X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomek1976
    Bywalec
    • 2008
    • 127

Odp: Canon EOS R8

[MENTION=71316]MariusWA[/MENTION]
    Miałem okazję testować R8 przez kilka dni (od ponad dwóch lat mam R6 mk1). Różnic w działaniu AF nie dostrzegłem - w obydwu przypadkach działał on rewelacyjnie. Podobnie z wielkością matrycy - jak dla mnie różnica pomijalna (fotografuję śluby). Odczuwalne za to było użytkowanie sprzętu pozbawionego joysticka (być może przez dwa lata przyzwyczaiłem się do guzikologii R6) i niższa efektywność akumulatora. Skończyło się zakupem drugiej R6, w cenie 6.5k. Ale zdaję sobie sprawę, że są osoby, dla których joystick nie jest priorytetem. Jednak głównym elementem dyskwalifikującym w porównaniu do R6 - jest pojedynczy slot SD (patrząc z pozycji ślubniaka).
    Ostatnio edytowany przez tomek1976; 17983.

Komentarz

• blasbike
      • 2023
      • 5

Mam i ja R8, jako następca 5D3.
      Wziąłem do niego pierwszy adapter jaki był dostępny, czyli Viltrox EF-R2 z pierścieniem i niestety z żadnym szkłem pierścień nie działa.
      Sam aparacik fajny, lekki. Niestety na pierwszej wycieczce aku padło po 3 godzinach i raptem 120 zdjęciach. Fakt że ani razu nie dałem OFF i parę rzeczy było powłączanych, typu VF na 120fps czy WiFi+BT+GPS. Przyzwyczajeń z 5D3 trzeba się oduczyć.
      Canon 5D mk3, Canon R8, EF 17-40/f4, EF 35/f1.4, EF 135/f2, EF 24-105/f4 II, EF 50/f1.8, EF 40/f2.8, RF 50/f1.8

Komentarz

• robcio
        Początki nałogu
        • 2020
        • 397

Może rozwiązaniem będzie powerbank, ten aparat daje możliwości ładowania przez usb i zasilania w zależności od standardu użytego powerbanka.

Komentarz

• blasbike
          • 2023
          • 5

Tak, powerbank na dłuższych wyjściach warto mieć i nawet miałem, ale wziąłem taki bez PD i duda
          Już do mnie jedzie aku + ładowarka, która może ładować aku z powerbanku bez PD, ot ciekawostka. Ciekawą opcją jest też aku z USB-C.
          Co do samej puszki to jestem bardzo zadowolony.
          - Brak drugiej karty, to nie mój problem. 10 lat focenia stoków i nigdy nie miałem problemów z CF w 5D3. A nawet gdyby to w takiej robocie to nie problem. Rozumiem ślubniaków i inną reporterkę.
          - Wizjer jest bardzo przyjemny do oglądania pewnie przez to, że obraz jest podbity względem optycznego. Ta symulacja nie jest tak wciągająca i tracimy expo, za to faktycznie dobrze oddaje rzeczywistość.
          - Testowałem ostatnio obrazek z R8 vs 5D3 z podpiętym 135/f2L i różnice są dobrze widoczne, ale niełatwe do opisania.
          - Przy okazji zrobiłem porównanie AF servo podczas meczyku dzieciaków. Wynik testu oczywisty, ale jak 5D trafi to trafi i super fota.
          - Miałem też wrażenie, że iso 400 jest lepiej widoczne na R8 (skrzywienie zawodowe od stoków), ale to pewnie efekt tych paru MP więcej i oglądane na 100% na 32 calach.
          Canon 5D mk3, Canon R8, EF 17-40/f4, EF 35/f1.4, EF 135/f2, EF 24-105/f4 II, EF 50/f1.8, EF 40/f2.8, RF 50/f1.8

Komentarz

• MariusWA
            Coś już napisał
            • 2006
            • 67

Miałem R6, R6mk2, R5
            Af na pewno jest lepszy w R8 niż 6R mk1
            To nie jest przepaść ale to czuć."Trzymanie" ostrości na obiekcie działa lepiej, szybkość też jest lepsza.
            Mam wrażenie,choć może subiektywne że jest też lepiej niż w R5 którego miałem z RF 85 1,2...na pewno nie jest gorzej w R8
            Czyli chyba jest bardzo dobrze lub wręcz rewelacyjnie.
            Matryca też nowsza... choć te kilka mln px aż takiej różnicy nie robi.
            Bateria...tak... mała z tym że w miejsce jednak zR6 można mieć 2-3 do R8 ..cenowo wyjdzie podobnie wielkosciowo również.
            Jeden slot...tak..nigdy nie padła mi karta ponad 15 lat robie na jednym slocie od czasów Nikona D70 i Canona 5DMk1
            Zawsze na dwa body więc ilość zdjęć do stracenia spada do 50% ?
            Ale zgadzam się że lepiej mieć backup niż nie.
            Fotografuję głównie ludzi, zwierzaki ,teraz już bardziej hobbystycznie, zawodowo od czasu do czasu tylko .
            Ogólnie...świetny aparat w tej cenie... oczywiście R6 MK2 świetniejszy co widać po cenie
            Kupiłem w cenie R6 mk1 nie żałuję i nie czuję niedosytu

Komentarz

• robcio
              Początki nałogu
              • 2020
              • 397

Zamieszczone przez blasbike
              Tak, powerbank na dłuższych wyjściach warto mieć i nawet miałem, ale wziąłem taki bez PD i duda
              Już do mnie jedzie aku + ładowarka, która może ładować aku z powerbanku bez PD, ot ciekawostka. Ciekawą opcją jest też aku z USB-C.
              Co do samej puszki to jestem bardzo zadowolony.
              - Brak drugiej karty, to nie mój problem. 10 lat focenia stoków i nigdy nie miałem problemów z CF w 5D3. A nawet gdyby to w takiej robocie to nie problem. Rozumiem ślubniaków i inną reporterkę.
              - Wizjer jest bardzo przyjemny do oglądania pewnie przez to, że obraz jest podbity względem optycznego. Ta symulacja nie jest tak wciągająca i tracimy expo, za to faktycznie dobrze oddaje rzeczywistość.
              - Testowałem ostatnio obrazek z R8 vs 5D3 z podpiętym 135/f2L i różnice są dobrze widoczne, ale niełatwe do opisania.
              - Przy okazji zrobiłem porównanie AF servo podczas meczyku dzieciaków. Wynik testu oczywisty, ale jak 5D trafi to trafi i super fota.
              - Miałem też wrażenie, że iso 400 jest lepiej widoczne na R8 (skrzywienie zawodowe od stoków), ale to pewnie efekt tych paru MP więcej i oglądane na 100% na 32 calach.
              Bez PD R8 powinien ładować baterie ale na wyłączonym aparacie (co w niektórych okolicznościach tez jest przydatne)

Komentarz

• REX
                Bywalec
                • 2008
                • 144

Czy w R8 istnieje możliwość robienia zdjęć i filmów w trybie APS-C?

Komentarz

• Hubert Multana
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 640

Zamieszczone przez REX
                  Czy w R8 istnieje możliwość robienia zdjęć i filmów w trybie APS-C?
                  Tak, ale nie ma to zadnego sensu.
                  Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• Przemek_PC
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2456

Akurat filmowanie w APS-C nie jest pozbawione sensu aczkolwiek w przypadku Canona ze względu na dostępność a w zasadzie niedostępność obiektywów APS-C rzeczywiście ma ograniczony sens.

Komentarz

• Hubert Multana
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 640

Zamieszczone przez Przemek_PC
                      Akurat filmowanie w APS-C nie jest pozbawione sensu aczkolwiek w przypadku Canona ze względu na dostępność a w zasadzie niedostępność obiektywów APS-C rzeczywiście ma ograniczony sens.
                      Jest pozbawione sensu, bo drastycznie tracisz na jakosci nagrania. Chcesz filmowac w APS-C to kupujesz APS-C i korzystasz z calej matrycy, a nie z jej drobnego wycinka.
                      Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• Przemek_PC
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2456

Jeśli w Canonie jest drastyczny spadek jakości to ok. W innym systemie coś takiego nie występuje.

Komentarz

• REX
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 144

Zamieszczone przez Hubert Multana
                          Jest pozbawione sensu, bo drastycznie tracisz na jakosci nagrania. Chcesz filmowac w APS-C to kupujesz APS-C i korzystasz z calej matrycy, a nie z jej drobnego wycinka.
                          A możesz wrzucić jakieś porównania na którym było by to widać?

Komentarz

• marcusp
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 149

Nie wiem czy jest pozbawione sensu. Ja na większość urlopowych wyjazdów do R6ii i 24-70, 14-24, biorę ef-s 55-250 bo nie chce mi się dźwigać dużego i ciężkiego tele. Na ef-s mam prawie 10mpix i z reguły to wystarcza.

Komentarz

• REX
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 144

Wiesz jeśli ktoś używa TELE - to zbliżenie jakie daje tryb APS-C w filmowaniu to jest całkiem sporo.

Komentarz

• marcusp
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 149

No więc napisałem w jakiej sytuacji dla mnie użycie obiektywu aps-c na pełnej klatce ma sens.

Komentarz

Pracuję...