X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rojo
    Początki nałogu
    • 2004
    • 344

Odp: Canon EOS R8

Zamieszczone przez mystek
    U mnie jest podobnie jak Bangi - R6mk2 docelowo po Rce. R8 jest w spoko cenie teraz, ale nadal mnie to nie przekonuje. Też niby IBIS nie potrzebuję, ale z drugiej strony - jak robić krok do przodu to nie "tip toka" (nie mylić z tik tokiem :P) tylko, jakiś większy. W fotografii trzeba cierpliwości - przy robieniu zdjęć, jak i przy zakupach.
    myślę, że ergonomia R8 by Cię wykończyła, ja nie wiem jak można poważnie pracować bez kółka z tyłu i joysticka... I te bateryjki, jak masz już worek lp-e6 jak każdy. W cenie 5.5k (w takiej to body powinno startować, a nie w cenie lol 9k) to ciekawy aparacik jako dodatek, 3 backup, albo na spacery, jak ktoś nie ma co z kasą robić, do pracy fotograficznej, gdzie trzeba często coś zmieniać i przestawiać (a nie postawić na statywie i włączyć rec) ergonomia rodem ze 100D jest koszmarna niestety i ogranicza głównie.
    rojo
    https://www.instagram.com/wojtekrojek/

Komentarz

• Camilo
      przzedtem JERONIMO1
      • 2014
      • 373

Jeśli ktoś chce rawa to tak na szybko, elektroniczna migawka cr3 obiektyw 400mm f5.6 https://drive.google.com/drive/folde...Dv?usp=sharing
      Samolot wojskowy zapewne poruszony
      Ostatnio edytowany przez Camilo; 52643.
      Staruszek 5dc

Komentarz

• mystek
        Uzależniony
        • 2011
        • 941

Ciekawi mnie Jeronimo Twoje porównanie R8 do R. Zapewne musi to chwilę potrwać, ale samo pierwsze wrażenie jakie jest? (w względzie R8 vs R)
        https://www.facebook.com/mystekfoto
        https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• Camilo
          przzedtem JERONIMO1
          • 2014
          • 373

Hmm jak to napisać, jeśli nie potrzebujesz szybkiego odczytu migawki elektronicznej nie potrzebujesz szybkostrzelności ani takich bajerów jak wykrywanie oczu u zwierząt które nie jest idealne i się myli to nie zmieniaj bo nie warto. Z drugiej strony aparat r8 kupiłem za 5500 tys zł a za R płaciłem wtedy 10 000 razem z rf35 f1.8 to uważam że za te pieniądze które kosztuje teraz R8 to dobry wybór dla niedzielnego pstrykacza jakim jestem i doplata do R6 czy R5 nic by nie zmieniła, wolę wszystkiego się pozbyć i przeczekać z r8 aż Canon zrobi szybszy odczyt migawki elektronicznej porównywalny z mechaniczną tak jak Z8,Z9,a9,a1 czy om1 majac na uwadze Fotografowanie poruszających się obiektów
          Staruszek 5dc

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez rojo
            myślę, że ergonomia R8 by Cię wykończyła, ja nie wiem jak można poważnie pracować bez kółka z tyłu i joysticka... I te bateryjki, jak masz już worek lp-e6 jak każdy. W cenie 5.5k (w takiej to body powinno startować, a nie w cenie lol 9k) to ciekawy aparacik jako dodatek, 3 backup, albo na spacery, jak ktoś nie ma co z kasą robić, do pracy fotograficznej, gdzie trzeba często coś zmieniać i przestawiać (a nie postawić na statywie i włączyć rec) ergonomia rodem ze 100D jest koszmarna niestety i ogranicza głównie.
            Bez problemu da się pracować, złej baletnicy ... itd...
            Ergo w tym aparacie nie jest dla mnie wzorcowa ale rekompensuje to wielkość i obrazek który wypuszcza.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• candar
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 3366

No kocham to forum Rojo napisał, że: "ergonomia R8 rodem ze 100D jest koszmarna niestety i ogranicza głównie" a Kolekcjoner na to: "złej baletnicy ... itd Ergo w tym aparacie nie jest dla mnie wzorcowa ale rekompensuje to wielkość i obrazek który wypuszcza"

Czytaj: ergonomia jest nieważna bo to przecież aparat ze stajni Canona i jest cool!
              Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• mystek
                Uzależniony
                • 2011
                • 941

#Kolekcjoner - dla mnie Rka jest za mała (zbyt niska, dosłownie o 1-2cm), a R8 jeszcze mniejszy, więc ergonomia ergonomią, ale sam rozmiar by mnie drażnił. W R najmniejszy palec trzymam na krawędzi aparatu, co przy dłuższym trzymaniu da się już odczuć i muszę zmieniać uchwyt. Tak czy owak - R8 nie kupuję, więc nie ma tematu.

R ma 98mm wysokości, a 6D (którego dobrze mi się trzymało) ma 111mm. Tyle brakuje do szczęścia :P
                Ostatnio edytowany przez mystek; 42351.

Komentarz

• Eberloth
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2350

Zamieszczone przez mystek
                  #Kolekcjoner - dla mnie Rka jest za mała (zbyt niska, dosłownie o 1-2cm), a R8 jeszcze mniejszy, więc ergonomia ergonomią, ale sam rozmiar by mnie drażnił. W R najmniejszy palec trzymam na krawędzi aparatu, co przy dłuższym trzymaniu da się już odczuć i muszę zmieniać uchwyt. Tak czy owak - R8 nie kupuję, więc nie ma tematu.

R ma 98mm wysokości, a 6D (którego dobrze mi się trzymało) ma 111mm. Tyle brakuje do szczęścia :P
                  [MENTION=42351]mystek[/MENTION] - Też tak miałem z R. A dużych gripów nie lubię. Zatem do pełni szczęścia brakuje Ci tego: https://www.cyfrowe.pl/grip-newell-g...n-eos-r-p.html
                  Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                  Fumare humanum est!

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4832

Ja, z kolei, mam zwyczaj- bez względu na wielkość korpusu- opierać go na małym palcu, a dodatkowo używam nadgarstników, przeważnie własnej roboty.
                    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Syki
                      • 2009
                      • 4

Zamieszczone przez Eberloth
                      [MENTION=42351]mystek[/MENTION] - Też tak miałem z R. A dużych gripów nie lubię. Zatem do pełni szczęścia brakuje Ci tego: https://www.cyfrowe.pl/grip-newell-g...n-eos-r-p.html
                      Czy taki grip jest dostępny pod R5/R6? Szukałem, ale nie znalazłem czegoś takiego.

Komentarz

• atsf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4832

Pod R6 i R5:

EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Syki
                          • 2009
                          • 4

Zamieszczone przez atsf
                          Jednak na Aliexpress jest, dziękuje

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2595

Wspolczuje ludzim dla ktorych Rki sa niewygodne, i koniecznosc kupowania gripow itp., dla mnie manualnie to ideał. Za to Sony a7iv mam ochote cisnac o glebe po 5min [emoji23]
                            EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                            Flickr | YT

Komentarz

• mystek
                              Uzależniony
                              • 2011
                              • 941

#Cauchy - jest lekko niewygodna, tak to super aparat generalnie i miejsce na palce ma np fajniejsze niż 6D, tj głębsze. Generalnie nie narzekam. Zresztą teraz patrzyłem to mój docelowy R6mk2, który kiedyś sobie kupię też ma 98mm wysokości :P nie ma zmiłuj

Komentarz

• robertskc7
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1485

Zamieszczone przez cauchy
                                Wspolczuje ludzim dla ktorych Rki sa niewygodne, i koniecznosc kupowania gripow itp., dla mnie manualnie to ideał. Za to Sony a7iv mam ochote cisnac o glebe po 5min [emoji23]
                                A7IV w porówaniu do a7III to bajka. Nie wiem co zrobili ale poprawili grip bardzo.
                                www.robertzbiec.pl

Komentarz

Pracuję...