X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5117

Odp: Canon EOS R8

Zamieszczone przez RobertoM
    Czy ktoś przechodził z r na r8?
    Zastanawiam się czy jest sens.
    Myślałem o tym, ale po długich namysłach doszedłem do wniosku, że moje docelowe body na ten moment to R6m2.
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

Czy ktoś przechodził z r na r8?
      Zastanawiam się czy jest sens.
      Na pewno trzeba brać pod uwagę rozmiar tego body. Dla mnie jest idealne ale dla wielu może być za małe.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• RobertoM
        Bywalec
        • 2017
        • 247

Rozmiar rozpatruje akurat w kategorii plusów.
        W stosunku do Rki tracę lepszy wizjer i tylny wyświetlacz i migawkę mechaniczną.
        Guzikologia remis ze wskazaniem na r8
        Na plus r8 rozmiar, waga, matryca, af, video.

--- Kolejny post ---
        [MENTION=34794]Bangi[/MENTION]
        Na stabilizacji mi nie zależy i jak dla mnie za duża dopłata tylko właściwie do lepszej migawki.
        R5 natomiast chętnie bym widział w moim plecaku ale poczekam jeszcze trochę.

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5117

A co to jest lepsza migawka?
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• RobertoM
            Bywalec
            • 2017
            • 247

W r6 jest w pełni mechaniczna 1/8000
            W r8 jest 1/4000 efcs z pierwszą elektroniczną kurtyną czyli czasy 1/2000 i krótsze powodują degradację rozmycia.

Nie mam doświadczenia z pełni elektroniczną migawką. W sumie mógłbym ustawić c1 na taką migawkę jeżeli to w ogóle możliwe i korzystać z tego trybu przy dużej ilości światła.

Komentarz

• mystek
              Uzależniony
              • 2011
              • 941

U mnie jest podobnie jak Bangi - R6mk2 docelowo po Rce. R8 jest w spoko cenie teraz, ale nadal mnie to nie przekonuje. Też niby IBIS nie potrzebuję, ale z drugiej strony - jak robić krok do przodu to nie "tip toka" (nie mylić z tik tokiem :P) tylko, jakiś większy. W fotografii trzeba cierpliwości - przy robieniu zdjęć, jak i przy zakupach.
              Ostatnio edytowany przez mystek; 42351.
              https://www.facebook.com/mystekfoto
              https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• Nozanu
                Uzależniony
                • 2010
                • 542

W r6 jest w pełni mechaniczna 1/8000
                W r8 jest 1/4000 efcs z pierwszą elektroniczną kurtyną czyli czasy 1/2000 i krótsze powodują degradację rozmycia.

Nie mam doświadczenia z pełni elektroniczną migawką. W sumie mógłbym ustawić c1 na taką migawkę jeżeli to w ogóle możliwe i korzystać z tego trybu przy dużej ilości światła.
                O żesz!. A ja jadę cały czas na elektronicznej, trzeba zrobić teraz swoje porównanie rozmyć.

Komentarz

• RobertoM
                  Bywalec
                  • 2017
                  • 247

Tutaj jest niezły artykuł na temat migawek

Z tego co czytam przy w pełni elektronicznej migawce nie powinno być problemów jeżeli robimy statyczne portrety.

Czy ktoś z r8 mógłby sprawdzić czy jest opcja ustawienia w menu aby aparat przełączał się na elektroniczną migawkę przy czasach 1/2000 i krótszych?

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4832

Tutaj jest niezły artykuł na temat migawek

Z tego co czytam przy w pełni elektronicznej migawce nie powinno być problemów jeżeli robimy statyczne portrety.

Czy ktoś z r8 mógłby sprawdzić czy jest opcja ustawienia w menu aby aparat przełączał się na elektroniczną migawkę przy czasach 1/2000 i krótszych?
                    No i sobie poczytał. Z tego, co poczytał, wynika, że do dzikiej przyrody zalecana jest migawka mechaniczna. Nosz kurła, toż 7D II właśnie taką ma
                    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• RobertoM
                      Bywalec
                      • 2017
                      • 247

Elektroniczna w sporcie tez się sprawdzi ale to już droższe puszki wchodzą w grę.

Btw odczyt r6ii i r8 to 14.5ms

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

No cóż aparacik zacny. Bezcenne jest to że na imprezie można robić zdjęcia niesłyszalnie, natomiast ciągle nie mogę się przyzwyczaić i nie ogarniam czy zrobiłem zdjęcie czy nie ....
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Camilo
                          przzedtem JERONIMO1
                          • 2014
                          • 373

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                          No cóż aparacik zacny. Bezcenne jest to że na imprezie można robić zdjęcia niesłyszalnie, natomiast ciągle nie mogę się przyzwyczaić i nie ogarniam czy zrobiłem zdjęcie czy nie ....
                          Powinny być ustawienia głośności migawki elektronicznej

Staruszek 5dc

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2595

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            Mam dokladnie to samo, sprobowalem tego kilka razy, i nie moglem przywyknąć.
                            EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                            Flickr | YT

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Zamieszczone przez JERONIMO1
                              Powinny być ustawienia głośności migawki elektronicznej

https://cam.start.canon/pl/C013/manu...t-up_0150.html
                              No muszę sprawdzić jak to się sprawuje, przed imprezą nie było szans.
                              Druga rzecz to ustawienia AF bo jest tego tyle, że na szybko wolałem nic nie zmieniać, a nie zawsze mi łapał tak jak chciałem.
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• Camilo
                                przzedtem JERONIMO1
                                • 2014
                                • 373

Tak to mniej więcej wygląda co do rozmiarów R10 R8 i 7dmkIi Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: C956387B-B173-47CA-A30C-D2B36AA16CAB.jpeg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 2,18 MB
ID: 2101507
                                Ostatnio edytowany przez Camilo; 52643.
                                Staruszek 5dc

Komentarz

Pracuję...