X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RobertoM
    Bywalec
    • 2017
    • 247

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez candar
    Oddanie barw R vs R6 . Nie musze nawet nic pisać, bo różnica jest kolosalna.

[ATTACH=CONFIG]4850[/ATTACH]

Różnica aż tak duża.
    Rozumiem, że zdjęcia już po obróbce. Tym bardziej szok.

Nikon z6 tez wydaje się mieć w standardzie cieplejszy odcień skóry. Może nie oddaje to często rzeczywistości ale z pewnością wygląda „zdrowiej”.

Komentarz

• Tmwstw
      Coś już napisał
      • 2016
      • 57

Zamieszczone przez RobertoM
      Różnica aż tak duża.
      Rozumiem, że zdjęcia już po obróbce. Tym bardziej szok.
      Oba zdjęcia to RAWy, mówi o tym w filmiku.

Takie porównanie moim zdaniem nie ma większego sensu, nie mówię tu o wykresach tylko po prostu zrobieniu zdjęć w tym samym czasie. Po gałęziach/liściach widać, że to rzeczywiście nawet nie tylko ta sama okolica, a dokładnie ten sam punkt - za to światło zupełnie różne, inna pora dnia. Jakby pójść dalej i w ogóle w jednym przypadku oświetlić motyw na niebiesko, a w drugim na żółto, to też "aparat cieplej oddaje barwy"? Do tego modelka inna, więc o porównaniu oddawania odcieni skóry nie ma mowy.
      1300D → 80D + R
      10-400/1.4-6.3 Canony, Sigmy, Tamrony...

Komentarz

• RobertoM
        Bywalec
        • 2017
        • 247

Tez tam sobie tłumaczę. Nie mam potrzeby zakupu R6, natomiast R chętnie bym kupił.

Komentarz

• jan pawlak
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 4283

Canon EOS R6: więcej niż bezlusterkowiec 6D, ciekawszy niż EOS R5

jp
          puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
          Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
          http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
          public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Jacek_Z
            Administrator
            • 2005
            • 2694

Przede wszystkim inny kolor sukienki skutkował innym ustawieniem WB.
            Tak się nie robi testów.
            Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• candar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 3366

Zamieszczone przez Jacek_Z
              Przede wszystkim inny kolor sukienki skutkował innym ustawieniem WB.
              Tak się nie robi testów.
              Trzeba to koniecznie przekazać tej Pani, która używała obu aparatów (R i R5/R6), obrabiała RAWy z tych puszek i wyraziła swoją opinię w tej kwestii. Inaczej będzie żyć w nieświadomości, że wszystko źle zrobiła.
              Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• tomfoot
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2277

Tak jak na forum jest wielu wybitnych specjalistów od sprzętu fotograficznego, tak i osoba, która zrobiła ów test jest kolejnym wyjątkowym specjalistą.

Komentarz

• Jacek_Z
                  Administrator
                  • 2005
                  • 2694

Trzeba to koniecznie przekazać tej Pani, która używała obu aparatów (R i R5/R6), obrabiała RAWy z tych puszek i wyraziła swoją opinię w tej kwestii. Inaczej będzie żyć w nieświadomości, że wszystko źle zrobiła.
                  Ta pani mnie nie interesuje. Całego świata nie zbawię, każdej bzdury napisanej w necie nie będę prostował. Interesuje mnie to forum, to by tutaj uświadamiać, że pewne sprawy sa bardziej skomplikowane niz myśli laik.
                  Jesli ktoś chce się dzielić swoimi opiniami to powinien mieć szeroką wiedzę w temacie o jakim się wypowiada.
                  Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.

Komentarz

• wain
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 630

Dorzucę się nieco. Wg mnie nikt nie walczy z opinią tej swoją drogą dobrej pani fotograf. Po prostu wybrała kiepski materiał dowodowy na potwierdzenie swoich obserwacji. Btw mnie jedynie trochę dziwi że osoba z takim doświadczeniem fotograficzno-obróbkowym i takim portfolio, broni średnio/słabego dowodu.
                    40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                    www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• candar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 3366

Zamieszczone przez wain
                      Dorzucę się nieco. Wg mnie nikt nie walczy z opinią tej swoją drogą dobrej pani fotograf. Po prostu wybrała kiepski materiał dowodowy na potwierdzenie swoich obserwacji. Btw mnie jedynie trochę dziwi że osoba z takim doświadczeniem fotograficzno-obróbkowym i takim portfolio, broni średnio/słabego dowodu.
                      Mnie natomiast nieustannie dziwi, że wszędzie pełno jest "fahofcuf" , którzy nie mając aparatu w ręce z marszu kwestionują opinie innych osób, dodatkowo zarzucając onej Pani brak wiedzy na tematy foto.

Jesli ktoś chce się dzielić swoimi opiniami to powinien mieć szeroką wiedzę w temacie o jakim się wypowiada.
                      Fakt. Przydałaby się taka wiedza wielu piszącym na tym forum o aparatach, których nie mieli w ręku.

BTW - założenie, że wszyscy inni dookoła (krytyka przez Was onej Pani w powyższych postach) nie mają żadnej wiedzy fotograficznej i nie potrafią robić zdjęć oraz nie znają się na postprodukcji zdjęć wychodzących z aparatów, które mają w ręku jest dość słabe. Ale to takie polskie właśnie. Krytykując innych radzę zacząć od siebie...
                      Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                      Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• becekpl
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 4304

Ale to takie polskie właśnie.
                        polskie to jest właśnie znanie się na wszystkim
                        jak dla mnie dwa rożne zdjęcia nie przedstawiają żadnej wartości "testowej". można za to śmiało porównać w której kiecce jest bardziej do twarzy
                        generalnie ta "jazda" na każdy produkt Canona stała się nuda i nużąca
                        Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                        Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• candar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 3366

Zamieszczone przez becekpl
                          polskie to jest właśnie znanie się na wszystkim
                          jak dla mnie dwa rożne zdjęcia nie przedstawiają żadnej wartości "testowej". można za to śmiało porównać w której kiecce jest bardziej do twarzy
                          Za to na CB są same "fahofce" , którzy doskonale potrafią zrobić testy oraz wypełnić tabelki i udowodnić innym na wydruku, że DR to ściema

Zamieszczone przez becekpl
                          generalnie ta "jazda" na każdy produkt Canona stała się nuda i nużąca
                          Szczególnie jak ktoś mówi w pozytywach o nowych aparatach

Komentarz

• Jacek_Z
                            Administrator
                            • 2005
                            • 2694

Jeśli postprodukcja ma świadczyć o WB to ja gratuluję udanych wniosków z porównań.
                            Mając sporą wiedzę można sie wypowiadać nie mając danego modelu aparatu w ręku.
                            Przykład? To nawet nie wymaga dużej wiedzy, by napisać, ze z tym samym obiektywem aparat o wiele większej ilosci Mpx będzie w pliku RAW ukazywał więcej detalu niż aparat o mniejszej ilości Mpx. Też napiszesz, żeby sie nie wypowiadać, bo sie nie miało aparatu w ręku? Pewne rzeczy wynikają z zasad, teorii i nie wymagają znajomości konkretnego modelu aparatu.
                            Przeprowadzanie testów wymaga zachowania wielu rygorów, z których osoby postronne nie zdają sobie sprawy. Dobrze by było gdyby youtuberzy (wielu, wielu z nich) miało wpierw sporą wiedzę, a potem mówiło tylko o tym, co wie, a nie o tym co im sie wydaje, że wie. Opisują pewną zaobserwowaną sytuację, OK, gorzej, że potem próbują wyciągać z tego ogólne wnioski. Pytanie brzmi, czy chwalić te dzielenie się swoim entuzjazmem do fotografii, czy ganić to, jakie teorie próbują snuć.
                            Mam kilku znajomych prowadzących kanały na YT. I to są znane nazwiska. Wyłapuję w prawie każdym materiale coś, co mówią nie tak. To są samouki. Na podstawie praktyki opisują coś co im wychodzi. Sęk w tym, że bardzo często ich tłumaczenie jest nieprawidłowe, a to, że cos wyszło tak a nie inaczej nie wynika z tego co oni podają jako przyczynę, a z całkiem innego powodu.
                            Efekt finalny jest taki sam (więc czego się czepiasz człowieku, nie?), tłumaczenie niby logiczne, wszystko gra? No nie.
                            Do jednego z nich kilkukrotnie "uderzałem" proponując by przed wpuszczeniem filmu w sieć wysyłał mi go do konsultacji (gratis). Nie chce. Terminy by mu się sypały, musiałby robić dokrętki, montować od nowa. To jego usprawiedliwienia. Wie, że ma źle, ale to zostawia. Bo 95% materiału ma dobrze. Już mu nic nie mówię, nie chcę stracić kolegi. Wszyscy mu klaszczą i dziękują za filmy. Ludzie sie z tego uczą. I zapewne będą czasami powielali nieprawdę.

Komentarz

• candar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 3366

Jeśli postprodukcja ma świadczyć o WB to ja gratuluję udanych wniosków z porównań.
                              Mając sporą wiedzę można sie wypowiadać nie mając danego modelu aparatu w ręku.
                              Przykład? To nawet nie wymaga dużej wiedzy, by napisać, ze z tym samym obiektywem aparat o wiele większej ilosci Mpx będzie w pliku RAW ukazywał więcej detalu niż aparat o mniejszej ilości Mpx. Też napiszesz, żeby sie nie wypowiadać, bo sie nie miało aparatu w ręku? Pewne rzeczy wynikają z zasad, teorii i nie wymagają znajomości konkretnego modelu aparatu.
                              Przeprowadzanie testów wymaga zachowania wielu rygorów, z których osoby postronne nie zdają sobie sprawy. Dobrze by było gdyby youtuberzy (wielu, wielu z nich) miało wpierw sporą wiedzę, a potem mówiło tylko o tym, co wie, a nie o tym co im sie wydaje, że wie. Opisują pewną zaobserwowaną sytuację, OK, gorzej, że potem próbują wyciągać z tego ogólne wnioski. Pytanie brzmi, czy chwalić te dzielenie się swoim entuzjazmem do fotografii, czy ganić to, jakie teorie próbują snuć.
                              Mam kilku znajomych prowadzących kanały na YT. I to są znane nazwiska. Wyłapuję w prawie każdym materiale coś, co mówią nie tak. To są samouki. Na podstawie praktyki opisują coś co im wychodzi. Sęk w tym, że bardzo często ich tłumaczenie jest nieprawidłowe, a to, że cos wyszło tak a nie inaczej nie wynika z tego co oni podają jako przyczynę, a z całkiem innego powodu.
                              Efekt finalny jest taki sam (więc czego się czepiasz człowieku, nie?), tłumaczenie niby logiczne, wszystko gra? No nie.
                              Do jednego z nich kilkukrotnie "uderzałem" proponując by przed wpuszczeniem filmu w sieć wysyłał mi go do konsultacji (gratis). Nie chce. Terminy by mu się sypały, musiałby robić dokrętki, montować od nowa. To jego usprawiedliwienia. Wie, że ma źle, ale to zostawia. Bo 95% materiału ma dobrze. Już mu nic nie mówię, nie chcę stracić kolegi. Wszyscy mu klaszczą i dziękują za filmy. Ludzie sie z tego uczą. I zapewne będą czasami powielali nieprawdę.
                              To co piszesz obecnie Jacku to wszystko prawda. Też czasami zgrzytam zębami gdy słucham yutubowych przemyśleń na temat fotografii osób , które wychowały się wyłącznie na cyfrze i niekoniecznie znają sprzęt konkurencji. Też mam znajomych z którymi omijam fotograficzne tematy, bo przecież oni się znają

Komentarz

• becekpl
                                Pełne uzależnienie
                                • 2009
                                • 4304

Za to na CB są same "fahofce" , którzy doskonale potrafią zrobić testy oraz wypełnić tabelki i udowodnić innym na wydruku,
                                nie wiem do kogo pijesz, ale np. kolega [MENTION=343]Cichy[/MENTION] robi fajne i pomocne rzeczy
                                moim zdaniem
                                Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                                Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

Pracuję...