Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
takie bla bla bla o guzikach... dobrze słyszałem ze zrobił 280 zdjęć na jednej baterii?
Nie ma odpowiedzi czy wizjer laguje i jak spisuje się migawka elektroniczna w ciężkich warunkach. Pod vlogerów raczej niż fotografów ten review
takie bla bla bla o guzikach... dobrze słyszałem ze zrobił 280 zdjęć na jednej baterii?
Nie ma odpowiedzi czy wizjer laguje i jak spisuje się migawka elektroniczna w ciężkich warunkach. Pod vlogerów raczej niż fotografów ten review
Obejrzałeś cały film? Było o czasie odczytu przy elektronicznej migawce.
Poza tym było też o jakości obrazu, AF, stabilizacji i wielu innych aspektach, a Ty zapamiętałeś tylko guziki.
A o baterii było tylko, że ZGODNIE ZE SPECYFIKACJĄ powinna wytrzymać 250 zdjęć PRZY 120 FPS W WIZJERZE. Ani słowa o tym, ile zdjęć w praktyce udało się zrobić i przy jakich ustawieniach, a liczba 280 się nie pojawiła.
Obejrzałeś cały film? Było o czasie odczytu przy elektronicznej migawce.
Poza tym było też o jakości obrazu, AF, stabilizacji i wielu innych aspektach, a Ty zapamiętałeś tylko guziki.
A o baterii było tylko, że ZGODNIE ZE SPECYFIKACJĄ powinna wytrzymać 250 zdjęć PRZY 120 FPS W WIZJERZE. Ani słowa o tym, ile zdjęć w praktyce udało się zrobić i przy jakich ustawieniach, a liczba 280 się nie pojawiła.
no i po co mi takie review? Nie chodzi mi o czasy odczytu ale np o migotanie w świetle ledowym. Się robi review to się nie mówi ile powinno wytrzymać tylko ile się robi w rzeczywistości. Dla mnie bla bla bla nic więcej. Sorry.
Aż specjalnie odkurzyłem swoje stare konto aby dodać swoje 3 grosze odnosnie nazewnictwa w bezlusterkowcach Canona
Eos R5 - kontynuacja serii 5D, 5 w nazwie jest nieprzypadkowa. I nie jest to odpowiednik 5DS\R
Eos R6 - połączenie 6D i 7D z zachowaniem FF, Canon oznaczając go nr 6 jasno daje do zrozumienia że nie będzie odpowiednika 7D w serii R,
Eos R - Bezlusterkowy odpowiednik 5DIV, otwierjącym furtkę do "poważnych" bezlusterkowców Canona. Prawdopodobnie R mark II będzie mocno okrojonym R5, 30mpix?
Eos Rp - Bezlusterkowy odpowiednik 6D2 ale nie jego kontyunacja, Entry level dla semi-pro/amatorów.
Brakuje w zestawieniu 3 modeli:
Eos R1 - Gdyby R5 miało by zastępować 1DX3 znaczyło by że to Top Canon'a a wiadomo że Canon swoje Top oznacza pod numerem 1. Prawdopodobnie pracę nad 1-nką trwają już od jakiegoś czasu, wjedzie tam coś rewolucyjnego, 8K które
nie będzie przegrzewać aparatu może 30-40fps, nowa matryca, kto wie... na pewno czołg
Eos R3/R5S - Tutaj już jest coś bardziej oczywistego. Przecieki oraz sama prezentacja Canon'a matrycy 120Mpix w 2018r https://youtu.be/40yruxcr-yQ wskazuje że Canon nad taką matrycą już
od dawna pracuje.
Eos R8/9 - Kontynuacja serii 90D, Matryca APS-C w bezlusterkowcu, ale tutaj całkowita spekulacja. Równie dobrze Następcy R/Rp mogą miec odpowiednio nazwę R8/9
Od takie moje małe wypociny, oczywiście mogę być w błędzie
Ostatnio edytowany przez lukiv3; 11501.
Powód: wyłączenie starej jak świat sygnatury ;)
Warto dodać że R5 i R6 przy nagrywaniu w 4k i 8k przegrzewają się, w dwóch trybach i ciepłych dniach można nagrać tylko 8 i 11 minut. warto sprawdzić przed zakupem dokładnie
Ja osobiście bardzo chętnie zmienię Rkę na R6.
A co do wyświetlacza z parametrami - jest fajny, ale gdy wszystko i tak widzę w wizjerze, czy na ekranie live View przez cały czas, na górny wyświetlacz praktycznie nie patrzę.
Warto dodać że R5 i R6 przy nagrywaniu w 4k i 8k przegrzewają się, w dwóch trybach i ciepłych dniach można nagrać tylko 8 i 11 minut. warto sprawdzić przed zakupem dokładnie https://youtu.be/ByQu7e0n6Wk
Ty to sprawdziłeś i koleś z YouTube też? A nie, czekaj, skąd mieliście produkcyjne wersje tych aparatów już tydzień wcześniej?
Ty to sprawdziłeś i koleś z YouTube też? A nie, czekaj, skąd mieliście produkcyjne wersje tych aparatów już tydzień wcześniej?
To są oczywiste fakty, nie chcę znowu marudzć na poziom wiedzy forum ale...
Czemu wypierasz rzeczywistość?
Canon wydał w tej sprawie oficjalne oświadczenie napisz wiadomość to wyślę niezależne testy i odpowiedź canona.
Canon nawet stworzył oficjalną tabelkę pokazującą ile minut można nagrać w temperaturze pokojowej w jakim trybie, zanim nastąpi przegrzanie matrycy.
Canon just issued an official statement regarding the Canon EOS R5 and EOS R6 overheating during video recording. The company says they used a magnesium alloy body and “overheat control” for better heat management. Canon didn’t want to include a fan to keep the body compact and weather-sealed.
After that, the camera needs up to 20 minutes to recover before starting to record again.
Mogę prosić o metytoryczną dyskusję? a nie robienie offtopa i wycieczki osobiste
Canon wydał w tej sprawie oficjalne oświadczenie napisz wiadomość to wyślę niezależne testy i odpowiedź canona.
Canon nawet stworzył oficjalną tabelkę pokazującą ile minut można nagrać w temperaturze pokojowej w jakim trybie, zanim nastąpi przegrzanie matrycy.
Mogę prosić o metytoryczną dyskusję? a nie robienie offtopa i wycieczki osobiste
Ale informacja, ze nie masz dostępu do wersji produkcyjnej jest jak najbardziej merytoryczna
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez taniFotograf
Ale informacja, ze nie masz dostępu do wersji produkcyjnej jest jak najbardziej merytoryczna. Druga merytoryczna informacja jest taka, że niezależnym badaczom z jednej firmy w niezależnych testach wyszło, że matryca EOS 1Dx mark III jest do niczego, ale pod wpływem zależnej opinii użytkowników odkryli w jeszcze bardziej niezależnym teście, że ta matryca, co prawda z przewagą Duda Trzaskowski, ale jednak przeskakuje na niskich czułościach te z Sony.
Druga merytoryczna informacja jest taka, że niezależnym badaczom z jednej firmy w niezależnych testach wyszło, że matryca EOS 1Dx mark III jest do niczego, ale pod wpływem zależnej opinii użytkowników odkryli w jeszcze bardziej niezależnym teście, że ta matryca, co prawda z przewagą Duda Trzaskowski, ale jednak przeskakuje na niskich czułościach te z Sony.
ale dlaczego wypieracie fakty? To nie jest żadna teoria, czy kwestia jednej opinii. W KAŻDYM teście znajdziesz jednakową informację, bo to jest fakt. To jest niewiarygodne jak wypaczacie rzeczywistość w innym temacie napisałem canon nagrywa w 4k w cropie odpowiedź na tym forum
kłamstwo, jeszcze jedna taka mowa nienawiści a będzie ban
To jest niepoważne.
Przedstawiam czystą informację techniczną która jest oczywistością, a wy dalej wypaczacie rzeczywistość.
To co napisałeś to żaden argument, prześlij konkretny test w którym testowali długość nagrywania w danej temperaturze w danym trybie, np temperatura otoczenia 30 stopni w trybie 4k 60p długość nagrywania 10minut, a nie jakieś swoje wywody nie na temat
Jego autor przypiął komentarz, w którym zostawił link m.in. z RAW-ami do ściągnięcia. W użyciu była kombinacja R6 plus RF 50mm F1.2 L USM. Zdjęcia robione na ISO 125, 500, 6400 i 16000.
Jared Polin w opisówce do tego https://www.youtube.com/watch?v=fYuOUmhKbzY filmiku podrzucił link do kilku RAW-ów (przekonwertowanych do formatu *.DNG najprawdopodobniej po to, aby każdy mógł je sobie otworzyć):
SSSTIKTOK TikTok Video Downloader without Watermark. Download TikTok video MP4 Full HD. Quickly and easily with just 2 taps. Try SSTIK.AI now!
W użyciu była kombinacja R6 plus RF 800mm F11 IS STM (zdjęcia robione na ISO 500 i ISO 1000), oraz kombinacja R5 plus RF 800mm F11 IS STM (jedno zdjęcie robione na ISO 4000).
---
Nie wiem czy zwróciliście uwagę na cenę baterii LP-E6NH, która wynosi 520 zł (sprawdzałem w dwóch różnych sklepach internetowych). W tych samych sklepach cena baterii LP-E6N wynosi 319 zł. 520 zł minus 319 zł równa się 201 zł różnicy.
Zauważyłem również, iż zmieniła się informacja o napięciu zasilania? aparatu - na spodniej naklejce w modelu R5 (w R6 zapewne będzie tak samo bo niby dlaczego miałoby być inaczej) widnieje teraz 9.0V, a nie jak w przypadku EOS R 8.0V https://img.bfmtv.com/c/1600/1067/35...c736f538aa.jpg
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Komentarz