X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • floyd26
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 20

Witam wszystkich
    Mam problem z moją 580 exII dziś podczas robieniu zdjęć coś się stało z lampką i w momencie kiedy robię zdjęcie widzę błysk lampy czyli palnik jest chyba cały , no ale na zdjęciu jest ciemność. Mówie o ustawieniach aparatu w pomieszczeniu przy słabym świetle. Sprawdzałem aparat C40D z 430EX i wszystku działa a z 580ex coś nie . Jak ustawiłem na ISO 400 , moc lampy 1/128 na manualu , czas s 1/125 i otwór f5.6 to wtedy widać że lampa doświetliła wszystko ale moc jest spora i dużo rzeczy jest prześwietlonych jak zmniejsze otwór przysłony do f7.0 to wtedy juz ciut lepiej zdjęcie wygląda, no ale jak podniosę znowu iso do 800 to zdjęcie totalnie mam przepalone. Jak robie na ustawieniach ETTL z 2kurtyną np działkę podkręce o +1 itp to widzę że lampa błysła ale efektu błysku nie widać na zdjęciach. Tak jakby lampa błyskała a potem mmigawka lub odwrotnie, bo ciężko stwierdzić czy najpierw jest błysk czy migawka. I tu moje pytanie czy ja coś przestawiłem w lampie 580ex czy może poszedł mi palnik czy może jakaś rzecz która odpowiada za synchronizację błysku z migawką sam nie wiem .
    No i czy w związku z tym wysyłać lampe kurierem do Waraszawy czy szukać po forach odpowiedzi?
    Pozdrawiam i licze na waszą pomoc
    Canon 5DmII , 40D ; Canon 24mm L ; 50mm 1.4f ; C135mm 2.0f ; Samyang 14mm; 580exII, 430ex, Q DP600w, BD,Softy itp

Komentarz

• janmar
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3468

Jeśli widzisz ,to widzisz przed błysk.Błysku oświetlającego przez wizjer nie zobaczysz ,bo lustro jest w górze..
      Jak to: palnik chyba cały ?

Sprawdż czy błyska.wyzwól lampę bez aparatu.
      Masz instrukcję mam nadzieję?

Komentarz

• floyd26
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 20

Zamieszczone przez janmar
        Jeśli widzisz ,to widzisz przed błysk.Błysku oświetlającego przez wizjer nie zobaczysz ,bo lustro jest w górze..
        Jak to: palnik chyba cały ?

Sprawdż czy błyska.wyzwól lampę bez aparatu.
        Masz instrukcję mam nadzieję?
        bez aparatu błyska bez problemu jak kliknę w czerwoną kuleczkę która wyzwala błysk na tylniej części lamy. A widzę błysk bo jak robię zdjęcie do lustra to w lustrze widzę jak mi błyśnie a na wyświetlaczu aparatu juz nie widać błysku, czy jak nie patrzę w wizjer i na ślepo trzymając z daleka aparat robię zdjęcie to widze że lampa mi błysnęła ale nie widać tego na zdjęciu ;/ nie ma tez znaczenia czy ustawię lampę w górę aby uderzała światło od sufitu czy też na wprost fotografowanego obiektu działa tak samo czyli widzę po pomieszczeniu że mi lampa błysnęła i słyszę dźwięk który lampa wydaje ale na zdjęciu jest ciemność czyli zdjęcie jest takie jakbym wogóle nie robił przy pomocy lampy
        Ostatnio edytowany przez floyd26; 11358.
        Canon 5DmII , 40D ; Canon 24mm L ; 50mm 1.4f ; C135mm 2.0f ; Samyang 14mm; 580exII, 430ex, Q DP600w, BD,Softy itp

Komentarz

• Usjwo
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 1055

Ustaw ETTL, blysk na druga kurtyne i z duzym czasem 2-5 sekundy, bedziesz wtedy widzial czy sa dwa blyski czy jeden (i ktory jest), moze problem jest z ladowaniem i po pomiarowym blysku lampa nie ma mocy na blysniecie, chociaz blysk pomiarowy to tylko ulamek mocy. Oczywiscie nie patrz przez wizjer tylko na lampe

Komentarz

• sylwek2k
            Początki nałogu
            • 2009
            • 352

Zamieszczone przez floyd26
            Witam wszystkich
            Mam problem z moją 580 exII dziś podczas robieniu zdjęć coś się stało z lampką i w momencie kiedy robię zdjęcie widzę błysk lampy czyli palnik jest chyba cały , no ale na zdjęciu jest ciemność.
            I tu moje pytanie czy ja coś przestawiłem w lampie 580ex czy może poszedł mi palnik czy może jakaś rzecz która odpowiada za synchronizację błysku z migawką sam nie wiem .
            Ustaw lampe na manual, najpierw na moc 1/128 i wyzwol recznie blysk. Nastepnie przestaw na pelna moc i znow wyzwol recznie blysk.

Jezeli organoleptycznie nie widzisz roznicy w sile blysku pomiedzy tymi 2 ustawieniami, to na 99,9% padl Ci w lampie tranzystor IGBT, ktory steruje sila blysku (tzn ma za zadanie przerwac w odpowiednim momencie blysk).

Komentarz

• floyd26
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 20

Witam wysłałem na Żytnią lampkę i napisali mi: " WYMIANA WEWN. ZESPOŁU GŁOWICY LAMPY I NAPRAWA PŁYTY WYZWALAJĄCEJ" koszt naprawy z dostawą 500zł :/
              Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• sluzalekmichal
                Bywalec
                • 2008
                • 115

Zamieszczone przez floyd26
                Witam wysłałem na Żytnią lampkę i napisali mi: " WYMIANA WEWN. ZESPOŁU GŁOWICY LAMPY I NAPRAWA PŁYTY WYZWALAJĄCEJ" koszt naprawy z dostawą 500zł :/
                kur....a ;/
                500PLN, ale masz jak nówkę. Ja jakiś czas temu wymieniałem na Żytniej palnik lampy i muszę powiedzieć, że po wymianie lampa działa po prostu super. Mam wrażenie, że mam inny, lepszy model lampy. I nie chodzi tylko o to, że palnik działa jak dawniej. Nie wiem czy to nowa wersja palnika, czy dokonano jakiś zmian wewnętrznego softu lampy.
                E-TTL działa po prostu sprawniej. Błysk jest bardziej wyważony, nie ma przepaleń czy niedoświetleń. Warto naprawiać, wcześniej czy później i tak to Cię czeka.

Pozdrawiam
                Michał
                Ostatnio edytowany przez sluzalekmichal; 15014.

Komentarz

• zeber
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 62

580 EX II za 1596 zł w Fotojokerze. Czy można gdzieś taniej w okolicach Warszawy?
                  wiedzę uzupełniam tu: www.tutorialik.pl

Komentarz

• MusicMan
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 63

W fototaniej niedawno kupowałem za 1500.
                    Piątka, eLki, portfolio w toku.

Komentarz

• donald7000
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 382

Zamieszczone przez sluzalekmichal
                      500PLN, ale masz jak nówkę. Ja jakiś czas temu wymieniałem na Żytniej palnik lampy i muszę powiedzieć, że po wymianie lampa działa po prostu super. Mam wrażenie, że mam inny, lepszy model lampy. I nie chodzi tylko o to, że palnik działa jak dawniej. Nie wiem czy to nowa wersja palnika, czy dokonano jakiś zmian wewnętrznego softu lampy.
                      E-TTL działa po prostu sprawniej. Błysk jest bardziej wyważony, nie ma przepaleń czy niedoświetleń. Warto naprawiać, wcześniej czy później i tak to Cię czeka.

Pozdrawiam
                      Michał
                      Dość zabawnie o tym napisałeś.
                      Tak, ale to prawda, wcześniej czy później trzeba oddać lampę na wymianę palnika i jest to w większości przypadków nieuniknione. Ale pocieszające jest to że nie kosztuje to ponad 600zł tylko już 500 zł.

Komentarz

• fotomoto
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 74

Samodzielna wymiana palnika jest stosunkowo prosta:

- kupujemy palnik ( ja zamówiłem w fotoserwisie w Krakowie 46zł + wysyłka)
                        - odkręcamy dwie śrubki z tyłu i po trzy pod gumkami i zdejmujemy plastik z
                        nalepką
                        - rozładowujemy kondensator ( zwieramy kabelkiem dwie końcówki palnika)
                        - odlutowujemy trzy kabelki i wysuwamy palnik
                        - montujemy nowy i skręcamy

Ryzyko jest niewielkie a szybciej i taniej.

Komentarz

• donald7000
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 382

Zamieszczone przez fotomoto
                          Samodzielna wymiana palnika jest stosunkowo prosta:

- kupujemy palnik ( ja zamówiłem w fotoserwisie w Krakowie 46zł + wysyłka)
                          Żeby była jasność to proszę o jakieś fotki tego palnika, jak to w całości wygląda. Zapewne po wymianie został Ci stary więc nie daj się długo prosić.....

Komentarz

• fotomoto
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 74

Naprawiałem wczoraj i działa jak nowa.
                            Rozkręcać drugi raz dla zrobienia zdjęć nie będę
                            Sam palnik to cienka szklana rureczka wsunięta w gumowe
                            mocowanie odbłyśnika, łatwiej dostępna jeżeli przed wymianą
                            ustawimy zoom na najszerszy kąt. Stary był ciemny i jakby
                            w środku popękany , wyrzuciłem bo się rozleciał przy wyjmowaniu.
                            Nowy włożyłem bez problemu , trzeba tylko uważać, żeby nie dotykać
                            palcami bo to skraca żywotność , ew. wyczyścić na koniec spirytusem
                            lub izopropanolem.

Komentarz

• donald7000
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 382

Zamieszczone przez fotomoto
                              Sam palnik to cienka szklana rureczka wsunięta w gumowe
                              mocowanie odbłyśnika, łatwiej dostępna jeżeli przed wymianą
                              ustawimy zoom na najszerszy kąt.
                              Czyli to sam palnik, bez elektroniki.

Komentarz

Pracuję...