X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirror
    Pełne uzależnienie
    • 2018
    • 1446

Odp: Canon EOS R8

Zamieszczone przez MstrG
    Co to znaczy zdesperowany?
    Nie, te najlepsze nie są podobne do budżetowych szkieł Canona. Nawet te które nie są najlepsze nie są podobne - pokaż mi te podobne szkła do wspomnianych 17-28/2.8, 28-75/2.8, 70-180/2.8 i 35-150/2-2.8.
    W czasach lustrzankowych... śmiesznie przenosisz poprzedni "dział" DSLR na obecny w ML. Jednak nawet na DSLR powstał Tamron SP 35 mm f/1.4 Di USD , który jest lepszy nie tylko od eLki i Nikkora, ale również od Sigmy Art. Miałem kilka Artów, nie są to wyjątki potwierdzające regułę. Sam czekam, aż Sigma wejdzie w Nikonie też w FF (mam nadzieję, że to nastąpi) i będę mógł podpiąć 35 mm f/1.2 DG DN, malutkie 35 mm f/1.4 DG DN Art oraz 85 mm f/1.4 DG DN.
    nie przenosiłbym doswiadczeń z systemu nikona na system canona (w systemie nikona optyka niezalezna działała zawsze lepiej niż w canonie, dodatkowo brak wyraźnego podziału optyki systemowej na budżetową i niebudżetową również rozmywa obraz tego jak obiektywy firm niezależnych działają na nikonach). W systemie canona losowy autofocus szkieł niezależnych producentów na ML może być mniej losowy niż na DLSR (pożyjemy zobaczymy - poczytaj teorię kolegi z forum na temat systemu rozpoznawawania obiektywu swój-obcy w korpusach canona - to taki żart ale czekaj może to prawda jest), front focus (lub back focus) sigmy zależny od odległości na jaką jest zogniskowana może nie występować na ML ale już słaba ostrość, aberracje czy słaby mikrokontrast na pewno nie znikną dlatego że zostaną przykręcone do MLa, nic śmiesznie nie przenoszę o ile mi wiadomo ani tamron ani sigma nie wyprodukowała ani jednego obiektywu z mocowaniem RF więc aktualnie rozmawiamy o sigmach czy tamronach podpinanych przez przelotkę RF-EF jak wyprodukują coś z natywnym RF to będziemy się rozpisywać na temat jakości obrazka owych hipotetycznych na ten moment obiektywów. sigmę art mam i obrazek z sigmy art lubię (ale nadal widzę w nim cytując klasyka plusy ujemne) i nie wiem ile razy to mam napisać żeby sie przebiło, dla mnie sigma art to nadal wyjątek.
    Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
    EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• MariusWA
      Coś już napisał
      • 2006
      • 67

Zamieszczone przez mirror
      nie przenosiłbym doswiadczeń z systemu nikona na system canona (w systemie nikona optyka niezalezna działała zawsze lepiej niż w canonie, dodatkowo brak wyraźnego podziału optyki systemowej na budżetową i niebudżetową również rozmywa obraz tego jak obiektywy firm niezależnych działają na nikonach). W systemie canona losowy autofocus szkieł niezależnych producentów na ML może być mniej losowy niż na DLSR (pożyjemy zobaczymy), front focus (lub back focus) sigmy zależny od odległości na jaką jest zogniskowana może nie występować na ML ale już słaba ostrość, aberracje czy słaby mikrokontrast na pewno nie znikną dlatego że zostaną przykręcone do MLa, nic śmiesznie nie przenoszę o ile mi wiadomo ani tamron ani sigma nie wyprodukowała ani jednego obiektywu z mocowaniem RF więc aktualnie rozmawiamy o sigmach czy tamronach podpinanych przez przelotkę RF-EF jak wyprodukują coś z natywnym RF to będziemy się rozpisywać na temat jakości obrazka owych hipotetycznych na ten moment obiektywów. sigmę art mam i obrazek z sigmy art lubię (ale nadal widzę w nim cytując klasyka plusy ujemne) i nie wiem ile razy to mam napisać żeby sie przebiło, dla mnie sigma art to nadal wyjątek.
      A ogólnie wątek jest o R8 jak by ktoś zapomniał...to może coś w temacie?

Komentarz

• mirror
        Pełne uzależnienie
        • 2018
        • 1446

Zamieszczone przez MariusWA
        A ogólnie wątek jest o R8 jak by ktoś zapomniał...to może coś w temacie?
        chyba trochę odeszliśmy od tematu
        EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• MstrG
          Administrator
          • 2013
          • 237

nie przenosiłbym doswiadczeń z systemu nikona na system canona (w systemie nikona optyka niezalezna działała zawsze lepiej niż w canonie, dodatkowo brak wyraźnego podziału optyki systemowej na budżetową i niebudżetową również rozmywa obraz tego jak obiektywy firm niezależnych działają na nikonach). W systemie canona losowy autofocus szkieł niezależnych producentów na ML może być mniej losowy niż na DLSR (pożyjemy zobaczymy - poczytaj teorię kolegi z forum na temat systemu rozpoznawawania obiektywu swój-obcy w korpusach canona - to taki żart ale czekaj może to prawda jest), front focus (lub back focus) sigmy zależny od odległości na jaką jest zogniskowana może nie występować na ML ale już słaba ostrość, aberracje czy słaby mikrokontrast na pewno nie znikną dlatego że zostaną przykręcone do MLa, nic śmiesznie nie przenoszę o ile mi wiadomo ani tamron ani sigma nie wyprodukowała ani jednego obiektywu z mocowaniem RF więc aktualnie rozmawiamy o sigmach czy tamronach podpinanych przez przelotkę RF-EF jak wyprodukują coś z natywnym RF to będziemy się rozpisywać na temat jakości obrazka owych hipotetycznych na ten moment obiektywów. sigmę art mam i obrazek z sigmy art lubię (ale nadal widzę w nim cytując klasyka plusy ujemne) i nie wiem ile razy to mam napisać żeby sie przebiło, dla mnie sigma art to nadal wyjątek.
          Serio rozmawiamy w tym momencie o sigmach czy tamronach podpinanych przez przelotkę RF-EF? Sam przecież napisałeś:

Nikon wpuszcza sie w Tamrona - i to może być koniec legendy każdy na pewno używał jakiegoś Tamrona pytanie czy chciałby powtórki tego doświadczenia, jeśli miałbym wybór zapłacić sporo za szkło L canona i zapłacić mniej ale też sporo za Tamrona ze logiem Nikona to dla mnie wybór jest oczywisty.
          Tamrona "ze" logiem Canona ktoś podpiął przez przelotkę RF-EF?

Zarówno ja jak i Jacek_Z piszemy o Tamronach sygnowanych przez markę Nikon. Nie były one dostępne do DSLR.

Komentarz

• mirror
            Pełne uzależnienie
            • 2018
            • 1446

Zamieszczone przez MstrG
            Serio rozmawiamy w tym momencie o sigmach czy tamronach podpinanych przez przelotkę RF-EF? Sam przecież napisałeś:
            piszemy o użyciu optyki niezależnej na forum canona w wątku o R8

dziękuję za wytknięcie literówki poproszę w petycji do władzy o zmianę stanowiska na "moderator od literówek i przecinków"
            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• MstrG
              Administrator
              • 2013
              • 237

Zamieszczone przez Hubert Multana
              Ludzie, ktorzy chwala nowe Tamrony chyba nie mialy w rekach najnowszych obiektowyw Canona. No ale byle taniej, byle jasniej...
              Ludzie nie miały

Tymczasem na forum mieszkańców bloków:
              Ludzie, którzy chwalą nowe mieszkania komunalne chyba nie mieszkały w najnowszych blokach. No ale byle taniej, byle czynsz był mały...
              Forum mieszkańców osiedli zamkniętych:
              Ludzie, którzy chwalą nowe bloki chyba nie mieszkały w najnowszych osiedlach zamkniętych. No ale byle taniej, byle sklep był blisko...
              Forum mieszkańców domów jednorodzinnych:
              Ludzie, którzy chwalą nowe mieszkania na osiedlach zamkniętych chyba nie mieszkały w najnowszych domach jednorodzinnych. Na ale byle taniej, byle bliżej centrum...
              Forum mieszkańców pałaców:
              Ludzie, którzy chwalą nowe domy jednorodzinne chyba nie mieszkały w najnowszych pałacach. No ale byle taniej, byle działka była... a helikopterem i tak nie ma gdzie wylądować.

Sęk w tym, że w przypadku obiektywów nie zawsze drożej znaczy lepiej. Wiadomo, że przebrandowane przez Nikona Tamrony nie będą lepsze od Nikkorów, ale jest wybór i to całkiem sensowny. To nie są kiepskie obiektywy i dla kogoś kto nie zarabia na fotografii mogą być ciekawą alternatywą.

piszemy o użyciu optyki niezależnej na forum canona w wątku o R8
              To może lepiej pisać o tym w wątku o używaniu optyki niezależnej, a nie w wątku o R8? Dlaczego rozwijasz offtopic?

Komentarz

• RobertoM
                Bywalec
                • 2017
                • 247

Ludzie, ktorzy chwala nowe Tamrony chyba nie mialy w rekach najnowszych obiektowyw Canona. No ale byle taniej, byle jasniej...
                Seria L zgoda.
                Seria 1.8/2.0 już niekoniecznie
                Z tej ostatniej tylko rf35 bym zatrzymał. Kupiłem rf85 macro i chyba podziękuje. Wolny, mam wrażenie że silnik af nie nadąża za śledzeniem w aparacie. Ostry fakt i na tyle zalet jak dla mnie.
                Wystarczy zapiąć stare ef135l i różnica w jakości obrazka jest od razu widoczna.

Komentarz

• mystek
                  Uzależniony
                  • 2011
                  • 941

Mam RF35 i 85 i wydaje mi się, że silnik STM jest wolniejszy jednak w 35-tce. W 85 całkiem daje radę. Są ludzie co psy fotografują tym obiektywem w ruchu i siadają ostre zdjęcia.
                  https://www.facebook.com/mystekfoto
                  https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• RobertoM
                    Bywalec
                    • 2017
                    • 247

Tak generalnie przynajmniej dla mnie rf35 jest lepszym szkłem. Jakość obrazka, bokeh, kolory na wyjściu.
                    Z 85mm mam czasami takie historie, że pomimo potwierdzenia ostrości w aparacie zdjęcie jest nieostre. Muszę poczekać ten ułamek sekundy przed wyzwoleniem migawki. Mam wrażenie, że silnik potrzebuje czasu na doostrzenie.

Komentarz

• MyBestPhoto
                      • 2017
                      • 5

Czy wizjer w R8 lepiej działa niż w RP?
                      W sensie w RP czasami np. na ślubach widziałem "lagi" w wizjerze. W R tego nie było. Czy to odświeżanie 120 w R8 poprawia wizjer w porównaniu do RP?

Komentarz

• Hubert Multana
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 640

Nie uzywalem RP, wiec nie mam porownania - ale w R8 w wizjerze nie widzialem nic co zwrociloby moja uwage.
                        Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• WinSho
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 909

Zamieszczone przez RobertoM
                          Seria L zgoda.
                          Seria 1.8/2.0 już niekoniecznie
                          Z tej ostatniej tylko rf35 bym zatrzymał. Kupiłem rf85 macro i chyba podziękuje. Wolny, mam wrażenie że silnik af nie nadąża za śledzeniem w aparacie. Ostry fakt i na tyle zalet jak dla mnie.
                          Wystarczy zapiąć stare ef135l i różnica w jakości obrazka jest od razu widoczna.
                          Ja z kolei uważam odwrotnie, 35/1.8 miałem i nie polubiliśmy się wolny af do tego lubi się gubić i ciągle szuka ostrości gdzieś bliżej. Za to 85/2.0 jest szybka, celka i daje ostry obrazek, wiadomo bokeh pozostawia wiele do życzenia ale tragedii nie ma.
                          Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
                          www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
                          https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
                          https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• atsf
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 4832

poczytaj teorię kolegi z forum na temat systemu rozpoznawawania obiektywu swój-obcy w korpusach canona - to taki żart ale czekaj może to prawda jest
                            To nie jest żart, tylko szczera prawda. Mam obiektyw Vivitar 100 mm f/3,5 Macro, będący klonem Cosiny, a w EXIF on się melduje jako Canon EF 100 mm f/2,8 Macro. Dlaczego się nie melduje pod własnym brandem? Bo by pewnie działał wadliwie na korpusie. Jednakże DPP nie umożliwia korekcji dla tego obiektywu.
                            EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• adawro
                              Pełne uzależnienie
                              • 2011
                              • 1075

Zamieszczone przez atsf
                              To nie jest żart, tylko szczera prawda. Mam obiektyw Vivitar 100 mm f/3,5 Macro, będący klonem Cosiny, a w EXIF on się melduje jako Canon EF 100 mm f/2,8 Macro. Dlaczego się nie melduje pod własnym brandem? Bo by pewnie działał wadliwie na korpusie. Jednakże DPP nie umożliwia korekcji dla tego obiektywu.
                              Podejrzewam, że korekcję są dopasowywane nie koniecznie po nazwie a jeszcze po jakimś numerze produktu.
                              R3 + RF85LDS

Komentarz

• pawel.guraj
                                Pełne uzależnienie
                                • 2013
                                • 1223

R8 na pewno klapie inaczej, bo nie ma mechanicznej migawki. Wiec no, z definicji.
                                R8 ma mechaniczną migawkę. Nie posiada tylko pierwszej lamelki. A to co napisałeś, brzmi jakby R8 nie miał migawki mechanicznej w takim wydaniu jak Z9.
                                Jest to "problem" wyłącznie dla bardzo ograniczonego grona użytkowników (bardzo krótkie czasy, ogromna dziura) i wyłącznie dotyka bokeh.
                                EFCS w 99% wypadków daje dokładnie takie same rezultaty jak w pełni mechaniczna migawka - tak więc takie stwierdzenia po prostu są nieprawdą lub brakiem podstawowego zrozumienia faktów.

p,paw
                                https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

Pracuję...