X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MstrG
    Administrator
    • 2013
    • 237

Odp: Canon EOS R8

Zamieszczone przez mirror
    Nikon wpuszcza sie w Tamrona - i to może być koniec legendy każdy na pewno używał jakiegoś Tamrona pytanie czy chciałby powtórki tego doświadczenia, jeśli miałbym wybór zapłacić sporo za szkło L canona i zapłacić mniej ale też sporo za Tamrona ze logiem Nikona to dla mnie wybór jest oczywisty.
    Czytasz to co napisałeś przed opublikowaniem? Jeden przecinek to stanowczo za mało.
    Jasne! Po co mieć wybór? 70-180/2.8 za połowę ceny 70-200mm/2.8S, przecież wybór jest oczywisty i nikt nie kupi tego pierwszego To samo z 14-24mm/2.8S vs. 17-28/2.8 i 24-70mm/2.8S vs. 28-70mm/2.8. Za świętą trójcę zapłacisz ponad 30k, za przebrandowanego Tamrona połowę. Przecież mieszkamy w krainie miodem i mlekiem płynącym, co to jest te 15k różnicy.

Miałem dawno temu tamrona 17-50mm/2.8. Nie wspominam go dobrze Jednak tamten Tamron a obecny to jest spora różnica. To samo tyczy się Sigmy.
    Ostatnio edytowany przez MstrG; 48268.

Komentarz

• g69
      Początki nałogu
      • 2020
      • 305

Tez tak mi sie zdaje. To swietne alternatywy w Nikonie w stosunku do oryginalnych Nikkorów. W Canonie chyba takiego wyboru nie bedzie długo.... dla poczatkujacego amatora,to wazny argument. Kupuje Z5 z ibis, do tego zestaw Nikonowskich Tamronów 2.8 i porównaj ceny do tego co moge mieć w Canonie za te kase..

Plotki głosza,że niedługo ma byc 35-150 2-2.8... pod nikona
      Ostatnio edytowany przez g69; 64447.

Komentarz

• Hubert Multana
        Uzależniony
        • 2010
        • 640

Ludzie, ktorzy chwala nowe Tamrony chyba nie mialy w rekach najnowszych obiektowyw Canona. No ale byle taniej, byle jasniej...
        Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• mirror
          Pełne uzależnienie
          • 2018
          • 1446

Zamieszczone przez MstrG
          Jasne! Po co mieć wybór?
          bo to wybór pozorny jest dodatkowo zapłacisz najpierw połowę, a potem całość czyli znacznie więcej niż w przypadku gdy kupisz dobrze za pierwszym razem - "wolność to uświadomiona konieczność" jak mawiał Włodzimierz Iljicz Lenin

w sprawie przecinków napiszę petycję do władzy aby mianować Cię moderatorem od przecinków ktoś taki jest na pewno potrzebny
          Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
          EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Jacek_Z
            Administrator
            • 2005
            • 2694

Jaki pozorny? Kto zabrania kupowania Nikkorów zamiast Tamronów? Masz wybór szkieł o praktycznie tej samej ogniskowej i takiej samej jasności. To wręcz wymarzona sytuacja, a nie powód do narzekania. Masz szkła lepsze i gorsze 2.8, w dodatku możesz wybrać jeszcze inne - wersje 4.0. Wszystko zależy od potrzeb i możliwości finansowych. Gdy wybór szkieł jest w Sony (tak twierdzi pół świata) to jest OK, a gdy u Nikona to źle?
            U Canona kundelków sie nie szanuje, taka opinia sie tu utarła za czasów lustrzanek. W epoce bezlusterkowej nie będzie okazji tego u Canona sprawdzić (i większość użytkowników żałuje tego, że Canon nie dopuszcza innych firm). Kundelek kundelkowi nierówny, ja np na Samyanga nie spojrzę. Ale Sigmy ART są często lepsze od firmowej optyki, Tamrony prawie dorównuje firmowym szkłom. Za połowę ceny.
            Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• Przemek_PC
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2456

Jeśli chodzi o Tamrona 28-75/f2.8 G2 z mocowaniem Sony pod kątem filmowania złego słowa powiedzieć nie mogę. No może tylko to, że pierścień zoom kręci się odwrotnie niż reszta świata.

Komentarz

• Hubert Multana
                Uzależniony
                • 2010
                • 640

Zamieszczone przez Przemek_PC
                Jeśli chodzi o Tamrona 28-75/f2.8 G2 z mocowaniem Sony pod kątem filmowania złego słowa powiedzieć nie mogę.
                Z czystej ciekawosci - masz porownanie z Sony G master 24-70?
                Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• mirror
                  Pełne uzależnienie
                  • 2018
                  • 1446

Zamieszczone przez Jacek_Z
                  Jaki pozorny? Kto zabrania kupowania Nikkorów zamiast Tamronów? Masz wybór szkieł o praktycznie tej samej ogniskowej i takiej samej jasności. To wręcz wymarzona sytuacja, a nie powód do narzekania. Masz szkła lepsze i gorsze 2.8, w dodatku możesz wybrać jeszcze inne - wersje 4.0. Wszystko zależy od potrzeb i możliwości finansowych. Gdy wybór szkieł jest w Sony (tak twierdzi pół świata) to jest OK, a gdy u Nikona to źle?
                  U Canona kundelków sie nie szanuje, taka opinia sie tu utarła za czasów lustrzanek. W epoce bezlusterkowej nie będzie okazji tego u Canona sprawdzić (i większość użytkowników żałuje tego, że Canon nie dopuszcza innych firm). Kundelek kundelkowi nierówny, ja np na Samyanga nie spojrzę. Ale Sigmy ART są często lepsze od firmowej optyki, Tamrony prawie dorównuje firmowym szkłom. Za połowę ceny.
                  canon wypuszcza budżetowe wersje szkieł za połowę ceny Elek można to kupować jak ktoś jest bardzo zdesperowany więc Tamron za połowę ceny to nie są żadne mecyje. z tym prawie dorównywaniem bym nie przesadzał - może te najlepsze są podobne do bużetowych szkieł canona , w czasach lustrzankowych dodatkowo autofocus takich szkieł był prawie działający co jeszcze pogłębiało slabość obrazka wychodzącego z takiej optyki, jeśli chodzi o sigmę arta to mam jedną fajne szkło ale trudne do ustawienia, w czasach lustrzankowych trzeba było mieć docka i sporo czasu aby to ogarnąć, po ogarnięciu fajne szkło ale arty to raczej wyjątki potwierdzające regułę no i kawał o radzieckim elektronicznym zegarku się przypomina (jak podniesiesz w ręce takie szkło).
                  Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                  EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4832

Zamieszczone przez Hubert Multana
                    Plus umowmy sie, nie filmuje sie aparatem prosto z pudelka. Moj R6 ostatnimi czasy prezentowal sie tak:

[ATTACH=CONFIG]14018[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]14019[/ATTACH]
                    Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek widział równie po*******oną kamerę filmową
                    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Jacek_Z
                      Administrator
                      • 2005
                      • 2694

Oj, przy okazji festiwalu Cameraimage pokazują się producenci topowego sprzętu kinowego (kamery, obiektywy, oświetlenie itd) i widziałem kamery (jakies tam Arri, Panavision,, Red, ale Sony i Canon tez sie pokazały, skromnie przy tych Arri wyglądają) z wieloma sterczącymi z nich antenami, można nimi zdalnie sterować, dają bezprzewodowo obraz na kilka monitorów. Szczęka mi opadała.
                      Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• atsf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4832

Zamieszczone przez Jacek_Z
                        Oj, przy okazji festiwalu Cameraimage pokazują się producenci topowego sprzętu kinowego (kamery, obiektywy, oświetlenie itd) i widziałem kamery (jakies tam Arri, Panavision,, Red, ale Sony i Canon tez sie pokazały, skromnie przy tych Arri wyglądają) z wieloma sterczącymi z nich antenami, można nimi zdalnie sterować, dają bezprzewodowo obraz na kilka monitorów. Szczęka mi opadała.
                        U mnie we wsi takich nie widuję
                        Ostatnio edytowany przez atsf; 11382.
                        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Przemek_PC
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2456

Zamieszczone przez Hubert Multana
                          Z czystej ciekawosci - masz porownanie z Sony G master 24-70?
                          Nie mam. Do tego co robię Tamron jest wystarczająco dobry.

Komentarz

• MstrG
                            Administrator
                            • 2013
                            • 237

Zamieszczone przez mirror
                            canon wypuszcza budżetowe wersje szkieł za połowę ceny Elek można to kupować jak ktoś jest bardzo zdesperowany więc Tamron za połowę ceny to nie są żadne mecyje. z tym prawie dorównywaniem bym nie przesadzał - może te najlepsze są podobne do bużetowych szkieł canona , w czasach lustrzankowych dodatkowo autofocus takich szkieł był prawie działający co jeszcze pogłębiało slabość obrazka wychodzącego z takiej optyki, jeśli chodzi o sigmę arta to mam jedną fajne szkło ale trudne do ustawienia, w czasach lustrzankowych trzeba było mieć docka i sporo czasu aby to ogarnąć, po ogarnięciu fajne szkło ale arty to raczej wyjątki potwierdzające regułę no i kawał o radzieckim elektronicznym zegarku się przypomina (jak podniesiesz w ręce takie szkło).
                            Co to znaczy zdesperowany?
                            Nie, te najlepsze nie są podobne do budżetowych szkieł Canona. Nawet te które nie są najlepsze nie są podobne - pokaż mi te podobne szkła do wspomnianych 17-28/2.8, 28-75/2.8, 70-180/2.8 i 35-150/2-2.8.
                            W czasach lustrzankowych... śmiesznie przenosisz poprzedni "dział" DSLR na obecny w ML. Jednak nawet na DSLR powstał Tamron SP 35 mm f/1.4 Di USD , który jest lepszy nie tylko od eLki i Nikkora, ale również od Sigmy Art. Miałem kilka Artów, nie są to wyjątki potwierdzające regułę. Sam czekam, aż Sigma wejdzie w Nikonie też w FF (mam nadzieję, że to nastąpi) i będę mógł podpiąć 35 mm f/1.2 DG DN, malutkie 35 mm f/1.4 DG DN Art oraz 85 mm f/1.4 DG DN.

Komentarz

• cybulski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2022
                              • 1156

Panowie, Sigmy dają radę całkiem nieźle, te EF pod R z przelotką. Narzekać zawsze można ale po co? Jest wybór i jakościowo nie ustępują w niczym. Ważne aby był zaktualizowany soft w szkłach.
                              Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.
                              linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                                Uzależniony
                                • 2017
                                • 514

Tamron 17-50/4 FF https://www.sonyalpharumors.com/tamr...internal-zoom/

Komentarz

Pracuję...