nas sprzedaż już ruszyła?Komentarz
-
Nie docenili (co rzeczywiście dziwne) milionów użytkowników szkieł EF, przy bardzo dziurawej ofercie szkieł RF?"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Popyt na R5 jest znacznie większy niż podaż, jak jeszcze R6 wejdzie do sprzedaży, to może okazać się, że (niektórych) szkieł RF też zacznie brakować :-) Chyba sprzedaż się przegrzewa :-)Komentarz
-
to normalne - szkieł EF sporo się sprzedało nawet jak się odliczy apsc EF-S - obawiam się że praktycznie każdy kupujący R dostanie lub będzie zmuszony jakąś przejściówkę kupić - niektórych szkieł RF nadal brakuje - typowy przykład UWA ze światłem 4 - dla mnie to dośc podstawowe szkłoOstatnio edytowany przez mirror; 58955.EOS 3, 5D, R5Komentarz
-
Rzetelny test funkcji foto w R5:
Komentarz
-
Myślę, że każdy kupujący R5 ma jakieś szkło z EF. Natomiast dogadywanie się starego IS z IBIS może nie być tak efektywne jak w przypadku specjalnie dopracowanych IS w RF.to normalne - szkieł EF sporo się sprzedało nawet jak się odliczy apsc EF-S - obawiam się że praktycznie każdy kupujący R dostanie lub będzie zmuszony jakąś przejściówkę kupić - niektórych szkieł RF nadal brakuje - typowy przykład UWA ze światłem 4 - dla mnie to dośc podstawowe szkło
Co do UWA f/4 to myślę, że w RF przydałaby się jakaś atrakcja w stosunku do znakomicie działającego C16-35/4IS.
Może 14-35 albo 16-45
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200Komentarz
Komentarz