X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TPS
    Bywalec
    • 2020
    • 120

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez wain
    Niestety problem laga w wizjerze jest dość duży kiedy jest mało światła. Problem robi się od iso3200.
    Lag ok 20fps w wizjerze załącza się przy różnych wartościach iso dla różnych obiektywów.

U mnie dla ef 50 stm występuje od iso 3200 a dla ef 28mm/1.8 od ok iso6400 (chodzi o ilość światła w scenie, bo sam efekt występuje niezależnie od wybranego trybu - PASM - i ustawionego iso). Kolega przy zestawie R6 + grip i 28-70/2 ten problem występuje przy bateriach poniżej 50%.

Co ciekawe w R niezależnie jak jest ciemno obraz zawsze jest płynny, co najwyżej mocno szumi, ale laga nie ma (tylko ten po zrobieniu zdjęcia).
    Nie robię wesel. Fotografowanie w warunkach bez światła też mi się raczej nie zdarza, a jeśli już to z lampami. Do tego co robię, muszę mieć światła na tyle, żeby przy F2.8 spokojnie strzelić 1/1000 sekundy, przy ISO 6400 (EV 7 dla ISO 100)
    Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
    Just Impress Me by TPS

Komentarz

• wain
      Uzależniony
      • 2007
      • 630

Zamieszczone przez TPS
      Nie robię wesel. Fotografowanie w warunkach bez światła też mi się raczej nie zdarza, a jeśli już to z lampami. Do tego co robię, muszę mieć światła na tyle, żeby przy F2.8 spokojnie strzelić 1/1000 sekundy, przy ISO 6400 (EV 7 dla ISO 100)
      Nie musisz robić wesel ? wystarczy że robisz reportaż, event, koncert, spektakl .. nie samym weselem zarabia fotograf ?
      40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
      www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• TPS
        Bywalec
        • 2020
        • 120

Zamieszczone przez wain
        Nie musisz robić wesel ?????? wystarczy że robisz reportaż, event, koncert, spektakl .. nie samym weselem zarabia fotograf ??????
        Na moje szczęście nie robię reportażu, eventów, koncertów, spektakli ;-)
        Hobbistycznie fotografuję sport i po wielu, wielu miesiącach tentegowania w głowie Canon R6 wygrywa z Sony A9II. A jak się potoczą losy? Zobaczymy!
        Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
        Just Impress Me by TPS

Komentarz

• RTSiak
          Uzależniony
          • 2010
          • 635

Macie jakieś sprawdzone szkiełko / folie na wyświetlacz, które nie będzie robiło problemów przy zamykaniu ekranu?

takie coś mi wpadło w oko

albo tanioszka z all

Komentarz

• tombas
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2195

Zamieszczone przez RTSiak
            Macie jakieś sprawdzone szkiełko / folie na wyświetlacz, które nie będzie robiło problemów przy zamykaniu ekranu?

takie coś mi wpadło w oko

albo tanioszka z all

https://allegro.pl/oferta/szklo-hybr...zt-10439288985
            tez miałem kupić to podlinkowane z all, ale podkusiło mnie żeby się szarpnąć na Larmor, i sie nie domyka... ale przynajmniej jest idealnie niewidoczne przy otwartym ekranie
            Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
            Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
            (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• zdebik
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 4065

Mam coś takiego na R5 i nie ma problemów.
              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• solti
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1090

To ja jestem jakiś dziwny, bo przestałem używać szkiełek ochronnych przy obracanych wyświetlaczach.
                Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
                galeria na forum Canon-board
                galeria na stronie lotnictwo.net.pl
                galeria.solti.pl

Komentarz

• Eberloth
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2350

Zamieszczone przez solti
                  To ja jestem jakiś dziwny, bo przestałem używać szkiełek ochronnych przy obracanych wyświetlaczach.
                  Niby podejście ok, ale niestety zdarza się wrzucić sprzęt do torby bez odkręcenia ekranu do pozycji "spoczynkowej" i wtedy prezerwatywa się może przydać.
                  Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                  Fumare humanum est!

Komentarz

• palko
                    • 2012
                    • 13

Zamieszczone przez RTSiak
                    https://pl.aliexpress.com/item/40012...27425c0fdr9Wqb Uzywam z powodzeniem od 7 miesięcy.

Komentarz

• szandor
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 624

Czy ktoś już instalował firmware 1.4.0 do R6, pytam bo ostatnio byłem za szybki i musiałem instalować poprawki?
                      Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                      R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• jinks
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2178

Zamieszczone przez szandor
                        Czy ktoś już instalował firmware 1.4.0 do R6, pytam bo ostatnio byłem za szybki i musiałem instalować poprawki?
                        Jeśli masz samyanga to może na razie nie ryzykuj [emoji12]
                        Miłego dnia
                        moja www

Komentarz

• szandor
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 624

Zamieszczone przez jinks
                          Jeśli masz samyanga to może na razie nie ryzykuj [emoji12]
                          Nie mam, mam tylko szkła canona (z kundelków wyleczyłem się 15 lat temu).
                          Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
                          R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• conrad
                            • 2019
                            • 7

Samayang 85 rf nadal dobrze działa (stabilizacja, af itd) po update firmware-a canona r6 do wersji 1.4

Komentarz

• TPS
                              Bywalec
                              • 2020
                              • 120

Bardzo się cieszę, że zmieniłem system, przesiadając się z Sony A6600/A7RIII. Oto kilka moich przemyśleń po przesiadce.

Czy 20 MPX wystarczy? Tak - nie widzę różnicy w pracy z 20 vs 24 mpx w LR.
                              Czy AF-C w trybie servo jest efektywny? - Oh, tak! Mam kilka nietrafionych zdjęć z sesji, ale tzw keeper ratio jest bardzo wysoki. Śledzenie AF-C jest rewelacyjne i lepkie.
                              Czy elektroniczna migawka jest lepsza od mechanicznej? - Nie bardzo. 20 FPS to dla mnie za dużo. 12 FPS to wystarczająca liczba klatek do wyboru ujęcia.
                              Czy rolling shutter jest problemem? - Trochę przy panningu, ale da się to opanować w PS jeśli chodzi o przekrzywione piony.
                              Czy opóźnienie EVF jest problemem przy 12 FPS? Nie bardzo - od razu nauczyłem się jak kadrować zdjęcie przez EVF i nie zgubić obiektu. Jest trochę opóźnienia, ale jest to do opanowania.
                              Czy kolory są lepsze niż w Sony? - W mojej bardzo subiektywnej opinii bardziej podobają mi się kolory Canona. Może byłem trochę zmęczony/znudzony kolorami Sony.
                              Czy ergonomia jest w porządku? - Zbyt wiele lat zajmowałem się fotografią i zbyt wiele lat łudziłem się, że małe korpusy są OK. Nie są, zwłaszcza z dużymi obiektywami. Ergo jest świetne! Dostosowałem wszystkie przyciski do swoich potrzeb i gdy trzeba coś zmienić, mogę to zrobić w locie.
                              Czy większy jest lepszy niż mniejszy? Z dużym, jasnym obiektywem 100-400 USM II i korpusem R6 przyciągnąłem dużo uwagi podczas zawodów jeździeckich, co było dla mnie nowością. Im większy sprzęt, tym bardziej profesjonalnie wyglądam Zabawne, bo nigdy nie pomyślałbym, że dla ludzi ważne jest to, co fotograf trzyma w rękach.
                              Jak wypada porównanie IQ Canon vs Sony? Ku mojemu największemu zaskoczeniu, mam wiele zdjęć, których nie bałbym się opublikować SOOC. Nigdy nie zdarzyło mi się to z Sony (A5100/A6300/A6500/A6600/A7RIII), ale nie chcę zaczynać żadnej wojny między systemami. Po prostu dzielę się swoją opinią, że przy RAW-ach Sony zawsze musiałem używać suwaków w LR.

Więcej zdjęć z sesji https://justimpress.me/#gallery-1-1

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_9878.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 1,97 MB
ID: 2085865
                              Just Impress Me by TPS

Komentarz

• michalab
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1580

Zamieszczone przez TPS
                                Bardzo się cieszę, że zmieniłem system, przesiadając się z Sony A6600/A7RIII. Oto kilka moich przemyśleń po przesiadce.
                                Super, że Ci się udało, i fajnie, że podzieliłeś się przemyśleniami. Mnie pomogły, bo sam się nad tymi rzeczami zastanawiałem - choć tylko teoretycznie, bo zakupu nie rozważam.

Zamieszczone przez TPS
                                Zabawne, bo nigdy nie pomyślałbym, że dla ludzi ważne jest to, co fotograf trzyma w rękach.
                                A dla mnie akurat to jest zabawne, bo jednak na ogół ludzie sądzą fotografów po aparacie, jego wielkości w szczególności.
                                Zapraszam

Komentarz

Pracuję...