X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • atsf
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4832

Odp: Canon EOS R5

Zamieszczone przez Jacek_Z
    F11 to już dyfrakcja zżera jakość. TC się stosuje z jasnymi stałkami, a nie z zoomami o jasności 5,6
    Porównaj z jakimś ostrym jasnym stałoogniskowym szkłem. 300 lub 400/2.8
    Ja podpinam TC 1,4X do szkła 200/2 i mam żylety.
    Twoje APS-C ma niewiele większą gęstość pikseli niż mój FF (który mogę cropować). No i ja jak sądzę używam zarówno lepszego TC jak i optyki.
    Co do ostatniego zdania to tak i nie. To nie to samo, ale to nie znaczy, że utrata jakości będzie tak duża, że nie będzie zysku z użycia TC. To raz. A dwa, to jak dobry będzie układ optyczny TC + obiektyw zależy od tego jak dobrze będą zgrane ze sobą układy TC i obiektywu. Wiadomo, że niektóre układy TC+obiektyw są słabe a inne bardzo dobre. Powszechnie się doradza by sprawdzić konkretną swoją parę a nie uogólniać. Konwerter konwerterowi nierówny (Kenko, Soligor, Nikon, Canon, Sigma itd) to samo z obiektywami, może dobrze się zgrać ze stałką 400 mm firmy X a źle z zoomem 150-600 firmy Y. Kombinacji konwerter - obiektyw jest od groma, wyników z jednego zestawu nie uogólniaj, jesli już chcesz wchodzić w detale.

Następuje zmniejszenie, ale nie dwukrotne. Ta strata nie jest stała, zalezy od "spasowania" obu układów optycznych (TC i obiektywu), pisałem o tym wyżej.
    A czy ty też masz coś z oczami? Na zdjęciach testowych stoi jak byk, że TC zmniejszył rozdzielczość układu, a samo przymknięcie do f/11 nie spowodowało takiego spadku rozdzielczości pomimo dyfrakcji.

Dopasowanie rozdzielczości układu optycznego do rozdzielczości matrycy to zupełnie inna para kaloszy niż ocena wpływu TC na rozdzielczość układu na emulsjach bromosrebrowych. Te relacje zostały opisane i pomierzone zanim wymyślono matrycę CCD.

Obiektyw o rozdzielczości 100 l/mm (100 par linii na mm) na FF to jest niesamowita żyleta, ale żeby to mogła być taka sama żyleta na APS-C, to musiałby mieć rozdzielczość 160 l/mm.

A w drugą stronę: obiektyw- żyleta na APS-C też będzie żyletą na FF, ale ta matryca nie wykorzysta więcej, niż 2/3 jego rozdzielczości, bo nie ma jak.

Obiektyw- żyleta na APS-C to jest np. EF-S 55-250 STM. Po założeniu z TC 1,4x na C 6D to jest dalej żyleta, bo pomimo spadku rozdzielczości optyki matryca więcej nie przenosi niż ona daje.

Z kolei Tamron 100-400 jest żyletą na FF i jest żyletą na APS-C, ale dołożenie TC 1,4x na FF prawie tego nie zmienia, natomiast na APS-C zmniejsza rozdzielczość dramatycznie.

Fałszywe wnioski na temat wpływu TC na rozdzielczość układu biorą się z tego, że patrzy się na obserwowalny spadek rozdzielczości lub na brak tego spadku, a nie na rzeczywisty spadek rozdzielczości, który zobaczyć można tylko na emulsjach fotograficznych, albo na matrycach o jeszcze większej rozdzielczości.
    Ostatnio edytowany przez atsf; 11382.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• jan pawlak
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 4283

Zamieszczone przez marfot
      Zamiast kompletnie niemiarodajnych testów DxO (nie ma tam słowa o extenderze) proponuję jednego z ostatnich rzetelnych testerów: Rogera Cicala z Lensrentals:

Yeah, it costs almost $12,000. You could buy a Canon 400mm f/2.8 IS II and a 2X teleconverter for that. You could buy 10 copies of the Canon 100-400mm f/4.5-5.6L IS for that. I don’t know what you’d…

"I wasn’t able to test the built-in 1.4X teleconverter at maximum range, but we could dial the zoom back to 290mm, add in the 1.4X, and repeat our tests at our 400mm testing setup. The resolution numbers for the 200-400 and 1.4X combination at 400mm equivalence were 835 LP/IH in the center, 750 average, and 660 in the corners."

Testowany obiektyw po włączeniu extendera x1,4 zachowuje 92% (835/910*100%) swojej rozdzielczości w centrum kadru.

Oczywiście nie ma sensu zabraniać wyznawcom dogmatu o dewastacji rozdzielczości obiektywu w proporcji do krotności extendera głoszenia wszem i wobec tej prawdy.
      Oczywiscie wyniki uzyskane w tych testach są prawdziwe, ale to jest wynik złożenia rozdzielczości matrycy + obiektyw (+TC)
      Aby "zobaczyć" wpływ TC tylko na rozdzielczość obiektywu (na zdjęciu) to matryca musiłaby być o znacznie większej rozdzielczosci niz obiektyw i obiektyw+TC.

Gdy masz "słabą" matrycę albo bardzo dobry obiektyw to na zdjęciu praktycznie nie zauważysz spadku rozdzielczości przy założeniu TC 1.4.
      Gorzej gdy masz matrycę typu R (bez filtra) o dużej Mpix , średniej klasy obiektyw i założysz TC 2.0. Szkoda że nie zarchiwizowałem tych zdjęć.

jp
      Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• szwayko
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2076

Czy jest możliwość po wciśnięciu przycisku [wybór punku AF] zmiany trybu AF inaczej niż tylko przeklikaniem przyciskiem M-Fn. 3 kółka i joystik w tym czasie robią to samo - przesuwają punkt/pole AF. Natomiast szybka zmiana trybu AF jest tylko poprzez klikanie M-Fn.
        frickr FB
        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Jacek_Z
          Administrator
          • 2005
          • 2694

Zamieszczone przez atsf
          A czy ty też masz coś z oczami? Na zdjęciach testowych stoi jak byk, że TC zmniejszył rozdzielczość układu, a samo przymknięcie do f/11 nie spowodowało takiego spadku rozdzielczości pomimo dyfrakcji.

Dopasowanie rozdzielczości układu optycznego do rozdzielczości matrycy to zupełnie inna para kaloszy niż ocena wpływu TC na rozdzielczość układu na emulsjach bromosrebrowych. Te relacje zostały opisane i pomierzone zanim wymyślono matrycę CCD.

Obiektyw o rozdzielczości 100 l/mm (100 par linii na mm) na FF to jest niesamowita żyleta, ale żeby to mogła być taka sama żyleta na APS-C, to musiałby mieć rozdzielczość 160 l/mm.

Obiektyw- żyleta na APS-C to jest np. EF-S 55-250 STM. Po założeniu z TC 1,4x na C 6D to jest dalej żyleta, bo pomimo spadku rozdzielczości optyki matryca więcej nie przenosi niż ona daje.

Z kolei Tamron 100-400 jest żyletą na FF i jest żyletą na APS-C, ale dołożenie TC 1,4x na FF prawie tego nie zmienia, natomiast na APS-C zmniejsza rozdzielczość dramatycznie.

Fałszywe wnioski na temat wpływu TC na rozdzielczość układu biorą się z tego, że patrzy się na obserwowalny spadek rozdzielczości lub na brak tego spadku, a nie na rzeczywisty spadek rozdzielczości, który zobaczyć można tylko na emulsjach fotograficznych, albo na matrycach o jeszcze większej rozdzielczości.
          Dokładnie tak. Nie musisz mi mówić, jak matryca zmienia ocenę szkła. Przesiadałem się z FF 12 Mpx na FF 36 Mpx a teraz 45 Mpx.
          Ilość detalu jest zalezna i od obiektywu i od detektora (filmu bądź matrycy). Ważne jest wąskie gardło z tego duetu. Przy gorszym obiektywie (i ciemnym, dyfrakcja) gęsta matryca to obnaży i TC nie ma sensu. Przy rewelacyjnym jasnym szkle zysk będzie. Będzie!
          Sam crop nie zmienia rozdzielczości obiektywu. Rozdzielczość w ogóle nie jest zależna od matrycy i filmu, a od obiektywu. Tak naprawdę mówisz o rozdzielczości duetu obiektyw+film (lub matryca). Crop nie zmienia rozdzielczości, a wpływ matrycy ile linii na mm wynika z gęstości pikseli, a nie jedynie z tego czy to FF czy crop.
          Wg słowniczka optycznych (hasło rozdzielczość, sam nie liczyłem) dyfrakcja przy przesłonie 11 daje plamkę wielkości aż 14.8 mikrometra. Nie mogę sie doszukać rozmiaru piksela 7DII, ale nie mów, że f11 nie ma znaczenia.

Jak się zmienia obraz to proszę sprawdź szkło 300/2.8 z TC 1,4 i bez.

a tak w ogóle to popatrz na zysk TC 1,4x na body FF w stosunku bez TC na body cropowym na przykładzie 200/2

FF to 5Dsr 51 Mpx a crop to 7DII - 20 Mpx powiedzmy porównywalna gęstość pikseli. Masz detalu 51 Mpx vs 20 Mpx przy prawie tej samej ostrości. Kolosalny zysk.
          Ja rozumiem, że drążysz to co cie interesuje, czyli sprzęt taki bardziej budżetowy. Tylko to co tam sobie wywnioskowujesz to półprawda. Prawda dla szkieł słabszych, ciemniejszych na gęstych matrycach.
          Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4065

Zamieszczone przez szwayko
            Czy jest możliwość po wciśnięciu przycisku [wybór punku AF] zmiany trybu AF inaczej niż tylko przeklikaniem przyciskiem M-Fn. 3 kółka i joystik w tym czasie robią to samo - przesuwają punkt/pole AF. Natomiast szybka zmiana trybu AF jest tylko poprzez klikanie M-Fn.
            Ja pod M-Fn mam ISO. Gdy ustawie np.400 i zrobię pomiar, nie mogę wrócić do auto z poziomu rolki. Trzeba wybrac tryb na nowo (Av, M) lub wcisnąć kosz w Fv (tu niestety kasuje on wszystkie inne ustawienia).
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• atsf
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4832

Dokładnie tak. Nie musisz mi mówić, jak matryca zmienia ocenę szkła. Przesiadałem się z FF 12 Mpx na FF 36 Mpx a teraz 45 Mpx.
              Ilość detalu jest zalezna i od obiektywu i od detektora (filmu bądź matrycy). Ważne jest wąskie gardło z tego duetu. Przy gorszym obiektywie (i ciemnym, dyfrakcja) gęsta matryca to obnaży i TC nie ma sensu. Przy rewelacyjnym jasnym szkle zysk będzie. Będzie!
              Sam crop nie zmienia rozdzielczości obiektywu. Rozdzielczość w ogóle nie jest zależna od matrycy i filmu, a od obiektywu. Tak naprawdę mówisz o rozdzielczości duetu obiektyw+film (lub matryca). Crop nie zmienia rozdzielczości, a wpływ matrycy ile linii na mm wynika z gęstości pikseli, a nie jedynie z tego czy to FF czy crop.
              Wg słowniczka optycznych (hasło rozdzielczość, sam nie liczyłem) dyfrakcja przy przesłonie 11 daje plamkę wielkości aż 14.8 mikrometra. Nie mogę sie doszukać rozmiaru piksela 7DII, ale nie mów, że f11 nie ma znaczenia.

Jak się zmienia obraz to proszę sprawdź szkło 300/2.8 z TC 1,4 i bez.

a tak w ogóle to popatrz na zysk TC 1,4x na body FF w stosunku bez TC na body cropowym na przykładzie 200/2

FF to 5Dsr 51 Mpx a crop to 7DII - 20 Mpx powiedzmy porównywalna gęstość pikseli. Masz detalu 51 Mpx vs 20 Mpx przy prawie tej samej ostrości. Kolosalny zysk.
              Ja rozumiem, że drążysz to co cie interesuje, czyli sprzęt taki bardziej budżetowy. Tylko to co tam sobie wywnioskowujesz to półprawda. Prawda dla szkieł słabszych, ciemniejszych na gęstych matrycach.
              Przeczytaj uważnie jeszcze raz to, co napisałem, bo ja nie napisałem tego, co mi imputujesz, a gruncie rzeczy piszemy to samo o tym samym.

Bez względu na format sensora zastosowanie TC ma największy sens tylko w takiej sytuacji, gdy nie zmniejsza on rozdzielczości układu optycznego poniżej efektywnej (a nie teoretycznej) rozdzielczości sensora.

Można też zastosować TC w innym celu.

Jeżeli np. obiektyw ma rozdzielczość 100 l/mm a z TC 2x jego rozdzielczość spadnie do 50 l/mm, to jednak dwukrotnie zwiększy się obraz.
              A jeśli teraz zmniejszymy ten obraz o połowę, to przywrócimy pierwotną rozdzielczość obiektywu i jego ogniskową bez TC, ale podczas tej operacji znacznie zredukujemy szumy, które nie zależą od rozdzielczości optyki, lecz od właściwości matrycy, i to też jest zysk.
              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• mirror
                Pełne uzależnienie
                • 2018
                • 1446

Zamieszczone przez szwayko
                R5 ma spore możliwości customizacji - ja na of-on mam af zwykły, na gwiazdce rozpoznawanie oka - to zapewnia szybkie włączenie tego trybu co trzeba i poniekąd nie mam problemu klikania M-Fn na zmianę trybu trzeba tylko odpiąć sie mentalnie od tego że spust robi wszystko (co również rozwiązuje wiele innych problemów) - zdebik jak zrozumiałem z poprzednich wypowiedzi ma podobnie.
                Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Jacek_Z
                  Administrator
                  • 2005
                  • 2694

Zamieszczone przez atsf
                  Można też zastosować TC w innym celu.

Jeżeli np. obiektyw ma rozdzielczość 100 l/mm a z TC 2x jego rozdzielczość spadnie do 50 l/mm, to jednak dwukrotnie zwiększy się obraz.
                  A jeśli teraz zmniejszymy ten obraz o połowę, to przywrócimy pierwotną rozdzielczość obiektywu i jego ogniskową bez TC, ale podczas tej operacji znacznie zredukujemy szumy, które nie zależą od rozdzielczości optyki, lecz od właściwości matrycy, i to też jest zysk.
                  Tak. Z tym, że ja twierdzę, że nie spadnie z 100 na 50 linii/mm tylko mniej i zyska sie na wszystkim. Na detalu, na wielkości obrazu, na zgubieniu szumu przy resize też. Mamy pole manewru co z tego jest dla nas najcenniejsze w danym przypadku. Jeśli mamy niskie ISO to nie mamy szumu i mamy same plusy. No i możemy cropować FF znowu pozornie wydłużając ogniskową (znowu bo pierwsze wydłużenie mamy przez podpięcie TC). Tylko niskie ISO mamy jak użyjemy szkło typu stałka 2.8, bo jak weźmiesz szkło f 5,6 i z TC ci wyjdzie f 11 to masz i dyfrakcje i szumy, bo ciemno. Dlatego mówię, że dobry sprzęt pomaga w uzyskaniu wyższej jakości. Kupujesz R5, szkło 400/2.8, TC 1,4x i masz 50 Mpx i dwie ogniskowe 400/2.8 i 560/4 czyli jaśniej niż z zoomem o jakim mówiłeś. Lepsza separacja planów, więcej detalu, niższe ISO. Same plusy. Pomijając cenę (i wagę ).
                  Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.

Komentarz

• robcio
                    Początki nałogu
                    • 2020
                    • 397

Nienachalna propozycja do moderacji może trzeba wydzielić stad tą walkę na telekonwertery, bo dyskusja już dawno odbiegła daleko od tematu Canona R5, a reszta użytkowników chciałaby móc korzystać z wątku zgodnie z jego tematem i nawet stara się to robić.

Komentarz

• Jacek_Z
                      Administrator
                      • 2005
                      • 2694

Masz rację.
                      Mam też ochotę wyczyścić wątek JP o smartfonie i przywrócić go w dawne miejsce.
                      Tylko czasu brak.

Komentarz

• atsf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4832

Pomijając cenę (i wagę ).
                        Drobiazg

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez robcio
                        Nienachalna propozycja do moderacji może trzeba wydzielić stad tą walkę na telekonwertery, bo dyskusja już dawno odbiegła daleko od tematu Canona R5, a reszta użytkowników chciałaby móc korzystać z wątku zgodnie z jego tematem i nawet stara się to robić.
                        Spoko. Ja też ma nadzieję, że w tym temacie już wszystko zostało powiedziane i wyjaśnione

Komentarz

• mirror
                          Pełne uzależnienie
                          • 2018
                          • 1446

widziałoby się jeszcze jakieś porównanie R5 z telefonem (jakiś ajfon czy s22) w tym wątku - byłoby to dobre podsumowanie - autofocus nie działa, a jak działa to nie trafia czyli też nie działa, wykrywanie oka to juz wcale bo ostrość ustawia na tle nawet jak śledzi oko, crop apsc z obrazka ma zbyt małą rozdzielczość tylko 18mpikseli (zbyt mało by było używalne), a crop to panie podstawa jest, jeszcze nie mogę zdecydować na postawie wątku czy piksel size jest za mały czy za duży (ale jakąś teorię się dorobi) - nie wiem czy już wszystko wymieniłem - dorzuciłbym jeszcze brak mikrokalibracji na deser bo to dyskwalifikuje każdy korpus a kalibracja w bezlustrze to podstawa jest - jeszcze pokazać ze rozdzielczość słabsza niż w telefonie, a zdjęcia mydlane i z szumem - nie to co z obliczeń na telefonie i byłoby piękne i całościowe podsumowanie tego korpusu - jeszcze parę tematów zostało w wątku potraktowanych po macoszemu proponowałbym rozwinąć - wyciąganie cieni, DR, słaba wspołpraca ze szkłami EF bo 2cm powietrza w przejściówce dramatycznie obniża jakość obrazka, a szkła EF są liczone na rejestr lustrzanki, a nie na rejestr bezlusterkowca i mają no ten retrofocus albo coś i mikrosoczewki są ustawione pod krótki rejestr, a nie długi - na wiosnę spróbuję sfocić nietoperza w locie ze śledzeniem oka oczywiście (trzeba sobie wyznaczać cele) bo mi wieczorem (jak sie zrobi ciemno) koło balkonu latają też będzie temat do dalszych rozmyślań dyskwalifikujących ten aparat w fotografii przyrody latających ssaków łożyskowych.
                          Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4065

Czarne psy na czarnym tle.
                            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• mirror
                              Pełne uzależnienie
                              • 2018
                              • 1446

Zamieszczone przez zdebik
                              Czarne psy na czarnym tle.
                              i we mgle pod słońce
                              EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Moim zdaniem czarnego kota w piwnicy bez światła nic nie zastąpi ...
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...