X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • becekpl
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 4304

Odp: Canon EOS R6

nie z kazdym obiektywem to super bangla, zwlaszcza przez adapter
    np. z C 100-400LII jest super a z C 70-300L już tak sobie, do pierwszego wgrałem najnowszy soft do drugiego nie ma takiej możliwości
    docelowo lepiej miec wszystko w RF
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• zpluta
      • 2021
      • 14

Zamieszczone przez becekpl
      wgrałem najnowszy soft
      Ja też - zarówno do R6 jak i do wszystkich obiektywów Sigmy (seria Art).

Ale to tak przy okazji - bardziej mnie interesuje rozmiar matrycy. Czy faktycznie nie odczuwacie braku tych paru Mpx?
      Ostatnio edytowany przez zpluta; 67397.

Komentarz

• becekpl
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 4304

nie............................................... .................................................. ...............
        Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
        Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• TPS
          Bywalec
          • 2020
          • 120

Zamieszczone przez zpluta

Ale to tak przy okazji - bardziej mnie interesuje rozmiar matrycy. Czy faktycznie nie odczuwacie braku tych paru Mpx?
          Różnica między 20 a 24 (z mojej perspektywy, jako niedoszłego posiadacza R6) jest niezauważalna. Dobrze ilustruje to ten obrazek:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: pixsize1.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 72,4 KB
ID: 2085714
          Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
          Just Impress Me by TPS

Komentarz

• fotosoy
            • 2021
            • 5

Zamieszczone przez palko
            SANDISK SDXC 64GB 170 MB/s w zupełności mi wystarcza. Mam starsze eLki więc i tak nie mam pełnej szybkości serii.
            Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź

--- Kolejny post ---

Ja przez wiele lat chałturzenia nauczyłem się kadrować od razu porządnie aparatem. Potem jest mniej roboty, jakieś delikatne korekty.
            Poza tym kiedy wchodziłem w foto cyfrowe (daaawno temu) to ważny był każdy "kawałek" piksela. bo rozdzielczość matryc jaka była na początku to wiadomo.
            Wydawnictwa z którymi współpracowałem były pod względem rzeczywistej rozdzielczości bardzo wymagające. Tak więc chcąc nie chcąc zostałem zaraz na początku skutecznie ustawiony żeby kadrować porządnie.

Wracają do meritum : nie, nie odczuwam braku. Cały czas zresztą mam w użyciu 5D Mk II, który nie chce się zepsuć, a wielkość matrycy ma porównywalną z R6.
            Canon 5D, 5D Mark II, 35/1.4 L, 50/1.4,135/2 L,17-40/4 L, 24-105/4 L

Komentarz

• Eberloth
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2350

Zamieszczone przez TPS
              Różnica między 20 a 24 [...]
              Tylko w przypadku R vs. R6 to jest różnica między 30 a 20 Mpix, co raczej jest zauważalne, chyba że za każdym razem kadrujemy idealnie jak [MENTION=27958]becekpl[/MENTION]
              Sprzęt - dekielek z przyległościami.
              Fumare humanum est!

Komentarz

• jinks
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2178

Jeśli ktoś nie robi reportażu gdzie fajnie mieć trochę lepszy AF i ergonomię umożliwiającą wygodna i skuteczną pracę a rozdzielczość to drugorzędna sprawa to R w zupełności wystarczy i będzie miał matrycę taką jak trzeba. Tym bardziej, że cena Rki jest teraz świetna. To nie jest też tak, że R się nie nadaje do reportażu. Po prostu w tej chwili jest dostępne lepsze narzędzie w miarę rozsądnych pieniądzach w postaci R6.
                Gdybym fotografował tylko spokojne tematy typu krajobraz, portret, makro itp. to wybrałbym 2x tańsze R.
                Miłego dnia
                moja www

Komentarz

• solti
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1090

Zamieszczone przez jinks
                  Jeśli ktoś nie robi reportażu gdzie fajnie mieć trochę lepszy AF i ergonomię umożliwiającą wygodna i skuteczną pracę a rozdzielczość to drugorzędna sprawa to R w zupełności wystarczy i będzie miał matrycę taką jak trzeba. Tym bardziej, że cena Rki jest teraz świetna. To nie jest też tak, że R się nie nadaje do reportażu. Po prostu w tej chwili jest dostępne lepsze narzędzie w miarę rozsądnych pieniądzach w postaci R6.
                  Gdybym fotografował tylko spokojne tematy typu krajobraz, portret, makro itp. to wybrałbym 2x tańsze R.
                  Zaraz, zaraz? Jeśli ktoś nie robi reportażu? Rozdzielczość drugorzędna sprawa?
                  Po pierwsze R ma większą rozdzielczość od R6 - i to znacznie. Po drugie AF w R jest genialny. Może ten w R6 jest trochę lepszy, ale już ten w R daje kapitalnie radę we wszelkich dynamicznych scenach. Nawet w ciemnicy. Reportaż? Żaden problem dla R! Dynamiczne sceny, wymagające super śledzenia AF? Bez problemu! Jedyna (dla mnie) realna przewaga R6, to szybkość serii i IBIS. Ale akurat w reportażu to nie ma większego znaczenia.
                  Ergonomia - to rzecz dyskusyjna. Mimo, że szybko polubiłem się z R, to pewnie wolałbym tą bardziej klasyczną z R6. Ale to mocno subiektywne.
                  Ja to widzę tak, że do reportażu w 150% wystarczy R. A R6 warto brać, jeśli ktoś potrzebuje bardzo szybkiej serii, lub skuteczna stabilizacja w każdym szkle to dla niego konieczność.
                  Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                  galeria na forum Canon-board
                  galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                  galeria.solti.pl

Komentarz

• robertskc7
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1485

Zamieszczone przez solti
                    Zaraz, zaraz? Jeśli ktoś nie robi reportażu? Rozdzielczość drugorzędna sprawa?
                    Po pierwsze R ma większą rozdzielczość od R6 - i to znacznie. Po drugie AF w R jest genialny. Może ten w R6 jest trochę lepszy, ale już ten w R daje kapitalnie radę we wszelkich dynamicznych scenach. Nawet w ciemnicy. Reportaż? Żaden problem dla R! Dynamiczne sceny, wymagające super śledzenia AF? Bez problemu! Jedyna (dla mnie) realna przewaga R6, to szybkość serii i IBIS. Ale akurat w reportażu to nie ma większego znaczenia.
                    Ergonomia - to rzecz dyskusyjna. Mimo, że szybko polubiłem się z R, to pewnie wolałbym tą bardziej klasyczną z R6. Ale to mocno subiektywne.
                    Ja to widzę tak, że do reportażu w 150% wystarczy R. A R6 warto brać, jeśli ktoś potrzebuje bardzo szybkiej serii, lub skuteczna stabilizacja w każdym szkle to dla niego konieczność.
                    Ja wymieniłem eRki na r6 z jednego powodu. Wysokie ISO i dwa sloty. Tego eRka nie miała.
                    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• zpluta
                      • 2021
                      • 14

Zamieszczone przez robertskc7
                      Ja wymieniłem eRki na r6 z jednego powodu.
                      Ja mam dylemat pomiędzy RP a R6.

Komentarz

• Eberloth
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2350

Zamieszczone przez robertskc7
                        Ja wymieniłem eRki na r6 z jednego powodu. Wysokie ISO i dwa sloty.
                        To z dwóch powodów To gdzie się kończy używalność ISO w R i jaką przewagę ma tu R6? Pytam z ciekawości, bez podtekstów...
                        Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                        Fumare humanum est!

Komentarz

• mkamelg
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 1255

Ostatnie moje dwa Canony to 6D MkII oraz RP. Robię różne zdjęcia ale ostatnio najwięcej krajobrazu, portretu i makro. Jak zrobię modelce bliski portret np. za pomocą RP z dobrym obiektywem, to oko dostaję naprawdę ostre, rzęsy i brwi - żyleta. Aż miło się retuszuje. Jak podobne zdjęcia zrobiłem za pomocą Canona R6, to jednak jakoś mi na powiększeniu 100% nie leżały. Do końca nie umiem powiedzieć czemu, zdjęciu brakowało jakiejś takiej wyrazistości, ostrości w detalu

Wybrane fragmenty porównania przetłumaczone przy pomocy tłumacza Google.

Większe piksele mogą zbierać więcej fotonów, co skutkuje większym zakresem dynamicznym, podczas gdy mniejsze piksele zapewniają wyższą rozdzielczość (więcej szczegółów) dla danego rozmiaru matrycy.
                          Piksel na matrycy Canona R6 jest około 30% większy niż piksel w Canonie RP.
                          To dlatego "zdjęciu brakowało jakiejś takiej wyrazistości, ostrości w detalu".
                          Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

• Jacek
                            Początki nałogu
                            • 2020
                            • 382

Większe piksele mogą zbierać więcej fotonów, co skutkuje większym zakresem dynamicznym, podczas gdy mniejsze piksele zapewniają wyższą rozdzielczość (więcej szczegółów) dla danego rozmiaru matrycy.Skoro piksele R6 są o 30% wieksze od pikseli RP i o 50% od pikseli R, to ciekawe jaki ma to wpływ na użyteczne ISO, podobno "szum" zależy od wielkosci piksela.

Komentarz

• zdebik
                              Pełne uzależnienie
                              • 2013
                              • 4065

https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• tomfoot
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 2277